icon

Oslobodenie od telesnej: Musí byť žiak prítomný na výuke?

lubjatqo
Dnes o 05:47

Ahoj,

rada by sa informovala či máte niektorá podobnú skúsenosť. Syn je v 8 ročníku ZŠ a na celý tento školský rok 2025/2026 je oslobodený od TEV nakoľko má zdravotný problém a v apríli ide aj na menšiu operáciu s nohou.

Riaditeľka ZŠ vydala súhlasné stanovisko s oslobodením ale s tým, že je potrebné aby na hodinách TEV bol prítomný.

Vec č. 1 je, že hodiny TEV sú nulté po celý školský rok 2x v týždni, vec č. 2 bývame od školy 25 km a dochádzame.

Podľa nového zákona môžem ako rodič ospravedlniť neprítomnosť syna až na 60 hodíinách mesačne, TEV je 4 x po 2 hodiny, čiže 8 hodín mesačne. Chorý nebýva, čiže mesačne má vymeškaných tak 15 - 20 hodín, čo je stále v poriadku.

Pred pár dňami prišla zástupkyňa za triednou (ktorá je o.i. vo výpovednej dobe) a vyhrážala sa jej, že už NESMIE ospravedlniť neprítomnosť syna na hodine TEV a triedna to odkázala teda synovi, ktorý bol z toho dosť zdesený a teraz nevieme čo robiť. Prvý pol rok to bolo v poriadku, ospravedlňovala to, na polročnom vysvedčení má ako známku - oslobodený.

V pondelok poobede idem do školy za zástupkyňou, no hodinu TEV majú už v pondelok ráno a premýšľam čo urobiť.

Nemáte prosím podobnú skúsenosť? Príp. ak je tu nejaká mamička zo školstva, vie mi vysvetliť prečo je to zrazu problém a pre druhý pol rok je to inak, príp. čo robiť?

Ďakujem

anonym_70261e
Dnes o 05:54

Ak je žiak riadne oslobodený od telesnej výchovy na základe lekárskeho potvrdenia a riaditeľka vydala rozhodnutie o oslobodení, škola má právo určiť, že má byť na hodine prítomný, pokiaľ neurčí inak. Oslobodenie sa týka vykonávania činností, nie automaticky neprítomnosti v škole. Zástupkyňa nemôže spätne zakázať triednej ospravedlňovať hodiny, ak zákonný zástupca využíva svoje právo ospravedlniť neprítomnosť v zákonnom rozsahu. Limit 60 hodín mesačne podľa školského zákona platí bez ohľadu na predmet. V pondelok ráno môžeš syna normálne ospravedlniť ako doteraz. Následne na stretnutí žiadaj písomné stanovisko školy, na základe ktorého má byť povinný byť fyzicky prítomný na nultej hodine napriek oslobodeniu a napriek dochádzaniu. Trvaj na tom, že ak sa menia podmienky, musia byť doručené písomne zákonnému zástupcovi. Ak by škola trvala na povinnej prítomnosti bez primeraného zdôvodnenia, je možné obrátiť sa na zriaďovateľa školy alebo školskú inšpekciu.

anonym_6af569
Dnes o 06:04

U nás žiaci museli byť prítomní na hodinách. Vraj TV nie je iba čisto ,,fyzická hodina" alebo ako to nazvať.. popri sedeniu vraj získavajú teoretické poznatky napr. o jednotlivých športoch, ktoré sa v tej chvíli vyučujú a aj učitelia k oslobodeným žiakom takto pristupovali a aj ich náležite zamestnávali. A síce môžeš ospravedlniť 60 hodín, avšak nevieš aký je napr. percentuálny pomer, koľko hodín môže žiak vymeškať z konkrétneho predmetu? Viem, že u nás to bolo stanovené, nepamätám koľko to bolo, je to už nejaký rok dozadu, takže možno to je už teraz inak. Možno kvôli tomu robia problémy. Toto by chcelo asi osobné stretnutie a rozhovor s riaditeľkou a dôsledne vyčistenie školských zákonov a možno aj ak majú nejaké vnútorné individuálne predpisy a podobne.

anonym_943844
Dnes o 06:05

Syn bol oslobodený tiež, ale na hodine fyzicky byť musel.

anonym_d26d7d
Dnes o 06:11

V niektorých triedach by bola 1/4 žiakov doma, toľkí už necvičia. Ja by som im dala aspoň niečo ľahšie robiť. Veď, keď má operovanú nohu, bude robiť brušáky, môžu si hádzať loptu (menší), posilňovať bicepsy činkami..... Veď rastie generácia mľandravých decák so skoliózou.

anonym_72f50d
Dnes o 06:15
@anonym_6af569

U nás žiaci museli byť prítomní na hodinách. Vraj TV nie je iba čisto ,,fyzická hodina" alebo ako to nazvať.. popri sedeniu vraj získavajú teoretické poznatky napr. o jednotlivých športoch, ktoré sa v tej chvíli vyučujú a aj učitelia k oslobodeným žiakom takto pristupovali a aj ich náležite zamestnávali. A síce môžeš ospravedlniť 60 hodín, avšak nevieš aký je napr. percentuálny pomer, koľko hodín môže žiak vymeškať z konkrétneho predmetu? Viem, že u nás to bolo stanovené, nepamätám koľko to bolo, je to už nejaký rok dozadu, takže možno to je už teraz inak. Možno kvôli tomu robia problémy. Toto by chcelo asi osobné stretnutie a rozhovor s riaditeľkou a dôsledne vyčistenie školských zákonov a možno aj ak majú nejaké vnútorné individuálne predpisy a podobne.

@anonym_6af569 zrejme je to kvôli tým percentám, lebo my sme tiež riesili niečo podobné. Dlhšie nemohol cvičiť a učiteľka ma upozornila, že musí byť pritomny na hodine, aby neprekročil tých tuším 30percent. Tiež mal tsv poslednú vylučovacou hodinu...

lubjatqo
autor
Dnes o 06:16
@anonym_d26d7d

V niektorých triedach by bola 1/4 žiakov doma, toľkí už necvičia. Ja by som im dala aspoň niečo ľahšie robiť. Veď, keď má operovanú nohu, bude robiť brušáky, môžu si hádzať loptu (menší), posilňovať bicepsy činkami..... Veď rastie generácia mľandravých decák so skoliózou.

@anonym_d26d7d Absolútne súhlasím, preto chodí 2x do týždňa civičiť s trénerom, ktorý zohľadnil jeho stav. Žiaľ učiteľ TEV v škole neakceptoval jeho ochorenie a dával mu cvičiť to čo by nemal aj napriek niekoľkým prosbám na neho, na vedenie, to neakceptovali a nemala som inú možnosť ako to urobiť takto. Nič z toho by sa nestalo ak by ma počúvali a riadili sa odporúčaniam od lekára.

anonym_91e7a2
Dnes o 06:30

@lubjatqo písala si aj žiadosť, aby sa nultých hodín nemusel zúčastňovať ? (sú to dve odlišné veci - oslobodenie a účasť na hodinách) Toto by som riešila s riaditeľkou, nie zástupkyňou.

simsalabim
Dnes o 06:34

Dcera bola oslobodena roky a musela byt na hodinach.

anonym_6af569
Dnes o 06:40
@anonym_d26d7d

@anonym_d26d7d toto je pravda. Niektorí žiaci/rodičia by to mohli cielene zneužívať a fakt by ostalo doma veľa detí, len aby si mohli o 2 hodiny ráno dlhšie pospať.
U nás najskôr necvičila jedna žiačka, potom ďalšia a nakoniec z 26 detí necvičilo až 8. Z toho traja chlapci, ktorí hrávali futbal za našu obec a niektorí sa venovali aj iným športom, jeden dokonca okrem iného aj súťažne behal. Učiteľky boli u nás zhovievavé a keby deti mali konkrétny zdravotný problém, nebol by problém ho zohľadniť. Napr dievčatku so silnou skoliozou, nasadeným korzetom a plánovanou operáciou vymýšľali rôzne veci, aby nemusela iba sedieť na lavičke a zároveň sa mohla hýbať. Na lavičke sedeli zdravé deti (áno, mnohé deti majú ozajstné problémy, ale sme malá obec a poznáme sa).

katica06
Dnes o 06:46
@lubjatqo

@anonym_d26d7d Absolútne súhlasím, preto chodí 2x do týždňa civičiť s trénerom, ktorý zohľadnil jeho stav. Žiaľ učiteľ TEV v škole neakceptoval jeho ochorenie a dával mu cvičiť to čo by nemal aj napriek niekoľkým prosbám na neho, na vedenie, to neakceptovali a nemala som inú možnosť ako to urobiť takto. Nič z toho by sa nestalo ak by ma počúvali a riadili sa odporúčaniam od lekára.

@lubjatqo dcéra je tiež oslobodená, u nás je tv 1-2 vyuc hod,musí byť prítomná , keď mala vlani 7,8h občas odišla a ospravedlnila som,ale nebolo to stale

anonym_1671e9
Dnes o 06:57

@lubjatqo Žiak musí byť na hodine, aj keď necvičí. Ospravedlniť môže rodič, ak je žiak chorý, že pravidelne nechodí na TV, triedna nemá prečo uznať. Riaditeľka rieši správne.

jaskolka
Dnes o 07:30

Hodina TV je normálna vyučovacia hodina,čiže žiak má byť na nej prítomný, hoci necvici. To bolo takto aj v minulosti,ja sama som bola oslobodená od TV (úraz )ale mala som takzvanú "liečebnú telesnú výchovu"to boli špeciálne cviky a povinná plaváreň. S telocvikárom sme mali tú hodinu vždy 2x v týždni po vyučovaní,čiže v podstate sme mali hodinu navyše.
No na klasickej TV som normálne bola vnútri v telocvični,sedela som na lavičke,akurát som mala dovolené sa trebárs učiť na iný predmet, čítať si učebnicu a podobne.

anonym_86863e
Dnes o 08:07

@lubjatqo odveci ale dat len nulte hodiny tv mi pride ako sikana deti. Mne by sa fakt o 7 rano nechcelo robit stojky alebo hrat futbal. Celkovo nulte hodiny su chore. A hlavne vo veku ked deti maju najvacsiu potrebu spanku. A hlavne ked su nulte hodiny kvoli tomu ze v rozvrhu sa ucia kopec chobotin ktore by tam nemuseli vobec byt, len nase skolstvo ostalo zamrznute a kvantitou sa snazi nahradzat kvalitu.
Kamoskinu bilingvalnu dceru tak nutili chodit na nulte hodiny anglictiny aj ked sa tam vyslovene nudila a musela by vstavat o stvrtej aby sa tam dostala lebo bud dosla vlakom na 5:45 alebo az na 7:30. Kamoska to jeden polrok riesila komisionalkou. Potom nastastie pridali vlaky tak tam sedela a kukala do stropu. Ucitelka jej nedala nic naviac, len musela urobit to co ostatni.

krasneleto
Dnes o 08:19

za mna tiez spravny postup... TV nie je len o cviceni... navyse... hodnoteni moze byt aj z pisomiek ... z TV... oslobodeny je od cvicenia, nie ucasti na hodine... to , ze to mate daleko a su to nulte hodiny, nemeni nic na veci

lukbe
Dnes o 08:23

Ak je to nultá alebo posledná , môže riaditeľ oslobodit. Zájdite za ním. Zalezi to na tom, ako to.ma škola nastavené. Ak chodi na cvičenie inde, treba doložiť.

kacena4
Dnes o 08:40

skolsky zakon hovori, ze musi byt urceny nahradny sposob vyucby mate to v rozhodnutí uvedene. ak je Tam ze bude na hodine tak musi byt. ospravedlniť ho mozes, je na dohode s vedenim ci a kolko ospravedlneni budu akceptovat, lebo tiez sa pise ze ak je podozrenie na zneuzivanie moze vedenie nariadit neospravedlnenie hodiny aj ked ju rodič ospravedlní ak odnesiete ospravedlnenie od lekára na dany den nic vam nezmozu

sisska96
Dnes o 09:32

Ja som bola oslobodená a bola som tam stále. Ani nechápem prečo by som tam nemala byť , však je rovnaká hodina ako matematika a pod. Bola som pomocná sila, nosila som pomocky, lopty, písala som čas, keď behali, alebo iné údaje

kalifka
Dnes o 09:40

@lubjatqo môj je tiež oslobodený a dala som žiadosť, aby sa nemusel zúčastňovať na hodinách telesnej výchovy. Hodiny majú prvú a poslednú.

anonym_8ee4a2
Dnes o 11:03

U náš vždy musel byť žiak prítomný na hodine. Žiadne že môže sedieť v bufete, alebo dokonca ostať doma.
Cvičí - necvičí, prítomnosť na hodine je nutná.

mogaa
Dnes o 11:36

neviem čo riešiš.....TV je povinná hodina a to bez ohľadu že je od TV oslobodený, čiže logicky by tam byť mal....ospravelnenie zo strany rodiča sa netýka konkrétneho predmetu, ale ak je dieťa choré a nejde k lekárovi....ak na daný predmet nechodí, tak na vysvedčení nemá byť uvedené ospravedlnený, ale neabsolvoval, nakoľko na danej hodine ani nie je....

majkabr
Dnes o 16:43

Aj ja som bola oslobodena s telesnej a musela som tam byť sedieť na lavičke . A keď som sa chcela učiť na nejaký predmet tak mi to učitelka zakázala. Vraj mam dávať pozor čo cvičia.