icon

Skúsenosti málotriedky oproti klasickej mestskej škole

Včera o 19:18

Kto má skúsenosť s malotriedkou, ideálne si ju v minulosti sám zažil? Alebo aj ako rodič, prípadne ste vy kedysi alebo vaše deti prestupovali. Ako hodnotíte tieto školy? Teóriu ovládam, zaujímajú ma skúsenosti a rozdiely z praxe. Vyberám školu (ani v jednej nie sú marginalizované skupiny, čiže o to mi nejde) a neviem sa rozhodnúť.

anonym_d6210e
Včera o 19:46

Za mňa ťažko porovnávať hrušky s jablkami. Chodila som do málotriedky spojené prvý ročník s druhým. V prvom ročníku nás bolo päť ( z toho dvaja opakovali ročník) v druhom ročníku boli siedmy(tiež tam boli taký ktorý opakovali ročník). A bola som jediná nerómka(ani zvyšok neboli marginalizovaný) ale určité percento žiakov skončilo povinnú školskú dochádzku v 4tr ZŠ , lebo do mesta by nechodili. Úprimne nudila som sa tam už v druhom ročníku, lebo v prvom som sa naučila už aj učivo druhákov. Tak naši neustále prosili pani učiteľky aby mi dávali viac úloh. Zažívala som šikanu, pravidelne mi zmizli veci.
Naši vycítili že niečo nie je v poriadku a od 3r má prepísali do mesta, rozdiel ako medzi nebom a peklom. Na to aby som mala dobre známky som sa musela prvý krát v živote učiť. Vychádzajúc z mojich skúseností šli moje deti rovno do mesta

orlikova
Včera o 19:46

Moje su deti v malotriedke, Dedinská škola, rodinné prostredie, žiadna šikana, málo detí, individuálny prístup, učia sa výborne, pochytia aj učivo z vyššieho ročníka, vedia pracovať samostatne. Najstaršia prestúpila už na 2.. stupeň do mesta a veru bola som s málotriedkou viac spokojná...

autor
Včera o 20:02
@orlikova

Moje su deti v malotriedke, Dedinská škola, rodinné prostredie, žiadna šikana, málo detí, individuálny prístup, učia sa výborne, pochytia aj učivo z vyššieho ročníka, vedia pracovať samostatne. Najstaršia prestúpila už na 2.. stupeň do mesta a veru bola som s málotriedkou viac spokojná...

@orlikova Čo sa ti konkrétne nepozdáva na väčšej škole?

monikq
Včera o 23:31

Mamina ucila u nas v dedine v malotriedke. Perfektne! Kazdy ročník ma dieta 2x, nauci sa pracovat samostatne popri tom ako pocuva nove ucivo, pripadne si opakuje to minulorocne. Bolo mi luto, ze nas rocnik to narusil, lebo nas bolo 23. My sme boli len obyckovy. Deti z malotriedok boli sikovnejsie a a láskou spominali na 1-4rocnik po prechode na velku skolu do blizkeho mesta.

autor
Dnes o 05:10
@monikq

Mamina ucila u nas v dedine v malotriedke. Perfektne! Kazdy ročník ma dieta 2x, nauci sa pracovat samostatne popri tom ako pocuva nove ucivo, pripadne si opakuje to minulorocne. Bolo mi luto, ze nas rocnik to narusil, lebo nas bolo 23. My sme boli len obyckovy. Deti z malotriedok boli sikovnejsie a a láskou spominali na 1-4rocnik po prechode na velku skolu do blizkeho mesta.

@monikq A nevyrušovalo to deti pri práci, keď popri tom učiteľka vysvetľovala ďalšie učivo ostatným?

anonym_40bec9
Dnes o 08:38

@anonym_autor mám takto synovca a staršie deti ( on je prvák ) ich šikanujú. Veď už len zo samotného princípu fungovania takejto triedy je to tak, že učiteľ sa tym prvakom venuje len polovicu času. Teda zo 45 minút, čo má trvať hodina to dieťa má s učiteľom len 22-23 minút. Zbytok času sa učiteľ venuje úplne inej téme s inými žiakmi. Ako toto môže byť dobre? Ked.aj niečo robí dieťa samostatné potrebuje len drobnosť poradiť, aby sa pohlo ďalej v úlohe, tak učiteľ je už niekde inde, vysvetľuje niečo iné. Je to veľmi rozptyľujuce. Pre deti dobre, lebo učiteľ ich okrikne, aby boli ticho, alebo povie zatiaľ si niečo namaľuj. Takže každý deň má kopu kresbiciek čo stihne

autor
Dnes o 09:02
@anonym_40bec9

@anonym_autor mám takto synovca a staršie deti ( on je prvák ) ich šikanujú. Veď už len zo samotného princípu fungovania takejto triedy je to tak, že učiteľ sa tym prvakom venuje len polovicu času. Teda zo 45 minút, čo má trvať hodina to dieťa má s učiteľom len 22-23 minút. Zbytok času sa učiteľ venuje úplne inej téme s inými žiakmi. Ako toto môže byť dobre? Ked.aj niečo robí dieťa samostatné potrebuje len drobnosť poradiť, aby sa pohlo ďalej v úlohe, tak učiteľ je už niekde inde, vysvetľuje niečo iné. Je to veľmi rozptyľujuce. Pre deti dobre, lebo učiteľ ich okrikne, aby boli ticho, alebo povie zatiaľ si niečo namaľuj. Takže každý deň má kopu kresbiciek čo stihne

@anonym_40bec9 Kvantita nie je kvalita, v tom čase 22 minút problém byť nemusí, veď aj v bežnej triede sme mali veľa samostatných činností. A šikovné deti môžu pochytiť niečo z výkladu pre staršie deti, ak už dokončili zadanie a nudia sa. Ďakujem za skúsenosť.

anonym_21b381
Dnes o 10:15
@anonym_autor

@anonym_40bec9 Kvantita nie je kvalita, v tom čase 22 minút problém byť nemusí, veď aj v bežnej triede sme mali veľa samostatných činností. A šikovné deti môžu pochytiť niečo z výkladu pre staršie deti, ak už dokončili zadanie a nudia sa. Ďakujem za skúsenosť.

@anonym_autor ucila som 4 roky na malotriedke. Teraz som na velkej mestskej. Nikdy by som na malotriedku svoje dieta nedala. Este su malotriedky, kde sa uci kazdy rocnik zvlast. To je ine. Do zmiesanej triedy nikdy.

autor
Dnes o 11:14
@anonym_21b381

@anonym_autor ucila som 4 roky na malotriedke. Teraz som na velkej mestskej. Nikdy by som na malotriedku svoje dieta nedala. Este su malotriedky, kde sa uci kazdy rocnik zvlast. To je ine. Do zmiesanej triedy nikdy.

@anonym_21b381 A vieš mi teda zhrnúť hlavné dôvody prečo nie zmiešaná trieda?

anonym_21b381
Dnes o 12:38
@anonym_autor

@anonym_21b381 A vieš mi teda zhrnúť hlavné dôvody prečo nie zmiešaná trieda?

@anonym_autor nemas cas ani na jednu skupinu. Vsetko rychlo, rychlo, lebo este mam dalsich. Samostatne pracuju, neustale potrebuju usmernit, dovysvetlit. Rusia tak druhych, ktorym sa mas venovat. Take blokove, projektove ucenie nie je sanca. Este to sklbit s rovesnickym. Ale aj to zavisi od toho, ktore rocniky su spojene. Teraz v reforme ich obdivujem. Je to nezrealizovatelne. Malo deti, casto nemal kto tahat triedu. Potom problem zaclenit sa vo velkej skole. Kazdorocne nam tak chodia ziaci z vedlajsej obce. Tam jednotkari u nas ledva 3. Tento rok uz skola konci. Viem o 3 malotriedkach v okoli, ktore rusia.

autor
Dnes o 18:56
@anonym_21b381

@anonym_autor nemas cas ani na jednu skupinu. Vsetko rychlo, rychlo, lebo este mam dalsich. Samostatne pracuju, neustale potrebuju usmernit, dovysvetlit. Rusia tak druhych, ktorym sa mas venovat. Take blokove, projektove ucenie nie je sanca. Este to sklbit s rovesnickym. Ale aj to zavisi od toho, ktore rocniky su spojene. Teraz v reforme ich obdivujem. Je to nezrealizovatelne. Malo deti, casto nemal kto tahat triedu. Potom problem zaclenit sa vo velkej skole. Kazdorocne nam tak chodia ziaci z vedlajsej obce. Tam jednotkari u nas ledva 3. Tento rok uz skola konci. Viem o 3 malotriedkach v okoli, ktore rusia.

@anonym_21b381 Ďakujem, čím to je, že vo vedľajšej obci jednotkári? Nezmiešaná trieda?

orlikova
Dnes o 19:30
@anonym_autor

@orlikova Čo sa ti konkrétne nepozdáva na väčšej škole?

@anonym_autor moja prišla z malotriedky lepšie pripravená, tam bola dvojkarka, teraz je jednotkarka, lebo sa náročnosťou učiva prispôsobujú priemeru veľkej triedy, všetko stihne na hodine, lebo je zvyknutá na efektívne tempo výkladu a samostatnú prácu. Väčšia škola, viac problémov, viac šikany, menej osobného prístupu. Sama som pedagóg a tak ti poviem, viac ako na "školu " sa pozri na to kto ich bude učiť. Lebo škola môže byť super, ale dostanú toho "najmenej schopného" učiteľa, a naopak škola môže byť nanic ale ak dostanú super učiteľku, tvoje dieťa trávi čas len s ňou v jednej triede.