icon

Skúsenosti s novým štátnym vzdelávacím programom

akje
Včera o 19:52

Ahojte. Od ďalšie roku ma byt nový štátny vzdelávací program zavedený vo všetkých základných školách.

Učiteľky, ktoré už ste týmto systémom učili, vyhovuje vám to? Je to lepšie/horsie ako vzdelávanie doteraz? Vidíte reálne nejaké plusy/minusy oproti predošlej výučbe po ročníkoch?

Mamičky, ako sa vám učí s detičkami, ktoré navštevujú školu kde to už je zavedené? Učia sa deti doma rovnako?

Budúci rok nás to čaká a už mám doma jedného školáka. a teda s jedným sa budem učiť novým a s druhym starým spôsobom. Neviem, na čo presne sa pripraviť.

anonym_c40026
Včera o 20:02

na 99% sa v skole nic nezmenilo, akurat vypli zvoncek a nezvoni im na hodinu a prestavku... ucebnice su rovnake, osnovy nastavy skola co sa v ktorom rocniku bude ucit inak je to rovnake

akje
autor
Včera o 20:31
@anonym_c40026

na 99% sa v skole nic nezmenilo, akurat vypli zvoncek a nezvoni im na hodinu a prestavku... ucebnice su rovnake, osnovy nastavy skola co sa v ktorom rocniku bude ucit inak je to rovnake

@anonym_c40026 nezvoni? A držia sa rozvrhu? Deti chápu kedy majú priestor na prestávku?

mama_z_besstu
Zástupca značky
Dnes o 08:22

@akje Ahoj, ja mám druháčku v trnavskej škole BESST, ktorá sa do reformy prihlásila hneď v prvej vlne pred troma rokmi. Ak máš priestor, posielam k tomu podcast:

https://www.youtube.com/watch?v=12d4gZQVZlw

V skratke, ja to chápem asi takto:

Nový systém by nemal byť o tom, že sa deti učia úplne iné veci, ale skôr o inom spôsobe učenia. Menej sa má ísť striktne podľa učebnice a viac sa má prepájať učivo medzi predmetmi. Deti by mali viac diskutovať, robiť projekty a hlavne rozumieť tomu, čo sa učia, nie len sa to naučiť naspamäť na písomku. 🤓

Plusy, ktoré tam spomínali: školy majú viac slobody, ako učiť jednotlivé témy; väčší dôraz na kritické myslenie, čítanie s porozumením a riešenie problémov; učivo sa má viac prepájať so skutočným životom.

Ale zároveň zaznelo aj to, že veľa bude závisieť od konkrétnej školy a učiteľov. Niektoré školy sú na to pripravené viac, iné menej, takže prechod môže byť chvíľu chaotickejší.

Pre rodičov by to vraj nemalo znamenať veľký rozdiel v tom, že by sa deti doma učili úplne inak – skôr sa môže stať, že budú mať viac projektov, diskusií alebo úloh na premýšľanie, nie len klasické memorovanie.

Takže ide o postupnú zmenu v tom, AKO sa deti učia, nie ČO sa učia. Tak, aby boli pripravení na fungovanie vo svete 21. storočia. Odporúčam vypočuť si do konca a verím, že ti to pomôže. 😍

sara07
Dnes o 09:10

ano vyhovuje