icon

Mám problémy s 12 ročným synom

erikanezbedna
4. nov 2015

dobrý vecer mam problémi s dietatom má rokov 12 a nechce doma poslúchat odvráva svojmu otcovi.mne nie .nedá sa mu nic dat roskázat ked pride zo skoly tak sa naje ani sa neprezlecie a ide vonku a príde domov pozde vecer niekedy sa aj stalo ze len v noci prisiel domov obávam sa o mojho syna ..a som nestastna ze sa mu nedá roskazat nic aj v skole sú uz sním problémi aj tam sa uz stazuju na mojho syna ,,,ak vie niekto mi poradit tak dakujem ako si mám dat rady s mojím synom ...

ewisam
5. nov 2015

@erikanezbedna Moja rada, chlapec potrebuje disciplinu, ale nie taku, ze sa bojime s nim komunikovat, bojim sa mu povedat, nakricat, bo by mi srdce puklo.../to co je? Moj 4r uz vie, ze ak neposluchne, nasleduje trest a to vobec nevravim o bitke. Ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko, ked ja budem Jano, neohnes ma mamo. Teda zartrhnut prisun penazi, samozrejme najskor bude protestovat, kricat, buchat... ale ked dostane to co chce az ked si zlepsi prospech v skole, ked zmeni pristup k povinnostiam tak si to bude viac vazit... Dalsia vec, preco nesportuje? A kludne v pokoji si s nim sadni a povedz mu ak nezmeni spravanie pojde do polepsovne, by ma zaujimalo aky postoj by mal k tomuto faktu, hm? Si s nim pohovor ako s dospelym, ked chce byt dospely... nebude to co pozadujes, neoper, nenavar, nekup

suve99
5. nov 2015

No, erikanezbedna - gramatika je musím povedať, že naozaj hrozná...pokiaľ si však z Maďarska, uznávam to...Myslím, že ste ako rodičia zanedbali výchovu, syn dostal všetko a nič nemusel obetovať, žiadne pravidlá rešpektovať, náprava bude dosť ťažká, ale pomocou psychológa by ste to mohli zvládnuť...dieťa musí cítiť lásku, ale i rešpekt, mať svoje hranice...písala si tuším, že taký nebol, skúsila by som test, či náhodou neberie drogy..tie vedia zmeniť správanie na nepoznanie...ak v tom nebudú drogy, skúsiť naozaj dobrého psychológa...aj ja mám tri deti a sú v tom "najlepšom veku", kedy puberta je u nás trojmo naraz /môj najmladší - tiež syn bude mať onedlho 12 /... občas mi tiež odvrknú, alebo sa im nechce, či prevracajú očami, akokeby ich chytal zrádnik 😀 😀 , ale u nás sú pravidlá stanovené a iba ojedinele ich nechám vonku po 20:00 /to skôr iba cez prázdniny/ - doma musia pomôcť s riadom, vysávaním, akotak uprataním, vysypaním smetí, vyvenčením psa....úlohy musia byť urobené tiež...keby niečo, som s učiteľmi dohodnutá, ak by bol problém, treba mi cinknúť 😉 Inak, občas privriem i očko, ale to musí byť za odmenu 🙂 😉
...deťom sa treba venovať, rozprávať sa s nimi, poznať ich kamarátov a pod....bez toho to nejde...výchova je ťažká, a najmä v dnešnej dobe....želám Tebe i manželovi veľa úspechu....skúste najskôr toho psychológa, keď nie, ak nepomôže nič iné, možno by naozaj potom mala nastúpiť už iba polepšovňa....viem, že to bude ťažké, ale syn musí dostať rozum.....a opičou láskou ho nevychováš...ešte raz držím päste !

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@ewisam
@ewisam mas pravdu nejako by om mala uz konat s mojim synom ale ked moj syn bol taky mali ako tvoje tak neboli vobec problemi a bol dobry a ani som nevedla ze mam dieta taky bol dori ked bol ako tvoje dietatko.vyskusam tu ako mi tadis ze mu poviem ze pojde do polepsovni skusim to ale snim sa nesa on sa nechce rospravat ked sa chcem tak mi pekne ide prec ja sa rozbehnem za nim a nadarmo snim sa neda .a bit ho je uz aj hanba ..lebo od malicka som ho neudrela .a ani ja neviem ako by som sa aj ja zatvarila kebi ze ho udrem ale mas pravdu nejako musime zasiahnut ..nejako len preto som tu aby som mohla viacere rady dostet tu u vasmozno ze aj nejaka zabere mozno inac dakujem ti za radu

cerez
5. nov 2015

@erikanezbedna Ale keď mu to povieš a určíš pravidlá a nebude ich dodržiavať, tak nevyhrážať sa výchovným zariadením. Dotiahni to dokonca, aby vedel, že si stojíš za slovom.

katka1981
5. nov 2015

@ewisam, "Ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko, ked ja budem Jano, neohnes ma mamo." Presne toto si vravim aj ja a dokonca mam aj babsku verziu: Ohybaj ma mamka, pokial som ja Janka. Ked ja budem Jana, neohnes ma mama 🙂 Ja tiez dufam, ze dieta coskoro pochopi a uz bude klud.

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@suve99 mono ze aj zanedbali ale neviem ako k tomu aj mohlo doist ked sa starame o mojho syna ako sme stale zvikli.no tu psycholgiu to ma ani nenapadlo mozno ze aj to bi asi aj pomohlo mojmu synovi ..aj to budem skusit..psychologia ..ale ked nebude chceiat?a ked nepojde?moj syn este ani v nemocnici nigdy este nebol a asi sa aj bude bat psychologii ale skusim to ..ani to som nemala v hlave este dneska sa porospravam s mojim muzom o psychologii...mojmu dietato davam lasku ako sa narodil ..ako by bolo bez lasky matki ci otca ..u nas neni priblem o lasky dietata a vie zeho lubime len to ze sa zmenil to sa stalo u mojho syna ...vydis na drogi som ani nepomislela aj to by mohlo bit ...no mohlo a kde mam kupit ten test?ze bi drogoval?ved ma este len 12 rokov ..teras rozmislam o tom ...neviem ci drogi ved je este mali a ved bi ho to aj zabilo este ma slabi organizmus ale mozno ze aj mas pravdu mozno na to som vobec ani nemyslela ...tebe je hej a dobre ked mas take deti ..normalne ti zavidim...on nechce upratovat..dneska som to ssnim skusala a nie on nechce...dakujem ze nam drzis palce dakujem ti....s laskou nemame problemi ...no skusim toho psychologa..dakujem za radu...napriklad ja mam syna uz 23 rocneho a do dnesneho dna mi neodvrava este sa nestalo a tak isto aj druhe ..a su uz dospeli ked sa mi nieco nepaci poviem si svoje aale mi neodvrava starsi syn este sa nestalo ..a moj syn 12 rocny ako sa len sprava uz sa aj hanbim ucitelom pozret do oci lebo len staznosti su ...aj na rodicovske som sa neopovazila ist lebo som vedela ze bude zle .....inac dakujem za radu uz tu mam dve rad ...dakujem

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@cerez nebudem sa vyhrazat dakujem ze si mi napisala ako mamurobit diki...som zvedava ako bude reagovat na moje slova .aj teras by som snim rospravala ale zase bohuzial neni doma niekde vonku je...uz vela ludi povedali ze nema rodicov ze tak robi uz sme mu natlkali ale nadarmo ..on proste si svoje drzi ...ale skusim ako pises dakujem

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@katka1981 kto vie ci to bude vediet pochopit kto vie to len na nom zalezi ci sa zmeni ale sa budem pokusat aby sa zmenil sppet ako bol no ked aj nebude tak ako bol ale aspon trocha bi bolo dobre keby sa to uzmenilo na dobre

suve99
5. nov 2015

erikanezbedna, myslím, že taký jednoduchý test sa dá kúpiť v lekárni.../nemám skúsenosť/ .. neviem odkiaľ ste, ale drogy sú teraz celosvetový problém a veková hranica sa znižuje.. deti bohužial čoraz skôr skúšajú všetko, čo vidia okolo... A prosím, nezáviď...už som žalúdok čistila vtedy ešte len 9 ročnej dcére, že si do papiera od zošita dala orechové lístie a "pofajčila" si 😀 ..odvtedy to nemôže ani cítiť 😉 podebatovali sme a je kľud...deti skúšajú, pokiaľ môžu zájsť...každý sa s výchovou detí musíme popasovať a až život ukáže, či sme z nich dokázali vychovať slušných ľudí.... Chce to len odvahu začať riešiť, aby už naozaj nebolo neskoro... Skúsila by som dnes, keď príde domov si ho posadiť v kuchyni za stôl spolu s manželom, musel by sedieť a vypočuť si vás, či by chcel, či nie....potom by som sa spýtala na jeho názor, na jeho zmeny v správaní....povedať, že pokiaľ sa nezmení, musíte to riešiť už inak....je príliš malý, aby bol takýto....môj muž si i teraz syna popestuje ako bábätko a to má tiež už skoro 12 rokov a 160 cm.... 🙂 🙂

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@suve99 dakujem kúpim ten test ..ani ja nemam skusenost ze drogi teras aj pozeram ze bi aj 12 rocne bi bralo?som hotova ze bi?ano mas pravdu ale s takym 12 rocnim sa tasko da veci vyjasnit ci porospravat ci aj take veci co by som aj ja chcela od mojho syna ale sa snim neda este pokial je male dieta stakym sa da este porospravat lebo take male dieta9 rocne este nejde vonka aj moj syn este nechodil vtedy vonka a dalo sa snim aj rospravat posrandovat a vselico mozne sa dalo vtedy s mojim synom .ako si ho mam posadit ked neni ani teras doma a moj muz este je v praci len o 6 pride domov a uz je tma vtedy .moj syn uz ked mal 10 rokov uz sa ani nechcel maznat somnou ani s otcom ked bol mensi tak bez otca ani nezaspal tak ho miloval ze mu drzal ruku a len vtedy zaspal ale ako mal 10 uz nechcel ani bosk od nas ...to est uslo nam ze ked sa nechcel maznat snami nevsimali sme si to tak ze by bolo aj horsie ze ked narastie a co ...stalo sa horsie ze ponociach chodi domov a odvrava aj v skole aj doma ..neviem si to uz vysvetlit ako sa len moze tak zmenit dieta a to na zlee neviem to pochopit

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, puberta meni aj anjelov na diablov - metafora. Bratranec mal dceru jak med, ziadny vzdor, nic, kazdy to bral tak, ze super vychovu mala. No a ma 11 alebo 12 a najradsej by ju zabili aka je hnusna. Kto za to moze? Hormony? SPolocnost? Rodicia sa nezmenili. Ja si pamatam, ze som v puberte maminke povedala ze je krava, do dnesneho dna ma to mrzi, mame super vztah , strasne ju lubim, kazdy den ju musim pocut, myslela som ze som mala pubertu v pohode, nepila som, nefajcila, nechodila po za skolu, zo skoly rovno domov.... ale vraj som strasne papulovala a bola drza a myslim ze mi to trochu aj ostalo. Mame doma dcerku kt. ma vzdor, byvalo uz ovela horsie, no ale ktovie aka bude puberta, mozno sa nacisto z nej zblaznim 🙂 Nema syn nejaky konicek? Bojove umenie ho nezujima? Tam by sa naucil aj disipline. Keby mal konicek mozno ze bude naplneny a nebude robit taku zlobu, hlavne aby sa nedal na drogy.

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@katka1981 mozno ze aj ta poberta mozno mas pravdu j to je mozne lebo mi je uz aj vysipani na celo ale tak skoro?puberta?aj ma uz hrubi hlas ..aspon ti mi chapes ze nie mi sme na vyne ze by sme sa nestarali alebo ze sa nestarame o syna ..no ani nato som este nemyslela ze bi to boli aj hormoni .no taka som sprosta ze ma nenapadlo tá puberta..aj ja som bola zla aj papulnata ale ked len niekto bol drzi na mna len vtedy som taka aj ja bola ale malo kedy sa to stalo u mna ..ved uz aj ja sa pomali zblaznim s mojho syna ze sa tak trapim ze mu eviem pomoct a ze prave ja alebo ze moj muz nevieme svojmu synovi pomoct je to smutne za takto mame zit ..mal konicek len sa uz nechce tim zaoberat ale stale spomina doma ze banuje ze sa dalej nevenoval chcela som ho naspet aby sa venoval ale mi povedal ze mama nechaj me to tak ..skoda moj syn sa nechce nicomu zaoberat aj dve deti boli ties take ze sa neradi zaoberali niecim ale neboli papulnate alebo ze bi po nociach vonku oni chodoli domov uz o siedmej a o pol osmej uz v posteli.no celkom ine boli tie dva deti co mam okrem neho.a aj oni boli v puberte a neboli uz taky ze by sa nedalo nieco vydrzat alebo ze by som sa uz takto aj trapila muz ten sa tak netrapi ako ja lebo ten chodi do roboti a ja sama som doma ako srposta a len lamem hlavu ked je aj v skole ze co len moze robit v skole moj syn a ked pride domov tak zase len to ze hodi tasku zo seba a to hodi ...nie polozi.a naje sa a ide prec...mne bi uz bolo pozde kebi ho ze udrem neda sa aj ked natom aj uz premislam neviem preco ale neda sa mi ho udret...

sardinka335
5. nov 2015

@erikanezbedna ty sa len utešuj pubertou...jasne za to mozu hormony ze sa to decko flaka kade tade a evidentne ma rodičov na hááááku...
Čo tam už nabiješ? Uz je neskoro biť! Pravidla, pravidla, pravidla, pravidlá a doslednosť a doslednosť a doslednosť...komunikácia.
Po nociach chodí domov....bych to hnala! Fakt nepochopím takýchto rodičov...ze ,,on nechce,, ach jaj...ale jesť chce, vreckove chce, mobil chce, krediť do mobilu chce, oprate veci chce, chce si mať kde lahnuť...a tom všetkom treba pracovať. Mama hotel funguje - all inclusive.

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@sardinka335 mozno ze aj ma nas na háku ale ajtak je to moj syn a musim nejako onho bojovat aby som mu vedela pomoct a abi nas spet miloval ako aj mi stale ho milujeme je to nas syn a je to hrozne ze take veci sa deju ...trocha aj rozmislam ze bi ta puberta?ale ako mame doslednut ked ani nechce snami vobec komunikovat napriklad tebe bi sa chcelo?snim komunikovat v noci?alebo nad ranom?ale ked ide moj muz pozret aj ces noc vonku po celej dedine hladat ale po domcha uz sa neda klopat ze napriklad neni tam nas syn ..lahko sa pise ked to neprezivas..mi sa starame o dieta ..ako len vladzeme a to prave sa o to starat chcem abi uz konecne vedel sediet doma ako ostatne deti nemusi celi den sediet ale aspon pol dna ked je uz doma viem sme slabi rodicia ano to berem aj za slovo..no jest chce to je pravda ked pride domv povie mama hladni som ..a co ved mu musim dat jest ..vreckove nepita este to ze nepita to sa neopovazi pitat aspon v tom mam dobre ale kto vie ze do kedy tak bude ze peniaze nebude pitat..ano mobil to ma ..ale ho nevidim ze bi sa tim zaoberal ..mas pravdu ze vsetko chce a ma to anooo ..mozno ze aj to je chyba ze vsetko ma co len chce ..kto vie ci aj to nerobi .vidis aj nato som este nemyslela som dospela a nemam rozum na take veci co mi radite ..ako som tu uz dostala komentar ..no asi aj ja sa este musim vela ucit ..ako vydim ..vi ste tu mlade urcite mladcie ako ja a mate viacej rozumu ..inac dakujem vam vsetkym co mi tak dobre pisete a radite aspon sa aj ja naucim co neviem

sardinka335
5. nov 2015

@erikanezbedna učiť sa musime všetci - aj ja. Aj ja robím chyby....lenze ja svoje dieťa nemilujem ,,opičiou láskou,,. Tiež má toho mnoho čo chce ale aj ja za to niečo chcem ako rodič - ze sa bude učiť, pomahať a ctiť si nás ako rodičov. Bez nás nemá nič.
Jednoducho treba doma buchnuť do stolu a razne zaveliť ze mladý muž tu si sadneš a budeš ma počuvať a nie ze nie...doma budeš vtedy a vtedy a tvoje povinnosti su tie a tie...povedz mu ze ho máte radi, milujete ho, ste tu vzdy pre neho ale jeho zivot sa ruti zlým smerom a stale je čas to zastaviť...
Za pár rokov moze byť z neho feťak, recidivista, zlodej...čo ty vieš? Teraz sa to to zda ze ved ma 12 rokov preboha tak aky ,,kriminalnik,, no...kazdy ,,nejako začinal,,,a hovorím ti pravdu väčšina grázlov začinala takto - tulali sa, neposluchali rodičov, zla partia...kamoška mi robí v reedukačnom.zariadení..a ked sa už decko dostane takto daleko tak to nič dobre neveští.

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@sardinka335 a ti uz ako vies ze opicou laskou lubim syna ..ja ho lubim velmi a nie opicou ..nieeee neni to tak ako pises nieeee ...to je pravda ze bez nas rodicov nema nic ano ..mozno ze by som mala prestat mu kupovat ze co si len zaziada aj to skusim ak mi srdce povoli...skusim uz zakricat na neho ..aj teras nedavno prisiel moj muz s prace a siel za nim zase do dedini pozret ze kde je ..chudak moj muz ani este nejedol ked prisiel umil sa a hned isiel von za nasim synom ..ja nemozem tak chodit za nnim lebo mam problemi so zdravim ale to nebudem komentovat o mojom zdravi...jaaaj ako by som chcela bit takou ako pises jaaaj takim zenam sa zije ze tak vedie z detmi ..ale ako mam zastavit ked ani nechce posediet snami a vie dobre ze ho lubime aj ked je velki ..ano to neviem aj to moze sa stat ze fetak ci aj ine ano ..ale u nas to este nevidel v rodine ze bi sa pilo moj starsi syn ten ties nepije a ma 23 rokov tak dufam ze sa to nestane u mojho syna mladcieho ale sa moze stat ako aj pises aj na to by som sa mala aj pripravit ano.skoda ze nie som taka sylna ako vi tu co mi pisete zae ako bi som mohla na neho zakrocit jaaaaj tak bi som chcela byt taka ...viesco aj na to teras momentalne rozmislam ci to nema po mojej svagrine lebo aj ona nesedi doma ako bi mala sediet aj ona je tulak po domch beha a to aj sa stane ze celi den tak beha moja svagrina no mojho muza sestra kto vie ci to uz nema po nej teras to rozmislam lebo ja som nebola taka ..ze ponociach bit vonku ..ved aj teras som dospela a sedim stale doma porobim sim robotu doma a sadnem sem ked mam cas a doma som .tak ze nema to po mne ze sa tula ...

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, pubetrta zacina o dost skor ako v 12 rokoch. To ze je drzy, to je ok, to je puberta. NI eje to ok, ale zial patri to k tomu veku. Ale to, ze vecer chodi z domu, tak to v poriadku nie je. A uprimne ti poviem, ze tiez keby som sa nebala, ze ma otec zrube, tak ktovie co by zo mna vyrastlo. Ja mam respekt do dnesneho dna pred rodicmi, v zmysle, ze nebudem robit nic zle aby som im hanbu nerobila. Vacsina aj tych najlepsich deti sa v puberte zmeni, ale su nejake hranice. My sme mali strasny vzdor, a boli u nas strasne boje. Ano, mohli sme ustupovat aby bol klud, ale my sme v tomto neustupcivy a aj za cenu nocneho hodinoveho cirkusu sme bojovali. Bolo to strasne vycerpavajuce ale hold, nenecahm si od decka skakat po hlave a keby nesekalo dobrotu, tak to polepsovna isti. Aj teraz pokial sa dcera neukludni tak pojde v lete na 3-4 tyzdne sama na liecenie, aby si nas zacala vazit a chovala sa slusne a to ma 6 rokov. Keby ju vychovaval svokor tak to decko je neovladatelne. Takze su deti, kt. potrebuju tvrdu ruku. Nemyslim tym bitku ale prisne [pravidla, inak si robia co chcu. Ja som sa po nopciach netulala ani ked som mala 17. Nasi mi povedali, ze o 22. hodine musim byt doma. Bola som s frajerom na opekacke u otcovho bratranca. Prisla som o polnoci. Nasi ma vymkli a nechali vonku cakat pred dverami. Jasne ze po chvili otvorili a prisiel dialog, ze som ich neposluchla. Ja som na nich nahucala a plakala som, ze preco ked je najlepsia zabava musim odist, ze stale mi len diktuju..... viac som nemeskala, vysvetlili mi ze sa o mna boja, co ich chapem az teraz ale proste sme sa dohodli. Nepila som, nefajcila, drogy mi ani na um nezisli lebo ja sa bojim ihiel a drogy su pre mna automaticky ihly. Mala som pocit ze mam strasne prisnych rodicov, ze mi nic nedovolia, nikam ma nepustaju, prvykrat som bola na chate bez nich v 18.tich s bratom a s o 5 rokov starsim bratrancom, nemala som frajera tam ani nic. Ale prvykrat s frajerom ked som mala 19. Poznam vsak rodiny kde 13 rocne deti chatuju. Popravde sa uz nasim nedivim, ja som uz teraz prisnejsia, lebo vidim co z niekotych deti vyrasta a bojim sa toho. Mozno jedna dobra facka by tvojmi synovi pomohla, lebo takto vas ma na haku, nikdy to od vas nezazil a mozno by sa mu to zislo. Alebo sa bojis ze by ti to vratil?

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, este jedna vec, keby si pisala ze si nestastna ze si na syna prisna, aj trestry dostane aj zakazy aj zaracha dostane aj bitku dostal a nevies co s nim, tak ta mnohe polutuju. Ver, ze aj takych mam je tu vela. Ale ked napises, ze nikdy si ho nebila a ani nebudes, no neviem zakazy, vreckove, ako riesis ked nieco vyvedie, co robis vtedy? Nejdem ti kazat aby si ho bila, ale popis mi naposledy ked nieco nespravil, alebo porusil pravidla, aky dostal trest alebo ako ste to riesili?

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@katka1981 nieze vecer chodi vonku ale uz ked pride domov so skoli a uz vtedy ide prec a bohuzial pride ces noc niekedy aj nad ranom ano nerobim dobre ze zanedbavam dieta ale ja sa bojim ist von ked uz je tma mavam strest na tmu od malicka ..ja neviem ist za nim a ked moj muz ide za nim tak ho nenajde aj teras neni doma ...fuuu je to taske s mojim synom a to velmi a neviem nic pomoc jaaaaj ...ked moj syn mal 6 rokov tak bol velmi zlati a vynikajuci nemali sme ziadne problemi ...aj ti zavidim ze si bola taka dobra ano aj ja som bola mlada a vela hluposti som stvarala anooo to priznam ale ja som mala inak zivot inak ako moj syn ked sme uz pritom co uz napisem ...ja som bola v deckom domove vychovana ale kvoli tomu ze mi umrela mama pri porode mojom takze ma zobrali prec ...a ja som ties povistrajala ale kebi ze ja mam matku nigdy bi som sa tak k nej nespravala ved len jednu matku mame iba jednu len to skoda ja som ju nemala a ja som mala inak vychovu aj ked ze som trocha bola zla ....a teras som dospela a vserkemu banujem ze aj ja ako som sa spravala ale po nociach som nebehala to som si uz nedovolila nieee to nieee ako moj syn ved som mu uz povedala ze nech ma radost ze ma matku ...moje deti vedia o mne vsetko ...a ajtak si nevazi moj syn za ma ma ..jeto velmi smutne ...mozno ze aj mas pravdu stou fackou teras idem naliehat na mojho muza abi mu dall on facku ked pride domov ale ja neviem tak jaaaaj som velmi slaba na to abi som vedela udret ....a dufam ze to nema po mne moj syn nemal bi mat lebo ja som sa netulala aj ked ze som niekedy bola zla ..no skusim tu facku skusime a to este dneska ked pride domov ...kto vie ci uz aj nedroguje jaaaj uz bi ma aj porazilo kebi ze to bi robil ale moj syn nema dvovodi na to ze je taki nespravni ze si nas nevazi

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@katka1981 vreckove mu nedavame len ked ide do skoli ale nie vela dame --a jedlo mu chistame stale do skoli ci aj malinovku skusime dneska tou fackou ale ja nie moj muzik pekne a ked neda mu tak uz to nebude dobre ....

sardinka335
5. nov 2015

Ty sa len lutuješ...hovoríme o 12 ročnom dieťati za ktore si stale zodpovedná ty ako rodič. 12 ročné dieťa nie je ,,velké,,. Je to decko...Ty nebudeš biť (to je uz neskoro to mas pravdu) ty nebudeš zakazovať, ty vlastne chceš jednoduche riešenia čo ,,nebolia,, ale v tomto štadiu už take velmi neexistuju...na tie je neskoro alebo potrebuješ zazrak minimalne z Lurdov. TO ze nevidel u vas ,,fet,, stale neznamena ze sa z neho nemoze stať grazel...ty nehladaj chybu stale inde, v puberte, švagrinej a okolnostiach. Preber zodpovednosť za svoj zivot, za to ako zijete. ČO ho nahanate po dedine? Ved on sa vrati ked bude chcieť jest, piť, osprchovať sa a prespať...ja by so mojmu synovi povedala, ze toto je domov a nie hotel, holubnik kde sa chodi ako chce a robí čo chce...Ja by som ho po dedine nenahanala - on pride sam. A to je vaša chvila kedy treba buchnuť päsťou po stole a nastaviť pravidla...ale z tvojich prispevkov mi je jasne ze si na to nedozrela, nemaš odhodlanie, blokuje ta aj tvoja minulost ako dieťa z DD - to nehovorím v zlom ale jednoducho deti z DD maju rozne dysfunkčne formy myslenia a predstáv o živote.

sardinka335
5. nov 2015

@erikanezbedna facka nie je riešenie - riešenie je nastaviť pravidlá a dosledne ich dodrziavat. Po tej facke ti zase utečie do dediny...ale ako chcete. Zase si si vybrala to najjednoduchšie - dam facku...a tou čo vyriešiš? Z dlhodobého hladiska NIČ..facka ma svoj zmysel v istých výchovných momentoch ale v tomto pripade moze byť kontraproduktívna. Utečie od vas zase von...ale komu neni rady tomu neni pomoci...

ewisam
5. nov 2015

@erikanezbedna ale ja nehovorim o bitke, musis na neho takticky, mozno formou nieco za nieco... Chces ist s triedou na lyziarsky? OK, ale zlepsis si prospech na priemer 2,0 dajme tomu, ak nie, je mi luto.... ja neviem co com tvoj syn sniva, co by si zelal. Najdolezitejsie je dohodnut sa s jeho otcom aby ste boli v pravidlach jednotni a dosledne ich dodrziavali, inak zmenu nedocielis... Syn uz ma dost rozumu na to, aby vedel na koho ako... Neprides do 19 na veceru, ok spis bez vecere... neprides do 20 domov, zamykam a spi si kde chces...Sprav to raz a chlapec prestane byt hrdinom, uvidis... ak si nevies rady oslov aj pedagogicko-psychologicku poradnu..nieje hanba poziadat o pomoc, LEN KONAJ, necakaj ze ho to prejde, bo srdce ti pukne, ked bude pytat prachy s nozom v ruke.... vela stastia

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, nehnevaj sa na mna, ale aby vam decko 12 rocne po nociach chodilo po vonku, za to by som vyfackala v prvom rade vas rodicov!!!!! To je na socialku! Ste normalni? To je vazne na socialku, nejdem ta strasit. Ty sa bojis ho ist hladat po tme v noci, jasne to chapem, aj ja som posero, ale nebojis sa ze ti decko v noci niekto prepadne, zbije, doboda nozom, zabije???? Vas syn mal byt uz davno v polepsovni alebo v decaku, nehnevaj sa na mna toto je uz moc. Pride zo skoly domov, poviem mu, ze nikam nepojde, pokial nedostane odo mna suhlas, ak to porusi tak pride trest. Ake tresty ste mu zato dali?

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, u vas facka nic nevyriesi. 12 rocne dieta si moze chystat jedlo do skoly same. Tu nejde o to ze riesime nieco fackou, ty si to nepochopila. U vas chybaju zaklady vychovy. Pomaha s niecim doma? Ake ma pravidla?

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@sardinka335 ja sa nelutujem preco bi som to robila len som napisala ze aj ked som bola zla tak ja som mala inak zivot ako moj syn len tim som to naznacila a nie ze abi ma niekto uz lotoval hmmm lutoval....a dobre viem ze je to len decko viem a aj to ze som ja zotpovedna ano viem to aj mozem ocakavat ze sa mu aj moze nieco stat ano viem to ..mi dobre zijeme na to sa nestazujem .nemame v tom problemi a moj muz je vzorni k synovi aj ku mne takze o zivote nemame tu problem len to ze sa mi ponociach tula moj syn to je ten problem ktori nevieemem vyriesit v rodine aj to ze odvrava ale mne nie len otcovi ..predstav si ze dneska len jedol moj syn o pol jednej a este neni doma a este od vtedy nejedol ..ano deti DD su ine a aj ja este nemam tolko ruzumu ako by som mala mat na 40 rokov to je pravda ja sa neurazam na nic ..co je pravda to je pravda ....ale mojho syna nechcem stratit nieeee chcem mu pomoct a neda sa snim neda ...

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, pisala si ze sa s muzom nehadate. Ako prosim ta vyzera u vas vecer, ked zistite ze vam dieta uslo z domu a je cas kedy ma spat a dieta nie je doma. Co robite?

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@ewisam ked sa pitam mojho syna ze co si zela tak mi nic neotpovie a povie mama dobre uz daj pokoj tak mi povie a to stale ked chcem vediet ze preco to robi uz som mu povedala ze ci nema nejaku dievku a povedal co si mama ..a zacal sa sam rosculovat aj vtedy ..ano aj bi som skusila tu psychologiu ale sa bojim ze mi ho zoberu a nechcem ho stratit to vziadnom prpade nieeee

katka1981
5. nov 2015

@erikanezbedna, radsej nech ho vezmu a prevychovaju, nez ho mat doma a vyrastie ti z neho ..... napis mi prosim ta ako riesite problem, ked syna nie je doma. Bud konkretna, prosim.

erikanezbedna
autor
5. nov 2015

@katka1981 nas rodicov vifackat?preco?mi nemozme za to ze sa potulava vonku snim sa neda dohovorit neda ked som mu davala tresti tak nepomahalo nic ked som ho zatvaralla tak mi ces okno siel prec na niskom byvame v dome ..a socialka mi nezobere lebo vedia ze sa viem starat o deti mam uz posudki pri dvoch deti tak ze socialka nezobere ...a ja som nie na socialke nieee nie som tak aj keby nemali bi narok mi vziat dieta ...bola som ale uz nie som nepoberam nic od socialki nic