Riešenie spodobovania v slovenčine pre piatakov
Ahojte,
syn bude písať záverečný test zo SJL, okrem iného zo spodobovania. Ukazuje sa však, že pravidlá z piatackej učebnice nepokrývajú celý problém:
Napríklad vo vete "Ráno zaKViTLi ruže." sa stretáva neznelé "k" so znelým "v", čiže podľa základného pravidla z učebnice by sa "k" malo zmeniť na svojho znelého kamaráta "g". Podobne pri strete "T" a "L". Podľa mňa však ani jedna zmena nenastane, veď nikto nevysloví "Dnes zaGviDli ruže."
Na druhej strane vo vete "Ráno ideme K Vode." sa opäť stretli "k" a "v" a k spodobovaniu podľa toho istého pravidla došlo, lebo naozaj vyslovíme "Ráno ideme G vode."
Takisto "T" a "L": Vetu "Pat lapá Mata." naozaj vyslovíme "PaD lapá Mata."
Vie nám toto niekto vysvetliť? Alebo ma nasmerovať na zdroj, kde je to vysvetlené?
A ak vás to chytilo, tak ešte jedna chuťovka zo starých prijímačiek na 8-ročné Gymnázium Jura Hronca (asi najťažšie testy zo SJL, aké som kedy videla):
v "rozprávka" sa spodobuje "z" na "s" (ok, súhlasím), ale nie "v" na "u" (a to veru vysvetliť neviem).
Vďaka!
Uz si to presne nepamatam, ale som si ista, ze "zagvidli" to urcite nebude. K nebude vzdy "g".
Slovenčina je plná pravidiel, ktoré až tak úplne neplatia 🙂 Dlho som si myslela, že náš jazyk je jednoduchý, pravidelný, "píš, ako počuješ". To nás učili v škole. Ale absolútne nie. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac nepravidelností vidím vo všetkých možných oblastiach.
Ináč ja "rozprávka" vyslovujem "rospráuka", niekto to naozaj vyslovuje s "v"? V Bratislave sa to spodobuje na "rospráfka" 🙂
A čo vlastne bude na písomke? Vyznačiť v slovách spodobovanie? Ja myslím, že tam budú len učebnicové príklady.
@marianarem Áno, má zakrúžkovať v slovách miesta, kde sa to spodobuje. Napr. včera mi tvrdil, že podľa pravidiel by sa "pravda" mala spodobovať na "BraUda". Neviem mu to vysvetliť :-/
@marianarem Áno, má zakrúžkovať v slovách miesta, kde sa to spodobuje. Napr. včera mi tvrdil, že podľa pravidiel by sa "pravda" mala spodobovať na "BraUda". Neviem mu to vysvetliť :-/
@jana232323 No tie pravidlá sú len orientačné, nech zakrúžkuje podľa toho, ako sám vyslovuje, to bude asi najistejšie. Ak teda nemáte nejaké nárečové špecifiká, ako napr. v BA "rozpráfka", "krifka" a podobne.
@jana232323 Pekna blbost. Nech si nastuduje tie pravidla este raz. Ved napr. "v". Vtedy, vidiet, domov. Raz je to f, potom v a potom u. A nie, ze je to stale to iste.
Keby všetci hovorili spisovne (ani moderátori, redaktori, učitelia veľakrát to nevedia), deti by s tým nemali problémy. Svoje deti vždy upozorním, ak začnú hovoriť nárečím. Robia to v prítomnosti kamarátov, lebo oni tak hovoria. Doma hovoríme viac- menej spisovne.

Slovenčina je plná pravidiel, ktoré až tak úplne neplatia 🙂 Dlho som si myslela, že náš jazyk je jednoduchý, pravidelný, "píš, ako počuješ". To nás učili v škole. Ale absolútne nie. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac nepravidelností vidím vo všetkých možných oblastiach.
Ináč ja "rozprávka" vyslovujem "rospráuka", niekto to naozaj vyslovuje s "v"? V Bratislave sa to spodobuje na "rospráfka" 🙂
A čo vlastne bude na písomke? Vyznačiť v slovách spodobovanie? Ja myslím, že tam budú len učebnicové príklady.