Matematika na 2. stupni ZŠ: Ako ju zvládať?
Ahojte mamičky, chcela by som s vami prebrať tému matematika (prípadne aj fyzika či chémia) na druhom stupni základnej školy (5.–9. ročník).
Zaujíma ma, ako to u vás doma vyzerá. Majú deti motiváciu sa ju učiť, alebo je to skôr nutné zlo? A ako to prežívate vy ako rodičia? Kontrolujete pokrok detí priebežne alebo len keď nosia zlé známky? Premýšľate už nad ich budúcnosťou (výber strednej školy, budúce povolanie)?
Keď dieťa niečomu v škole nerozumie, kto to zachraňuje? Vysvetľujete to po večeroch vy, alebo fičíte na YouTube, AI či doučovaní? Má zmysel investovať do doučovania, krúžkov či vzdelávacích aplikácii vo voľnom čas? A čo ak je dieťa naopak šikovné, v škole sa nudí. Podporujete ho v rozvoji?
Budem vďačná za akýkoľvek názor, príbeh alebo skúsenosť z vášho domova, či už bojujete so známkami, alebo riešite, kam dieťa posunúť ďalej.
Ďakujem za každý komentár! ❤️
moje dieťa má matematické myslenie. vďaka pani učiteľke matiku neznáša. na druhom stupni chodilo na "doučovanie" k človeku čo matiku vedel naučiť aj deti ktoré nemajú matematické myslenie. ten človek sa mu venoval tak že napriek pani učiteľke zo zš malo dieťa výborné testy z matiky ...
Mám 6čku a 8čku. Mladšia z týchto predmetov je úplne samostatná, pochopí, vie sa naučiť, rozumie...staršia je horšie na tom, teda som kamoska s Matykar na YouTube a tam sa to "doučím", napíšem jednoducho a vysvetlím. Inak, nato, že mám 50tku beriem to ako fajn si precvičiť základy matematiky, zistím, čo všetko som zabudla. Fyzika detto. A tie ich akože knihy, pracovné zošity na tieto predmety = bieda a otras spracovanie.
najviac ma na spomínanej pani učiteľke bavilo keď so mnou preberala aké nesprávne matematické postupy dieťa používalo - len bohužiaľ, ona nebola matematička, iba učiteľka matematiky - tak som dieťaťu vysvetlila, nech verí svojmu úsudku, lebo pani učiteľka bola celá dopletená (to že bola sama dopletená, to som samozrejme dieťaťu nepovedala...)...
jaj mam 8macku , na matiku je antitalent ako ja. ma doucovatelku. zatial mala vzdy 1-2 na vysvedcku
najviac ma na spomínanej pani učiteľke bavilo keď so mnou preberala aké nesprávne matematické postupy dieťa používalo - len bohužiaľ, ona nebola matematička, iba učiteľka matematiky - tak som dieťaťu vysvetlila, nech verí svojmu úsudku, lebo pani učiteľka bola celá dopletená (to že bola sama dopletená, to som samozrejme dieťaťu nepovedala...)...
@biba_18 Ja doteraz neviem, že ako to bolo možné, že v 8.rocniku sa matikarka , zároveň triedna syna,na rodičku hystericky vyhrážala, lebo syn nerobí pri riešení/najmä slovnych úloh zápis tak, ako to ona vyžadovala/riešenie bolo správne/... vyhrážala sa,ze ho nechá prepadnúť.A potom prišlo T9 a ten môj "hlúpy,,syn mal úspešnosť 78%
S matikou syn problém nema. Vetsinou vie a ak nie pozriem si to na youtube a vysvetlim. S chemiou este len zacali je 7dmak ale ucitelku maju otrasnu. Prispatu rozpráva tak potichu ze syn ju nerozumie Fyziky mali prvy polrok ok potom odisla na matersku a dostaki ma fyziku telocvikara ktory ju roky neucil a tak to aj vyzera. Posle nejaju prezentacou do edupage ku tomu test na vypracovanie doma to je jeho ucenie. A edu to vyhodnotí
@biba_18 Ja doteraz neviem, že ako to bolo možné, že v 8.rocniku sa matikarka , zároveň triedna syna,na rodičku hystericky vyhrážala, lebo syn nerobí pri riešení/najmä slovnych úloh zápis tak, ako to ona vyžadovala/riešenie bolo správne/... vyhrážala sa,ze ho nechá prepadnúť.A potom prišlo T9 a ten môj "hlúpy,,syn mal úspešnosť 78%
@anonym_7a4ec5 vidím že takýchto "matematičiek" je v školstve viac 😂
@anonym_7a4ec5 vidím že takýchto "matematičiek" je v školstve viac 😂
@biba_18 Áno,a potom znechutia daný predmet deťom.Zaujimave bolo ešte aj to,ze niektoré nerebelujuce deti s 2 na vysvedčení boli na T9 úspešné na necelých 30%.
Mam šiestaka. A zatial ma napr matematiku rad. Čo nepochopil v škole vysvetlim doma.
Sú už samostatné v tomto veku a učia sa sami

@bbt_bb_sk ahoj, ja mam deviatacku, cize strednu samozrejme preberame. Ucila sa vzdy dobre, ale je pravda, ze dlho som sa s nou ucila ja. Kolegyne sa tolko s detmi neucili, naucili ich samostatnosti skor. Ja som mojej matematiku vysvetlovala, lebo po presupe mala ucitelku, ktora mala proste iny sposob vyuky a mojej to nesadlo, cize sme si to museli doma prechadzat, aby to pochopila. Uci sa na jednotky, sem-tam dvojka, cize znamky som nikdy neriesila. Fyzika a chemia dtto, znamky ok a ucivo vysvetlujem len ked mu nerozumie. Jej inak dost pomaha ucit sa v anglictine. Napriklad nejake chemicke rovnice pochopila az ked jej ich vysvetlila kamoska, s ktorou komunikuju v AJ. Ale dcera tie predmety nema rada, doslova ich neznasa 😅🙈