Je legálne, aby štátna základná škola žiadala peniaze na vymaľovanie triedy od rodičov?
Chcela by som sa Vás spýtať či máte niekto s podobnými požiadavkami o platbu štátnou ZŠ skúsenosti?
Podľa tojo čo som len čítala na webstránkach je to nelegálne a ak dar, dak má byť dobrovolný.
Je preto rodič povinný zaplatiť za malovanie triedy, nemal by to byť dobrovolný poplatok ?
Vopred Vám ďakujem za radu.
doplním ku predchádzajúcemu príspevku - a ak si niekto myslí, že jej rodičia boli vďační tak teda neboli 🙂 tiež reptali na vysoký príspevok do ZRPŠ, hoci aj ten sa využíval celý pre deti
keď syn chodil na ZŠ tak riaditeľka vybavila kopec peňazí, z toho postavili novú telocvičňu, detské ihrisko, vymenili okná, opravili strechu, obnovili jedáleň a pod. ale ani riaditeľka nie je Superman, aby dokázala úplne všetko a drobnosti typu vymaľovať triedy už ozaj môžu pomôcť aj rodičia, nie sa len viezť na šikovnosti jednotlivca (a ak zriaďovateľ dá jednej škole, inej sa už ten rok neujde)
@lucka_ke rodičov naštve väčšinou ten spôsob, akým sa poplatky vyberajú. Ani sa nečudujem, že potom je aj tá ochota pomôcť nulová. Tiež by som nešla pomôcť niekam, kde nedokážu komunikovať s rešpektom. Si pozri aj tu na MK milión tém ohľadom ZRPS, kde väčšina škôl sa ani neunúva objasniť jeho fungovanie, jeho dobrovoľnost, nepodáva rodičom ročné zúčtovanie a pod. "drobnosti", ktoré majú byť automatické a prispievajú k vzájomnému porozumeniu.
To fakt pár rodičov nie je schopných vymaľovať??
@lucka_ke rodičov naštve väčšinou ten spôsob, akým sa poplatky vyberajú. Ani sa nečudujem, že potom je aj tá ochota pomôcť nulová. Tiež by som nešla pomôcť niekam, kde nedokážu komunikovať s rešpektom. Si pozri aj tu na MK milión tém ohľadom ZRPS, kde väčšina škôl sa ani neunúva objasniť jeho fungovanie, jeho dobrovoľnost, nepodáva rodičom ročné zúčtovanie a pod. "drobnosti", ktoré majú byť automatické a prispievajú k vzájomnému porozumeniu.
@akvi tak ono reptajú väčšinou tí čo ani nechodia na rodičovské združenia, nám vyúčtovanie predkladali aj sme videli priamo v triedach zmeny
@viestta učila som veľmi dlho. A za rôznych vlád. Prezradím ti tajomstvo, najhorší dopad bol, keď bol ministrom Grohling. Mohla by som písať celé litánie, čo všetko zrušili, čo všetko pobabrali, a keď ti napíšem, že za ich vlady moja trieda si tiež maľovala sama, kupovala skrinky sama to tiež nie je tajomstvom. Dokonca deti mesačne platili 5€ na škody, lebo nebolo ani na to, že sa zaplávali wc a bolo treba krtkovat. Takže, čo teraz napíšeš? A jaj, už bol Vallo a prišiel pokyn, že z peňazí určených na školu sa má financovať aj mestská časť. Tak ako s tou vládou?
@anonym_d7c8c8 podobne za obdobie Galka na poste ministra obrany. Najhoršie obdobie. A to nie som ani som nikdy nebola volič terajšej vlády.
ja mám pocit, že niektorí by boli najradšej, keby sa im škola postarala úplne o všetko, najlepšie aj o prázdniny, len aby už oni nič nemuseli s deťmi
@anonym_6a33d9 a ešte napíš, koľko tam stojí ŠKD. To nie je 15 eur na mesiac. Napíš o obedoch. Keď už porovnávať Rakúsko a Slovensko. Napíš všetko.
@anonym_d7c8c8 moje deti v at mali obed v skole(tusim 60€)druzinu sme nevyuzivali.Obedy som nikdy neplatila.Skolka ma stala 140€ do 15tej hodiny.
No mne to pripomenulo povinný príspevok na športové náčinie na internáte v sume 30€ už platím tretí rok...no na margo toho syn musí nosiť to športové náčinie z domu ( napríklad rakety na pingpong a iné .... ) netuším,kde tie peniaze idú, nakoľko do dnešného dňa som neobdrzala ani doklad o zaplatení a samozrejme 50 e na maľovanie izby....
@catherinah no a ani rodičia nie sú bankomaty, som na rodičovskej s ročným synčekom a príjem máme o dosť menší. To kvôli tomu budeme jesť kaše ? Už aj tak som frčala aby som niečo navyše ušetrila.
@mariaola myslim si, ze ked rozumne vysvetlis situaciu....a vysvetlis preco momentalne v tomto case mevies prispiet...nikto nebude zazerat....ale niekto moze prispiet viac atd........ normalne to nikto nebude riesit.....kazdy mame svoj prijem a nikto nie je povinny...ale je rpzumne to vysvetlit..preco nie.....kazdy aj kuchari v skole chodia do prace aby zivili rodiny.....normalne sa porozpravajte.....mozno prispejes inokedy alebo niecim inym.
@anonym_45bd80 tak ak zrpš nezaplatím nemali by vymáhať ? Platíme družinu + poplatok za pomôcky v družine, mesačnú návštevu kina, knihy+časopi, každý koncert v škole či iný program po 2-3€ zakaždým chcú po deťoch posielať. Výlet raz za mesiac čo má byť, ako Bádateľský krúžok zadarmo, ako jediný z plejády iných platených krúžkov, vždy žiadajú do múzea vstupné aj za MHD, čo všetko platíme a zatial sme sa nesťažovali, ale platiť malovanie teiedy a zrpš, ktore sme nemali platiť prvého pol roka odmietam…
@mariaola vy nemáte rodičovske združenie?veď tam to prednes a argumentuj a neboj sa vsetko im tam povedz ako nám tu...ja platím triedny fond aj zrpš no neplatíme už žiadne kino divadlo vstupy na výstavy muzei dokonca im ešte aj ostane a v lete ich za zvyšok triedna vezme celu triedu na zmrzlinu a dnes nestojí zmrzlina 1 euro...dokonca niekde šli a mhd sme už neplatili. To si už musíte vy na tom rodicku vysvetliť. Tiež platím za ŠKD aj nejaký príspevok na pomôcky do ŠKD a na začiatku roka sa dava mydlo a toaletak a servítky +stravné,"ktoré je zadarmo" platím 30 eur zálohu a nejaké režijné náklady. Plus každý rok nové tenisky na telesnú. To je to naše školstvo "zadarmo"
@anonym_64d8ef nefrflen na bežné náklady, to som aj písala keby ste láskavo čítali, všetko sme bez slova platili, každý výlet. Pýtala som sa či je povinné a môže škola vymáhať financie na malovanie triedy!!! A 270€ som mynula v septembri na kancelárske potreby, haloooo, to nie je zadarmo. Rodičia ich kupujú a nesťažujem sa!!! Ale ani učitelia sa za sved do rodičov nevcízia že peniaze tiež neoberám zo stromu!!! Trochu empatie by Vás nezabilo!
@mariaola Možno treba normálne na rovinu povedať, že na to nemáš peniaze. Myslím, že v dnešnej dobe to nie je hanba.
@mariaola mne sa tiez nepaci ZRPS. u nas sa z toho platia napr. ceny pre deti na sutaziach - starsie deti mi o sutaze nestali, takze sme sa vlastne skladali druhym detom na ceny. Mladsie sice na sutaze chodi, ale tu startovne, tam zapisne...
ono niektore institucie si z rodicov robia sponzorov.
napr. aj ZUS tanecna - platili sme na rok 40€ za "udrzbu" krojov. vyuzili ich za ten rok na "az" dvoch vystupeniach. a teda, ked sme ich dostali a nechcela som, aby dcera sla na vystupenie ako posledny zobrak, rovno som si mohla zobrat do ruky ihlu a nit a pozasivat rozparane a roztrhnute svy.
takisto tie poukazy "na kruzky", aby si aj socialne slabsie rodiny mohli dovolit kruzky. vysledok? poukaz mozeme sice odovzdat tak v ZUŠ ako aj v CVČ, ale cena kruzku pre dieta sa tym neznizi ani o euro, peniaze z poukazov pouziju na "nakup potrebneho vybavenia". cize sa to uplne minulo zamyslanemu cielu.
@anonym_d7c8c8 neviem poronat co bolo pred 15 rokmi. Porovnat viem je mala skola v meste a mala skola na dedine v CR, kde uci svagrina. Ked nieco chcu, tak si musia zohnat peniaze lebo zriadovatel da len tolko kolko musi. Bud od rodicov, od sponzorov (ktori su tiez len rodicia ale maju moznost "pustit perie" a odratat si to z dani alebo robia rozne dobrocinne akie kde sa nejake peniaze vyzbieraju. Na nasej skole sa aspon rekonstruuje, pomalicky a postupne. Vlani vymenili okna ktore si pamatali este moju mamu, ked tam chodila. Keby povedali, ze treba vymalovat triedu, tak ju pojdem malovat aj ked viem, ze o rok uz ten moj bude chodit do inej triedy
@viestta akože Grohling bol pred 15 rokmi? Ten bol pred pár rokmi, cca 2,5 roka
@anonym_10216f keby mali čo pomne hodiť podaktorý už som pod drnom 🤦🏻♀️😄
@mariaola mna by zaujimalo, keď sa tu tak rozčulujete, či ste v posledných voľbách boli voliť. A ak áno, koho. Ale to nemusíte, asi tuším.. z toho vášho “lepšie už bolo” 🫣
A nepíšte, že to nesúvisí s témou. Suvisi.
@mariaola natrtakat si deti to ano ale potom platit poplatky v skole to nie. Co si cakala, ze skola je zadarmo? Neviete si dovolit zaplatit zrps, to takto na hrane zijes s dvoma detmi? Naco si si teda robila druhe a nesla robit?
@anonym_3dcdc1 nie neprispievam a ani nikoho o nič také nežiadam !!!
Na to je tam riaditeľka aby zohnala financie a nezdierala rodiny, ktoré nie sú na tom finančne dobre.
@anonym_774905 tak sa laskavo neobuvaj do ucitelov !!!
@anonym_d7c8c8 dobre, pred par rokmi, to uz bol moj v skole a prispievali sme rovnako ako teraz
@viestta tak vidíš, platila si vtedy, platis aj teraz. A keď budeš mať čas, nájdi si, akú skvelú vec vymyslel Grohling pri objednávaní učebníc a koľko dal príspevok na žiaka na učebnicu. A pri tej príležitosti si pozri ako enormne zdraželi v tej dobe ucebnice
@mariaola Ako bolo spomenuté.Aj učiteľka a riaditeľka prispeje?Veď aj učiteĺka trávi pol dňa v tej triede,je to jej pracovisko!
A nehnevajte sa tu podaktoré na mňá,ale to akože vážne rodičia majú platiť za to,aby ich deti boli v čistote?Ste sa s koňom všetky zrazili?Koľké rodiny žijú biedne,nemaju doma tiež steny tip top a tu sa zgrupujete ako rodičia majú platiť za cudzie priestory?!
Sa spamatajte,takto to vôbec nemá byť!Ak je na tom ozaj škola zle,tak je vcelku drzosť platiť maliara a tí si ozaj pýtaju dosť.Ak by to už malo takto byť,že sa rodicia majú poskladať,tak jedine na farbu a svojpomocne si to vymaľovať.Na šťastie máme školu na úrovni a za takéto veci nepýtaju od nás peniaze...
@mariaola Ako bolo spomenuté.Aj učiteľka a riaditeľka prispeje?Veď aj učiteĺka trávi pol dňa v tej triede,je to jej pracovisko!
A nehnevajte sa tu podaktoré na mňá,ale to akože vážne rodičia majú platiť za to,aby ich deti boli v čistote?Ste sa s koňom všetky zrazili?Koľké rodiny žijú biedne,nemaju doma tiež steny tip top a tu sa zgrupujete ako rodičia majú platiť za cudzie priestory?!
Sa spamatajte,takto to vôbec nemá byť!Ak je na tom ozaj škola zle,tak je vcelku drzosť platiť maliara a tí si ozaj pýtaju dosť.Ak by to už malo takto byť,že sa rodicia majú poskladať,tak jedine na farbu a svojpomocne si to vymaľovať.Na šťastie máme školu na úrovni a za takéto veci nepýtaju od nás peniaze...
@anonym_a7147e asi si nečítala pozorne, rodičia maľovať nechcú, preto maliar
@anonym_a7147e asi si nečítala pozorne, rodičia maľovať nechcú, preto maliar
@anonym_4d853a No,uniklo mi to.Tak to je potom smutné..
@anonym_ed939e nemyl si pojmy. Zriaďovateľom zs je obec/mestska cast. Autorka ma v profile, že je býva v Ružinove, tam je druhé volebne obdobie Chren zo SAS. Aj keď si myslim, že je z tých kompetentnejsich v Ba, nema s tým nič Fico, Danko, Kotlar ani Pelegrini.
@anonym_4003e1 Chren uz v sas nie je asi 15 rokov, len fyi.
@anonym_4003e1 Chren uz v sas nie je asi 15 rokov, len fyi.
@lucyliu ale má s nimi dohody a vybavuje im veci. Prečo si myslis, že mu ani minule volby ani teraz nestávajú protikandidáta? Ružinov je veľmi zaujimavy z dôvodu developingu, hneď by Vallo po tejto MČ skočil, keby mohol
@anonym_774905 tak sa laskavo neobuvaj do ucitelov !!!
@anonym_3dcdc1 ešte raz , lebo vidím, že nechápeš ! Učiteľ láskavo nemá právo žiadať od rodiča peniaze na údržbu školskej budovy !!!
Btw, mala som veľmi dobrých učiteľov a vážim si ich prácu, ale nikdy nezneužívali svoje postavenie na ťahanie financií na školskú údržbu od rodičov, len v prípade poškodenia školského majetku žiakom. Už sa tu nestrápňuj a prestaň ma označovať.
@mariaola dievcata, kolko veci je nelegalnych/nerozumnych/nespravodlivych a deju sa. Pamatam sa, ked sme sa na strednej skladali na pocitacovu ucebnu - boli sme v nejlken parkrat a takmer vsetko sme mali zakazane, zacinal fungovat internet, tak na ten sme nesmeli vobec. Skladali sme sa na telocvicnu a nedozili sme sa ani raz ju navstivit (az studenti o par rokov po nas). Teraz mam dieta, ktore nedavno chodilo do skolky, kde sme platili povinne "dobrovolne vypalne" bez papiera + do obcianskeho zdruzenia (aj 2% z rocneho zuctovania), cize 100€ rocne, ze na papiere a pastelky, pritom sme museli nosit mydlo, servitky, vreckovky a veru aj kancelarsky papier a kazdy tyzden prat vlastne periny (totalne obtazujuce!!!), nikto z mojich znamych taku blbost nepocul a to som z bb (sestra na orave na dedine uplny opak - cista pohodicka, bez stresu). Keby som to bola tusila, tak tam dieta nedam, ale spadalo tam a inde nas nevzali, po case to hodnotim cele velmi negativne (aj pristup uciteliek) a mrzi ma, ze som kvoli zdravotnemu stavu nebola schopna viac bojovat za seba a svoje dieta. Popravde, neporadim, pretoze ludia su rozni a je tazke sa dohodnut ako v bytovkach, tak casto aj na rodicku v skolach. A institucie skusaju, kolko znesieme. Niektore poziadavky su rozumne (dobro pre nase deti), ine su cez ciaru. Cely tento stat mi pride v rozklade, sorry....
@anonym_3dcdc1 ešte raz , lebo vidím, že nechápeš ! Učiteľ láskavo nemá právo žiadať od rodiča peniaze na údržbu školskej budovy !!!
Btw, mala som veľmi dobrých učiteľov a vážim si ich prácu, ale nikdy nezneužívali svoje postavenie na ťahanie financií na školskú údržbu od rodičov, len v prípade poškodenia školského majetku žiakom. Už sa tu nestrápňuj a prestaň ma označovať.
@anonym_774905 nema to zmysel... precitaj si, co si pisala a daj si sebareflexiu
@mariaola Prelož dieťa do vymaľovanej školy. Nikto ťa nenúti, aby tvoje dieťa chodilo do školy, ktorú musia maľovať a ty na to musíš prispievať. Nech funguje kúrenie, tečie voda, obedy má zadarmo, učebnice tiež. Z nich nech sa naučí všetko. Tak zošit a pero ani nepotrebuje. A máš našetrené aj usporené.

@mariaola Pred 25 rokmi, keď môj brat chodil na gymnázium, tak sa rodičia v ich triede vyzbierali a vymaľovali triedu vlastným deťom, aby boli 4 roky v zdravom a čistom prostredí. Neriešili to, že to bolo iba na 4 roky. Škola vtedy nemala finančné prostriedky. Tá vaša škola je v tomto odvážnejšia, že chce riešiť celú školu. Určite rátali aj s jedným -ochotným postojom a aj s tým opačným, kde rodicia riešia, či to je "zákonne". Snáď sa nájdu viacerí ochotní v rámci vlastných možnosti prispieť na dobrú vec. Osobne by som prispela.