Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave
Ahojte maminky i nemaminky, rada by som vedela o spminanej škole, čo najviac. V prvom rade ma na začiatok zaujíma, ako presne postupovať pri zápise: vyberieme si psychológa, alebo sa testy robia tam? Kedy je zápis a koľko je výška školného. Zatiaľ toľko a verím, že keď sa pripoja znalkyne -), tak sa budem ešte pýtať...
@filantropka ahoj, neviem sa vyjadriť k Teplickej, ale mám dcérku na Košickej v 3. ročníku anglického programu PYP. Rozhodli sme sa pre Košickú na základe informácií od známych, ktorých deti tam chodili a neľutujem. Nemajú úplne klasické hodiny, napr. v 1. ročníku sedeli štyria, mali lavice oproti sebe, pretože veľa pracujú v skupinách, robia veľa projektov doma, aj v škole. Často chodia na výlety: múzeá, planetárium, galérie... a to nielen na SK, ale aj do Viedne, či Brna. Vyučovanie prebieha v blokoch, čiže každých 6 týždňov sa venujú nejakej téme, napr. slnečnej sústave, stredoveku a na to je zamerané vyučovanie, projekty, aj výlety - na ich vek to preberajú dosť podrobne a dcérke sa to veľmi páči.
V triede ich je 20, ale na niektorých hodinách sú ešte rozdelení, napr. matika a ang. Od prvého ročníka majú viac učiteľov, triedna ich učí niekoľko predmetov, ale majú ešte native speaker na ang., matiku ich učí tiež iná učiteľka, taktiež slovenský jazyk a zas iná je na telesnú. Učitelia majú super prístup a záleží im na dobrých výsledkoch detí, takmer všetko sa dcérka naučí v škole, tento rok sme sa doma museli naučiť len vybrané slová a násobilku, čo ale musí nadrilovať každé dieťa. Zvyšok učiva, vie zo školy, takže robí len úlohy.
Mnoho známych ma od tejto školy odhováralo, že je náročná škola a deti sú zbytočne preťažené, ale toto mi tvrdili skôr známi, ktorí tam deti nemajú. Dcérke, ale táto škola veľmi sadla, do školy chodí s radosťou a popri škole ešte stíha kopec iných aktivít. Ale záleží asi aj od dieťatka, viem, že nie všetci sú na tom rovnako. Záleží tiež, či dcérka vyniká len v niektorých oblastiach, alebo ju baví všetko. Ak je všestranná, potom by mala byť Košická dobrou voľbou.
@filantropka ak ťa viac zaujíma slovenský PYP program, skús sa spýtať danka_ba, jej dcérka je v
PYP SJ 3,
@filantropka ono to pekne vyzerá, keď o škole citas, resp. počúvaš p riaditeľku na dod. V reále to také ružové nie je. Skupiny existujú avšak.... Dcéra bola v najlepšej čitacej, napriek tomu mu prebehli šlabikár. Je asi v najhoršej matickej, testy sa ale robia rovnaké a aj sa to isté učia (teda za 4 roky som rozdiel v skupinách nepostrehla). Anglinu zadelovali neviem podľa čoho, mala bola zaradená do slabšej skupiny a napriek mojej intervencii sa mi ju nedarilo dostať do lepšej. Až okľukou pred rokom. Dieťa číta, pozerá filmy v angličtine. Pre mňa pozitívum, pre niekoho to moze byť práve naopak mínus je to, že 4 roky neviem o tom, že chodí do školy. Bola ale asi dosť popredu.
Ahojte, diky za nazory. My stale este nie sme rozhodnuti 😉 z mojho pohladu kazda z tychto skol ma svoje vyhody...Z Teplickej mam zmiesane pocity hlavne z p.riaditelky, ale od toho by som sa mala asi odosobnit 😉
@ moni73 pls aj v detoch pestuju take prehnane sebavedomie? Snad ucitelia su trochu viac pri zemi... zaskocila ma pri pohovore otazka ze ci som o skole pocula vela zleho, vzapati som bola uistena ze toto je ta najlepsia skola nielen na SK ale v celej strednej europe...
@ roxi moja dcerka je prijata na slovensky PYP...predpokladam ze maju rovnake osnovy s ang.PYP...zastupkyna mi vsak nevedela povedat ci maju v 1.rocniku informatiku ani na ich webe som to nenasla. V ang.programe maju? Este ma zaujima, ak uz deti pri nastupe maju v niecom naskok napr.citanie, matika, ako to riesia na vyucku? Ucia sa vsetci rovnako alebo maju niektori pridane ucivo?
Ak Vam to pomoze som absolventka SpMNDaG. Kludne sa pytajte 🙂
@filantropka či majú rovnaké osnovy to neviem, nejako som sa nikdy podrobnejšie nebavila o tom, čo preberá slovenský PYP. Informatiku ako hodinu majú tuším až teraz v 3. ročníku, ale práci s PC sa venovali už skôr, od 1. ročníka majú v triede interaktívnu tabuľu, v 2. ročníku už začali počas vyučovania využívať aj tablety, či sa učili v škole pracovať s PC neviem, teraz v 3. ročníku už áno, ale už v 2. ročníku si mohli niektoré projekty spracovávať aj na PC.
A čo sa týka náskoku pri nástupe do školy, tak dcérka vedela celkom pekne čítať už keď mala 5,5 r. taktiež v tom čase už vedela sčítať a odčítať tuším do 15. Číslice poznala do už neviem koľko, ale v triede nebola nijak výnimočná, väčšina detí to už ovládala. Takže celkovo išli rýchlejším tempom ako na bežnej ZŠ. Dcérka sa vlastne slovenčine zažala venovať seriózne až teraz v 3. ročníku, keď prišli vybrané slová a matike tiež až teraz, keď preberali násobilku.
@kika2810 zaujíma ma všetko o tvojej škole. Dala by si tam dieťa? Je to až taký rozdiel oproti obyčajnej škole? Mám dvoch chalanov a chodia na obyč. ZŠ, ale nie som vôbec spokojná. Hodiny domácich úloh, suplujeme za školu. Mám pocit že v škole sa nudia, okrem povinne odučeného s nimi nič navyše nerobia. Koľko je tam vlastne žiakov? My sme v obrovskej škole - takmer 900 žiakov a je tam o.i. aj strašný hluk.
@ megulda - ahoj 🙂 ja mám v Cenade 2 chlapcov, chodia tam už tretí rok, teraz je mladší piatak a starší sekudna, pre najstaršieho nemali ročník (tak už chodí na SŠ) a som veľmi spokojná, jediné, čo mi prekáža je to naše cestovanie, keďže bývame na opačnom konci ešte aj mimo BA 😀 ale inak som z tou školou spokojná 🙂
@zltyslonik ahoj, no my sme sa nakoniec rozhodli pre Kosicku... Ano toto bola jedna z veci, ktore sa mi nepacili, uz na pohovore,
@zltyslonik sorry omylom som to odklikla skor...
Uz na pohovore zistovanie kde pracuju rodicia, moznosti sponzoringu...neprislo mi to ako vhodne toto tam riesit...a aj ine veci, no skratka isli sme inde 🙂
@filantropka to vazne? a uz ste boli na pohovore? my sme na tuto skolu prihlaseni ale stale zvazujeme vsetky moznosti
@zltyslonik a vy nakoniec idete na teplicku ci nie?
@zltyslonik homogenne? Vcelku hej, ale k dcere prichadzaju novi aj odchadzaju. Vsetko idealne? Ako si na to prisla?
@filantropka ja som tak rada za vas, ze je vam na kosickej dobre. Verim, ze ste vybrali spravne.
@moni73 tak dcerke sa v skole paci, bavi ju vsetko, akurat na matike sa vraj nudi, ta je pre nu slaba a asi este aj nejaky cas bude...v podstate jedine kvoli comu sme vobec min.rok uvazovali nad Teplickou boli tie skupiny podla urovne na akej dieta momentalne je, ze by sa pohla dalej... Aj ja dufam ze sme sa rozhodli dobre 🙂 uvidime ako bude dalej.
@15786 ahoj, my sme toto riesili pred rokom 🙂
@zltyslonik ahoj na stretnutie sme prihlaseni ale dcera ma momentalne zapal pluc a je na atb. Rozmyslam ci aspon ja pojdem alebo nie. Inak chodievame
@zltyslonik a na prijimacky nas zatial nepozvali, iba posielali dotaznik. Dcera je novembrova, cize uz bude mat 7
@zltyslonik aku mate este alternativu okrem teplickej?
@roxi mozem sa opytat, ake su kriteria na prijatie na Kosicku? Presli ste nejakym vyberovym konanim, dcerka je odmalicka nadana? Od znamej, viem ze je tam vraj velky natresk a bez znamosti su minimalne sance sa tam dostat. Dakujem za info.
@chiara_elle neviem ci si videla tieto informacie, v dolnej casti su linky na testy z minulych rokov, ale nedokazala som indentifikovat, ktore su pre buducich prvakov ...
https://gjh.sk/o-skole/pre-zaujemcov-o-studium/...

@moni73 ahoj, ja myslim ze v tomto zmysle pripravena je...nema problem sa sustredit, pocuvat atd...Samozrejme ak to co sa deje nie je uplne nezazivne a nudne...No ale snad na oboch tychto skolach su deti dost motivovane...alebo si to idealizujem? 😉 Prosim Ta, ake mas skusenosti s Teplickou? V ktorom rocniku mas dieta? Kludne napis aj do IP...Par ludi ma uz odhovaralo od Teplickej ale nikto nepovedal preco. Mne sa napr.pozdava to ze decka su na niektore predmety vo viacerych skupinach podla toho co uz vedia, a mozu tak napredovat...moju dceru napr. bavi matika...tak toto vnimam ako plus.