icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

kashina
autor
23. sep 2016

@quaxi dakujem, citim sa pochopena 😉 , moje skusenosti a aj nazory su velmi podobne tvojim

sardinka336
23. sep 2016

@dominika6 cele je to o komunikacii, a rodičom sa vychadza v ustrety nakolko je to mozne, nemam problém a aj dam za pravdu lebo aj ja robim chyby. Ale neznašam takých čo pridu ako velka voda v malom kýbly a myslia si ze sa všetko bude točiť len okolo ich dietata a ich poziadaviek bez kompromisu....ked je v triede 25 deti. Oni sami by sa pred tu katedru nepostavili ani za pána, ale patent ako to robit maju. Aj my sme mali taku kolegynu čo davala ulohy take ze deti doma po škole robili 3 hodiny DU..no tak to je chore, nadavali na nu všetci,rodičom sa neda svyhoviet všetkým. Pre jedných je futbal po škole na ihrisku zbytočnost a nič nerobenie a iny su radi. Stale nas tlačia do aktivit, aktivit, aktivit ...tie deti nemaju čas sa hrat, behat, byt s kamaratmi len tak ako sme boli my skakat gumu, hrat loptove hry - to bolo detstvo a nie toto dieta otrok kružkov a aktivit.

kp7333
23. sep 2016

Chapem, co sa snazis povedat a zdielam tvoj nazor (asi ako vacsina rodicov). Ale myslim si, ze akakolvek snaha v tejto oblasti je boj s veternymi mlynmi. Bavila som sa s viacerymi znamymi, ktori v skolstve pracuju a sami priznali, ze cokolvek sa snazili presadiit bolo naozaj nad ich sily. A boli to ovela trivialnejsie zmeny ako zmena spôsobu vyucby. Svoj nazor mozes vyjadrit, to ti samozrejme nikto neberie, ale dobre si to zvaz, lebo sa to moze otocit proti tebe, resp. proti tvojmu dietatu. Myslim, ze vacsina rodicov vie, ze vyucovacie metody v nasom skolstve sa od cias Marie Terezie zmenili len minimalne. Stale je to hodne o memorovani definicii, prepisovanim poznamok z knih do zositov, resp. ucitel diktuje detom to, co si mozu najst v knihe. Viem, ze su ucitelia, ktori sa snazia vyucovanie ozivit, ale zakladny princip vyucovania je rovnaky. Neurobilo s tym nic ani x ministrov skolstva a ich pseudoreforiem, tazko s tym nieco spravia rodicia. Vidim to aj v skolke, do ktorej chodi moja dcera - rodicia sa boja ozvat, ak sa niekto ozve, kazdy navrh je zmeteny zo stola v style "my najlepsie vieme, ako sa to robi, ved to takto robime 40 rokov". A ano, spravne si podotkla, ze v skolstve (ani inde v statnej sprave), nie su nastavene objektivne a uz vobec nie meratelne kriteria hodnotenia prace, o spatnej vazbe mozes len snivat.

kashina
autor
23. sep 2016

@sardinka336 a na zaklade coho si ma zaradila do zadefinovanej kategorie neznasanych?

deltaa
23. sep 2016

samozrejme ze rodic so skolou nic nespravi (moze ovplyvnit jedine tak prospech tym a to tym ze budes chodit pravidelne na ZRPS a budes ukazovat ucitelom ze mas zaujem o to ako sa tvoje dieta uci a ma v skole tak mu mozes pomoct ku lepsiemu prospechu) ty mozes povedat svoj nazor tak isto ako aj ziak ci student povie ze preco to musi povedat od slova do slova a ked pouzije ine slovo tak ma zlu znamku a druhy ucitel tak nebaziruje ale to je tak vsetko, oni svoj styl nezmenia - ide tu o tych starsich ucitelov co maju okolo 50 a viac toto som ja zazila na skole

kashina
autor
23. sep 2016

@kp7333 Hovoris mi z duse, ja to vsetko vidim, iba sa v sebareflexii sa snazim dostat k poznaniu, ci nemam velke naroky, ci som objektivna, ci je skola pripravena na komunikaciu, atd. ...

mysga
23. sep 2016

@kp7333 Nie som proti nejakým reformám, ale len tak pre informáciu sa opýtam - ako si majú deti nájsť niečo v knihe? Počas vyučovania? Doma? Nemajú si robiť poznámky, lebo je to niekde v knihe? Ale niekde v knihe je všetko, keď to vyženiem do extrému, tak nikto nemusí chodiť do školy.., ale naše deti majú problém si prečítať jedinú knižku. Nerýpem, nech som neni nepochopená. 🙂 Teoreticky - som učiteľka dejepisu a nechám deťom spracovať projekt o dobe kamennej. 98% z nich si to stiahne z internetu, resp. rodič to nejako spraví a bude počas toho pindať, že čo to tým deckám dávajú robiť za kraviny.

Napríklad, čo som si ja všimla, učiteľ na ZŠ by sa mali zamerať na to, aby si decká vedeli samostatne robiť poznámky počas toho, čo ona rozpráva. Lebo potom prídu na výšku a ako ťuťmáci si zapisujú celé vety, nepoužívajú odrážky, jednoducho strojovo idú, biflia sa od slova do slova všetko... A ja neviem, či to je osobnosťou, lebo mali taký istý spôsob výučby ako ja, čo dokážem spoznámkovať na pol strany celú knihu (obrazne :D), alebo vzdelávacím systémom. :D

lucinka511
23. sep 2016

@kashina tazko budes atakovat triedneho.kedze on sa na 99% bude riadit osnovami.su mozno nejaki pedagogovia kt idu aj inym smerom ale ak mas dobre napady a chces priniest zmenu a pozituvnu do skolstva tak sa sama angazuj ale nie na MK ale rovno na ministerstve skolstva.pretoze len tam mozes nieco dosiahnut.asi tazko o tom budes diskutovat s trridnym i ked by ti pritalal a uznal za pravdu.osnovy nie kazdy meni.A ked chces zmenu pre vlastne dieta .tak vzdelavaj ty .alebo mubukaz inu metodiku vyucby.

moni244
23. sep 2016

@kashina dobre, pises pekne, odborne, ale vies dat aj konkretne priklady, co ti vadi? Pri ktorych predmetoch? Lebo pises ako politik, vela a o nicom konkretnom. Mozno by si dostala lepsie rady, keby si napisala konkretny problem, ako len vseobecne biflenie ucenia

vydrusa
23. sep 2016

@dominika6 tak napriklad v dejepise existuje milion inych pramenov okrem videa, predovsetkym pisomnych, spomienky zucastnenych, oficialne listiny a pod. Samozrejme je dolezite vediet naspamat nejake datumy a podobne ale zaroven by bolo fajn naucit sa pracovat s textom a popritom aj kriticky mysliet (co sa da aj v ramci osnov len treba chciet)

kashina
autor
23. sep 2016

@mysga velmi si cenim konstruktivny prispevok od pedagogicky, ale do extremov prosim nechodme, o to my nejde, skor o optima 🙂 a zlepsovanie. Mne sa paci heslo: Pracovistost a skromnost (taka spravna pokora pred zivotom), takze nemusime ist do tem hlupych a lenivych deti a nafukanych rodicov (to nevravim tebe mysga).

Moje deti napriklad citaju, vedieme ich k tomu od malicka, nemame telku, zaujimave texty hltaju.

K projektom, moj konkretny postreh z nasej konkretnej skoly: od deti sa chcu projekty uz od 1. – 2. rocnika, ale nikto im nevysvetlil, co to je taky projekt, co sa od nich ocakava, ako by sa mali pripravit a postupovat, ako by mal vyzerat dobry projekt, ake casti by mal mat, ako pracovat s temou, ako si nacitat text a vybrat z toho nieco podstatne alebo zaujimave a spracovat to, ze to musi mat nejaku myslieku, nejake graficke spracovanie, ze musia planovat, organizovat sa, aby dokazali vcas prist s dobrym vysledkom

Preto si decka opisuju veci z internetu a preto im to robia rodicia (iba ti pohodlni mozno), my sme sa snazili ich to ucit, ale decka protestovali, ze pani ucitelka to takto nepovedala, ze ich to takto neucila, ze im kazala najst nieco na internete a nieco k tomu dokreslit, to je 2. rocnik kde deti ucitelov 'zeru', takze co povie rodic, je skor druhoradejsie 🙂

Nie je to v praxi takto? Ucia sa nase deti ako urobit dobry projekt, postupne, primerane veku od 1. rocnika? Ucia sa to moderne, aby zaujali tych, ktorym to budu prezentovat alebo odovzdavat? Vobec ucia sa to prezentovat ak uz nejaky projekt robia?

kashina
autor
23. sep 2016

@moni244 ja som chcela radu na konkretny problem komunikacie a davanie podnetov

alaguema
23. sep 2016

@kashina chápem ťa úplne, ja som ale v tomto smere rezignovala, osobne si myslím, že komentovať vyučovacie metódy s väčšinou učiteľov, je len strata času. Ako bolo napísané už predo mnou - nepodarený je celý systém, navyše drvivá väčšina učiteľov nie je prístupná diskusii, buď z obyčajnej ješitnosti, alebo preto, že dávno stratili záujem o to, čo je podstatou ich povolania, "anebo vobojí" (česť výnimkám). Ušetrím si tú energiu a hovorím o tom doma s deťmi. Vedia, že nemajú slepo veriť tomu, čo povie učiteľ, alebo iná autorita a že majú samostatne myslieť. Čo sa týka memorovania, z princípu mi nevadí (je to tiež mentálne cvičenie), pokiaľ viem, že tému dokonale chápu. Netrvám na tom, aby mi poučky hovorili od slova do slova a aj im to doma hovorím. Pokiaľ by bola známka znížená len kvôli tomu, určite by som sa ozvala. Ale také hrozné to u nás asi ešte nie je 🙂

lucinka511
23. sep 2016

@dominika6 prepac ale neda mi nereagovat.pises ako keby si sama chodila do americkych skol.
Vedela di ze z 500 top vysokych ma Amerika 177? Slovenske vysoke su daleko sa top svetovymi skolami.napr take susedne cesko a polsko sa tam dostali minimalne s jednou VS. tak az tak by som tych amikov nepodcenovala.

deltaa
23. sep 2016

@mysga tieto projekty z dejepisu stoja za "velke makove" miesto toho aby si ich vzala do muzea (skoro v kazdom meste a niekde aj na dedine su muzea alebo niekte v budove maju vystavene co v dannej lokalite nasli, aj v takom obycajnom tescu na Zlatych pieskoch v BA maju vo vnutri budovy kam prejde takmer kazdy v obchode za sklom vykopavky co nasli ked ten obchod stavali) a hlavne im povedat kde napriklad v kniznici aku knihu si mozu precitat o tej dobe, odporucit film alebo aj to muzeum. Poznamky by si mal pisat kazdy sam ci na hodine alebo doma ked sa uci tie mu maju pomahat a nie aby ucitel nadiktoval text od a po z co im staci vediet, decko sa to nauci na spamat a kasle na nejaku knihu. A ked uz chcem aby ziak napisal nieco aby som ho nejako aj oznamkovala a preverila vedomosti tak dobre dam napisat ale uvahu a co si myslim o dobe kamennej a logicky kedze sa jedna o uvahu nebudem odpisovat clanok z netu. Taketo minimalne veci nechapem preco nie su samozrejme, mala som par takychto ucitelom co by som na jednej ruke spocitala ostatni klasika.

aduskatt
23. sep 2016

@kashina zažila som, nepozdávalo sa mi niečo, napísala som do zošita daného predmetu pre pani učiteľku, že si vážim jej prácu, ale nerozumiem, prečo sa istá vec robí tak, ako sa robí a či s tým nebude do budúcna problém. Odpísala mi, že ďakuje za snahu, vidí, že sa zaujímam a to, čo robí robí preto, že....a zdôvodnila. Ja na 4 riadky, ona na tri. Obe sme boli spokojné nikto na nikoho škaredo nezazeral....

moni244
23. sep 2016

@kashina pozri sa, podnety mozes davat, ked mas pocit, ze je to take zle a nevhodne pre tvoje deti, alebo si im mala vybrat skolu, ktora sa viac zameriava na individualitu, netrva sa na pouckach, nedavaju sa ulohy a podobne

lucinka511
23. sep 2016

@kashina este jedno ma napadlo a to.ze mozno keby im vlada konecne zdvihla slubene platy a aj dala peniaze na peacovne pomocky aj uroven by sa zlepsila.Vsetko to stoji ani tak nie na uciteloch a le na vlade.

kp7333
23. sep 2016

@mysga netvrdim, ze si nemaju robit poznamky. Praveze si maju, presne tak,ako si to napisala - odrazkovite, heslovite, vlastnymi slovami. Nie aby im to ucitel diktoval, alebo si to opisovali z knihy od slova do slova. A suhlasim s tebou, ze by sa to mali naucit uz na prvom stupni zakladnej skoly. Zial realita je ina. Este na gymnaziach mnohi ucia systemom, ze diktuju ziakom: spisovatel xy sa narodil v roku ... a v roku...studoval na gymnaziu v ...potom ide zoznam jeho diel, ku kazdemu strucny popis, cim sa zaobera a pod. Namiesto toho, aby sa hodiny travili citanim uryvkov z knih a vedenim deti k tomu, aby sami citali. Ja som teda ako ziak a student knihy citala rada, ale bolo to napriek - nie vdaka - skole. To, co sme sa ucili v skole mi niektorych spisovatelv skor sprotivilo. A takto by som mohla pokracovat aj o inych predmetoch. Co sa dejepisu tyka, pamatam si len fragmenty toho, co nas naucila jedna skvela pani ucitelka este na zakladnej skole, ktora ako jedina pouzivala inovativne metody (ano, uz v tej dobe - je to vyse 20 rokov dozadu). Zvysok ma ucili len diktovaci poznamok, ktore som sa nabiflila a zabudla, aj preto mam v historii obrovske medzery (a to som bola jednotkarka, neviem co by povedali trojkari).

igor211
23. sep 2016

@alaguema
@kashina
Ja, ako otec prvacky, s extremne kritickym nazorom na nase skolstvo, si prave naopak naopak myslim ze rodic nema co zasahovat do vyucovacieho procesu . Ucitel/ka musi mat v triede autoritu a deti musia uverit ze to co sa ich snazi naucit ma zmysel a nie je to spochybnovane ich rodicmi. Rodic takisto nema predstavu ako to na hodine vyzera, kedze tam za a) nema pristup a za b) deti mu sprostredkuju len velmi kuse informacie. Pokial by rodic spochybnoval ucitela tak dieta automaticky bude na pochybach kto ma pravdu a comu ma verit, co sa negativne odrazi na jeho prospechu. Takisto si nemyslim ze rodic ma nejaky patent na pravdu a vie ako postavit vyucovaci proces lepsie len na zaklade jeho dojmov. Napr. memorovanie je uplne skvela vec.
Tym nechcem tvrdit ze nase skolstvo je vynikajuce, prave naopak, ale podla mna uloha rodica je skor vo dodatocnom vysvetlovani suvislosti, aplikacii poznatkov na realny zivot a pod. V pripade naozaj velkej nespokojnosti je podla mna lepsie zmenit skolu.

dominika6
23. sep 2016

@lucinka511 nie všetko je amerika a to že sú oni v TOp 500 je asi preto,že majú 10x viac obyvateľov ako my..a sami si pomaly robia tia tie výskumy a štatistiky. úplne na všetko...
. naše deti sa učia všetky štáty sveta,celé dejiny,spisovateľov,učia sa anglicky,všade sa hovorí iba anglicky... a čo oni? neučia sa ani polovicu z toho...jazyk nemusia vedieť,myslíš že sa učia dejiny,spisovateľov,vládcov, v EU? pochybujem...

simca06022011
23. sep 2016

Ak su moje podnety k veci a nie od veci, predostriem ich na rodicovskom, pripadne aj pisomne... jedna vec je ucit deti "kde to vyhladat, ako to zistit", ale nieco proste vediet musime a nemozeme za kazdu vec otvarat google. To ze dieta zatazuju memorovanim a pisanim "nepotrebnych" pouciek je iba o pohlade na vec. Jedna dieta sa to ma naucit, cvicit si pamat a porozumiet tomu. Nieco ich treba skusat a nieco treba aby chapali. Milujem nazory, na co je mojmu dietatu fyzika a taky a hentaky vzorec, a naco je mojmu dietatu citat taky a taky roman a vediet o tom povedat a napisat nieco.. mozno vedla sediaci Ferko bude fyzik a zide sa mu to a mozno moje dieta nakoniec bude potrebovat nieco ine.... Na tom, ze sa nieco ucia nie je nic zle.. zle je to, ze deti nemusia a my sa k nim staviame ako k niecomu extra a chranime ich pred povinnostami. Ved uz aj ucenie a chodenie do skoly je zatazovanie ;)
Ak by ucitelka lipla na skusani kazdu hodinu, nepriemeranom mnozstve uloh, alebo by som mala nieco proti pristupu, mala by som navrh na nejake pomocky, zjednodusenie alebo pridanie niecoho urcite by som sa ozvala. Ale napln uciva nie je moja parketa.

lucinka511
23. sep 2016

@dominika6 v top 500 maju az 177 VS.

simca06022011
23. sep 2016

@kp7333 skolacik si nikdy neurobi poznamky odrazkovite, skratkovite a potom si to bude pamatat a bude schopny sa jednak z toho ucit. Nezapamata si to... Zaujimave ze ti heslovity a skratkovity studenti aj na VS si potom poziciavali poznamky od "suseda" co nebol skupi na pismenko. A to bolo na VS, kde boli skripta a materialy k dispozicii, ZS ucebnice su na zaplakanie...

dominika6
23. sep 2016

@lucinka511 jasné oni sú vo všetkom TOP

simca06022011
23. sep 2016

@lucinka511 USA univerzity su mozno super, ale treba si uvedomit to co pise aj niekto iny.. kolko ludi chodi tam na VS z obyvatelstva, az tak vela nie... aku uroven maju ZS/SS ?? 🙂 By si bola prekvapena... vzdelanost teda, celkovy prehlad nebol bohvieco pri kamosoch co som stretla ked som mala cca 17-18rokov. SKor na zaplakanie. Kamoska dokonca na takejto strednej absolvovala rok, okrem toho ze sa ledva naucila anglicky nerobili nic, oproti nasmu gymplu bola na prazdninach.
A este by som dodala tie miliony co sa pregrantuju cez univerzity v USA na rozne "vyskumy"... to tiez im pridava na exkluzivite oprti svetu.

simca06022011
23. sep 2016

@simca06022011 no... opravujem "hesloviti a skratkoviti studenti" 🙂

esther03
23. sep 2016

@kashina no kedze si dala len jeden priklad, odpoviem len na jeden: "Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor."
1. Ked mi nieco co v skole robia nedava zmysel zistim vo svojom okoli ako to maju kamosky pri rovnako starych detoch or kamosky ucitelky.
2. Kontaktujem konkretnu ucitelku vyucovacieho predmetu. Nie triednu, jednam priamo s tym, koho sa to tyka.
3. Povinnosti ziakom nezaskodia. Samozrejme, ak to nie je extrem.
4. Memorovanie je cvicenie pamäte. Rozhodne neublizi. Idealne je, ak dieta vie naucene reprodukovat vlastnymi slovami.
5. Ak sa komunikovat s vyucujucim neda a ja som o svojej pravde presvedcena, kontaktujem triednu, podebatim o tom na rodicku....Ja som raz bola svedkom, ze takmer cela trieda prepadala z chemie. Co pisomka to gula. Az na par vynimiek, ktore mali 1. Na rodicku rodicia rozculeni, chceli chemikarku vyhodit, ze je neschopna ucit. Nakoniec sa ukazalo, ze ta im davala pisomky (neraz opravne z tych istych prikladov), vzdy oznamila z coho budu, ukazala vzorove priklady, prosila decka, ze kto nerozumie vtedy a vtedy bude doucovat (nik neprisiel)...Doma povedali, ze ta krava nevie vysvetlovat a vsetci z toho maju gulu. A pravda bola niekde inde.... 😉
6. Predpokladam, ze kvalitu tvojej prace nehodnoti upratovacka, udrzbar ani jadrovy fyzik, ak teda v tejto profesii nepracujes 😝

alaguema
23. sep 2016

@igor211 neviem, prečo si to adresoval mne, ale asi si ma zle pochopil, tak vysvetlím - nespochybňujem autoritu učiteľa v žiadnom prípade. Držím sa toho, čo je pravda a síce, že nikto na tom svete nie je neomylný (ani učiteľ) a teda ani žiadny systém vytvorený človekom, nie je dokonalý. To odovzdávam aj mojim deťom. Vedia, že v škole musia rešpektovať pravidlá, ale nemusia si osvojiť postoje, s ktorými sa nestotožňujú (napr. novodobé dejiny a ich interpretácia). Samostatné myslenie nevylučuje rešpekt. Naopak - slepá poslušnosť voči autoritám nevedie k ozajstnému poznaniu. Tento prístup nám dobre funguje. Možno by nefungoval u iných detí. Chápem, že iba istý typ dieťaťa to dokáže pochopiť, ale to si zas snáď každý rodič uvedomuje, čo má doma. Staršie dieťa máme v tretej triede doteraz bez najmenších problémov a so samými jednotkami. Mladšia je teraz prváčka, takže je skoro na nejaké závery.

lucinka511
23. sep 2016

@simca06022011 ja som mala americku kolegynu.ale toho vedela dost.kludne nas tromfla vedomostami a hl aj v odbore lt sme robili. ja by som amikov nepodcenovala.resp nehadzala vsetkych do kosa.no u nas skolstvo upada.ked si plmyslim.ze pred 15 r sa na stredne skolya gymple dostavali ziaci s vyznamenanim ostatni sli na ucnovky.dnes na gympel zoberu s 3kami a uz ucnivky neexistuju o VS pomlcim VS ma kazdy druhy z toho len par skoly s kt nema problemmsa zamestnat.A ziaci su tupi aj mudrejsi tu ako aj v USA ale podcenovat ameriku by som neribila kedze sme tam predpokladam ani jedna nestudovali.