Škola bez známok
Vedeli by ste si predstaviť vzdelávací systém bez klasického známkovania? Existovali by napríklad slovne hodnotenia, úrovne zvládnutia, nejaké portfólia prac a projektov.
@anonym_autorpodobna skola je teraz jedna stredna. Ziaci nepisu pisomky a nie su hodnoteni znamkami. Nezameriavaju sa na to, aby vsetci naucili vsetko, ale aby sa ziak rozvijal v tom, v com je dobry.
špec. školy majú tieto hodnotenia. Za mňa nie.
@anonym_autorpodobna skola je teraz jedna stredna. Ziaci nepisu pisomky a nie su hodnoteni znamkami. Nezameriavaju sa na to, aby vsetci naucili vsetko, ale aby sa ziak rozvijal v tom, v com je dobry.
@vikusjk ktorá? aké sú reálne výsledky?
špec. školy majú tieto hodnotenia. Za mňa nie.
@anonym_303cae prečo nie? v com je alebo by bol podľa teba problém?
Ved takych skol je uz relativne dost, aj moje deti v zahranici na taku skolu chodia, medzi 5-8.rocnik znamky nemaju... hodnotene su V (nad 90%) a e (vsetko ok) a n (mame problem pod 40%) takze to mas uplne to iste, len ta seda zona uprostred je sirsia... v slovnom hodnoteni na 5 stran mas presne rozpisane, kde su pozitiva, kde su deficity, kde a ako pridat plus to ziak aj podpisuje... ale vo vysledku to nie je ine, ako konzultacne hodiny s ucitelom a znamky... presne vies, na com tvoje dieta je tak ako tak...
Je to presne to iste, to tym chcem povedat, len inak zaobalene. Ale deti potrebuju "feedback" v nejakej forme, aby videli, kde a co treba zlepsit a ako pochvalu za namahu... hlavne tie lenive deti (ako moje) by sa bez "porovnavacej motivacie" ani nehli nejako snazit... zlate samomotivovane za vzdelanim sa zenuce deti, ja take nemam 🙄 Mam malu lenivu bandu, ktoru treba tlacit😅
Ved takych skol je uz relativne dost, aj moje deti v zahranici na taku skolu chodia, medzi 5-8.rocnik znamky nemaju... hodnotene su V (nad 90%) a e (vsetko ok) a n (mame problem pod 40%) takze to mas uplne to iste, len ta seda zona uprostred je sirsia... v slovnom hodnoteni na 5 stran mas presne rozpisane, kde su pozitiva, kde su deficity, kde a ako pridat plus to ziak aj podpisuje... ale vo vysledku to nie je ine, ako konzultacne hodiny s ucitelom a znamky... presne vies, na com tvoje dieta je tak ako tak...
Je to presne to iste, to tym chcem povedat, len inak zaobalene. Ale deti potrebuju "feedback" v nejakej forme, aby videli, kde a co treba zlepsit a ako pochvalu za namahu... hlavne tie lenive deti (ako moje) by sa bez "porovnavacej motivacie" ani nehli nejako snazit... zlate samomotivovane za vzdelanim sa zenuce deti, ja take nemam 🙄 Mam malu lenivu bandu, ktoru treba tlacit😅
@anjelicek26 takze práve to hodnotenie a spatna väzba ich motivuje, nie známky. To znie fajn. Je to podľa teba lepšie ako klasická skola, keď to porovnas napr. ako si sa učila ty? Mala si z toho systému na začiatku nejaké obavy?
moje dieťa tak chodilo 1-4… bolo to super, ale v systéme svk školstva myslím že dosť detí neskôr narazilo… aj moje dieťa narazilo, ale malo matku mňa. byť iná povaha, tak je chudák. učiteľky z klasiky mu to dávali vyžrať…
moje dieťa tak chodilo 1-4… bolo to super, ale v systéme svk školstva myslím že dosť detí neskôr narazilo… aj moje dieťa narazilo, ale malo matku mňa. byť iná povaha, tak je chudák. učiteľky z klasiky mu to dávali vyžrať…
@biba_18 vyžrať? Z akého dôvodu, prepáč, ale nechápem..
@anjelicek26 takze práve to hodnotenie a spatna väzba ich motivuje, nie známky. To znie fajn. Je to podľa teba lepšie ako klasická skola, keď to porovnas napr. ako si sa učila ty? Mala si z toho systému na začiatku nejaké obavy?
@anonym_autor My sme mali sancu spoznat viacero skolskych systemov, dcera chodila do skoly uz v anglicku, potom tu na montesorri skolu, kde nebolo doslova ziadne okrem slovneho hodnotenia a triedy 1-4 dokopi, to bolo proste cele zle, tam sme ju zobrali a museli dat opakovat rocnik, aby to dotiahla na uroven normalnej skoly 🙄 Tento system, kde su deti teraz nam vyhovuje, je to taka kombinacia klasiky a individualneho pristupu, deti uz od 6.triedy beru rozne urovne kurzov, co im ide si daju tazsiu uroven, co nejde lahsiu, pisu v ramci jednej triedy rozne testy, ale musia mat 5 rozsirenych kurzov, aby smerovali k maturite, je toho viac...
Byvame v UK, syn v skole nema znamky, z projetkov zbiera Dojo points o ktore uz nema zaujem, tie boli in v recetption.
Kazdy rok ma pisomne hodnotenie, toto je aj v ramci socialnych zrucnosti.
Potom ma percentualne ci je v normaly - citanie, pisanie, matematika a podobne.
V skole diskutuju s ucitelom a teda ma velmi dobre komunikacne schopnosti, taky klud anglana v sebe.
Na slovensku ma priatelka deti v Montesori, maju 3 trojrcocia a teda tiez mali iba slovne hodnotenia. Velmi spokojni so skolou. Starsi uz studuje medicinu v Cechach a mladsia sa chysta na gympel a potom tiez za hranice.
@anjelicek26 Hlavne ma zaujalo, ako píšeš:” hlavne tie lenive deti (ako moje) by sa bez "porovnavacej motivacie" ani nehli nejako snazit.” Väčšinou rodičia očakávaju presný opak.
@anonym_autor My sme mali sancu spoznat viacero skolskych systemov, dcera chodila do skoly uz v anglicku, potom tu na montesorri skolu, kde nebolo doslova ziadne okrem slovneho hodnotenia a triedy 1-4 dokopi, to bolo proste cele zle, tam sme ju zobrali a museli dat opakovat rocnik, aby to dotiahla na uroven normalnej skoly 🙄 Tento system, kde su deti teraz nam vyhovuje, je to taka kombinacia klasiky a individualneho pristupu, deti uz od 6.triedy beru rozne urovne kurzov, co im ide si daju tazsiu uroven, co nejde lahsiu, pisu v ramci jednej triedy rozne testy, ale musia mat 5 rozsirenych kurzov, aby smerovali k maturite, je toho viac...
@anjelicek26 to znie skoro ako ideal 😊🙏
@vikusjk ktorá? aké sú reálne výsledky?
@anonym_autor je to taka nova sukromna skola zamerana na IT, dcera sa na nu o rok chce hlasit, tak som sa uz co-to zaujimala. Neviem, ake su realne vysledky, funguju kratko, ale ten ich sposob mna osobne celkom zaujal. Nie len fakt, ze sa neznamkuju, lebo tak hodnotenie maju, maju konzultacie s mentormi a dostavaju feedback, ale taktiez im dost umoznuju podielat sa uz pocas skoly na roznych projektoch - realnych projektoch vo firmach, cize uz student si ma moznost vybudovat siet kontaktov pre buducnost a ziskavat skusenosti z realneho zivota. Proste celkovo ta skola funguje inak, ako sme na SK zvyknuti a myslim si, ze v zahranici toto vobec nemusi byt nieco vynimocne, ale tak pri nasom skostnatenom skolskom systeme toto je dost vynimocne podla mna.
Moje dieta chodí na takú školu - nie si v rebríčku ineko, keďže im konci ročne iba 1 trieda - teraz budú 2, ale podľa kritérií sú v TOP 10 na Slovensku. Hodnotenie majú absolvoval a musí mať zo všetkých preberaných celkov počas roka osvojené… takže keď ma neosvojene, musí písať test/pracu ešte raz.. a majú úplne divne hodnotenia, ale dcera si zvykla… napr matiku majú rozšírené vyučovanie a ak mas 4 príklady základne, 3 príklady typu B, 2 typu c. Tak aby si prešiel musíš mať urcite 4A, ak mas vypočítané 3A, 3B, 2C- tak aj tak si neprešiel. Dcera sa vôbec prvý krát učila na písomnú z matiky 😉
Moje dieta chodí na takú školu - nie si v rebríčku ineko, keďže im konci ročne iba 1 trieda - teraz budú 2, ale podľa kritérií sú v TOP 10 na Slovensku. Hodnotenie majú absolvoval a musí mať zo všetkých preberaných celkov počas roka osvojené… takže keď ma neosvojene, musí písať test/pracu ešte raz.. a majú úplne divne hodnotenia, ale dcera si zvykla… napr matiku majú rozšírené vyučovanie a ak mas 4 príklady základne, 3 príklady typu B, 2 typu c. Tak aby si prešiel musíš mať urcite 4A, ak mas vypočítané 3A, 3B, 2C- tak aj tak si neprešiel. Dcera sa vôbec prvý krát učila na písomnú z matiky 😉
@oriesocek Zaujímavé. Môžem sa opýtať koľko detí je v tej triede.
@anonym_autor mne by stačilo, keby sa miesto čísiel používali písmená. Je to len psychologická záležitosť ale dosť vidno potom rozdiel v prístupe detí (najmä voči sebe a aj v porovnávaní).
@anjelicek26 tie rozdielne úrovne sa mi páčia. Lebo je ťažké učiť v triede 25 žiakov, z ktorých 1 exceluje, počíta olympiádu, 5 sa učí výborne, 10 sa učí priemerne a zvyšok je podpriemerný.
@anjelicek26 aj mne sa páčia tie rôzne úrovne, pretože tak je to aj v živote. Predpokladam, keď maju rôzne testy, mávajú aj rôzne domáce úlohy?
@anjelicek26 tie rozdielne úrovne sa mi páčia. Lebo je ťažké učiť v triede 25 žiakov, z ktorých 1 exceluje, počíta olympiádu, 5 sa učí výborne, 10 sa učí priemerne a zvyšok je podpriemerný.
@anonym_autor
@letfenixa vyuka je paradoxne rovnaka... aj knihy su nastavene na tri stupne narocnosti, kazde dieta pocita tu svoju stranku prikladov napriklad v matematike, na tej prvej je skutocne uplny zaklad "pochopit", ta tretia uz je velmi do hlbky...
@anonym_autor moje deti mali na prvom stupni slovne hodnotenie, prechod na dalsiu skolu zvladli dobre. Ak by bola moznost pokracovat tymto pristupom dalej, pokracovali by. No pred par rokmi tak fungovala len Skola u Filipa a BB je prilis daleko.
ALE nie je to pre kazdeho rodica, ani dieta, boli deti, ktore po roku--dvoch odisli.
Nemyslim si, ze by sa naucili menej, starsie deti sa bez problemov dostali na vyberove stredne skoly, najstarsi syn je uz prijaty na VS, staci aby zmaturoval.
Takto spatne hodnotia ze to bolo omnoho priatelskejsie, volnejsie, ze sa venovali veciam do hlbky, zo vsetkych stran a bez obmedzovania zvonenim. Velmi vela si citali, pisali príbehy, skumali.
@biba_18 nemam ten pocit, zalezi to podla mna na konkretnych ludoch - zial...
@anonym_513e18 tak ja mám takú skúsenosť 🤷♀️ nesedel s rukami za chrbtom, nerobil si úlohy, priveľa sa vypytoval…
Inak toto je veľmi škodlivé pre deti. Deti by mali vedieť že niečo im nejde, že v niečom zlyhali a musia sa lepšie pripravit. Úplne najhoršie sú aplikácie ktoré akože deti vzdelávajú. Ale v zásade nikdy im to neopakuje žiadne učivo, len pokračujú v ťukaní do aplikácie a nič sa neučia.
Inak toto je veľmi škodlivé pre deti. Deti by mali vedieť že niečo im nejde, že v niečom zlyhali a musia sa lepšie pripravit. Úplne najhoršie sú aplikácie ktoré akože deti vzdelávajú. Ale v zásade nikdy im to neopakuje žiadne učivo, len pokračujú v ťukaní do aplikácie a nič sa neučia.
@yoginka231 myslis, že sa to dozvedia len vďaka známkam? Alebo čo by bol pre teba taký ideal?
@anonym_513e18 tak ja mám takú skúsenosť 🤷♀️ nesedel s rukami za chrbtom, nerobil si úlohy, priveľa sa vypytoval…
@biba_18 a ako sa to prejavilo? V com sa inak k nemu sa spravali?
Moj m iba slovné hodnotenie. Ja si to velmi pochvaľujem. Je prváčik. Ale niektorí rodičia sa na združení stazovali.
@yoginka231 neviem prečo tvrdíš že sa v triedach kde nehodnotia známkami nič nenaučia… je to tvoj dojem, nie skutočnosť…
@anonym_autor chceli aby sedel s rukami za chrbtom, nezáležalo na tom čo vie ale ako si to doma napíše a nechceli aby sa vypytoval..
@anonym_autor chceli aby sedel s rukami za chrbtom, nezáležalo na tom čo vie ale ako si to doma napíše a nechceli aby sa vypytoval..
@biba_18 boze to je cisty socik rezim toto 🙈 este ze im uz nemozu davat palickami po rukach, ako to robili nam 🙈 Akoze otras toto nase skolstvo fakt

Bez známok áno, ale nie bez jasného hodnotenia napr. v %
Slovné hodnotenie ako doplnok