Divné dieťa?
Ahojte,
Môj Samko má necelých 9 rokov a má tak trochu problém. Neviem ho celkom definovať, práve preto by som bola rada , ak by mi niekto poradil kto má podobný problém. Samko bol iný od narodenia. Neplakával, bol veľmi zlaté poslušné dieťa a stále je. Vždy sa oddeľoval od ostatných detí, hrával sa najradšej sám, chodil a skúmal všetko , čo sa dalo. Otázky prečo a ako ešte stále neprestali ,no našťastie už je tretiak , vie čítať, tak čo chce vedieť prečíta si alebo si vyhľadá na internete. Som šťastná za tento moderný technický zázrak 😀. Učí sa výborne, je veľmi inteligentný ale niečo nie je v poriadku. Má problém nadväzovať vzťahy, nechce chodiť do akejkoľvek spoločnosti. Má problém sa premiestňovať , napr. keď chceme ísť niekam na výlet , do ZOO, proste kdekoľvek, tak to je hotový cirkus Humberto , kým ho tam dostaneme. Potom už je dobre. Stále sa pýta prečo tam musí ísť a pritom viem že zvieratá má veľmi rád. V škole si na hodinách vypiskuje, vyspevuje ako keby tam bol sám, on proste nevníma svoje okolie. A keď ho vníma , tak nevie ako má reagovať. Nevie riešiť úplne bežné situácie, napr. pozdraviť známeho človeka, proste ho to nenapadne. Nevie že si ma vyzliecť pulover, keď sa potí. Keď sa ho opýtam, prečo si nevyzliekol pulover, že sa potí, tak mi povie, že veď som mu nepovedala. Keď ho pošle niečo urobiť, tak vždy ho niečo iné zaujme a zabudne aj viackrát , že niečo mal spraviť. Najviac sa ma dotklo, keď sa ma učiteľka opýtala či je ,, kompletný ,, ☹. , bez urážky. Strašne miluje knihy, celé dni číta. Kamkoľvek sa pohne , vždy s knihami . Na výlet, ku doktorke, to že aby sa nenudil :D. Nemá rád šport, ale bicyklovať ho baví 🙂. Boli sme aj u psychologičky , povedala že má ADHD. Ale nerieši to nijak. Je veľmi šikovný , neviem či mám navštíviť ešte aj iného psychológa alebo čo. Je toho ešte viac, ale už som sa tak rozpísala, neviem či je len iný alebo to nie je poriadku. Poradte .
@susannv má brata, ten má úplne inú povahu, ale teraz s odstupom času môžem povedať, že Samko sa dosť zmenil a už je taký istý ako ostatné deti 🙂 asi tomu bolo treba nechať čas
@andreasiskova3 My sme tiez roky bojovali, kym bol syn maly, bol uplne vynimocne inteligentny a zhovorcivy, ale v skolke sa nevedel hrat s detmi a mal nepochopitelne zachvaty zlosti a placu, nikdy sme unho nevedeli, aky den nas caka, mohol mat skvelu pohodovu naladu a zrazu nejaka hlupost ho uplne vytocila. Neznasal hlasnu hudbu, ani vysavac, neobliekol si nikdy nic, co ma gombiky. vecne chodil ubrblany, motorika velmi zla. Postupne ako rastol zacal sledovat spravanie okolia a napodobnovat ho, vdaka vysokemu IQ to dokazal. Stale je iny ako jeho rovesnici, ale odkedy viem, ze ma crty aspergerovho syndromu, nechapem jeho inakost ako moje zlyhanie v roli matky, skor hladam cesty ako spoluzitie s nim zlepsit. Nenastojim na veciach, ktore nie su dolezite, a dolezite je len aby bol ako tak spokojny.
Moj osobny nazor je, ze dieta s aspergerom netreba tahat po doktoroch alebo psychologoch, skor rodic sa ma snazit vytvorit mu prostredie, v ktorom bude dieta akceptovane ake je. Rodic by mal byt ten, ktory sa informuje a vie najst k dietatu ten spravny pristup.
Nas teraz caka puberta a neviem co prinesie, ale ked si pozeram videa zo synovho raneho detstva, tak vidim jedneho zlateho, mileho chlapceka s velkymi ocami, baziaceho po poznani. Kiez by boli vsetky deti take. A ze nezdravi na ulici? Vari na tom zalezi?
@sedmoskaredka Nám už puberta začala, neni to také hrozné zatiaľ, máva síce výkyvy nálady, a býva trochu agresivny - hlavne voči bratovi, ale potom má zas aj celkom dobré dni. Vždy keď má blbý deň , tak si spomeniem na seba v puberte ako sme sa so sestrami hádali a nadávali si do kráv a všelijakého zverinca 😀 . Teraz máme dobré vzťahy 😉 To všetko prejde časom, ale aj tak musím stále trvať na tom odkiaľ pokiaľ. Ten bordel v jeho izbe ma síce riadne vytáča, ale tak čo už, aspon 1 x v týždni si tam uprace a 2x týždenne povysáva. Aspon že s učením nemá problémy, má výbornú pamäť, takže keď aj v škole nedáva pozor aj tak učivo vie. No ale to puberta ešte len začala, čo bude ďalej fuu, uvidíme .

@andreasiskova3 🙂 🙂 🙂