Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko
"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."
Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-
- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem
Dievčence , tie ktoré ste už absolvovali komisionálne skúšky so svojími deťm v SR. Bolo potrebné predloziť aj notársky overené vysvedčenie zo školy, ktorú deti navštevujú v zahraničí? Myslím, že sa to netýka tých, čo žijú v ČR.
@marosko U nás to slovenská škola nevyžadovala, lebo sme v ČR, ale ak by sme boli v inom šáte, tak by sme mali povinnosť dať oficiálne preložiť potvrdenie zo školy. Myslím že by sa to týkalo len potvrdenia o návšteve školy, neviem či by museli byť a vysvedčenia...ale to ti povie konkrétna škola.
My sme davali vsetky vysvedcenia aj potvrdenie o navsteve skoly v anglictine ( vraj si to prelozia ) ale ako asi so vsetkym kazda skola bude mat ine poziadavky.
Dali sme len kopie v anglictine. Nic viac nechceli.
Toto mi napisala jedna pani z ministerstva skolstva:
v Slovenskej republike zacina povinna skolska dochadzka az v skolskom roku, ktory nasleduje po dovrseni siesteho roku fyzickeho veku dietata, takze Vase dieta v SR este nie je potrebne prihlasit do skoly.
Do Vasej pozornosti davam nasledovnu informaciu:
Podla § 6 ods. 19 zakona c. 596/2003 Z. z. o statnej sprave v skolstve a skolskej samosprave a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov: „Obec vedie evidenciu deti a ziakov vo veku plnenia povinnej skolskej dochadzky, ktori maju v obci trvale bydlisko a vedie evidenciu, v ktorych skolych ju plnia.“. Ak vsak v SR nemate trvale bydlisko, ziadna obec v SR nemoze sledovat plnenie povinnej skolskej dochadzky Vasho syna a tak sa riadite iba predpismi platnymi pre krajinu, v ktorej zijete. Nie ste ani povinna nahlasovat tuto skutocnost ziadnemu organu na Slovensku.
V pripade, ze by ste sa niekedy v buducnosti so synom prestahovali na Slovensko, bude mozny postup podla § 146 zakona c. 245/2008 Z. z. o vychove a vzdelavani (skolsky zakon) a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov (vyuzit pravidla urcene pre vzdelavanie cudzincov).
Ahojte všetci,
rozmýšlame nad odchodom do Kanady, celá rodina, zatiaľ len dočasne. Mám 5 ročného syna.
Ako je to školami v kanade? Kolegyna mi spomínala, že jej kamarátka zrušila odchod do kanady aj zo
6 ročným synom, lebo jej ho nechceli zobrať do školy. Že až keď bude mať 9 rokov. Čo je na tom pravdy?
Za všetky info budem rada.
@lucinocka nie nepotrebuje ziadne rozdielove skusky, len niektori rodicia su strasne pro-aktivni. Moja dcera ma tiez dvojite obcianstvo a trvaly pobyt v zahranici. Ani vtedy, ked mala len slovenske nas nikto nekontaktoval zo Slovenska, ze ci si plni skolsku dochadzku. Niektori ludia si ale nechavaju trvaly pobyt na Slovensku koli kadejakym prispevkom aj ked tam neziju a potom sa musia natahovat s uradmi ......
nasa dcera robila rozdielove skusky za 1+2 rocnik naraz.Tento rok nas caka 3+4. rocnik.
Vsetko zvladla v pohode a rada sa ucila nove veci.Je to sice dost narocne ale da sa to.Napr. vecer si precita nieco z citanky a vacsinou manzel sa s nou uci matematiku.
V UK kde zijeme patri k najlepsim ziakom v triede (verim ze aj vdaka tomu ze napr. matematiku si uz len 'zopakuje')-predsa 'slovenska skola' je narocnejsia tak ak tos nou preberieme doma,v skole uz nema problem.
pridavam sa k tejto teme ktora je pre nas aktualna.
@tiana velmi dobry clanok-a podla vsetkeho ak zrusime trvaly pobyt detom potom sa nas to nebude tykat hoci mame sk obcianstvo.
Avsak si myslim ako mnoho inych ze temu ''Zrusenie skusok slovenskych skolopovinnych deti v zahranici'' mozu rozhybat media. Jednoducho napisat reporterom nech sa za tym obzru.
Urcite by spozorneli mnohi rodicia zijuci v zahranici.
tak to tu mame - odvysielala to Ta3
http://www.ta3.com/clanok/1033420/deti-slovakov...
@kvietocek7 tak to som sa dobre pobavila. Mna sa to sice netyka, kedze jedno dieta ma dvojite obcianstvo a to druhe len kanadske, ale ked sa ma to tykalo, tak som si z toho tazku hlavu nerobila. Za tie roky ma ziaden slovensky urad nevyzval, aby som svoje dieta zapisala do skoly. Kedze sme zrusili trvaly pobyt na Slovensku, slovenske urady by museli patrat cez INTERPOL, aby nas vypatrali. Inak cely prispevok uplna komedia, vratane o tom, ako dieta z Australie bolo na Sk na preskusani - tomu sa ani uverit neda, zeby sa nasli nejaki rodicia, ktori by sa na nieco take podujali ....Najvacia sranda vsak bola ta 300 eurova pokuta 😀 tak to je uz fakt "riadna" pokuta, osobne by som radsej zaplatila smiesnych 300 eur, ako niekolko tisic eur za vycestovanie na SLovensko za ucelom preskusania dietata na Sk skole.
Ahoj baby. Tak podla toho co som sa tu docitala ked ma dieta dvojite obcianstvo u nas je to Ceske po manzelovi a Slovenske po mne tak by sme tu skusku nemuseli robit?
Deti maju trvaly pobyt aj v Cechach aj a Slovensku. Mamine dosiel domov papier ze mame malu zapisat do skoly tak ju tam mama zapisala. A tam jej riaditelka povedala ze tie skusky mala bude robit. Je to tak? Chcela by som ju toho usetrit. Co yb som pre to mala urobit neporadite? Dakujem.
@vachovka no to zalezi co hovori cesky zakon vo vasom pripade to asi treba zistit napr na ceskom ministerstve skolstva pripadne si zavolat do nejakej ZS skoly v cechach co by vedeli ony na to povedat - poradit.
Ja som napriek roznym informaciam oslovila ta3jku (aj joj) a som rada,ze na to zareagovali Ta3 a odpovedal priamo clovek z ministerstva.
Osobne si myslim,ze ten zakon je absolutne zly!!! a nepriamo nuti zrusit Sk obcianstvo. Istym sposobom aj diskriminuje nase deti kedze musia mat quasi 2skolske dochadzky 🙄
Bolo by dobre to posunut nejakemu normalnemu cloveku rovno do parlamentu nech by sa zakon aj ked nie zrusil aspon doplnil ci poopravil.A to bude musiet asi zmobilizovat nejaka peticia nas zainteresovanych...
@sisaka len otazka je ci po tej pokute este musi byt aj dieta zapisane inac sa mi ta pokuta oplati 😀 😀 😀
@vachovka Podla mna je to nezmysel, pretoze ak ma dieta 2 obcianstva, tak je len na vas kde bude chodit do skoly. Tykalo by sa vas to len v pripade, ak by vase dieta malo LEN SLOVENSKE OBCIANSTVO, tym padom by bola pre neho povinna skol. dochadzka na SVK, ale ak ma aj ceske tak ho nemusite zapisovat na SVK. Moj nazor je, ze riaditelka slov. skoly je len rada, ze ste ho zapisali, pretoze aj ked skolu fyzicky nebude navstevovat, tak zapisanim je uz ziakom tej skoly a pre skli su to peniaze naviac, ktore za nu dostane. Preo mozno povedala, ze to treba zapisat.....kvoli peniazom.
Mozete si to event. overit na ministerstve, ak sa rozhodnete tie skusky neabsolvovat tak dieta odhlasite.
Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na Slovensku má každý rodič, ktorý je občanom SR a takisto aj jeho dieťa má slovenské občianstvo, bez ohľadu na to, kde žije . Ak však má dieťa dvojité občianstvo, rodič tak urobiť nemusí, pokiaľ navštevuje školu v danom štáte podľa jeho legislatívy.
@kvietocek7 to je dobra otazka 😀 . Chcela by som vediet, ci uz niekedy slovenske urady takto patrali po slovenskych detoch v zahranici, ci niekoho vypatrali a prinutili navstevovat slovensku skolu. Ja si myslim, ze na 99.9% to nerobia a nemaju ziadne paky na to, aby ta vypatrali ....
Oni robia len bu-bu-bu, par poctivcov im na to skoci a zvysok .... ja som v Kanade uz 10 rokov a este som sa nestretla s rodinou, ktora by davala deti preskusat na slovenskej skole ....
Babi dakujem 🙂
@vachovka a uz ste zapisany ci sa len chystate? aj vam poslali papier z sa mate zapisat na skolsku dochadzku?
@sisaka tak ja som tu vo sui poznala rodinu, ktoru vypatrali, dostali list, ze to musia dohnat, inak bude pokuta. a druha znama teraz pisala, ze nerobili skusky, ale zapisani boli, a skola dostala inspekciu a museli dojst na skusky a skola dostala pokutu. takze tolko k tejto teme 😉
@bubelko tak to ich musela urcite nejaka dobra dusa nabonzovat a ta druha rodina - to je ich chyba, ze tam dieta zapisali. ja poznam rodinu (uz som to tu mozno aj pisala) - vsetci slovenske statne obcianstvo, ziadne dvojite, nic, dieta chodilo na sk myslim do 1. a 2. rocnika, potom chodilo niekolko rokov v zahranici, potom sa vratili na Sk, predlozili vysvecka zo zahranicia a pokracovalo normalne v dalsom studiu, chvilu sa musel obracat, aby zmakol slovencinu, ostatne v pohode, ziadna pokuta, ziadne problemy, medzi casom si to rodina opat rozmyslela a ziju v zahranici, tam dieta dokoncilo strednu skolu, opat bez problemov a uz studuje na univerzite.
Stupidnost slovenskych zakonov nema obdobu, nastastie sa nimi nemusim uz riadit a keby som mala mat nejake problemy, tak radsej ako zaplatenie pokuty investujem prachy do zrusenia obcianstva, co mi zaruci svaty pokoj od toho Kocurkova. A to ma deti ukecali, aby sme isli tento rok pozriet na SLovensko, no mam nejakych 6 mesiacov, aby som sa na to psychicky pripravila.
@sisaka ci ich niekto nabonzoval - netusim. az tak hlboko sme to nerozoberali.
ja som napr. minuly rok na zapise bola, dostali sme odklad - lebo tu lukas nastupuje do 1. triedy az teraz v auguste. a teraz idem na zapis zas, plus podam ziadost o moznost plnit dochadzku v zahranici.
ten zakon je v dnesnej dobe postaveny na hlavu, o tom niet pochyb. ale je platny, a ja nebudem riesit, ako zakon obist, ale ako ho naplnit. 😉
@bubelko ja by som ani nemala sancu ho naplnit, tu su deti v skole do cca 15:00 hodiny (ucia sa, nemyslim skolsku druzinu), ak ma dieta poobede nejaku aktivitu - napriklad syn hrava hokej, tak niektore dni uz teraz ledva stihame ulohy a to je este len v nultom rocniku a tu to nie tak narocne na ulohy ako na SLovensku, vikendy ma hokejovy trening tiez + robime nejaky sport ako rodina spolu, kino, vylety ... vikend je prec. Popritom ja robim na 3 smeny, vratane vikendov, takze velakrat je muz na deti sam. Som rada, ze zvladame jednu skolu, neviem si predstavit robit 2 skoly paralelne, ucit dieta napriklad 2 rozne typy pisaneho pisma, slovenku gramatiku, vlastivedu a kto vie, co este. To je zaberak nielen pre rodicov, ale hlavne pre deti, toto by som ja svojim detom nedokazala spravit, to radsej tu pokutu 😔

Rodiny zijuce mimo SK ak ste za zrusenie rozdielovych povinnych skusok pridajte sa ... snad spolu nieco zmozeme 🙂
https://www.facebook.com/groups/157741337746674/
urobme to nasim detom lahsie ..