icon

Je zákaz kníh u detí účinný trest?

Včera o 18:20

Ahojte. S mladšou dcérou (13), máme momentálne doma problémy. Neviem či to je nejaká druhá vlna puberty, ale je to s ňou niekedy neznesiteľné. A v poslednej dobe to prestáva byť len niekedy a začína to byť čoraz častejšie. Nejdem tu vypisovať o tom, aká je drzá a neustále štrajkuje proti nám rodičom, lebo by to bolo na dlho. Čo nás, ale s ex (teda s jej otcom) trápi, je jej prospech a správanie v škole. Neskutočne sa jej zhoršili známky z viacerých predmetov a hlavne z matematiky. Učitelia nechápu ako sa z jednotkárky mohla stať štvorkárka. Zaplatila som jej doučovanie, ktoré máva v pondelky a vo štvrtky. Dnes tam nešla. Ani mi nepovedala, až potom mi volala učiteľka, že ju so skupinou čakali. Brutálne som som bola vytočená, ale keďže je momentálne u ex a jeho priateľky, nemala som čas sa s ňou porozprávať. Akurát som jej písala, že to ešte budeme riešiť a, že chcem nejaké vysvetlenie, čo sa deje. Nechcem zavrhnúť možnosť, že ju možno niečo trápi a na také správanie má dôvod. Mala však dlhý telefonát s ex, ktorého podľa mňa ani tak netrápi jej chovanie ako to, že sme doučovanie (pomerne drahé) platili na pol a berie to ako škodu peňazí 🙄. K tomu sa vyjadrovať nejdem. Ako trest jej však zobral všetky knihy, ktoré u neho má. Telefón mu totižto dať odmietla a s tým ani nesúhlasím, keďže s ňou chcem byť v kontakte. Vraj ich nedostane kým nebude mať zo všetkých predmetov priemer na 2. Dcéra samozrejme nervy, lebo väčšinu kníh si kúpila sama (knihovrátok, vinted) za svoje peniaze. A mne sa to tiež nepáči, lebo som rada, že číta. Ex sa jej povyhrážal, že jej ich roztrhá. Nepáči sa mi jeho prístup, ale na diaľku toho moc nevyriešim. Len na tak napadlo, či vám to príde správne. Ten telefón by som ešte pochopila, sama jej ho možno zabavím, keď bude doma, ale teraz chcem, aby ho mala pri sebe. Ale knihy?

thirstymonk
Včera o 18:23

@anonym_autor O jakej druhej vlne puberty hovoriš? Puberta len začala v 13 tich.

Nič proti vám, ale väčšina jednotkárov, ktorí šli z jednotiek na štvrky, tak práve vtedy, keď sa ich rodičia rozviedli. Podprahovo to totiž tie deti berú ako svoje zlyhanie a spustia sa. Podľa mňa tak 85-90% týchto prípadov.

thirstymonk
Včera o 18:24

@anonym_autor A inak ano, zakazovať knihy je totalna blbosť... ale zas asi to na ňu pôsobí, keďže si tie knihy kúpila sama, tak možno toto je aktuálne jediná "páka".

autor
Včera o 18:24
@thirstymonk

@anonym_autor O jakej druhej vlne puberty hovoriš? Puberta len začala v 13 tich.

Nič proti vám, ale väčšina jednotkárov, ktorí šli z jednotiek na štvrky, tak práve vtedy, keď sa ich rodičia rozviedli. Podprahovo to totiž tie deti berú ako svoje zlyhanie a spustia sa. Podľa mňa tak 85-90% týchto prípadov.

@thirstymonk "prvú vlnu" mala v 11, to bolo snáď ešte horšie... potom bolo dobre a teraz zas

anonym_097246
Včera o 18:26

Mas dvojaky meter. Ked je u exa, tak nech jej telefon neberie, chces mat kontakt. Ked pride k tebe, uz jej telefon planujes zabavit.

Mladej odstrihnut kable - mobil, tablet, telka, PC, ale aj chodenie von s kamoskami. Ak nutne potrebujes kontakt s nou, ked je u otca (nerozumiem preco je to nevyhnutne, je u rodica), tak volaj na exov telefon.

evienmk
Včera o 18:26

Ahoj, je ôsmačka a v tomto veku si veľa detí zhorší prospech. Aj keď ma zarazilo, že z jednotiek až na štvorky, lebo to sa mi už zdá dosť rozdiel.
Ťažko povedať, čo zaberie, ale asi aj Tvoj ex skúša, čo na ňu platí. A možno tá jeho metóda bude účinná. Moja rada? Ťahajte s ex v tomto za jeden povraz a možno sa dievča ukľudní.
Držím palce, puberta je naozaj náročná.

anonym_8c5bf5
Včera o 18:27
@anonym_autor

@thirstymonk "prvú vlnu" mala v 11, to bolo snáď ešte horšie... potom bolo dobre a teraz zas

@anonym_autor tak to vás čaká ešte 8 vln. Poberta je práve od tých 14tich do 17tich, u niekoho aj dlhšie. Priprav sa.

anonym_f38b58
Včera o 18:30

@anonym_autor ak máte striedavú starostlivosť a dieťa si medzi sebou prehadzujete ako horúci zemiak, nemá stabilný domov... nečudujem sa, že si zhoršila prospech.
Knihy by som jej určite nezobrala, skôr obmedzila sociálne siete.

anonym_c7838f
Včera o 18:30

Keby mi otec pohrozil, že mi roztrhá knihy, bol by to koniec všetkej mojej úcty k nemu

marhulka13
Včera o 18:36

Práveže ten mobil by som jej zobrala bez pardonu. Knihy nie. A tiež divne rozmýšľaš, že u ex ho mat môže, u teba už nie.

pribinak
Včera o 18:43

Hm, to by chcelo osobne stretko s ex, aby ste si dohodli postup ako ďalej
Knihy by som asi nezakazovala. Hľadala by som inú formu

minenkaa
Včera o 18:48

@anonym_autor teda keby by mi decko v puberte odmietlo dať mobil ,tak by sa k nemu nedostalo už nikdy a tres by bol dvojnásobný,za to doučovanie a aj za ten telefón
A ty sadni s ex a riešte a urobiť teda riadnu blbost ak u teba telefón nebude môcť mať a u otca ano aby ste sa mohli spojiť ,hodinky by dostala na telefonovanie a sledovanie a ty robis veeelku chybu s tým dvojitým metrom

a0
Včera o 18:59

@anonym_autor nepríde mi to v poriadku. Ale ani nárazové zhoršenie známok. Síce jedna vec je to, že hormóny spôsobujú problém sa sústrediť avšak, tu je hlbší problém - šikana, pocit nezáujmu zo strany rodičov alebo dôsledky striedavej výchovy (nie, nie je to dobré pre dieťa, ak nemá svoj stály domov). Jej netreba doučko ale psychológa a rovnako aj jej rodičom

enmery
Včera o 19:01

Brat dietatu akymkoľvek spôsosob knihy, ktoré miluje, je už fakt úpadok a dno...rovno ju mal zbiť, bude to mať rovnaký efekt.
Co tak riešit telefón? A ten dvojaký meter. Sa čudujete jej, ved trhať knihy je tak dospelé. Od nej očakáva ex niečo, čoho ako DOSPELÝ SÁM NIE JE SCHOPNÝ. Čisté volanie o pomoc, pozornosť, pochopenie.

ljmmm
Včera o 19:13

pre ine deti je mobil/tablet najcennejsia vec. Ked je treba rodicia ju zakazu a je to akceptovatelne ze. Vy ste jej zakazali (teda otec) jej najcennejsiu vec knihy. Tak a? kniha, ci mobil, ci nechty .. vsetko jedno hlavne nech to funguje. Ozaj je to velky upadok v uceni.

beata_k
Včera o 19:29

Raz nerozumiem nad cim sa tak pohorsujete? Nad knihami? No a? Ved musi prist nejaky trest. ( samozrejme nie trhat) Ci vziat mobil, je ok, ale vziat knihu je prerazenie dna? 🤦🏼‍♀️ Zakazat kamaratov je ok, ale kniha je nedotknutelna? Je to vec ako kazda ina. Pride naprava a vec sa vrati. Ci co? Zabudne citat medzitym?

senta_sofia
Včera o 19:43

@anonym_autor treba zistit, co sa deje v skole. Co registrujem v okoli, dnes hraju mnohe deti medzi sebou sutaz, kto bude sprostejsi. Jednotkarom sa vysmievaju. Tak mozno chce zapadnut do partie. Zakazy nic nevyriesia. Nemyslim si, ze ma zly prospech kvoli tomu, ze travi volny cas citanim.

anonym_551bd6
Včera o 19:44
@thirstymonk

@anonym_autor A inak ano, zakazovať knihy je totalna blbosť... ale zas asi to na ňu pôsobí, keďže si tie knihy kúpila sama, tak možno toto je aktuálne jediná "páka".

@thirstymonk to ťažko, akurát sa otcovi ešte viac vzdiali a bude mať dôvod ho nenávidieť a ešte viac vystrkovať rožky… je to debilny trest, ale je to jeho trest.
@autorka Ja by som jej narovinu povedala, že s týmto otcovým postupom nesúhlasím, ale u neho rozhoduje on, takže by som sa ani nemiešala do toho. Dcéru treba začať rešpektovať, potom aj konflikty odznejú. Stáva sa pomaličky ‘velkou’, už je osobnosť, ma svoje názory a vkus. Už s ňou treba jednať inak ako keď bola mala. Potom sa ti možno zdôverí, lebo za tým zhoršeným prospechom určite niečo je.

alenka58
Včera o 19:47

je mi ľúto detí v striedavej starostlivosti, treba zistiť čo je za tým správaním nielen si myslieť že puberta

puremum
Včera o 19:56

ked je taky knihomol co tak motivacia- za kazdu jednotku jedn akniha z bazara .. za opravene znamky na vysvedceni-darcekova poukazka do kniznice.. samozrejme telefon vziat aj po dobu co bude u otca- chces s nou kontakt? kup lacny stary tlacitkovy

anonym_403a1b
Včera o 20:01

na margo knih... moj syn je neskutocny knihomol a nebavi ho ani mobil, ani tablet, ani telka tak ako knihy .. tak ked uz nieco vazne vystroji, zakazujeme mu prave tie, hocijako divne to znie... lebo prave toto ma na neho najlepsi ucinok v snahe nieco poriesit... a naopak, dostava ich zakazdym, ked sa mu v niecom extra zadari