icon

Je legálne, aby štátna základná škola žiadala peniaze na vymaľovanie triedy od rodičov?

mariaola
Dnes o 16:02

Chcela by som sa Vás spýtať či máte niekto s podobnými požiadavkami o platbu štátnou ZŠ skúsenosti?

Podľa tojo čo som len čítala na webstránkach je to nelegálne a ak dar, dak má byť dobrovolný.
Je preto rodič povinný zaplatiť za malovanie triedy, nemal by to byť dobrovolný poplatok ?

Vopred Vám ďakujem za radu.

mariaola
autor
Dnes o 19:56
@anonym_382dfe

@mariaola dobre ráno stará mama, píše sa rok 2026. Škola sa pomaly zlučujú aby sa udržali nad vodou....
Čo povieš potom keď bude treba platiť internát a kupovať tabliet či notebook

@anonym_382dfe aj ja som bývala na internáte a mala som notebook, 130€ na mesiac v inom ešte aj meste. Domov som chodila raz za mesiac. Tak to ke ale VŠ, ka riešim ZŠ. Ktorá je spádová k našej adrese. Do školy môže dieťa chodiť dlho. Ja až do 26 rokov. Hádam nemusím platiť mesačne, tak akoby mi chodila na VŠ. Veď je len na orvom stupni!

mariaola
autor
Dnes o 19:59
@anonym_8b9f67

@mariaola u nás sa takto skladalo na okna, a potom pani starostka školu zrušila a za nájomné 1€ prenajala cirkevnej škole .. a mohli sme si trhnúť a hľadať inú školu pre svoje deti..

@anonym_64ed9d
@anonym_8b9f67 no skvelé 🤦🏻‍♀️

katica06
Dnes o 20:00
@mariaola

@anonym_382dfe aj ja som bývala na internáte a mala som notebook, 130€ na mesiac v inom ešte aj meste. Domov som chodila raz za mesiac. Tak to ke ale VŠ, ka riešim ZŠ. Ktorá je spádová k našej adrese. Do školy môže dieťa chodiť dlho. Ja až do 26 rokov. Hádam nemusím platiť mesačne, tak akoby mi chodila na VŠ. Veď je len na orvom stupni!

@mariaola ja som bola na internáte od 14 tich, a netere sú na internáte od kedy začali navštevovať 8 ročne gymnázium, takže internát sa nerovná stúdiu na vš

milanemila
Dnes o 20:09

Tak ked nemate peniaze navyse, tak navrhnite ze pride par dobrovolnikov z rodicov cez vikend a spolu triedu vymalujete za zlomok ceny. Nam takto v skolke nacenili malovanie na 5000e, tak sme to vymalovali my rodicia za cenu farby cez vikend pocas letnych prazdnin. Deti rodicov, kt prisli pomoct sa spolu hrali a riaditelka ako podakovanie kupila pizzu a nejake nealko a nakoniec to bola prijemna “teambuildingova” akcia.

mariaola
autor
Dnes o 20:11
@anonym_64d8ef

Keď bola dcéra malá, prasklo v MŠ na poschodí potrubie. Samozrejme cez víkend. Zliate celé steny, strop, skriňa s hračkami, koberec. Nik z nás nefrfľal, každý prispel koľko mohol. Kúpili sme koberec, skriňu, oteckovia vymaľovali, niektoré deti darovali pár svojich hračiek škôlke. Naše deti trávia v tej triede celé hodiny. A ty sa čertíš, že riaditeľka už objednáva maliara bez súhlasu VŠETKÝCH rodičov? o akú závratnú sumu ide? frflete tu, že musíte doniesť vlastným deťom toaleťák, mydlo, či papier. A čo ho má kúpiť učiteľka? ja pôsobím v špeciálnej škôlke, tento rok sme nedostali ani výkresy, ani temperové farby, ani farebné papiere, ani lepidlá. Triedny fond 5€. S čím mám prosím pracovať? s čím majú deti maľovať? a na čo vlastne? sú to vaše deti, je naozaj tak veľa doniesť lepidlo, či kancelársky papier? do tých servítiek si utierajú nosy vaše deti @mariaola tvoje dieťa nechodí na wc? nepotrebuje sa po potrebe utrieť? nerozumiem poznámke, že si platíte aj výlety. Kto má zaplatiť výlet tvojmu dieťaťu, ak nie ty s manželom?

@anonym_64d8ef nefrflen na bežné náklady, to som aj písala keby ste láskavo čítali, všetko sme bez slova platili, každý výlet. Pýtala som sa či je povinné a môže škola vymáhať financie na malovanie triedy!!! A 270€ som mynula v septembri na kancelárske potreby, haloooo, to nie je zadarmo. Rodičia ich kupujú a nesťažujem sa!!! Ale ani učitelia sa za sved do rodičov nevcízia že peniaze tiež neoberám zo stromu!!! Trochu empatie by Vás nezabilo!

mariaola
autor
Dnes o 20:13
@katica06

@mariaola ja som bola na internáte od 14 tich, a netere sú na internáte od kedy začali navštevovať 8 ročne gymnázium, takže internát sa nerovná stúdiu na vš

@katica06 jasne, dá sa aj na strednú žiadať v inom meste internát. Až tak bežné to nie je, preto ma to hneď nenapadlo.

anonym_4d853a
Dnes o 20:17

vymáhať to nemôže, ale chceš, aby tvoje dieťa sedelo v triede s nevymaľovanými stenami? a áno, aj my sme platili výlety, aj každý papier a každú vreckovku, pomôcky na všetky výchovy, krúžky, družinu aj obedy, to patrí k tomu, myslíš, že v zahraničí rodičia za školu neplatia? a ešte koľko
ono tie náklady sú takéto len nárazovo, nehovor mi, že každý mesiac platíš stovky eur

viestta
Dnes o 20:18
@mariaola

@anonym_64d8ef nefrflen na bežné náklady, to som aj písala keby ste láskavo čítali, všetko sme bez slova platili, každý výlet. Pýtala som sa či je povinné a môže škola vymáhať financie na malovanie triedy!!! A 270€ som mynula v septembri na kancelárske potreby, haloooo, to nie je zadarmo. Rodičia ich kupujú a nesťažujem sa!!! Ale ani učitelia sa za sved do rodičov nevcízia že peniaze tiež neoberám zo stromu!!! Trochu empatie by Vás nezabilo!

@mariaola tak daj(te) riaditelke, ze vymalujete vy rodicia, ona nech zabezpeci farbu. Jednu triedu za jeden piatok poobede a sobotu par sikovnych ludi vyprace, vymaluje aj uprace. Ale mozno aj s tou brigadou by bol problem u poniektorych, ludia su rozni. Niektori zaplatia nech maju pokoj, ini radsej prilozia ruku k dielu aby sa usetrilo a potom su taki, ktorym vadi vsetko aj bez priciny, ale zo zasady.

lucka_ke
Dnes o 20:20

presne tak, kúpte farbu a oteckovia nech prídu vymaľovať, mamičky pomôžu popratať a ušetríte stovky eur

anonym_6a33d9
Dnes o 20:32

No a je vymalovane.Zeny sa zhodli,ze nemas frflať a oni s radostou budu suplovať štát🙄🤦‍♀️.A nie v takom rakusku,ci nemecku sa rodicia neskladaju na malovanie triedy ani toaletny papier ani nic.Skoly mi tam vychodili tri deti.Slovak ohne chrbat bude drzat hubu a krok.

mariaola
autor
Dnes o 20:34
@milanemila

Tak ked nemate peniaze navyse, tak navrhnite ze pride par dobrovolnikov z rodicov cez vikend a spolu triedu vymalujete za zlomok ceny. Nam takto v skolke nacenili malovanie na 5000e, tak sme to vymalovali my rodicia za cenu farby cez vikend pocas letnych prazdnin. Deti rodicov, kt prisli pomoct sa spolu hrali a riaditelka ako podakovanie kupila pizzu a nejake nealko a nakoniec to bola prijemna “teambuildingova” akcia.

@milanemila rodičia sa vo väčšine vyjadrili, že je to veľmi náročné triedu vymaľovať. Táto možmosť teda bola navrhnutá. A preto sa teraz bude riešiť maliar, ale už sa nepýtajú tej menšiny či súhlasí, ale skôr nie je to komunikované, ako dobrovolný poplatok.

anonym_081bc5
Dnes o 20:35

My platíme vždy všetko,nikdy som sa nepozastavila nad tým že bože zase niekam idú,zase peniaze.ale tak chapem že keď to niekomu finančne nevychádza tak je to ťažko. Ale napríklad neznášam keď sa mamičky musia predbiehať . Máme nejakú akciu tak hneď silou mocou donesieme občerstvenie? A mohli by sme hento, a tamto. A trištvrte vecí sa potom posiela domov lebo sa to aj tak nepoje. A keď učiteľka povie že to nieje dobrý nápad lebo majú desiatu,obed a medzitým budú jesť koláče a sprostosti čo každá mamička nevie kedy dosť tak sa ešte urazia. Alebo keď učiteľka povie na začiatku roka čo deti konkretne budú potrebovať a už zase niektoré mamičky zase : a nemôžu mať toto? Veď to je len 8 euro a tam som videla pekne boxy, hentam majú dobré stojany a vkuse sa len predbiehať

anonym_4d853a
Dnes o 20:36
@anonym_6a33d9

No a je vymalovane.Zeny sa zhodli,ze nemas frflať a oni s radostou budu suplovať štát🙄🤦‍♀️.A nie v takom rakusku,ci nemecku sa rodicia neskladaju na malovanie triedy ani toaletny papier ani nic.Skoly mi tam vychodili tri deti.Slovak ohne chrbat bude drzat hubu a krok.

@anonym_6a33d9 ale platíte školné, moja švagrinka mala dve deti vo FR aj segra v Kanade jedno a veru školné nebolo malé, jasné, že potom sa už neskladali na drobnosti

mariaola
autor
Dnes o 20:36
@anonym_6a33d9

@anonym_6a33d9 a to je chyba našej slovenskej nátury, vlastný ľudia sa navzájom ukameňujú, že frflú na niečo na čokolvek s čím nesúhlasia, veď demokracia v praxi…

anonym_4d853a
Dnes o 20:37

no však nedaj, nech sa vyskladajú rodičia spolužiakov, exekútorom to z teba vymáhať nebudú

anonym_6a33d9
Dnes o 20:40
@anonym_4d853a

@anonym_6a33d9 ale platíte školné, moja švagrinka mala dve deti vo FR aj segra v Kanade jedno a veru školné nebolo malé, jasné, že potom sa už neskladali na drobnosti

@anonym_4d853a jedno dieta na gympliv At neplatila som nic len pomocky,vylety ako vsade.Ziadne skolne sme nemali.Synovia na skolach tiez nic,takze neviem o akom skolnom pises.At a DE v nasom case nic take nebolo.Deti maju 26,21,20.

mariaola
autor
Dnes o 20:40
@anonym_081bc5

My platíme vždy všetko,nikdy som sa nepozastavila nad tým že bože zase niekam idú,zase peniaze.ale tak chapem že keď to niekomu finančne nevychádza tak je to ťažko. Ale napríklad neznášam keď sa mamičky musia predbiehať . Máme nejakú akciu tak hneď silou mocou donesieme občerstvenie? A mohli by sme hento, a tamto. A trištvrte vecí sa potom posiela domov lebo sa to aj tak nepoje. A keď učiteľka povie že to nieje dobrý nápad lebo majú desiatu,obed a medzitým budú jesť koláče a sprostosti čo každá mamička nevie kedy dosť tak sa ešte urazia. Alebo keď učiteľka povie na začiatku roka čo deti konkretne budú potrebovať a už zase niektoré mamičky zase : a nemôžu mať toto? Veď to je len 8 euro a tam som videla pekne boxy, hentam majú dobré stojany a vkuse sa len predbiehať

@anonym_081bc5 hmmm, tak takymto mamičkám sa vyhýbam 😂. Zatial som toto správanie nepochopila a iba prizeram tomu a tiež som si to všimla aj keď len v online svete Edupage, nakolko sa do školy už rodičia ani nedostanú a komunikácia je zväčša už len virtuálna🙃.

viestta
Dnes o 20:42
@mariaola

@anonym_6a33d9 a to je chyba našej slovenskej nátury, vlastný ľudia sa navzájom ukameňujú, že frflú na niečo na čokolvek s čím nesúhlasia, veď demokracia v praxi…

@mariaola demokracia v praxi znamena nezvolit znova a znova tych, ktori (aj) skolstvo dlhodobo davaju na kolena a s nasimi peniazmi (ne)hospodaria Poto by sme sa nemuseli skladat na malovanie tried a nosit do skoly kancelarsky papier aby bolo na co tlacit pracovne listy pre nase deti

anonym_081bc5
Dnes o 20:43
@mariaola

@anonym_081bc5 hmmm, tak takymto mamičkám sa vyhýbam 😂. Zatial som toto správanie nepochopila a iba prizeram tomu a tiež som si to všimla aj keď len v online svete Edupage, nakolko sa do školy už rodičia ani nedostanú a komunikácia je zväčša už len virtuálna🙃.

@mariaola ja posielam zásadne na rodičká muža,lebo mňa by asi odviezli.Jedna vec je chcieť dopriať deťom a druhá si honiť ego že ja na to mám...

anonym_6a33d9
Dnes o 20:44
@mariaola

@mariaola este z teba urobia zlu,ze nedoprajes dietatu vymalovanu triedu za tvoje peniaze.Ja mam pocit,ze sa mi niekedy sniva ked to tu citam.

mariaola
autor
Dnes o 20:47
@anonym_081bc5

@mariaola ja posielam zásadne na rodičká muža,lebo mňa by asi odviezli.Jedna vec je chcieť dopriať deťom a druhá si honiť ego že ja na to mám...

@anonym_081bc5 to Vás chápem, aj mňa z takého správania vynáša do vývrtky, ale hašteriť sa nebudem, radšej sa vyhýbam aj ja ☺️

mariaola
autor
Dnes o 20:55
@anonym_6a33d9

@mariaola este z teba urobia zlu,ze nedoprajes dietatu vymalovanu triedu za tvoje peniaze.Ja mam pocit,ze sa mi niekedy sniva ked to tu citam.

@anonym_6a33d9 aj som s tým rátala, že budú aj také reakcie. Nakoľko sa človek bojí komunikovať, pýtam sa takto vo fóre, aby po mne kameň niekto nehodil…Už mi vyhadzovali kontrolky, či aj toto som povinná platiť…keď si to človek všetko zráta je to vela, nie jednotlivá platba na malbu, ale tie všetky iné veci za čo chcú pekiaze, keď sa to sčíta je to vela.

anonym_64d8ef
Dnes o 21:01
@anonym_6a33d9

@anonym_6a33d9 a mne sa zas sníva vyjadrenie autorky, že má byť učiteľka empatická a nežiadať od rodičov pomôcky typu kancelársky papier. Keby len rodičia tušili koľkokrát tlačím pracovné listy a obrázky doma na vlastnej tlačiarni! laminujem do fólií za vlastné peniaze na vlastnej laminovačke. Koľko hračiek a kníh po mojich deťoch som nazvláčala do triedy! a ja mám byť empatická, keď si dovolím pýtať od rodiča vreckovky pre jeho dieťa? žijeme na Slovensku, nik nám toaleťák do škôl nenavozí zadarmo. Tak ak chcete, aby malo vaše dieťa špinavé prádlo a vyštípaný zadok, tak mu ho proste nedajte 🤷‍♀️
@mariaola ak na to maľovanie nechceš prispieť, tak neprispej. Nikto ťa neprinúti.

mariaola
autor
Dnes o 21:05
@anonym_4d853a

no však nedaj, nech sa vyskladajú rodičia spolužiakov, exekútorom to z teba vymáhať nebudú

@anonym_4d853a a presne preto ľudia radšej robia čo nechcú…aby sa človek necítl zle …že to ostatný za mňa aj tak zaplatia…ale veď je to na hlavu. Mne sa tiež nikto neskladá na prerábku bytu…ako za prerábku školy by nemal byť rodič zodpovedný ja ani nestíham čítať všetky tie oznamy čo chodia každý deň na Edupage, to aby na rodiča hodili úplne každú vec čo ich napadne…človek sa môže zblázniť aj z toho…

mariaola
autor
Dnes o 21:10
@anonym_64d8ef

@anonym_6a33d9 a mne sa zas sníva vyjadrenie autorky, že má byť učiteľka empatická a nežiadať od rodičov pomôcky typu kancelársky papier. Keby len rodičia tušili koľkokrát tlačím pracovné listy a obrázky doma na vlastnej tlačiarni! laminujem do fólií za vlastné peniaze na vlastnej laminovačke. Koľko hračiek a kníh po mojich deťoch som nazvláčala do triedy! a ja mám byť empatická, keď si dovolím pýtať od rodiča vreckovky pre jeho dieťa? žijeme na Slovensku, nik nám toaleťák do škôl nenavozí zadarmo. Tak ak chcete, aby malo vaše dieťa špinavé prádlo a vyštípaný zadok, tak mu ho proste nedajte 🤷‍♀️
@mariaola ak na to maľovanie nechceš prispieť, tak neprispej. Nikto ťa neprinúti.

@anonym_64d8ef NIKDY SOM NENAPÍSALA, ŽE NEMÁTE ŽIADAŤ OD RODIČOV POMÔCKY, UŽ SOM TO PÍSALA!!! DISKUSIA JE O MALOVANÍ TRIEDY!!! K TOMU STE SA NEVYJADRILI!!! POMÔCKY SOM SPOMENULA, AKO PRÍKLAD, ŽE RODIČ DOSŤ FINANCUJE ŠKOLU A NIE TO HO EŠTE VIACEJ FINANČNE ZAŤAŽOVAŤ PRERÁBKOU POMALY ŠKOLY!!!! ČÍTAJTE S POROZUMENÍM!!!

anonym_1d0d3c
Dnes o 21:11
@mariaola

@mariaola to je už príliš na com všetkom sa finančne podielate. Ono by to chcelo, rovno si to pyta aj kontrolu zo strany zriaďovateľa. Nie je všetko v poriadku co píšete,nie je správne aby ste argumentovala vy ze prečo nie ste ochotná sa finančne podieľať na maľovaní. V tomto prípade nech škola vydá písomne stanovisko prečo nevie u seba nájsť financie. Nie je možná iná škola v okolí, v tejto čosi smrdí.

anonym_10216f
Dnes o 21:14
@anonym_64d8ef

Keď bola dcéra malá, prasklo v MŠ na poschodí potrubie. Samozrejme cez víkend. Zliate celé steny, strop, skriňa s hračkami, koberec. Nik z nás nefrfľal, každý prispel koľko mohol. Kúpili sme koberec, skriňu, oteckovia vymaľovali, niektoré deti darovali pár svojich hračiek škôlke. Naše deti trávia v tej triede celé hodiny. A ty sa čertíš, že riaditeľka už objednáva maliara bez súhlasu VŠETKÝCH rodičov? o akú závratnú sumu ide? frflete tu, že musíte doniesť vlastným deťom toaleťák, mydlo, či papier. A čo ho má kúpiť učiteľka? ja pôsobím v špeciálnej škôlke, tento rok sme nedostali ani výkresy, ani temperové farby, ani farebné papiere, ani lepidlá. Triedny fond 5€. S čím mám prosím pracovať? s čím majú deti maľovať? a na čo vlastne? sú to vaše deti, je naozaj tak veľa doniesť lepidlo, či kancelársky papier? do tých servítiek si utierajú nosy vaše deti @mariaola tvoje dieťa nechodí na wc? nepotrebuje sa po potrebe utrieť? nerozumiem poznámke, že si platíte aj výlety. Kto má zaplatiť výlet tvojmu dieťaťu, ak nie ty s manželom?

@anonym_64d8ef ja nemám problém prispieť na farby, papiere, plastelína a pod. Ale prečo mám prispievať na opravu skolky? Snáď bola poistená, nie? Cize ja mam kúpiť dcére stoličku, stol, postel, skrinku...a po 4 rokoch si to aj odnesiem, ano? Ci ja to mam nechať iným deťom alebo ako? Ono konkrétne peniaze na skolky by aj boli, keby aspoň v Bratislave nekradlu peniaze na skolky magistrát a mestské časti a nerobili z týchto peňazí napr.take kosenie a pod. Lebo vsak rodicia zaplatia, ze?

anonym_3bc1bb
Dnes o 21:14

Ako ucitelka nosim do skoly kancelarsky papier, tlacim doma material pre deti (v triedach je po 30 deti), zdobim triedu s mojim farebnym papierom, casto do skoly nosim lepidlo, pastelky, fixky, temperove farby, tekute mydlo, vselico potrebne …
To len, aby bolo jasne, ze ucitelky len tak z nudy nevymyslaju a spolocne s rodicmi dotuju tento stat a prislusnu skolu.

anonym_3bc1bb
Dnes o 21:17

A v synovej skole sme boli malovat a nasledne upratovat triedu a chodbu. Trieda bola plesniva a spinava.

anonym_64d8ef
Dnes o 21:17
@mariaola

@anonym_64d8ef NIKDY SOM NENAPÍSALA, ŽE NEMÁTE ŽIADAŤ OD RODIČOV POMÔCKY, UŽ SOM TO PÍSALA!!! DISKUSIA JE O MALOVANÍ TRIEDY!!! K TOMU STE SA NEVYJADRILI!!! POMÔCKY SOM SPOMENULA, AKO PRÍKLAD, ŽE RODIČ DOSŤ FINANCUJE ŠKOLU A NIE TO HO EŠTE VIACEJ FINANČNE ZAŤAŽOVAŤ PRERÁBKOU POMALY ŠKOLY!!!! ČÍTAJTE S POROZUMENÍM!!!

@mariaola myslíš si, že keď na mňa budeš 'kričať', budeš mať väčšiu pravdu? vyjadrila som sa k maľovaniu v mojom prvom príspevku, kde som písala o vytopenej triede. Porozumenie prečítaného textu chýba niekomu inému. Naviac v ďalších príspevkoch sa sťažuješ aj na toaleťák a kancelársky papier. Myslela som, že vo verejnej diskusii môžeme vyjadrovať rôzne názory, nie len tie pritakávajúce. Ak si teda čakala, že ti všetci dáme za pravdu, prepáč. Ja mám iný názor a keďže viem, ako to v školstve funguje a záleží mi na tom, aby boli moje deti v čo najlepšom prostredí, na to maľovanie by som prispela. Cez leto sme my rodičia maľovali plot materskej školy. Lebo sme chceli pomôcť, lebo sme chceli ušetriť.