icon

Divné dieťa?

andreasiskova3
20. máj 2011

Ahojte,
Môj Samko má necelých 9 rokov a má tak trochu problém. Neviem ho celkom definovať, práve preto by som bola rada , ak by mi niekto poradil kto má podobný problém. Samko bol iný od narodenia. Neplakával, bol veľmi zlaté poslušné dieťa a stále je. Vždy sa oddeľoval od ostatných detí, hrával sa najradšej sám, chodil a skúmal všetko , čo sa dalo. Otázky prečo a ako ešte stále neprestali ,no našťastie už je tretiak , vie čítať, tak čo chce vedieť prečíta si alebo si vyhľadá na internete. Som šťastná za tento moderný technický zázrak 😀. Učí sa výborne, je veľmi inteligentný ale niečo nie je v poriadku. Má problém nadväzovať vzťahy, nechce chodiť do akejkoľvek spoločnosti. Má problém sa premiestňovať , napr. keď chceme ísť niekam na výlet , do ZOO, proste kdekoľvek, tak to je hotový cirkus Humberto , kým ho tam dostaneme. Potom už je dobre. Stále sa pýta prečo tam musí ísť a pritom viem že zvieratá má veľmi rád. V škole si na hodinách vypiskuje, vyspevuje ako keby tam bol sám, on proste nevníma svoje okolie. A keď ho vníma , tak nevie ako má reagovať. Nevie riešiť úplne bežné situácie, napr. pozdraviť známeho človeka, proste ho to nenapadne. Nevie že si ma vyzliecť pulover, keď sa potí. Keď sa ho opýtam, prečo si nevyzliekol pulover, že sa potí, tak mi povie, že veď som mu nepovedala. Keď ho pošle niečo urobiť, tak vždy ho niečo iné zaujme a zabudne aj viackrát , že niečo mal spraviť. Najviac sa ma dotklo, keď sa ma učiteľka opýtala či je ,, kompletný ,, ☹. , bez urážky. Strašne miluje knihy, celé dni číta. Kamkoľvek sa pohne , vždy s knihami . Na výlet, ku doktorke, to že aby sa nenudil :D. Nemá rád šport, ale bicyklovať ho baví 🙂. Boli sme aj u psychologičky , povedala že má ADHD. Ale nerieši to nijak. Je veľmi šikovný , neviem či mám navštíviť ešte aj iného psychológa alebo čo. Je toho ešte viac, ale už som sa tak rozpísala, neviem či je len iný alebo to nie je poriadku. Poradte .

andreasiskova3
autor
31. máj 2011

@renab No, mohla niečo poradiť. Ale tak čo už, poradíme si aj sami nejako. Je taký aký je , je náš a my ho ľúbime takého aký je 😵 Pre nás je výnimočný a čo si druhí myslia mi je už fuk. Tak a skončila som 😀 😀 😀

reanda
31. máj 2011

dobra tema
@andreasiskova3 ja by som skusila este aj inu psychologicku, malokedy clovek naprvykrat najde niekoho, kto mu "sadne".. a vela sa da naucit aj studovanim vselicoho na nete
drzim palce 🙂

luba_heinzlova
31. máj 2011

@andreasiskova3 @andreasiskova3 "Nemám ho nútiť niekam chodiť, že ho to stresuje": toto nie je veta, ktorú by mal povedať psychológ. Naozaj, ak ho to stresuje, má to dôvod, či AS alebo trebárs nejakú úzkostnú symptomatiku alebo povedzme zlú skúsenosť z kolektívu (a milión iných vecí, nechcem fabulovať) a skutočný odborník by mal prísť na to, čo to je a ako s tým pracovať. A povedať, že papier ho nezmení je tiež maximálne neprofesionálne. A ani to nie je úplne pravda, lebo diagnóza (či už AS alebo niečo iné) by nemala byť len "papierom", mala byť cestou k tomu, ako s dieťaťom pracovať, ako rozvíjať tie slabiny.

Musím zopakovať, že väčšina psychológov nevie AS diagnostikovať. Poznám rodičov, ktorí so svojim dieťaťom chodili roky (!) po psychológoch a poradniach a až potom sa konečne dostali k niekomu, kto AS diagnostikoval správne. Ak chceš mať v tomto jasno, naozaj vyhľadaj odborníka, tj. buď bratislavský Andreas alebo pražskú Aplu. Nehovorím, že nikto iný to diagnostikovať nevie, ale ja neviem kto, takže ti ho nemôžem odporučiť. Samozrejme, len ak chceš, určite ťa nechcem nútiť. Len aby si vedela, že to, že jedna psychologička, navyše s dosť neprofesionálnym správaním, nepotvrdila AS neznamená, že tam nie je.

luba_heinzlova
31. máj 2011

@lussy23 Keďže bolo hodne záujemcov o preklad aj medzi rodičmi aspíkov/autíkov, podujala som sa preložiť AQ test. Preklad je tu: http://www.asperger.sk/články/odborné-veda/prek... 🙂

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@luba_heinzlova Niekedy sa mi zdalo, že čo mi povedala, malo asi taký význam, že čo od nej vlastne chcem. Veď ona je tam od toho , aby zistila dôvody jeho správania. Veď na to sú psychológovia . Aby zistili a poradili. Zatiaľ to asi nechám tak, a ak to bude pretrvávať, tak pôjdem inde. Inak,diky za ten preklad testu, skúsim ho dať Samkovi. Tá psychologička mu dávala tiež nejaký osobnostný test a napr. na otázku, či by si radšej prečítal dobrú knihu alebo šiel niekam na výlet , tak odpovedal že na výlet, z čoho som bola dosť prekvapená, keďže nikam nechce chodiť. Takže on asi aj má záujem ísť, len ho niečo brzdí. Ale čo, to sme sa nedozvedeli.

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@luba_heinzlova A ešte ma napadla jedna vec , ktorú mi povedala. Že jej povedal, že spolužiaci sa s ním nechcú kamarátiť / ale z takého dôvodu, že on má svoju jednu tému a iné ho nezaujíma / a že ho to trápi. Že keby mal AS , tak že by mu to bolo jedno, že by ho to netrápilo vôbec. Akože bezcitný aspíci ? To sa mi nezdá. Čo Ty na to?

jonas17
1. jún 2011

@andreasiskova3 to som väčšiu blbosť nepočul, že keby bol AS, tak ho to netrápi!!! idem si to doočítať, lebo čítam odzadu a musela som rýchlo zareagovať🙂

denisenko
1. jún 2011

@andreasiskova3 tak ma napadlo.......nemal na mysli niečo ako posledný výlet u babky?????to by som pochopila, že by šiel radšej na výlet....... 😉

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@denisenko Tak to neviem, povedal, že išiel by , lebo chodí málo. Ale pritom robí vždy cirkus. No kto sa v ňom má vyznať . Teraz má inak také fajn obdobie. Minulý týždeň, keď sme išli na Trenčianksy hrad , tak sa tešil a nerobil žiadne problémy. Nechápala som normálne 😀 .Bodaj by mu to vydržalo 😵

denisenko
1. jún 2011

@andreasiskova3 tak Ti držím palce a hlavne pevné nervičky.....šwestra 😵

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@denisenko že ďakujem 🙂 sister

lussy23
1. jún 2011

@luba_heinzlova - ďakujem. Vytlačím si to a zajtra napíšem výsledok.

luba_heinzlova
1. jún 2011

@andreasiskova3 Presne ako hovorí jonas17, to, čo povedala psychologička, že ak by mal AS bolo by mu to jedno je neuveriteľná hlúposť. Žiaľ, toto je zase obraz neinformovanosti odborníkov, ktorí si predstavujú ľudí s poruchou autistického spektra ako bezcitných. A to je veľký predsudok. Poznám dokonca aj deti ťažko autistické, ktoré sú veľmi emocionálne. Človek s AS alebo autizmom môže byť emočne chladný, priemerne citlivý aj extrémne citlivý. Je to individuálne. Taktiež sa často stretávam s mýtom, že človek s AS nestojí o kontakt s ostatnými, že je spokojný v svojom svete. Áno, o niektorých to platí, ale väčšina kontakty chce, ale nevie ich nadviazať. Jaj, s týmito presudkami je treba sústavne znovu a znovu bojovať.

Stále viac mi tvoj syn ako Asperger pripadá: aj tá jedna téma, ktorej sa sústavne venuje. To je absolútne typické!

A teta psychologička by asi mala radšej vrátiť diplom, lebo takéto veci nemôže kvalitný psychológ vysloviť. Hanba.

kaja73
1. jún 2011

@andreasiskova3 ten vylet možno povedal preto,že si mysli, že to je spravna odpoved-možno vnima,že ta to trapi,ked nechce ist,ale nevie s tym nič robit,tak aspon teoreticky chce konat spravne .Moj sice nie je AS,ale ako maly castokrat odpovedal na teoreticke otazky,tak ako si mylsel,že ma to poteši,aj ked v praxi konal inak. 😕

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@luba_heinzlova Bola o taká mladá baba, možno ako ja . Nemala žiadne vrásky 😀 . tak možno aj mladšia. Nemá žiadne skúsenosti s AS, len si niečo prečítala na internete. Tak ale mohla ma radšej hneď odporučiť k niekomu inému. Je iné , keď mi povie ozaj odborník na to že je OK, ako niekto kto sa v tom ani poriadne nevyzná.

andreasiskova3
autor
1. jún 2011

@kaja73 A vieš , že mňa to tiež napadlo? Ale keď som to povedala manželovi, tak on že vidíš, už sa to zlepšuje 😀 Tak som si pomyslela , že teda asi hej. No neviem, uvidíme ako sa bude chovať teraz cez víkend. Chceme ísť na výlet 😎

lussy23
2. jún 2011

@luba_heinzlova - vyplnovala som ten test, ale eľmi som mu nerozumela, pri niektorých veciach som si nebola ani istá, Napríklad rád si užívam sociálne situácie, čo to znamená? Vysledok 35.

luba_heinzlova
2. jún 2011

@lussy23 Čo znamená "užívam si sociálne situácie"? Že zažívaš potešenie, keď si v spoločnosti ľudí, že ťa teší byť medzi ľuďmi. Ak ešte niečomu nerozumieš, poradím. 35 je celkom veľa.

luba_heinzlova
2. jún 2011

@lussy23 Na tvoj popud som otázku 44 trochu preformulovala, aby bola zrozumiteľnejšia...

lussy23
2. jún 2011

@luba_heinzlova - ďakujem. Práveže v spoločnosti ľudí veľmi rada nie som. A ešte. ja keď som bola malá, hrala som sa napríklad na učiteľku alebo mamičku, ale vždy len sama, s inými deťmi nie. Tak som nevedela, ako odpovedať. Otázky som si znovu prešla z kamarátkou a našlo som si tam ešte jeden bodík, takže mám 36, čo to zamená? Kamarátka mala 27.

heln
2. jún 2011

@andreasiskova3 ahoj 🙂
nečítala som ostatné príspevky a nie som odborník, ale pripadá mi to ako autizmus - aspergov syndróm....... ADHD to isto nie je...... lebo z toho čo píšeš sa mi nezdá veľmi hyperaktívny a keby mal poruchu pozornosti, tak pri čítaní neobsedí...... chce to dobrého klinického psychológa........
držím palce, asperg nie je nič strašné, dá sa s tým žiť, len to treba riešiť a nenechať len tak.......

heln
2. jún 2011

ešte by som doporučila napr. v Trnave:
http://www.klinickypsycholog.eu/kontakt.htm
je to človek, ktorý má prax a vie rozlíšiť rozdiel medzi adhd a as.......
ono, nedávno bolo v telke práve o takom chlapcovi s aspergom...... keď ho diagnostikovali, poučili učiteľky aj deti a ich rodičov na rodičku a veľmi dobre potom vedel medzi nimi fungovať, keď ho akceptovali takého aký je......

andreasiskova3
autor
3. jún 2011

@heln Hyperaktívny je až nadmieru, len nechápem ako to stíha jeho mozog spracovávať 😅 . Vždy robí aj 3 veci naraz, aj pri čítaní si kreslí alebo pozerá tv. Ak mu zakážem robiť viac vecí, že mu poviem , aby s iba čítal, alebo iba kreslil, tak nám to odporučila psychologička, aby sa snažil sústrediť na jednu vec , tak je hrozne nervózny. Tak mi povie že si odkresľuje z knižky . Vynájde sa 😀 Niekedy v júli by sme mali ísť k inému odborníkovi, ktorý sa zaoberal aj autistickými deťmi, tak uvidíme.

renab
3. jún 2011

@luba_heinzlova dala som robiť tento test svojmu skoro 18-ročnému synovi. Výsledok - v rozmedzí 38-40 lebo na dve otázky nevedel jednoznačne odpovedať. Od mala si uvedomuje, (aj my) že je iný, ale on to "neriešil" a prišiel čas, keď sme to prestali riešiť aj my. Doteraz som si myslela, že jednoducho vysoko nadpriemerne intaligentní ľudia proste takí sú.... čudáci.
Píšem len preto, že rozmýšľam, či by sa niečo zmenilo, keby sme vedeli od mala, že má takýto problém. Myslím, že vekom sa to trošku zlepšuje, že sa akoby snaží prispôsobiť, alebo chápať aj ostatných. Vôbec neviem, ako to mám popísať.

luba_heinzlova
3. jún 2011

@lussy23 36 je celkom vysoký výsledok (ja som mala 37 a mám AS), interpretovať ho jednoznačne neviem. Môže tam byť AS, ale nemusí. Dalo by sa povedať, že ak máš sama pocit, že si iná a spôsobuje ti to nejaké problémy v bežnom živote, asi by som sa nechala diagnostikovať na AS.

luba_heinzlova
3. jún 2011

@renab Ak má tvoj syn aj ty pocit, že je iný a vyšiel mu taký vysoký výsledok, naozaj tam môže byť AS. Aj ja sama som mala zo seba takýto pocit a aj moja mama to takto hodnotila (hoci nevedela prečo sa tak líšim). A podľa kníh a článkov iných aspíkov viem, že mnohí sa takto cítia.

Aj ja som veľmi dlho rozmýšľala, aké by to bolo, keby som dostala diagnózu už v detstve, ale už som tieto úvahy nechala. Viem to teraz a pracujem s tým teraz. Trápiť sa strateným časom je asi zbytočné. Myslím, že na to, aby človek pracoval na svojich slabinách nie je nikdy neskoro.

Nadpriemerne inteligentní ľudia nie sú rozhodne všetci čudáci. Mám viac kamarátov, ktorí sú hodne chytrí a vôbec nie sú takí "iní" ani im nechýba sociálna intuícia. Jeden z nich je dokonca mimoriadne sociálne inteligentný.

lussy23
3. jún 2011

@luba_heinzlova - ďakujem, viem že som iná, ale už s tým nemám problémy.

5jasmin5
21. feb 2012

Dobrý deň!
Volám sa Veronika a študujem psychológiu na Trnavskej univerzite v Trnave. Som akurát tretiačka a píšem bakalársku prácu na tému OSOBNOSŤ A TEMPERAMENT U DETÍ S ADHD. Motiváciou na písanie tejto témy mi je vlastná skúsenosť so starostlivosťou o dieťa s ADHD, nakoľko som pracovala ako au-pair v Rakúsku a mala som nastarosti 10 ročného chlapca s týmto syndrómom. Dalo to zabrať a preto Vás, ako rodičov, chápem. Práve preto chcem aj v práci vysvetliť fungovanie takéhoto dieťaťa a dopracovať sa k nejakému jeho pochopeniu ako k nemu pristupovať. Preto by som Vás chcela poprosiť o pomoc, aby ste sa spolu s vašim dieťaťom spolupodieľali na mojej výskumnej časti. V podstate sa jedná o to, aby mi jeden rodič a dieťa vyplnili dva dotazníky. Je to anonymné, nepotrebujem k tomu žiadne údaje, podľa ktorých by vás alebo dieťa vedel niekto identifikovať. Pokiaľ by vás dotazníky zaujali, a chceli by ste vedieť výsledky vášho dieťaťa, neváhajte ma kontaktovať na môj mail veronika.pisnyakova@gmail.com . Taktiež ak by ste mali nejaké ďalšie otázky, pokojne píšte.
Nemôžem Vám za to ponúknuť žiadnu veľkú odmenu, možno len prácu, ktorá by vám mohla pomôcť pri výchove vášho dieťaťa, alebo nejakú malú hračku pre vaše dieťa za vyplnenie dotazníka. V takom prípade mi prosím, napíšte na mail nick a vášu adresu, kam to poslať. (Nick- uvádza sa v dotazníku, vymyslite si prosím nejaký, slúži mi na to, aby som vedela spárovať dotazník, ktorý vyplníte vy a ktorý vyplní vaše dieťa, preto prosím v kolonke napíšte do oboch dotazníkov ten istý.)

Veta, ktorú musím dodať, aby som to mala aj oficiálne správe: Tým, že vyplníte obidvaja dotazník, mi dávate súhlas so spracovaním vami poskytnutých údajov pre danú prácu.
Vopred veľké ĎAKUJEM každému za ochotu.

dotazníky sa nachádzajú na:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

a

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

mata2
21. feb 2012

ahoj,
a ku ktorej psychologicke chodis zo synom?ja chodim s tomaskom k dr. vidovej a som s nou maximalne spokojna,tiez ma ADHD ,dyslexiu a poruchu pozornosti..
a tiez s nim chodim aj k pani Zajacovej do PPP..tiez maximalna spokojnost 😉

andreasiskova3
autor
6. apr 2012

Ahojte, nemám ani čas sem chodiť, chodím do roboty už konečne a nestíham nič, a to už vôbec nie internet. Iba tam pre info. Boli sme so Samkom u tej psychologičky, asperger nepotvrdila, len to, že je dosť introvert a nadpriemerne inteligentný, , čo je dôvod, prečo sa nemá o čom baviť so spolužiakmi, lebo majú iné záujmy ako on. Nejako sa porozprávali a tuším to na neho zabralo. Zmenil sa trochu a už sa začína podobať ostatným deťom. Samozrejme nie vo všetkom , niečo mu ostalo a určite aj ostane - tým je proste výnimočný, ale už sa tak moc neodlišuje od iných detí. Dozvedela som sa viac o takýchto deťoch ako je on, a zistila som, že v niečom sú o niečo oneskorení ako ich rovesníci. Nakoniec ich dobehnú a budú na tom rovnako. 😀. Takže si už starosti nerobím, je proste introvert, má rád svoj priestor a čas strávený sám so sebou. Potom to vymení zas za kamarátov a to mu na nejaký čas zase stačí. Každý sme nejaký, no nie?