icon

Má škola odovzdať pomôcky pri prestupe žiaka?

26. jan 2025

Prosim vas prekladám prváka v druhom polroku. Dostavali zaň prvotná škola dotaciu? Celú však. Druha skola tiez štátna povedala ze si mame zobrat od skoly slabikar 2 aj zvysne písanky 567. Ale riaditelka prvej ( tej nedobrej) skade ideme nam ich nechce dať vraj im to bude chýbať tá druhá časť. Ako to je je tu nejaký ucitel? Akoze nejde mi o tych 17 eur ale o princip. Lebo dostávali to prvakom to skola kupuje... dakujem

jajo1
26. jan 2025

@palicka obe máme na to odlišný názor, ale to je v poriadku. Tak ešte raz:
a) tieto naše konkrétne pracovné učebnice sa neobjednávajú v sade, ale naozaj každá za samostatnú sumu, vydavateľstvo neposkytuje zľavu pri objednaní celej sady 1. a 2. dielu. Takže na každý diel samostatná objednávka, čiže počet objednaného 1. a 2. dielu vôbec nemusia sedieť, cena je stále rovnaká. Peniaze z dotácií sme na tieto učebnice, žiaľ, nemohli využiť, lebo jednoducho nevyšli ....
b) riaditeľka má žiaľ oporu v súčasne platnom školskom zákone 245/2008 - text, ktorý si prikladala: §13a), bod 4 - Ak žiak prestupuje do inej školy, je povinný vrátiť škole edukačné publikácie poskytnuté do bezplatného užívania.
c) príspevok do rodičovského fóra - tak tu na koníku je xy diskusií rodičov, či platiť alebo nie a či všetci žiaci za to dostanú rovnaký prídel výhod - čerpanie nikdy nie je úplne spravodlivé, je to jednoducho príspevok založený na solidarite - raz sa z toho zaplatia niektorým ročníkom učebnice, inokedy napr. knihy do knižnice, inokedy autobusová preprava na lyžiarsky, na školu v prírode - jednoducho raz dostane žiak viac, raz menej ....

autor
26. jan 2025

Zajtra zavolam na urad. Tí mi povedia a zistia. A nech si riaditelovi zavolaju a opytaju sa .ak nemozem.tak nemozem respektujem. Len nech im povedia ci vedia preukazat ze museli doplacat. Ale tie pisanky su Extrem trapne jak je poviem narovinu..... su v balicku v papiernictvach u nas stoja 9.20. Naco nam zas budu neviem odzaciatku

palicka
27. jan 2025

Pozri, je to čele nahlavu…

mogaa
27. jan 2025

tak ale dotáciu predsa dostáva daná škola na žiaka, ak odíde dotácia sa nepresúva....

mogaa
27. jan 2025

nehandrkuj sa, nestojí ti to za tú námahu a hlavne stratený čas....kúp nové a kašli na to....ja keby má odvolávať alebo behať a zisťovať s neistým výsledkom, tak kašlem rovno na to....a neboj sa, zošity dieťa využije🙂to je to najmenej....

simca06022011
27. jan 2025

Véd ale písanky sú na deti, Aj im ostanú potom. Nevracaju sa. Aj všetky pracovné zošity a všetko. Tak.kde im bude chýbať??

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
27. jan 2025

@simca06022011
@mogaa
@mogaa ze na urade mestskom nevedia lebo skola je pravny subjekt ci nahodou si to oni neurcuji co s dotaciami:/ ale ze mala by si to preniest aj podla nej len nema mi ti ako dokazat ze podla smernic nejdu ale ak tak zavola mi este. Lenze chape situaciu len ze to ministerstvo dava dotacie a ze ci oni nrmaju vacsiu posobnost. Fakt neviem ja aj tam zavolam mne nejde o tie zositky sle o princip ach.

euka210
27. jan 2025

@jajo1 trochu off topic, ale aj moji maju tie pracovne ucebnice zo SJ na 2.stupni, ale kedze niet penazi kupovat kazdy rok nove, ako mi siedmak povedal, tak do nich nepisu, pisu do zositov.

autor
27. jan 2025

Volala som na ministerstvo fakt do Ba . odpoved sama pani mi nevedela povedat vraj ostavaju edukac.publikacie v skole ale az nato co som jej nepoedala ze maju zivostnost 1 rok, a ze toto je vecny problem roky, je to vraj vlastne na riaditelovi/riaditelke, tento nás je urazenec ze mu odchadzame. Takze tak volala som s panom aj pani co toto priamo riešia. Takze kaslem nato ale ze je to trapnost , vrajkeby prestupi 8 ziakov tak ci si maju bez dotacie ta nová skola kam sa ide bez dotácii kupovať od rodicov peniazmi ...... takze je to cely zle ustanoveny zakon ako vsetko. myslim ze by sa mali prenasat dotáciu nova skola mat nebude.....v druhom polroku. grc

simca06022011
27. jan 2025

Mali by deťom.vsetky pomôcky, na ktoré sa zobrali dotácie odovzdať na začiatku roka a vybavene, tym padom hy ani pri prestupoch neboli problemy a ucebnice by malo dieta, ktoremu patria... A vracali by sa iba tie "vracacie" učebnice.

evkatk
27. jan 2025

Žiaci dostávajú zo školy iba učebnice a všetky pracovné zošity patriace k učebniciam. Akékoľvek iné pomôcky ako zošity, pracovné zošity navyše (nie k učebniciam), atď. ak zakupuje škola, platia to rodičia z peňazí , ktoré sa na ten účel zberajú na začiatku šk. roka alebo aj v priebehu, aby mali deti rovnaké a lepšie sa spoločne s triedou pracovalo. Neplatí sa to zo ZRPŠ. Zo zákona učebnice a pracovné zošity všetkých žiakov v každom ročníku pri prechode na inú školu počas šk. roku, patria žiakovi a odchádza s nimi na inú školu. V 1. ročníku je viac rôznych učebníc matematiky a šlabikárov. Je možné, že vaše dieťa príde na školu, kde sa učia z nových kníh. Potom aj nová škola je povinná mu poskytnúť, ak ich nemá navyše, tak objednať také knihy, z ktorých sa na tej škole učia. Je to iba v 1. ročníku. Dieťa si však ponecháva aj učebnice z predchádzajúcej školy. Do prváckych učebníc sa píše priamo do nich, preto sú pre iné dieťa popísané knihy nepoužiteľné. Knihy sa objednávajú po zápise do 1. roč. v predstihu, takže pre vaše dieťa bol objednaný celý komplet a nie iba polovica. Ak by aj prišlo iné dieťa na školu, donesie so sebou svoje, knihy vášho dieťaťa nepotrebuje. Dotácie na dieťa nie sú na knihy, ale na prevádzkové náklady školy a platy všetkých pracovníkov. Knihy škola nezakupuje zvlášť, ale objednáva ich z centrálnej dodávky učebníc MŠ SR. Škola pre každé dieťa dostáva všetky knihy na celý rok. Komu b by chýbala druhá časť? Je to nezmyselné tvrdenie, s ktorým som sa nestretla počas 44 ročnej pedag. úraxe, z toho 30 rokov vo funkcii riaditeľky školy. Vaše dieťa nedostane na novej škole 2. časť, lebo do objednávky po zápise do školy, nebolo v novej škole vtedy evidované a knihy pre neho druhá škola nedostala. Nedajte sa odbiť, oznámte to školskému úradu, zriaďovateľovi, prípadne školskej inšpekcii, lebo vaše dieťa sa nebude mať z čoho učiť, ak prejdú na 2. časť učebnice. Ono musí mať svoju, z pôvodnej školy.

evkatk
27. jan 2025

Žiadne knihy nie sú z dotácii. Platené sú priamo MŠ SR na základe objednávky. Tá sa. robí niekedy na jar na nový šk. rok podľa počtu žiakov, ktorí v septembri do školy nastúpia.

autor
27. jan 2025

@evkatk prosim vas z ba minist.školstva mi povedali ze to je na dohode tak ja neviem .mate pravdu ale co mame toho riaditela roztrhnut :/ prosim vas a ta inspekcia nejaky kontakt na nu sme okres nz to ani neviem ci skola ma ..

autor
27. jan 2025

Volala ja aom aj na obec a ze nevedia ze oni s objednavanim knihy nemaju nic. Viete ide o zenu aka tam aj robi komu sa stym chce natahovat.
@evkatk vy ste ucitelka ci ? Neviem

evkatk
27. jan 2025

Žiadni žiaci ani starší, nevracajú na konci šk. roka knihy na starú školu, ale tam, kam chodia, teda na novú a tá ich zaeviduje do inventára školy. Starej škole chýbať nebudú, lebo na nový šk. rok sa doobjednávajú knihy podľa poštu žiakov v jednotlivých triedach. Bola by hlúposť, ak by dieťa z Košíc, ktoré prestúpilo do BA, muselo ísť do KE vracať knihy.

autor
27. jan 2025

@evkatk povedali mi zo zakona nejakeho co ke aj tu vyssie screenshot mi citala ze edukacne ucebnice ostavaju na skole z ministerstva. Dokonca. Hrozne.

autor
27. jan 2025

@evkatk . Ja neviem najst nz okres jedine Nr. Skusim. Akoze tak som vytocena z principu. Ide len o zvysok pisaniek uplne lacna zalezitost ale ide i ten princip. :/

autor
27. jan 2025

@evkatk vraj to je uzakonene nanovo ze edukacme publikacie odovzdavaju skole.. zostavaju. Len ti prvaci ma zmiatli

autor
27. jan 2025

@evkatk tu :/ vyhláška 527/202

andreatytler
27. jan 2025

Neviem vobec poradit, ale neskutocne ti fandim ze za tym ides a bojujes a nenechas sa odbit aj ked je to malickost.
Ja by som pohrozila tomu riaditelovi skoly ze to das do novin alebo TV. Ze ak chce mat reklamu na svoju skolu, ze mu vyhovies.
Tu uz ani nejde o to co je v zakone, ale o zdravy sedliacky rozum a hlavne o to aby skola umoznila a podporila studium dietata. To by mal byt prvotny ciel kazdeho. Skoly, mesta, ministerstva. Ako pomozu studentovi ked daju ten slabikar do skladu v starej skole?

evkatk
28. jan 2025

S kým ste rozprávala z MŚ?

Podľa doteraz platného zákona o používaní učebníc a učebných textov 282/1994 Z.z. v § 6 je uvedené: § 6:
(1) Ak žiak prechádza na inú školu, učebnice si ponecháva. Škola, z ktorej žiak odchádza, odpíše učebnice zo svojej evidencie učebníc a odpis zaznačí v osobnom liste, ktorý posiela škole, do ktorej žiak prešiel. Na základe toho táto škola zapíše učebnice do svojej evidencie učebníc.
(2) Ak žiak prechádza na súkromnú školu, zapožičané učebnice vráti škole, z ktorej odchádza. (nie prvácke)

Učebnice zakupuje MŠ a nie škola. Škola iba objednáva učebnice pre každého zapísaného žiaka do 1. ročníka na celý šk. rok a pre vyššie ročníky podľa potrebných počtov pre jednotlivé predmety na základe toho, koľko bude odpísaných učebníc starých. Objednávka zasielaná musí zabezpečiť všetky potrebné učebnice pre každého žiaka. Teda učebnice na celý šk. rok došli pre vaše dieťa kompletne, tak takto s nimi odchádza na inú školu, ak je štátna. Iné to je u súkromných škôl, ktoré si knihy zakupujú. V štátnej škole dotácie na žiaka sú účelovo dané, nesmú sa z nich zakupovať učebnice. Škola zvlášť mimo objednávky učebnice nezakupuje.
Neviem, o aké písanky vám ide. Ak sú to pracovné zošity ku knihám, patria tak ako kniha vášmu dieťaťu. Ak sú to písanky, ktoré hradí rodič, potom ste sa na zač. roka na ne skladali a tie vyplatil rodič. Tie písanky zakupuje škola, aby boli jednotné v triede, ale kupuje ich za peniaze rodičov, ktoré sa na ten účel vyzbierali. Tie vám vydať musia a sú uložené u triednej učiteľky. Tie číslované sú zakupované vami. Proste všetky písanky do konca šk. roka vám patria. O ročnej životnosti sa u prváckych v zákone hovorí preto, že sa do nich píše a nie sú tým viackrát použiteľné. Pracovné zošity automaticky ako učebnice patria dieťaťu všetky.
Prečo, chcete odovzdať HV? Je to hlúposťť, pretože vaše dieťa nebude mať sa z čoho učiť do konca roka. Ak je to kniha, ktorá sa na konci roka vracia, potom ju musí vrátiť na škole, na ktorú prešlo a nie na starej. Tá ju odchodom dieťaťa odpisuje a nová škola podľa zoznamu pre ročník, príchodom eviduje. Ak ju vaše dieťa na novej škole neodovzdá koncom roka, potom ju musíte novej škole zaplatiť, lebo tá príchodom dieťaťa na školu automaticky eviduje všetky jeho knihy v ročníku ako prírastok do učebnicového fondu školy.

autor
28. jan 2025

@evkatk s riaditelom . Riadne a ze "viete nam by to potom chybalo" takze toto presne mi bolo povedane ale je vraj novy zakon kde toto pisu a to mi povedali aj,v ba...MŠ pani vcera podla vyhlasky 527/202 to mi citala pri telefonate :/

autor
28. jan 2025

@evkatk 527/2021 pardon

evkatk
28. jan 2025

Táto vyhláška pojednáva len o publikáciach, nie o používaní učebníc. Nový školský zákon zakotvil odovzdávanie učebníc pri prechode na inú školu, no neuviedol, komu ich má vrátiť. Vrátenie učebníc sa týka vráteniu po ukončení šk. roka. Podľa 245/2008 Z. z. § 13a ( 4) : Ak žiak prestupuje do inej školy, je povinný vrátiť škole edukačné publikácie poskytnuté do bezplatného užívania. Žiak ich má vrátiť škole, na ktorej koncom roka je. V minulosti sa stalo, že vratné učebnice si ponechali s odôvodnením, že ich dostali na inej škole. Preto vrátenie učebníc škole bolo zakotvené do nového zákona, ale ten neurčuje, ktorej škole má vrátiť. Nič viac v zákone nie je. Riaditelia škôl si to zle vysvetľujú a dávajú do vlastných smerníc, že im má žiak učebnice vrátiť aj vtedy, ak počas roka prestupuje. AK žiak počas roka prechádza na inú školu, nemôže tam ísť bez učebníc, ktoré predtým odovzdal, lebo ich bude počas šk. roka potrebovať. Nová škola pre neho nemusí mať učebnice k dispozícii, pretože počas ich objednávania nebol ešte v počte žiakov novej školy. Dobre, že tomu sa tu venuje pozornosť. Budem musieť na tento nedostatok upozorniť MŠ. To všetko sa netýka prváckych šlabikárov, matematík a všetkého, do čoho sa píše. Patrí to žiakovi aj so všetkými dielmi, ktoré do konca šk. roka bude potrebovať a ešte sa nepoužili, ako sú 2. diely.

jajo1
28. jan 2025

@evkatk nehnevajte sa, ale 282/1994 je zrušená od roku 2008, čo je takmer 17 rokov

autor
28. jan 2025

@jajo1
@evkatk
NO TAKTO. Volala som,na ispekciu do Ba a povedali mi ze ziakovi PATRIA ucebnice len si to odpisu. Druha skola ked chce zavola o vydaji a hotovo. Je to prvy rocnik (maju zivotnost 1 rok)

Ak by to bol dejepis prirodoveda napr 5.rocnik tak sa vratia samozrejme.

Vsetky tu mali pravdu. A odrazu aj prenasat sa dá. :D

autor
28. jan 2025

@akvi jj uz vybavené inspekcia povedala preniest a vypis zo skoly. Prenasa sa to nakolko je to PRVAK . Takze dakujem aj Vam za cas. Dobuducna budu vediet maminy

autor
28. jan 2025

Dokonca aj 3cke sa daju. Len vraj to sa poziciava na inu skolu a vracia nakonci takze tolko.
Pani sa hned rozculila ze prvak to mat musí aj vsetky pisanky. A je jedno koho majetok je to je to na dieta.

evkatk
28. jan 2025

To, čo bolo zrušené, prenesené bolo do vyhlášok, smerníc,... To, že nový zákon nedefinoval jednoznačne, ktorej škole má žiak učebnice vrátiť, neznamená, že to nie je ošetrené inde. Pôvodne to bolo v zákone. Tam to bolo presne definované. Predsa dieťa, ktoré sa presťahovalo z východu napr. na Záhorie , neprecestuje s knihami celú republiku, keďže knihy treba prebrať osobne, ohodnotiť opotrebovanie, stanoviť sumu za nadmerné poškodenie,...Odpísanie kníh po odchode žiaka je samozrejmosťou. No požadovať vrátenie kníh od prváka a nedať mu ďalšie diely počas školského roka , ktoré do konca roka potrebuje, je hotová absurdnosť a neschopnosť riaditeľa. Jednoduchí ľudia si zvyknú zjednodušovať pochopenia.