Písanie abstraktu v 3. ročníku
Prosím Vás ak sa píše abstrakt v 3 ročníku , tak to som našla že sa to má písať v minulom čase v 3 osobe množného čísla . Tak potom mám ako formulovať vetu do 3.osoby množneho čisla ako napr.tak že Oni zistili skúmanim atd....atd..... ?? To som našla na internete že sa to píše v tej 3 osobe , má s tym niekto skusenosti v akej osobe to mám písať .......
@menonetreba7 treba si pozriet smernicu o zaverecnych pravach, urcite je zverejnena aj na stranke skoly, ale vo vseobecnosti sa prace pisu v 1. osobe mnoz. cisla, o tretej osobe pocujem prvykrat
@menonetreba7 Naposledy som písala abstrakt k vlastnej atestácii a písala som ho v 1. osobe množného čísla (autorský plurál) a v prítomnom čase. Pr. V práci sa zameriavame na... sledujeme tieto javy... A použila som aj minulý čas. Pr. Zistenia sme zhrnuli v grafe.... Nikto nemal pri obhajobe pripomienky. Ide tu predsa hlavne o hutné a obsažné zhrnutie témy a Tvojho výskumu.
@menonetreba7 Na stranke svojej skoly isto najdes odkaz jednak na smernicu o zav. pracach, ale aj na mnozstvo zaverecnych prac, tak si tu smernicu mozes pozriet aj na konkretnych prikladoch.
Ako pisu vyssie, 1.osoba mnozneho cisla v Zistili sme, spravili sme, urcili sme....
@menonetreba7 ja práveže som nepísala v prvej osobe. Ale "výskumom bolo zistené" "údaje poukazujú na" "v práci sa hovorí o" čiže tretia osoba trpny rod.
@0silvia0 crzp nie je až tak spoľahlivý lebo na rôznych skolach kde čo prejde... A tiež ma to pomýlilo a prepisovala som potom.
@menonetreba7 , používa sa autorský plurál teda 1.osova množného čísla. Teda My sme zistili , my sme sa zamerali atď.
V prácach sa používa tzv. Autorsky plurál (plurál skromnosti),príp. Trpny rod - zistili sme, bolo zistené a pod. (Ak škola nemá definovane inak, videla som prace, ktoré boli písané v 1.osobe jednotného čísla, zistila som a pod.) treba pozrieť smernicu školy/fakulty

@menonetreba7 ved abstrakt pises o svojom vyskume a svojich zaveroch. Nie o zaveroch druhych. Takze pouzi autorsky plural a referuj o svojich zisteniach.