Podpisovanie precvičenia čítania: Je to bežná prax?
Ahojte. Dcéra je prváčka a každý deň majú doma precvičiť písmená a slabiky, ktoré už prebrali. Učiteľka ale chce, aby sme zakaždým dali do zošita podpis, že sme to naozaj spravili...
Precvičujeme poctivo, len to denné podpisovanie ma trochu prekvapilo. Robí sa to takto aj u vás?
Pri mojich detoch to nikto nevyzadoval. Ani som nepocula, ze by to takto niekde fungovalo.
Mám odložený svoj šlabikár spred 40 rokov a všade nielen podpis rodiča, ale aj napísane 'čítala 10x'.
Nie mam 3 deti nikdy som to nerobila. Nasstatsia chodila na inu skolu . My sme doma slabikar ani necitali lebo vsetci citat vedeli uz pred skolou
U nas su ucitelky, ktore nariadili okrem domacich uloh este aj cvicny zosit a ten kazde rano chodia ukazovat ucitelke a ta si znaci kto a kolkokrat tyzdenne a dava znamky. Chory system. Ked vidim, ze mame priblem precvicim a nemusim to vesat ucitelke na nis, hadam to na hodine spozoruje, ze sa zlepsilo dieta. Potom, ze su deti pretazene, ked dibrovolne pisu 10 riadkov navyse. Samozrejme na rodicku je vytknute, ze nie vsetci precvicuju navyse.
Si pamatam ako dieta, ze takto museli rodicia podpisovat mne do slovnicka a napisat kolkokrat som citala. A proste sme raz na slovnik zabudli. Vykricala ma pred celoz triedou a darmo som citala bez chyby, capla mi 3. Malej prvacke. Evidentne sme z rokov 80 este nevykrocili. Reforma, nereforma.
@anonym_autor učím tento rok prvákov. Podpisy síce nevyžadujem, nechávam to na "dobrovoľnej" báze... Ale som veľmi nemilo prekvapená, keď vidím, že mnoho rodičov úplne kašle na akúkoľvek prípravu prvákov. Jasne, máme reformu, ale keď mi príde rodič 3x do týždňa povedať, viem, že bola úloha, ale nemáme ju lebo.... Alebo ani povedať nepríde, rovno povie, že nemá čas sa s dieťaťom učiť. A že knihy bude nosiť stále všetky lebo nemá čas mu ich prekladať. A to neučím v žiadnej marginalizovanej komunite. Preto chápem aj snahu učiteľky takto "donútiť" niektorých rodičov, aby aspoň ten šlabikár s deťmi otvorili. Noo asi je to aj zbytočné u niektorých. A ver mi, že tomu prvakovi nezaškodí 3xprečítať päť hlások.
@anonym_autor a problém máš kde?
@anonym_autor čítate, píšete, pripravujete sa a jeden čmáranec je problém??? Tak nadiktuj dieťaťu vetu "mama so mnou čítala, ale nechce sa jej podpisovať, tak ma naučila jej písať jej meno" 🫢
@anonym_autor učím tento rok prvákov. Podpisy síce nevyžadujem, nechávam to na "dobrovoľnej" báze... Ale som veľmi nemilo prekvapená, keď vidím, že mnoho rodičov úplne kašle na akúkoľvek prípravu prvákov. Jasne, máme reformu, ale keď mi príde rodič 3x do týždňa povedať, viem, že bola úloha, ale nemáme ju lebo.... Alebo ani povedať nepríde, rovno povie, že nemá čas sa s dieťaťom učiť. A že knihy bude nosiť stále všetky lebo nemá čas mu ich prekladať. A to neučím v žiadnej marginalizovanej komunite. Preto chápem aj snahu učiteľky takto "donútiť" niektorých rodičov, aby aspoň ten šlabikár s deťmi otvorili. Noo asi je to aj zbytočné u niektorých. A ver mi, že tomu prvakovi nezaškodí 3xprečítať päť hlások.
@anonym_3558cc smutné.
A čo je natom také otravné? My to síce robiť nemusíme ale úplne to chápem keďže aj u nás sa nájdu deti ktoré si doma robia domáce úlohy samé a tak to aj vyzerá.
záleží od učiteĺky. Narazila si na dôležitú.
Neboj, ju to prejde za chvíľu. Ešte je len október, vo feb. si ani nato nespomenie.
@anonym_3558cc no vidíš aká som ja blbá, s dcérou som sa učila celú zš. aj v 9 ročníku, lebo učiteľ mat. kašľal na deti.
Prednejšia bola Vlhová, ms v hokeji a pod. "somariny" s deťmi na matematike pozeral.
@anonym_autor nie nikdy som to nepocula, podpis. Ucitelka chce vediet ktore dieta ma doma normalneho rodica a ktori zanedbavaju..
Máš problém sa podpísať, či ako?😂🙈 dnes tieto diskusie jedna perla za druhou…😂
@anonym_autor Aj mi sme podpisovali, že text prečítalo dieťa 5x, a to bolo pred 10 rokmi.
Ja to chápem. Učila som na druhom stupni a koľkokrát som poslala po dieťati domov zle napísanú písomku alebo opakovane nevypracovanú DÚ, nedobehnut pracák z choroby atď, s tým, že mi to rodič podpíše, aby som mala istotu, že o tom vie. Sú rodičia, ktorým je to jedno a jednoducho sa o to nezaujímajú vobec alebo až keď je už neskoro (napr. dva dni pred uzavretím známok by chceli vylepšiť zo 4 na 2 🤦♀️). Je super, že sa doma učíte spolu a že sa venuješ, ale učiteľka má v triede aj také deti, ktorých rodičia to nerobia - potrebuje sa aj ona niečím kryť, ak by prišlo na konflikt. Bohužiaľ dnes je to tak, že písomky som poctivo odkladala hlavne preto, aby som mohla niektorým rodičom ukázať, že ich dieťa to naozaj nevedelo a všetko som dávala na edupage preto, aby som ja bola krytá, keby sa do mňa niekto obul. 🙃
Podla mna nieje dobre ak dieta cita zo alabikara 5viet 5 krat alebo 10 krat to si skor zapamata naspamäť a už to nečíta. Syn cital od 2 heho citanku doma musel lebo ich skusala obsahy. Dcerka citanku doma necita lebo ich obsahy neskusa. Citame knihy a z jednej musime robit kazdy mesiac citatelsky
@anonym_autor toto sa robilo aj pred 30 rokmi, mama mi podpisovala šlabikár. Prečo je to taký problém?
Toto sa robilo aj za socíku. Nemyslím si, že sekunda, ktorá ti zaberie jeden podpis, ti skráti nejako deň.
Aspoň učiteľka vidí , že niektorí rodičia sa venovali svojmu dieťaťu aspoň 0,5 minúty.
@anonym_autor ano, podpisovali sme. Tieto deti este rodicia nepokazili natolko, ze dokazu ucitelovi klamat, ze to citali, ak to necitali. Takze ak to rodic podpise, dieta nabonzuje rodica. Ucitel dobre vie, kto cital a kto nie…
U nas su ucitelky, ktore nariadili okrem domacich uloh este aj cvicny zosit a ten kazde rano chodia ukazovat ucitelke a ta si znaci kto a kolkokrat tyzdenne a dava znamky. Chory system. Ked vidim, ze mame priblem precvicim a nemusim to vesat ucitelke na nis, hadam to na hodine spozoruje, ze sa zlepsilo dieta. Potom, ze su deti pretazene, ked dibrovolne pisu 10 riadkov navyse. Samozrejme na rodicku je vytknute, ze nie vsetci precvicuju navyse.
Si pamatam ako dieta, ze takto museli rodicia podpisovat mne do slovnicka a napisat kolkokrat som citala. A proste sme raz na slovnik zabudli. Vykricala ma pred celoz triedou a darmo som citala bez chyby, capla mi 3. Malej prvacke. Evidentne sme z rokov 80 este nevykrocili. Reforma, nereforma.
@senta_sofia presne tak to je. Dieťa povie pravdu a učiteľka vidí, či doma reálne čítali. Denným precvičením, zopakovaním úloh pomôzeme nášmu dieťaťu. To nie je o tom urobiť učiteľke radosť. Dcérina učiteľka bola benevolentná a mnoho vecí nechávala na nás, na rodičov. Ja sama som učiteľka a mala som snahu robiť s dcérou úlohu aj vtedy, ak žiadna nebola. Precvičiť pár príkladov, prečítať pár viet. Ale ktoré dieťa bude robiť úlohy dobrovoľne, keď pani učiteľka nekázala? syn to má úplne inak. Nemá veľa úloh, ale má ich každý deň a hoci frfle, vidím, ako mu to pomáha a fixuje si nové poznatky o čosi jednoduchšie ako dcéra. Pravidelne píšeme domáce diktáty a píše ich bezchybne, nebojí sa potom v škole rôznych rozcvičiek. A veru že na rodičovskom triedna požiadala rodičov o spoluprácu pri domácej príprave.
@anonym_420c61 preto si nemyslím, že je to chorý systém. Nie každý rodič si sadne s dieťaťom dobrovoľne, že poď, docvičíme, vidím, že si dostal z diktátu 3. Domáce úlohy majú svoj význam. Ja som mala slovenčinárku, pri ktorej sme vždy v piatok odovzdávali malý zošit s 5 stranami - s 5 cvičnými diktátmi - každý deň jeden. Vtedy som hromžila, neznášala som to. Ale vďaka nej si dovolím tvrdiť, že ovládam náš pravopis.
@senta_sofia presne tak to je. Dieťa povie pravdu a učiteľka vidí, či doma reálne čítali. Denným precvičením, zopakovaním úloh pomôzeme nášmu dieťaťu. To nie je o tom urobiť učiteľke radosť. Dcérina učiteľka bola benevolentná a mnoho vecí nechávala na nás, na rodičov. Ja sama som učiteľka a mala som snahu robiť s dcérou úlohu aj vtedy, ak žiadna nebola. Precvičiť pár príkladov, prečítať pár viet. Ale ktoré dieťa bude robiť úlohy dobrovoľne, keď pani učiteľka nekázala? syn to má úplne inak. Nemá veľa úloh, ale má ich každý deň a hoci frfle, vidím, ako mu to pomáha a fixuje si nové poznatky o čosi jednoduchšie ako dcéra. Pravidelne píšeme domáce diktáty a píše ich bezchybne, nebojí sa potom v škole rôznych rozcvičiek. A veru že na rodičovskom triedna požiadala rodičov o spoluprácu pri domácej príprave.
@anonym_420c61 preto si nemyslím, že je to chorý systém. Nie každý rodič si sadne s dieťaťom dobrovoľne, že poď, docvičíme, vidím, že si dostal z diktátu 3. Domáce úlohy majú svoj význam. Ja som mala slovenčinárku, pri ktorej sme vždy v piatok odovzdávali malý zošit s 5 stranami - s 5 cvičnými diktátmi - každý deň jeden. Vtedy som hromžila, neznášala som to. Ale vďaka nej si dovolím tvrdiť, že ovládam náš pravopis.
@anonym_1b9b15 presne tak a zboznujem, ked potom taka leniva matka, co si mysli, ze sa dieta MUSI naucit vsetko v skole, nakyda na ucitelku, ze ma dieta 4 z diktatu a mne povie, ze ja mam sikovne deti, mna sa to netyka 🤣 ano, lebo tie moje sikovne deti pisu tie diktaty kazdy den. Rovnako precvicuju pocitanie a citanie. A naozaj na to nepotrebujem hodinu casu denne navyse.
@anonym_1b9b15 tak diktaty piseme sj my casto. Ked mali vybrane slova v tretom tak diktatmi sme ich precvicovali kazdy den. A 4tacka aj 7dmak maju diktaty vzdy bez chyby..teraz bol vstupny diktat 4tacka a bolo 6 st 5toriek..

@anonym_autor problem dat 1 podpis ked sa s nou ucis?
Mne pred 35r museli rodicia podpisat, ze som doma precitala text z citanky 3x napr.