Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
Dnes som sa jednej špeciálnej pedagogický pýtala aký má názor na triedy pre nadané deti a jej odpoveď bola...... Nadani=Nevychovani.... Bližšie nevysvetlil ale ze v ich centre ich tak vnímajú.... A ze sa tie decká zbytočne zaťažujú....
@peysinka nuz, tak to je celkom zaujimavy nazor, ale netreba si pliest skutocne nadane deti a deti premotivovanych matiek, ktore tym svojim polobohom odpustia vsetko a potom z nich maju akurat tak nevychovanych spratkov. Celkom teda pochybujem, ze by sa odbornik takto vyjadril.
@peysinka ta pani tomu naozaj super rozumie... Msla by radšej zmeniť zamestnanie.
@dskjhfdlkdjhl bingo, presne tak.
Len aj nadané dieťa treba vychovávať, niekedy zo chce veľa sebazaprenia, dôslednosti a premýšľania, ako na nich, ale dá sa to.
@hettinka ano, treba aj tie nadane vychovat a fakt to moze byt niekedy narocne, lebo tie deti zvyknu byt aj dost tvrdohlave, ale ako ja vzdy hovorim svojim detom-ja som viac tvrdohlava😀Bohuzial, teraz vidim kadeco, ale zvycajne to kazdeho rodica najneskor pri pubertalnych detoch dozenie😉
@dskjhfdlkdjhl presne tak to povedala, a ze skôr rodiča ich tam chcú mať..... Ze sú financované z fondov a tak teda existujú, kontrolujú sa tie triedy.... No pani nebola nadšená ich fungovaním.
@peysinka pre nášho syna bola bežná škola utrpenie. V triede s APROGENom zrazu fungoval, mal čo robiť, nenudil sa, mal kamarátov. My sme boli spokojní, ta škola mu “sadla”.
Prešli sme si všeličím, už je na klasickom 8-ročnom gymnáziu, puberta v plnom prúde 😂. Ale dá sa, občas niečo povyvadza, ako chalan. No to, že má iste nadanie berieme ako dar a záväzok zároveň. Držíme ho nakrátko a pri zemi, žiadne výhody mu z toho neplynú, skôr naopak, vedieme ho k tomu, aby na sebe pracoval.
@peysinka no, ved to je to, o com som pisala, keby boli v tych triedach iba nadane deti (nie deti premotivovanych matiek), tak by to bolo lepsie. Ale netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca a to by odbornik mal vediet, takze velmi pochybujem o jeho/jej odbornosti, ked takto hlupo zovseobecnuje.
Inak, ja neviem, ako sa do tých tried dostanú deti premotivovsnych matiek, lebo pred nástupom sme museli absolvovať skoro 3-hodinové testovanie na špeciálne určenom pracovisku. A prvé 3 mesiace bol syn na adaptačnom pobyte, ak by sa ukázalo, že na to nemá, nevzali by ho. Ani ja by som ho tam nenechala. Chodil na štátnu školu.
@hettinka neviem ako, ale dostanu. Viem o viacerych pripadoch. A ked si uvedomis, ze v kazdom meste je nejaka aprogen trieda, tak je jasne, ze tam nebudu len same nadane deti, tolko naozaj nadanych deti sa nerodi.
@dskjhfdlkdjhl no nie je pravda, že v každom meste. Napríklad Zilina ma veľmi veľkú spádovú oblasť. V Bytči triedu už zrušili, na Kysuciach neexistuje žiadna, najbližšia je tusim v Martine, čo je 40km.
@hettinka moze byt, Kysuce takmer nepoznam😉
@dskjhfdlkdjhl tu napríklad nie sú ani súkromne školy, ktoré by riešili cielene nadané deti. Syn mal spolužiakov, ktori dochádzali 20-30 kilometrov, my len 10.
@hettinka Ja by som napr. nechcela, aby moje deti na prvom stupni dochadzali 20-30 km. A teda my sme ani jednu jednu do takejto triedy nedali (hoci mame pre obe papier). Volili sme uplne najklasickejsiu ZS, povedala by som, ze tam maju moresy ako za Marie-Terezie, ale starsia ked isla na 8-rocny gympel, tak isla na prijimacky bez akejkolvek pripravy a nemala ziadne soky po prechode na gympel, co sa o detoch z inych (aj alternativnych, nadanych atd) skol nedalo povedat. Ale neviem, ci je to zasluha ZS, alebo jej nadania-to sa tazko overuje.
@dskjhfdlkdjhl ani ja som nechcela... ale inak to nešlo. Nakoniec zo bola menšia záťaž voziť ho tam, sko denne riešiť problémy v škole. Syn už mal psychické problémy, v noci sa napríklad doskriabal do krvi, alebo aj hodinu popoludní apaticky sedel a pozeral do steny. Takze tak...
Inak, syn išiel na gympel tiež bez akejkoľvek špeciálnej prípravy a je spokojný aj tam, asi na zo dozrel a ani známky sa mu zatiaľ nezmenili.
@hettinka ja si myslim, ze ste mali smolu na ucitelku, ale hlavne je, ze sa to vyriesilo. Inak, starsia dcera sa paradoxne nudi na gympli, sice ma same jednotky, nema ziadne problemy (dievcata to mozno lepsie dokazu zvladat), ale nudi sa tam. A to chodi na gymnazium, kde sa vsetci stazuju na narocnost.
@dskjhfdlkdjhl áno, bol to tiež jeden z faktorov, učiteľka je dôležitá... Aj preto sme nemohli riešiť začlenenie, ale rovno zmenu školy.
U nadaných sme mali super triednu na 1. stupni, aj bo vzťahu k synovi, aj mne pomohla pochopiť niektoré veci.
Náš sa tiež na gympli stále “nemá čo učiť”, ale nesťažuje sa. A páči sa mu, že má veľa spolužiakov, u nadaných ich bolo v triede o polovicu menej. A to som si myslela, že práve veľký kolektív bude zvládať ťažšie.
@dskjhfdlkdjhl a máš pravdu, dievčatá sú prispôsobivejšie. Casto aj ak sa aj nudia, sú v škole ticho, nevyrušuju, nemajú take prejavy ako chlapci.
Naša staršia ide na testy do Mensa kvôli VS, mohli by ju vziať bez prijímačiek, ak by bola členom MENSA.
Tak som zvedavá na jej výsledok. Ju sme testovať nikdy nedali, nebolo zatiaľ prečo.
@hettinka tak zatial je tam kratko, ak sa ale bude nudit 6-7 rokov, tak potom to bude menej zabavne. Dcera sa tiez nestazovala hned, neucila sa sice ani vtedy nic, ale nestazovala sa, zacala sa asi az v kvarte.
@dskjhfdlkdjhl no sama som zvedavá, ako to bude ďalej. Syn sa rad zapája aj do súťaži a tak, je zvyknutý robiť projekty, číta, cestuje, ale puberta robí svoje. Kedysi bol viac nadšený a viac sa zaujímal o okolie. Momentálne vnímam istú krízu v učení, začal ho akosi baviť mobil, musíme ho obmedzovať. Našťastie aj šport ho baví, tak len nesedí pri PC.
@hettinka aj dcera mala a aj ma vela zaujmov, takze aspon tam sa realizuje. Tym mobilom asi musi prejst kazde dieta, na starsej vidim, ze uz to zdaleka nie je take, ako pred par rokmi,, teraz musim v tomto smere riesit mladsiu-keby necestovala sama do skoly, na kruzky, tak jej mobil okamzite zoberiem.
@dskjhfdlkdjhl náš ho potrebuje, aby sa mi dovolal po škole, prípadne ja jemu, ak by sa nám niečo zmenilo. Doma mu ho nechám polhodinu a musí odovzdať, lebo on by na tom strávil aj celý deň. Našťastie neprotestuje, vie, že so mnou nič nevybaví.
@hettinka u nas je vyhoda v tom, ze vela casu travi na treningoch/kruzkoch, takze nema sancu byt cely den na mobile, ale mam dojem, ze keby mohla, tak bude a to mna uz preventivne vytaca.
@hettinka
@dskjhfdlkdjhl neviete ako sa da dostat na teplicku? Takze asi takto.... Dieta spravi testy - na skole. Dieta je pozvane s rodicom na pohovor k riaditelke. Ak je dieta dietatom "lukratívnych" rodicov, prejde. Ak je na tom dieta velmi dobre, prejde aj napriek nelukratívnemu rodicovi. Takze zatial mame 2 skupinky deti. Ta posledna, asi najpocetnejsia, je na pohovore prelustrovana ohladom financnej situacie rodicov a samozrejme sa vyberu tie, ktorých rodicia prijatie svojho dietata dokazu patricne ocenit.
@moni73 špecifikum Teplickej asi...
My sme v ZA písali zástupkyni pre APROGEN, ona nás poslala k psychologicke, na termín sa čakalo asi mesiac, potom testy, výsledok a odporúčanie do týždňa. Nič extra sme neplatili, len triedny fond, co bolo 15€ mesačne aj so školským klubom. Žiadne ine finančne nároky.
@dskjhfdlkdjhl nás má ZUS a 2x do týždňa volejbal. Viac pri dochádzani nestihame. Ale teší má, že sa vie zamestnať aj bez mobilu, len ak môže, že mu nikto nič nepovie, využije to.
@moni73 my sme na teplickej takuto skusenost nemali, na pohovore riaditelka nelustrovala nasu financnu situaciu a ani náznakom nenaznacovala, ze by prijatie mohlo byt ovplyvnene nasou ochotou dat nejake sponzorske...mame okolo seba viacerých prijatych priatelov a tiez po nich riaditelka nic nechcela...tak len, aby sa tu nesirili famy, ze na teplicku sa prijima len so sponzorskym darom....
@moni73 mam podobnu skusenost ako @kvet5 jedine, co by sa na pohovore mohlo chapat (aj ked pritiahnuto za usi) ako "lustracia" bola otazka na dieta, ze co robia jeho rodicia. moja dcera zabila odpovedou, ze "tato je stale doma" a mama "je doma so sestrickou", co riaditelka rozumela ako "je zdravotnou sestrickou", takto si to zapisala aj do papierov. no ani tieto odpovede jej nebranili v prijatiu dcery... absolutne nezdielam tvoj dojem z teplickej ani teraz, ked uz poznam aj vela dcerinych spoluziakov a ich rodicov (kedze sa stretavame stale na nejakych detskych oslavach a pod.). netvrdim vsak, ze par vynimiek v rocniku sa nemoze najst... zase uplne vsetky deti nepoznam. ale urcite to neplati v globale na teplicku, co si napisala...
@moni73 My nie sme vôbec lukratívni a dieťa mi po 15 minútach u riaditeľky prijali... A to v tom čase nevedel čítať ani písať.. 🙂
@kvet5 som nenapisala, ze len
@ella_smella dceru takisto

@trqas ahoj, chcela by som obcerstvit tuto temu, dali ste dieta nakoniec na skolu Intelekt na Znievsku? mozes mi prosim napisat vasu skusenost? dakujem