Odklad školskej dochádzky pre citlivé dieťa
Ahojte, dcérka má 6r v júli. Šikovná je, také tie predškolské veci vie - písmenka, počítať do 10, tvary, básničky,..ale v škôlke na depistáži jej vyšlo, že nie vhodná na zaškolenie, ideme do CPP. Ale sama nad tým dlho rozmýšľam. Či už vyjde výsledok v CPP akýkoľvek. Dcéra je veľmi citlivá, hanblivá, nie je veľmi priebojná. Keď chcem aby robila tie kadejaké pracovne listy, nebaví ju to. aj keď to vie, tak ju s tým netrapim. Má mladšieho súrodenca tak sa k nemu poslednú dobu viac ťahá. Keď zistila že by s ním mohla chodiť o rok do škôlky, tak bola z toho nadšená.
Teraz otázka na Vás, ja som sa pýtala a zisťovala som ako okolie a bola som prekvapená koľko deti má odklad a to aj keď nie sú letný. A nechcem aby dcérka bola v škole najmladšia. Je aj taká menšia, chudučká. Tie nároky sú dosť vysoké, radšej by som bola keby jej to ide ľahšie o rok neskôr ako dobiehať deti niektoré aj o rok a 1,5 starsie. Je to relevantné? Či keď je šikovná dať do školy, aj keď ako píšem hore,, no nemá zatiaľ záujem, má len 5r a do noci chce len na ihrisku byť. Koľko je teraz takých “čerstvo 6r” detí v škole? Ďakujem 🙂
@iva_ab dostala odporúčanie na odklad až tak šikovná asi nebude. Nie natoľko aby jej odporúčali nástup do ZŠ. Nie je zrelá, je letná, vôbec nad tým nerozmýšlaj. Ukážkový odklad. Určite to pomôže.
@mooonika1975 no ale nejaké pravidla zas misia byt , vzd y ide nieto znevýhodnený / niekto nie . A ty ako matka , keď máš dieťa septembrové , kľudne ho môžeš dať do školy . Ale aby malo odklad februárové dieťa , ktoré je úplne zdrave , ale je menšie , hravé a neviem aké , potom sa nečudujem , že sú medzi deťmi takého priepastné rozdiely .
@lenka.25 nie je to celkom tak, ze "kludne", tam to musi schvalit CPP, my mame dceru narodenu 1.9., a zaver bol, ze ide naspat do MS. Hoci potom, o rok, bol v skole problem, lebo odmietala citat Mama ma Emu, uz davno si citala svoje rozpravkove knihy. Aj ucitelky v skolke sa chytali za hlavu, ze ak toto dieta ma mat odklad, tak uz nic nechapu. Boli presvedcene, ze patri do skoly. Ale s odstupom casu je to asi fajn, uci sa lahko, s nicim nema problem, len si ju mylia s druhostupniarkou, lebo je hadam najvyspelejsia z triedy.
@lenka.25 nie je to celkom tak, ze "kludne", tam to musi schvalit CPP, my mame dceru narodenu 1.9., a zaver bol, ze ide naspat do MS. Hoci potom, o rok, bol v skole problem, lebo odmietala citat Mama ma Emu, uz davno si citala svoje rozpravkove knihy. Aj ucitelky v skolke sa chytali za hlavu, ze ak toto dieta ma mat odklad, tak uz nic nechapu. Boli presvedcene, ze patri do skoly. Ale s odstupom casu je to asi fajn, uci sa lahko, s nicim nema problem, len si ju mylia s druhostupniarkou, lebo je hadam najvyspelejsia z triedy.
@mooonika1975 ano , júlové , ale píše že je šikovne , ale zas píše že je menšia / chudáka … toto naozaj nechápem prečo veľa matiek používa ako kritérium dať či nedať dieťa do školy … aj tak nechápem , na čo sem tie matky píšu , aj tak to dieťa nedá do školy
@anonym_0bac67 ale prosim ta , jasne že jej to schvália , keď matka bude chcieť .
Nedala by som žiadny odklad mám, augustovú a učí sa na čisté jednotky, to, že dieťa je citlivé neovplyvní absolútne rok vo škôlke, bude citlivé aj o rok, o dva, celý život, proste je to povaha dieťaťa, a keďže už teraz ovláda základné veci je to úplne zbytočná strata roku vo škôlke, ak máš pocit, že je pomalšia tak to centrum testovania daj
Jedna dlhorocna ucitelka nam rozpravala, ze teraz sa davaju odklady, aj ked netreba. Casto naozaj jediny dovod - dieta je mensieho vzrastu, dieta je letne, dieta je hrave (!) Taketo deti, ked nejdu do skoly, ked by mali, tak zmeskaju svoj cas a ze je s nimi problem potom cely 1. stupen. Lenze toto rodicia nechcu vidiet a nepripustia to.
@anonym_92975d Ved prave, ze dlhorocna. Take ani za pana nepripustia, ze svet sa uz posunul dalej.
tu Ti vacsina napise daj odklad….
my na okoli mame 3 dievcata (september 2x , oktober 1x) co isli skor….. a vsetky su v pohode, uz teens, v nicom nezaostavaju….
co Ti tu nikto nenapise je, ze ako strasne velmi vidiet ten rozdiel, ked tie deti pridu do puberty a tie baby v 10-11 riesia menstruaciu, prsia a ti chalani sa z nich posmievaju, lebo tomu nechapu, nevedia, proste ta psychika je uplne inde…. tie baby su 13r vyspele o hlavu vyssie ako chalani…. tu psychiku nikto neriesi….
ja by som ju dala. a never tomu , ze vacsina deti bude mat odklad, vela deti ano, ale nie vacsina….
detto novy skolsky system, tie deti sa ucia menej ako sa ucili predtym. to problem vobec nebude a neviem, ci vobec prvaci budu dostavat DU.
a vies co je podla mna padnute na hlavu este? hlavne terajsi teens a ich rodicia sa s tym stretavaju a nikto na to nemysli, lebo vsetci len daj odklad, daj odklad…..
dala si odklad, ZS dieta skonci ako 16 rocne, potom sa rozhodne pre 5 rocny bilingual skonci ho v 21, potom pojde na univerzitu a tebe skoci v 26 dieta skolu….. ak medicinu tak o rok viac….. a ty zo zakona mas povinnost ho vyzivovat…..
takze za mna je na SK uplna hlupost toto s tymi odkladmi a mali by to zrusit, ale uplne…. a skor zabezpecit asistentov pre vsetkych, ktori to potrebuju
@iva_ab ja by som dala tiež odklad veď to nieje nič nezvyčajné a tvojmu dieťaťu by to len prospelo načo ju trápiť
@euka210 neviem o tom, zeby mali letne deti pred 20-timi rokmi automaticky odklad. Aj vtedy sa robila depistaz.
@belllinka deistaz sa isto nerobila mam deti vo veku 23 a 19. Veru nikto nebol v skolke,keby som sama nesla sdcerou na cpp. Julova, predcasne narodena. Po pretestovani ju zaradili do triedy k nadanym. Pekne som si mala trvat na svojom odklade. Vyplasili ma ako sa bude v skolke nudit. Parada 1.stupen bol boj. Nie s vedomostami. Tie mala aj navyse. Vidim to denne v skole ako mamicky nasilu daju augustove dieta do skoly a potom po vianociach sa jedna opytala ci ho nemoze vratit do skolky, ze to nedavaju.
Ja mám augustovú, boli sme v CPPaP, tam mi povedali, že je to tak 50:50, nech sa rozhodnem sama. Naša pediatrička mi povedala nech ani nerozmýšľam a dám jej odklad, že denne vidí deti, ktoré sa v škole trápia, sú v strese, lebo na školu ešte neboli zrelé. Ja sama cítila, že ju ešte nemám dávať do školy. Teraz to hodnotím ako správne rozhodnutie. Každý deň máme veľa úloh robíme ich hodinu - dve, naozaj si neviem predstaviť, ako by sme to zvládali pred rokom, keď teraz mám čo robiť, aby som ju celý čas udržala motivovanú a pozornú.
dali sme skôr do školy a neľutujem, teraz maturuje a už sa nevie dočkať kedy skončí strednú školu a to má 18, neviem si predstaviť ešte rok, jeho spolužiaci sú aj o rok starší a po rozume im behajú len dievčatá a ako sa poriadne ožrať cez víkend
@iva_ab Nasa dcera bude mat tiez v juli 6 rokov. Vie povedat celu abecedu, napisat tlacenym vsetky pismenka, doslova miluje pocitanie. Stale sa chce ucit. Je neskutocne snaziva. Velmi, naozaj velmi tuzi ist do skoly.
ALE! Je hanblivejsia, potrebuje dlhsi cas, aby komunikovala s niekym cudzim (napr. pani ucitelka z inej triedy). Komunikuje s nou, ale hned ta tichsi ton hlasu. Vo svojej triede komunikuje uplne normalne, avsak ked sa spoja s inou triedou, uz to na nej citit.
Mali v MŠ depistaz. A pani z CPPaP odporucila mojej dcere, aby chodila ku psychologovi a aby mala v triede asistenta. Dovodom bolo to, ze je hanbliva.
Panie ucitelky zostali zhrozene a riesili to dalej s CPPaP.
Takze v nasom pripade ma CPPaP nulovu vypovednu hodnotu. Ked mi pani psychologicka telefonovala a isla ma informovat o vysledku, tak sa mi ani len nepredstavila a jedla pocas celeho nasho telefonatu 🙈
Jednoducho povaha sa nezmeni ani o rok- viem, o com hovorim, lebo najstarsia dcera je presne taka ista. Je v 5. rocniku a stale je hanblivejsia pred cudzimi.
Pre nas je dolezity nazor pani uciteliek, nakolko tie s nou pracuju denno denne a v podstate su s tymi detmi viac ako rodicia. Takze ony vedia presne.
Drzim vam palce 🙏🏻
ja ti poviem takto. Ty mozes mat z dietata iny dojem ako to co vyjde v testoch. Pozri chod na testy do CPPaP a tam ti povedia podla podrobnejsich vysledkov. Nehovoriac o tom ,ze mas este len marec. To dieta sa moze do septembra este vela zmenit a dospiet. To je ze malicka a drobna vobec nie je argument na odklad. 🙂 Ale chapem, ze ako mama mas obavy. mozno aj dcera tym, ze vidi mensieho surodenca sa chce citit este ako mala a nechce ist do skoly mozno len z nejakeho strachu z neznama. Ak je sikovna, ma vedomosti a je zrucna tak je odklad zbytocny. Ale nemusis sa rozhodovat teraz. Kludne si spravte zapis do skoly a potom chodte na testy a uvidis. Rozhodnut sa mozes aj na zaklade toho ako ti poradia tam.
@anonym_7502c5 je povinna , potrebuješ papier od cpp na zápise ,prikladaš ho k žiadosti o odklad
@sara07 pracujem v MŠ, tak viem, že nie je povinná. U nás v MŠ nemáme depistaz vôbec. 😉
@belllinka deistaz sa isto nerobila mam deti vo veku 23 a 19. Veru nikto nebol v skolke,keby som sama nesla sdcerou na cpp. Julova, predcasne narodena. Po pretestovani ju zaradili do triedy k nadanym. Pekne som si mala trvat na svojom odklade. Vyplasili ma ako sa bude v skolke nudit. Parada 1.stupen bol boj. Nie s vedomostami. Tie mala aj navyse. Vidim to denne v skole ako mamicky nasilu daju augustove dieta do skoly a potom po vianociach sa jedna opytala ci ho nemoze vratit do skolky, ze to nedavaju.
@anonym_9c7fda moje dieta ma 22 a depistaz malo v skolke. Ale vtedy to bolo na rodicovi, ako sa rozhodne.
Zariadila by som sa podľa výsledkov z CPP.
To že je nadšená že mladší súrodenec bude chodiť tiež do skolky je irelevantne, veď spolu v triede nebudú
@anonym_0017f2 Naša škôlka má 4 triedy - vekovo pomiešané. Súrodencov dávajú spolu. Ako vieš , do akej škôlky chodí autorkine dieťa?
@iva_ab mam dvoch augustových synov (momentalne štvrtak a druhak). Išli do skoly normálne, ked mali čerstvých 6 rokov. Žiadne problémy s nimi nemam, učia sa od začiatku dobre, našli si kamarátov, rešpektovali od začiatku pokyny učiteľky. Na depistaži mi odporúčali pre oboch odklad, argumenty- su augustoví, su to chlapci, nepozerajú sa počas rozhovoru priamo do očí, su hraví, hanbliví...no pozerala som ako puk, ci o mojich detoch rozprava. Pre mna argument ze je dieťa hravé, nizke, male, trochu hanblive vôbec nie je dôvod na odklad. Ved aj my dospelí nie sme všetci rovnakí, ci prídeš do nového prostredia a nemáš stres, trému? Tie psychologičky vidia deti prvykrat a za pár minút podla nejakých stanovených pravidiel ich ohodnotia. Ty si matka, najlepšie si poznáš dieťa. Tvoje argumenty preco ju nedať do skoly, nie su podla mňa padne argumenty. Starsi syn je štvrtak a tam je uz riadne vidno, ktoré deti mali odklad a je ich skoro polovica triedy.
@anonym_0017f2 Naša škôlka má 4 triedy - vekovo pomiešané. Súrodencov dávajú spolu. Ako vieš , do akej škôlky chodí autorkine dieťa?
@jaroe naša škôlka take nemala a myslím že väčšina nemá. A ty vieš do akej skolky chodí jej dieťa? Či si sa prišla hádať ?
@anonym_17e76f Porovnavas uplne rozdielne systemy a polovicu informacii si vynechala. Aj u nas je povinna skolska chodadzka 5 rokoch, v skolke. Kde sa deti hravou formou uz ucia. A samozrejme nepises pravdu, ze len na Slovensku. Aj v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Španielsku, Taliansku…idu do skoly v 6 rokoch. V 7 rokoch nastupuju vo Finsku a Estonsku.
@beata_k zaujímavé nepochopenie toho, čo píšem.
Ja nikde neporovnávam vek, kedy deti začínajú povinnú školsku dochádzku.
Ja sa pýtam, ako je možné, že na Slovensku si nielen bežní ľudia, ale aj odborníci myslia, že keď Janko je o 5 cm nižší ako Zuzka a 5 kg chudší ako Peter, tak potrebuje odklad, alebo keď Anička je nesmelé introvertné, plačlivé dieťa nebude schopná sa naučiť čítať v 6. rokoch, treba jej dať odklad, lebo za rok už bude sebavedomá extrovertka, lebo len také
deti su schopné zvládnuť prvú triedu a nedajbože je 6 ročné dieťa hravé, to je vyslovene anomália, ktorá tiež zmizne o rok pričom v inom systém/štáte sú schopní naučiť hravé, neposedné, malé 5 ročné deti čítať knihy.
Nad týmto sa zamýšľam, že ako je to možné a kde je chyba, nie nad tým, v ktorom štáte idú deti do škôl ako 5 ročné a v ktorých ako 7 ročné.
Ale ako vidím odklady nepomáhajú a schopnosť čítania s porozumením je problémom aj napriek tomu, že deti idu do školy ako 7 ročné, či dokonca takmer 8 ročné. Potom sa samozrejme rodičia augustových detí búria, lebo tí chudáci keď idú do školy ako majú, teda v 6. rokoch sú zrazu tie malé deti, ktoré majú v triede “súťažiť” s takmer 8 ročnými.

@mooonika1975 no ale nejaké pravidla zas misia byt , vzd y ide nieto znevýhodnený / niekto nie . A ty ako matka , keď máš dieťa septembrové , kľudne ho môžeš dať do školy . Ale aby malo odklad februárové dieťa , ktoré je úplne zdrave , ale je menšie , hravé a neviem aké , potom sa nečudujem , že sú medzi deťmi takého priepastné rozdiely .
@lenka.25 toto menované je júlové