icon

Riešenie spodobovania v slovenčine pre piatakov

jana232323
Dnes o 05:47

Ahojte,

syn bude písať záverečný test zo SJL, okrem iného zo spodobovania. Ukazuje sa však, že pravidlá z piatackej učebnice nepokrývajú celý problém:

Napríklad vo vete "Ráno zaKViTLi ruže." sa stretáva neznelé "k" so znelým "v", čiže podľa základného pravidla z učebnice by sa "k" malo zmeniť na svojho znelého kamaráta "g". Podobne pri strete "T" a "L". Podľa mňa však ani jedna zmena nenastane, veď nikto nevysloví "Dnes zaGviDli ruže."

Na druhej strane vo vete "Ráno ideme K Vode." sa opäť stretli "k" a "v" a k spodobovaniu podľa toho istého pravidla došlo, lebo naozaj vyslovíme "Ráno ideme G vode."
Takisto "T" a "L": Vetu "Pat lapá Mata." naozaj vyslovíme "PaD lapá Mata."

Vie nám toto niekto vysvetliť? Alebo ma nasmerovať na zdroj, kde je to vysvetlené?

A ak vás to chytilo, tak ešte jedna chuťovka zo starých prijímačiek na 8-ročné Gymnázium Jura Hronca (asi najťažšie testy zo SJL, aké som kedy videla):
v "rozprávka" sa spodobuje "z" na "s" (ok, súhlasím), ale nie "v" na "u" (a to veru vysvetliť neviem).

Vďaka!

marianarem
Dnes o 06:11

Slovenčina je plná pravidiel, ktoré až tak úplne neplatia 🙂 Dlho som si myslela, že náš jazyk je jednoduchý, pravidelný, "píš, ako počuješ". To nás učili v škole. Ale absolútne nie. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac nepravidelností vidím vo všetkých možných oblastiach.
Ináč ja "rozprávka" vyslovujem "rospráuka", niekto to naozaj vyslovuje s "v"? V Bratislave sa to spodobuje na "rospráfka" 🙂
A čo vlastne bude na písomke? Vyznačiť v slovách spodobovanie? Ja myslím, že tam budú len učebnicové príklady.

anonym_595d06
Dnes o 06:24

Uz si to presne nepamatam, ale som si ista, ze "zagvidli" to urcite nebude. K nebude vzdy "g".

jana232323
autor
Dnes o 06:33
@marianarem

Slovenčina je plná pravidiel, ktoré až tak úplne neplatia 🙂 Dlho som si myslela, že náš jazyk je jednoduchý, pravidelný, "píš, ako počuješ". To nás učili v škole. Ale absolútne nie. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac nepravidelností vidím vo všetkých možných oblastiach.
Ináč ja "rozprávka" vyslovujem "rospráuka", niekto to naozaj vyslovuje s "v"? V Bratislave sa to spodobuje na "rospráfka" 🙂
A čo vlastne bude na písomke? Vyznačiť v slovách spodobovanie? Ja myslím, že tam budú len učebnicové príklady.

@marianarem Áno, má zakrúžkovať v slovách miesta, kde sa to spodobuje. Napr. včera mi tvrdil, že podľa pravidiel by sa "pravda" mala spodobovať na "BraUda". Neviem mu to vysvetliť :-/

anonym_728efa
Autor odpoveď zmazal
marianarem
Dnes o 06:45
@jana232323

@marianarem Áno, má zakrúžkovať v slovách miesta, kde sa to spodobuje. Napr. včera mi tvrdil, že podľa pravidiel by sa "pravda" mala spodobovať na "BraUda". Neviem mu to vysvetliť :-/

@jana232323 No tie pravidlá sú len orientačné, nech zakrúžkuje podľa toho, ako sám vyslovuje, to bude asi najistejšie. Ak teda nemáte nejaké nárečové špecifiká, ako napr. v BA "rozpráfka", "krifka" a podobne.

anonym_595d06
Dnes o 06:47
@jana232323

@jana232323 Pekna blbost. Nech si nastuduje tie pravidla este raz. Ved napr. "v". Vtedy, vidiet, domov. Raz je to f, potom v a potom u. A nie, ze je to stale to iste.

anonym_bcb915
Dnes o 07:02
anonym_bcb915
Dnes o 07:07

Keby všetci hovorili spisovne (ani moderátori, redaktori, učitelia veľakrát to nevedia), deti by s tým nemali problémy. Svoje deti vždy upozorním, ak začnú hovoriť nárečím. Robia to v prítomnosti kamarátov, lebo oni tak hovoria. Doma hovoríme viac- menej spisovne.