Syn sa snaží, no zo slovenčiny má stále zlé známky. Kde je problém?
Ahojte. Môj syn je siedmak. Učí sa na jednotky, dvojky, len zo slovenčiny vždy nachytá zlé známky zväčša s váhou 2,3 a potom je to ťažko opraviť. Na polroka mu chcela dať pani učiteľka 4, ale opravil si to na 3.
Syn nie je žiaden lajdák, ak doma píšeme diktáty má max 3 chyby, ak ho skúšam, učivo ovláda. Po škole číta knihy, nerobí tvrdky, ani keď si píšeme cez whatsapp.
Učiteľka mu nikdy nedovolí známku si opraviť, až na konci roka si ho všimne.
Aj na Hviezdoslavovom Kubíne - triedne kolo, dostal 4, aj keď bol naučený, vraj poriadne nedramatizoval. Neviem, ale nie každý vie prednášať básne, meniť hlas atď. Naučený bol a aj tak dostal 4. Riešila som aj doučovanie, doučujúca tiež zhodnotila, že nie je úplne vedľa a určite nie na 4,5.
Už ho to nebaví, stráca úplne záujem aj snahu. Nechápem ju a príde mi, že je zasadnutá. Nechcem nejako objajovať syna, ale príde mi to nefér.
Syn chodí do školy, tam kde jeho otec a učí ho tá istá slovenčinárka, ktorá učila môjho manžela. Manžel nebol ukážkovým žiakom, klasický pubertiak, ktorý jej asi narobil veľa vrások a šedivých vlasov. Ale syn, nie je môj muž. Vždy mi syn hovorí, že sa ho snaží pred tabuľou “nachytať” dáva mu otázky, ktore neprebrali. Potom doma tie chytáky riešime, aby bol lepšie pripravený.
Často ho vyvolá na 5minútovku, syn má aj 35 známok za polrok. Čo mi príde šialené. Alebo sa mýlim?
Aj keď sa za ňou zastavím, riešim s ňou, že nie je na inom predmete problém, vždy povie, že je ku každému férová… ďalej v podstate nekomunikuje. Manžela odignorovala, keď bol za ňou, vraj má inú robotu. Písomky mi tiež nikdy neukáže. Už som bola aj za riaditeľkou, že sa mi toto správanie voči môjmu synovi nepáči. Má predložiť písomné práce, diktáty a v pondelok máme stretnutie v riaditeľni.
ako by ste to riešili?
Prestupom na inú školu?
@anonym_autor písomky predložiť musí, pozri si bodovanie, odpovede a všetko. Znamkovanie Hviezdoslavovho Kubína je úplne odveci, podobne aj 35 známok. Známky musia mať nastavenú hodnotu, body, percentá, v edupage to máš vidiet. Napíš, ako si dopadla.
Podla mna nemusi hend prestypovat na inj skolu ale mozno keby zmenili vyucujuceho ucitela slovenciny? U nas na skole kazdy predmet ucilo viacero ucitelov.
Iné decka majú tiež 35 známok? 4 za prednes to asi pani ucitelka trochu preháňa. Ako je mozne že neukáže písomky? Vy máte právo ich vidieť
@pribinak pochybujem, ja som až kontrolovala moje staré žiacke knižky a mala som do 15 známok z hlavných predmetov.
Povedala by som to rovno riaditeľke, nech si s vyučujúcou urobí poriadok, že požiadam o koncoročné preskúšanie. Ani im sa nechce robiť prácu na viac a povedala by som jej aj o tom, že vyučujúca prenáša svoj vzťah s tvojim mužom na syna, čo je neprofesionálne. Nie je tam od toho aby sa mstila na dieťati, ktoré o tom ani nevie. Tu je postup podľa AI: Ako zákonný zástupca máte právo požiadať o preskúšanie žiaka, ak máte pochybnosti o správnosti klasifikácie na konci prvého alebo druhého polroka.
Tu je stručný postup podľa Školského zákona:
Lehota: Písomnú žiadosť musíte podať riaditeľovi školy najneskôr do troch pracovných dní odo dňa vydania vysvedčenia (resp. odo dňa, kedy sa dozviete o výsledku hodnotenia za polrok).
Forma: Ide o tzv. komisionálne preskúšanie. Žiaka nebude skúšať len jeden učiteľ, ale trojčlenná komisia (predseda, skúšajúci učiteľ a prísediaci), čo zabezpečuje objektivitu.
Ak je vyučujúcim riaditeľ: V takom prípade o preskúšanie žiadate príslušný orgán štátnej správy v školstve alebo zriaďovateľa školy.
Konečný výsledok: Výsledok komisionálnej skúšky je definitívny a nahrádza pôvodnú známku na vysvedčení.
Moja dcéra siedmacka má zo slovenčiny minimalne 40 znamok za polrok. Oni to delia na gramatiku, Sloh , literaturu, diktaty, praca a aktivita na hodine. Tiež sa učastni Hviezdoslavovho Kubina az po okresne kolo a je prísny pri prednese. Uči ich triedny a naozaj nič nepoĺavi
Povedala by som to rovno riaditeľke, nech si s vyučujúcou urobí poriadok, že požiadam o koncoročné preskúšanie. Ani im sa nechce robiť prácu na viac a povedala by som jej aj o tom, že vyučujúca prenáša svoj vzťah s tvojim mužom na syna, čo je neprofesionálne. Nie je tam od toho aby sa mstila na dieťati, ktoré o tom ani nevie. Tu je postup podľa AI: Ako zákonný zástupca máte právo požiadať o preskúšanie žiaka, ak máte pochybnosti o správnosti klasifikácie na konci prvého alebo druhého polroka.
Tu je stručný postup podľa Školského zákona:
Lehota: Písomnú žiadosť musíte podať riaditeľovi školy najneskôr do troch pracovných dní odo dňa vydania vysvedčenia (resp. odo dňa, kedy sa dozviete o výsledku hodnotenia za polrok).
Forma: Ide o tzv. komisionálne preskúšanie. Žiaka nebude skúšať len jeden učiteľ, ale trojčlenná komisia (predseda, skúšajúci učiteľ a prísediaci), čo zabezpečuje objektivitu.
Ak je vyučujúcim riaditeľ: V takom prípade o preskúšanie žiadate príslušný orgán štátnej správy v školstve alebo zriaďovateľa školy.
Konečný výsledok: Výsledok komisionálnej skúšky je definitívny a nahrádza pôvodnú známku na vysvedčení.
@anonym_6d1c6d nechcem to hrotiť komisionálnymi skúškami. Prečo aj? Keď sa celý rok pripravuje a učiteľka ho podľa mňa neznámkuje férovo. Prečo by mal syn mať ešte ďalší stres navyše…
35 známok za polroka je šialené. 4 za prednes- nemám slov, ak to bol naučený. Na stretnutí buďte rázna, trvajte na svojom, že syn sa riadne učí, doma sa tomu venujete celá rodina. Mne to príde, že fakt je zasadnuta na ňom. Zakaždým sa snažím obhajovať učiteľov, sama učím. Ale toto správanie je neprípustné.
Moja dcéra siedmacka má zo slovenčiny minimalne 40 znamok za polrok. Oni to delia na gramatiku, Sloh , literaturu, diktaty, praca a aktivita na hodine. Tiež sa učastni Hviezdoslavovho Kubina az po okresne kolo a je prísny pri prednese. Uči ich triedny a naozaj nič nepoĺavi
@anna777115 ok, lenže tie známky majú rôzne váhy napríklad 2, 3 čo znamená, že vo výsledku ich má oveľa viac.
ale počkaj, raz píšeš že nedovolí známku synovi opraviť - všimne si ho až na konci roka... pozri 6 riadok od vrchu
a potom zas že má 35 známok.
Troška ti to nesedí ,alebo som zle prečítala ja?
35 známok za polroka je šialené. 4 za prednes- nemám slov, ak to bol naučený. Na stretnutí buďte rázna, trvajte na svojom, že syn sa riadne učí, doma sa tomu venujete celá rodina. Mne to príde, že fakt je zasadnuta na ňom. Zakaždým sa snažím obhajovať učiteľov, sama učím. Ale toto správanie je neprípustné.
@bbbublina ja by som tiež obhajovala učiteľov, veľakrát som na neho kričala, že to doma vedel a zase doniesol 4. Neskôr sme riešili aj to doučovanie. Báseň bol naučený, nebola nejaká krátka, ani pre malé deti, učil sa ju dva týždne. Samozrejme to nebolo na školské kolo, ale ani nerapotal ako deti v škôlke. Ešte som mu hovorila, nech sa ju naučí, že to bola pre mňa vždy “zadarmo” jednotka. Ale asi nie🤷🏻♀️
@anonym_autor a ty v edupage nevidis, za co su jednotlive znamky? Lebo ak hodnoti napriklad nejake 5minutovky, tak tych mozu mat vela... Akurat ta znamka ma nizsiu vahu.
A urcite pisomky ti musi dat k nahliadnutiu.
Znamkovat prednes nejakej nepovinnej kraviny je des... Urcite by som to riesil so skolou (najprv ucitelkou, potom riaditelkou)
@anonym_autor Chudák syn. Je mi ho úprimne ľúto.
ale počkaj, raz píšeš že nedovolí známku synovi opraviť - všimne si ho až na konci roka... pozri 6 riadok od vrchu
a potom zas že má 35 známok.
Troška ti to nesedí ,alebo som zle prečítala ja?
@anonym_3ae6b7 myslela som to skôr tak, že celý rok ho síce skúša ale vždy dostane 3,4,5, ak si to chce opraviť tak ho síce vyskúša ale dá mu nejaký “chyták” čiže vo vysledku si to neopraví. Na konci roka mu dovoli urobit napríklad projekt a dá mu 1,2.
Ja by som siel za riaditelkov, chcel vidiet vsetky pisomky a ak by to nepomohli poziadal o nezavisle preskusanie. Riaditleke by som tiez povedal ze ak sa to potvrdi tak budem kontaktovat pravnikov a zalovat skolu a aj ucitelku. Neznasam taketo svine.
Tvoj muz ju musel kedysi poriadne na.at. Za chvilu pojde syn aj tak na strednu ...
Mozete vyziadat komisionalku a ked spravi na 1, tak niekto iny ma problem. Poznam taketo pripady a teda tazke riesenia. Ale V prvom rade teda pokec v riaditelni, ale mat svedka, najlepsie vziat si so sebou pravnika.
@anonym_autor 35 znamok je znamkou sikany. Ak to teda nie je u vas na slovencine bezne.
@anonym_6d1c6d nechcem to hrotiť komisionálnymi skúškami. Prečo aj? Keď sa celý rok pripravuje a učiteľka ho podľa mňa neznámkuje férovo. Prečo by mal syn mať ešte ďalší stres navyše…
@anonym_autor to je jediný nástroj pre rodiča, ak si myslíš, že učiteľka zámerne zle hodnotí tvojho syna. Je tam komisia práve preto, aby bolo hodnotenie objektívne. Možno po stretnutí s riaditeľkou bude ešte horšia. Píšeš, že je siedmak, myslím, že jemu sa dá úplne v pohode vysvetliť, že prečo bude preskúšaný a môže ti aj sám povedať, či je s tým ok, okrem toho máš dosť času na prípravu a v pohode môže mať na vysvedčení 1 alebo 2. Keď sa celý rok pravidelne pripravuje, tak to zvládne v pohode. Stresujúcejšie mi príde preradenie do inej triedy alebo školy.
Ono vzdy je divne ked ma ziak z jedineho predmetu problem. Lebo tam bud ma zial nejaku dys, alebo tam je problem moj ako ucitela, ze ho neviem naucit, alebo to neznasa z nejakeho dovodu ten predmet. Neni mozne racionalne mat jeden predmet na 3/4 len tak, ked vsetko ine ide bez problemov na 1-2.
@anonym_autor komisionálne skúšky by som nežiadala. 35 známok za polrok nie je normálne. Čo sa týka prednesov, nie každý má na to talent . U nás stačilo sa naučiť naspamäť automaticky dostali 1. Žiadne hodnotenie prednesu, dráma a cojaviem čo.
Chudák chlapec, držím palce.
Ešte jedna rada, neviem aká si ty povaha a osobnosť, ale ja by som zobrala do školy aj muža. Ja sa neviem tak obhajovať ako si to myslím v hlave a aj riaditeľ s učiteľom mali taký rešpekt, nie ako keď som prišla sama
@anonym_autor komisionálne skúšky by som nežiadala. 35 známok za polrok nie je normálne. Čo sa týka prednesov, nie každý má na to talent . U nás stačilo sa naučiť naspamäť automaticky dostali 1. Žiadne hodnotenie prednesu, dráma a cojaviem čo.
Chudák chlapec, držím palce.
Ešte jedna rada, neviem aká si ty povaha a osobnosť, ale ja by som zobrala do školy aj muža. Ja sa neviem tak obhajovať ako si to myslím v hlave a aj riaditeľ s učiteľom mali taký rešpekt, nie ako keď som prišla sama
@martul Lenze komisionalky su tu najlepsia moznost ako dokazat to, ze to ucivo vie. Potom jedine dat podnet na inspekciu
Ono vzdy je divne ked ma ziak z jedineho predmetu problem. Lebo tam bud ma zial nejaku dys, alebo tam je problem moj ako ucitela, ze ho neviem naucit, alebo to neznasa z nejakeho dovodu ten predmet. Neni mozne racionalne mat jeden predmet na 3/4 len tak, ked vsetko ine ide bez problemov na 1-2.
@kiki68 triedna ho aj poslala na vyšetrenie do cppap, ale nevyšla mu žiadna dys, ani porucha pozornosti, učenia. Ostatné predmety sú ok, mal všetko 1 len z dejepisu a biologie 2. A slovenčina by bola 4, ak by mu nedovóila urobiť projekt
Koľko známok majú ostatní? Keď si naozaj myslíš, že mu naschvál dáva horšie známky žiadaj komisionálne preskúšanie tam sa ukáže kde je pravda.
Ostatných rodičov si sa nepýtala, ako sú na tom ich deti so známkami?
Nie, nepýtam sa cudzích ľudí na znamky ich detí. Neviem ani kedy, kde a pri akej príležitosti by som to mala zisťovať. Rodičovské nemajú, len konzultácie. A neviem ani k čomu by mi tá informácia bola potrebná.
Aby si vedela, či aj ich deti majú toľko známok; a či sa cítia spravodlivo ohodnotení.
Alebo či si nevšimli, že by učiteľka nespravodlivo hodnotila tvojho syna. Veď siedmaci sú už dosť veľkí, aby si všimli, keď je niečo inak.
Tak ja neviem, ty sa nepoznáš so žiadnymi rodičmi zo synovej triedy? Deti sa nenavštevujú?
To je šialené dať žiakovi 4 za báseň na Hviezdoslavov Kubín 👎👎👎, keď ju vedel odprezentovať. Tvojho syna mi je úprimne ľúto a učiteľka asi nebude v poriadku 🤔. Skoro jednotkar a len zo slovenčiny 4-ka??? Toto nesedí absolútne. Žiadala by som vidieť všetky písomné práce

Iné decka majú tiež 35 známok? 4 za prednes to asi pani ucitelka trochu preháňa. Ako je mozne že neukáže písomky? Vy máte právo ich vidieť