icon

Prečo dieťa odmieta chodiť do školy?

asturia26
26. jan 2026

Zdravím Vás. Stretli ste sa niekto so situáciou, že vaše dieťa nechce chodiť do školy, spustí plač pred školou, nechce vstúpiť do budovy školy samo, nevie ísť do školy sama bez babky alebo rodiča i keď je už štvrtáčka? Takto to ťaháme už 2.rok, dieťa musí prevziať každé ráno učiteľ, inak do školy nepôjde. Je to strach z odluky od rodiča, problém v škole, zlé zaobchádzanie s dieťatom zo strany iných spolužiakov? Po príchode do školy a prevzatí učiteľom sa dieťa po chvíli utíši, prestane plakať, je hravé, spoločenské, priateľské, v škole aktívne. Ale prečo nevie vstúpiť do školy bez plaču, keď v priebehu vyučovania sa to dieťa zmení a je veselé? Verím, že tu nájdem niekoho, kto má podobnú skúsenosť a bude nám vedieť pomocť. Navštevujeme aj psychologickú poradňu, no zatiaľ nevieme, čo v tom je a ako tento stav zmeniť. Ďakujem za rady.

Strana
z2
anonym_cc7838
Včera o 17:26
@asturia26

@anonym_cc7838 je to velmi stresujuce, kazde rano sa hrozime, co zas bude. Stalo sa nam parkrat, ze utiekla ucitelke a bezala za nami. Zvlastne, ze do skolky a do 1.a 2.rocnika chodila bez problemov

@asturia26 ach,aj toto sa nam stalo,ked chodil do skolky vrestal,ze tam chodit nechce,ked zacal chodit do skoly,zrazu chcel chodit do skolky.Aj z druziny usiel,vsetcia ho nahanali po dedine,on velky smiech,haha nahanajte ma aj tak ma nedobehnete.
A druzinarka oci pre plac,co vsetko sa mohlo stat.Uz sme ho do druziny nedavali,chodila som po nho.Nastastie toto uz mame davno za sebou.

zuzubb007
Včera o 17:27

Fúha veľmi zvláštne, najmä keď je už 4tačka, nepoznám dieťa čo by toto robilo okrem pár slzičiek v prvej triede, nejaké vyšetrenie u neurológa ste neabsolvovali? lebo naozaj nieje to normálne toto robiť, či daka iná diagnóza nebude, je to už veľké dieťa čo musí všetko chápať a ak nechápe no neviem riešila by som to s doktormi, držím palce

anonym_48face
Včera o 17:29

@asturia26 my sme toto presne mali tiez, od polovice druheho rocnika, dokonca sa nam syn zacal v skole pocikavat, tiez place, sceny, nechcel vkrocit do budovy. A nakoniec pekne vysvitlo, ze nam ho sikanovala triedna ucitelka a kedze deti videli, ze u nej ochranu nikdy nenajde, pustili sa do neho aj vacsina z nich. V polovici tretieho rocnika prestupil do inej triedy, z vecera do rana skoncilo pocikavanie a vsetko je v poriadku. Teraz si bucham hlavu o stenu, ze som stale verila, ze to nemoze byt take zle, ze by zena - matka nemohla takto psychicky nicit dieta, ze je mozno syn precitlively.... mali sme zistovat veci hned. A tiez nam na zaciatku stale opakoval, ze nic sa nedeje, vsetko je v poriadku. Skutocne sa riadne s nim porozpravajte, vsimajte si detaily, ton hlasu, ako to hovori, vsetko.

anonym_7b739a
Včera o 18:33

Nečítam komenty, ale určite riešiť so psychológom. Nech sa porozpráva s dieťaťom medzi štyrmi očami, možno sa dozvie niečo, čo vy neviete. Vidím to na šikanu, ale ktovie.

asturia26
autor
Včera o 21:05
@anonym_cc7838

@asturia26 ach,aj toto sa nam stalo,ked chodil do skolky vrestal,ze tam chodit nechce,ked zacal chodit do skoly,zrazu chcel chodit do skolky.Aj z druziny usiel,vsetcia ho nahanali po dedine,on velky smiech,haha nahanajte ma aj tak ma nedobehnete.
A druzinarka oci pre plac,co vsetko sa mohlo stat.Uz sme ho do druziny nedavali,chodila som po nho.Nastastie toto uz mame davno za sebou.

@anonym_cc7838 tiez ste to teda mali vesele, ja len pevne verim, ze toto obdobie coskoro pominie a v 5.rocniku sa uz osmely a bude chodit pekne sama do skoly. Dnes sa rozhodla, ze pojde bez placu do triedy a aj isla, uvidime, co bude zajtra.

asturia26
autor
Včera o 21:07
@zuzubb007

Fúha veľmi zvláštne, najmä keď je už 4tačka, nepoznám dieťa čo by toto robilo okrem pár slzičiek v prvej triede, nejaké vyšetrenie u neurológa ste neabsolvovali? lebo naozaj nieje to normálne toto robiť, či daka iná diagnóza nebude, je to už veľké dieťa čo musí všetko chápať a ak nechápe no neviem riešila by som to s doktormi, držím palce

@zuzubb007 neurologa sme navstevovali kvoli bolestiam hlavy, ma za sebou aj magneticku rezonancou, ktora dopadla nastastie dobre, zostali nam vsak migreny :( Neurologicka nic zvlastne na nej nepostrehla

anonym_cbcda0
Dnes o 11:59
@asturia26

@anonym_cbcda0 a mali ste aj nejaké metódy ako pomôcť dieťaťu prekonať tie ranné stresové situácie? My už sme zúfalí, nakoľko už ani škola s tým nie je stotožnená, že vstupujeme do budovy ( od covidu dospelé osoby nemajú čo do školy vstupovať ). Ona je v triede veľmi obľúbená, má tam veľa kamarátiek, ktoré sa vždy, keď príde do triedy zgrupia a rozprávajú sa s ňou, objímajú ju, ale ani to nepomáha, plače, keď tam musí zostať.

@asturia26 Ani nie, prosto ju musel niekto zobrat dnu a zacali jej rozpravat nieco ( skolnik, ucitelka). Potom sa upokojila a po skole porozpravala, co zazila, co spoluziaci. Pre nu ten krok od rodica do budovy, kde uz rodic nebol, bol dllho tazky. V tom 3.-4.rocniku uz naozaj len po chorobe ci prazdninach. Od 5.rocnika v pohode, dokonca uz sama chodi do skoly odvtedy - jej rozhodnutie.

Strana
z2