Syn trpí kvôli novej učiteľke matematiky
Dobrý deň,
obraciam sa na vás s prosbou o radu, pretože som už zúfalá.
Môj syn je tretiak, doteraz mal samé jednotky a do školy chodil rád. Od septembra majú novú pani učiteľku na matematiku a odvtedy je to katastrofa. Syn sa začal v noci pocikávať a ráno ho bolieva bruško. Zistila som, že pani učiteľka ho pravidelne vyvoláva pred tabuľu a pred celou triedou ho zhadzuje, že je pomalý a že "má dlhé vedenie".
Keď som za ňou bola na konzultačných hodinách, správala sa ku mne veľmi arogantne a tvrdila, že syn je len precitlivený a ona má náročné kritériá. Iní rodičia sa boja ozvať, hoci viem, že nie sme jediní. Syn mi včera s plačom povedal, že už do školy nepôjde.
Máte skúsenosť, ako postupovať? Má zmysel ísť rovno za riaditeľom, alebo tým synovi ešte viac priťažím?
Mimo tému, ale zas si niekto pomýlil povolanie.
Od*erú si to tí najmenší čo nevedia a sa boja protestovať.
jedine spísať petíciu, popr. hodiť rozhovor s triednou - najlepšie celá trieda, nie len ty a ešte ďalší dvaja.
@anonym_autor za riaditeľom, žiadať o zmenu vyučujúcej, keď nepomôže tak polícia - šikana je trestná, aj keď šikanuje učiteľ - toto treba rovno oznámiť v riaditeľni. Nik nechce mať opletačky s políciou. Raz dva si upracú pripečenú učiteľku. 🙂
@a0 Zmenu? A kde zoženú matikára?
ja si myslím že si mu už teraz priťažila keď si išla osobne za ňou , ale dobre si spravila že si sa ozvala ! určite by som to riešila s riaditeľkou . my sme mali problém s triednou učiteľkou , od septembra sa na ňu sťažovali rodičia a výsledok bol ten, že ostala triedna do konca školského roka a ešte si ju riaditeľka zastávala. našťastie na ďalší rok mali inú učiteľku .
ja si myslím že si mu už teraz priťažila keď si išla osobne za ňou , ale dobre si spravila že si sa ozvala ! určite by som to riešila s riaditeľkou . my sme mali problém s triednou učiteľkou , od septembra sa na ňu sťažovali rodičia a výsledok bol ten, že ostala triedna do konca školského roka a ešte si ju riaditeľka zastávala. našťastie na ďalší rok mali inú učiteľku .
@puertorico jasné, a polovica detí má psych. problémy. 🙄
@anonym_autor Základná otázka znie, či syn matematiku vie a stíha tempo. Pretože ak nie, tak jasné, že je v strese. Nezastávam sa učiteľky, ale nemyslím si, že by mal mať každý žiak samé jednotky. A zrejme toto je váš problém.
@anonym_autor zober syna k psychológovi, on zistí prečo sa mu spustili úzkosti a zdravotné problémy. Keď to budeš mať potvrdené na papieri, že je to následok šikany učiteľkou, išla by som za riaditeľom a žiadala upratať učiteľku, ak sa situácia nevyrieši podala by som trestné oznámenie na školu za šikanu.
Mali sme taky problem v piatej triede. Ucitelka zhadzovala deti, nevhodne komentovala a urazala. Deti doma plakali, bali sa, stazovali sa triednej ucitelke. Postupovali sme podla protokolu - rodicia - triedna, triedna - riaditelka. Kedze sa to trochu tahalo, nakoniec jedna mamicka (zastupca triedy) napisala staznost riaditelke, my rodicia sme sa pod nu vsetci podpisali a pani ucitelku zo dna na den prepustili.
@anonym_2c62a6 je to prvý stupeň, takže ak ma skutočnosti neklamú, to vie odučiť každý iný učiteľ prvého stupňa a ako sorry, posledná vec, čo by ma trápila, kde oni žoženú iného učiteľa.
@a0 Veď teba to trápiť nemusí,bude to trápiť vedenie. Aj prvostupniarovvje málo. Podľa toho, aký okres,kraj. A nezastávam sa učiteľky, no ak dieťa na tú matiku nemá, matka očakáva jednotky, tak je problém. Byť učiteľkou, tak by som sa vykašľala na to, dala výpoveď a bola spokojná inde. A nie sa nechať šikanovať rodičmi.
Mali sme taky problem v piatej triede. Ucitelka zhadzovala deti, nevhodne komentovala a urazala. Deti doma plakali, bali sa, stazovali sa triednej ucitelke. Postupovali sme podla protokolu - rodicia - triedna, triedna - riaditelka. Kedze sa to trochu tahalo, nakoniec jedna mamicka (zastupca triedy) napisala staznost riaditelke, my rodicia sme sa pod nu vsetci podpisali a pani ucitelku zo dna na den prepustili.
@katarinaba ešte napíš kedy to asi tak bolo.
či náhodou teraz neplatia iné "mierky" , lebo ak raz nemá kto deti učiť matematiku - učiteľov niet, tak asi ťažko prepustí niekto matematikárku.
Este dodam - ze sme ako rodicia spolupracovali. Nevidim dovod, preco by sa rodicia mali bat. Taktiez s nami spolupracovala aj triedna. A problem bol aj v inych triedach, kde ucila. Tak ak sa rodicia z tvojej triedy boja, skus sa informovat v triedach, kde uci, ci nemaju rovnaku skusenost.
@katarinaba ešte napíš kedy to asi tak bolo.
či náhodou teraz neplatia iné "mierky" , lebo ak raz nemá kto deti učiť matematiku - učiteľov niet, tak asi ťažko prepustí niekto matematikárku.
@anonym_50b4b9 september - oktober 2025
@katarinaba Tiež matikárka?
@anonym_2c62a6 ano, matematikarka
@katarinaba Dlho doma po výpovedi nebola 🙂
@anonym_2c62a6 ano, matematikarka
@katarinaba A to v BA? Áno? 😂😂😂
@katarinaba Dlho doma po výpovedi nebola 🙂
@anonym_2c62a6 to ja netusim. Ale ak takto bezne uci, tak o chvilku bude. A ty si akoze v pohode s tym, ze dieta chodi do skoly so strachom? Ze place? Je uplne jedno, predo dieta nestiha, to neopravnuje ucitela dieta takto terorizovat. Ak vidi, ze dieta ma nejaky problem, ma to riesit s rodicom, nie sa vysmievat dietatu.
Ano, v Bratislave.
Ale ty asi nie si kompletna, ze 😀
Toto by som rozhodne nenechala tak, Šikanovať deti, teda moje dieťa nebude nik, a rozhodne nie nejaká učiteľka, ktorá si o sebe myslí, že môže všetko. Očividne to nie je názor len jednej matky, keďže sa aj ostatní rodičia boja ozvať. Rovno by som išla za riaditeľom školy.
no dobre že sa nepototo. Aspoň sa poriadne naučí matematiku. Precitlivené dnešné decká
@anonym_2c62a6 to ja netusim. Ale ak takto bezne uci, tak o chvilku bude. A ty si akoze v pohode s tym, ze dieta chodi do skoly so strachom? Ze place? Je uplne jedno, predo dieta nestiha, to neopravnuje ucitela dieta takto terorizovat. Ak vidi, ze dieta ma nejaky problem, ma to riesit s rodicom, nie sa vysmievat dietatu.
Ano, v Bratislave.
Ale ty asi nie si kompletna, ze 😀
@katarinaba Tak to sa čudujem,že ju prepustili, veď v BA je akútny nedostatok. A kto ich potom učil? Vyštudovaná matikárka?
Jasné, že nie som s tým ok,aby dieťa chodilo do školy so strachom. Ale viem, čo rodičia dorábajú s učiteľmi - šikana, vyhrážky. Hrozné,čo robia.
@anonym_autor Ahoj, myslim si, ze ci uz na matiku tvoj syn ma alebo nema, jedna ucitelka nema co takto slovne ponizovat ziaka pred celou triedou (a tiez aj keby to nebolo pred triedou). Nie je to normalne spravanie od ucitelky rozhodne. Aj keby bol v matike uplne slaby ziak, tak ho nema za to co sikanovat. Skus sa skontaktovat ak sa ti da aj s dalsimi rodicmi a rieste s triednou, prip. za riaditelom skoly. Nie je normalne, aby ziaka dostala az do takychto stavov, zvlast, pokial bol uplne v poriadku kym nedosla tato ucitelka. Drzim palce
@katarinaba Tak to sa čudujem,že ju prepustili, veď v BA je akútny nedostatok. A kto ich potom učil? Vyštudovaná matikárka?
Jasné, že nie som s tým ok,aby dieťa chodilo do školy so strachom. Ale viem, čo rodičia dorábajú s učiteľmi - šikana, vyhrážky. Hrozné,čo robia.
@anonym_2c62a6 pozor - ja nie som "moderny" rodic. Ja som stale typ, ze ucitel je autorita. Nikto ucitelku neterorizoval, nikto sa jej nevyhrazal a ani ju nesikanoval. A nebol to problem jedneho dietata. Stazovala sa kazda jedna trieda, kde ucitla.
O vzdelani ucitela neviem. Neviem o vzdelani ziadneho pedagoga na skole. To je snad starost riaditelky.
@a0 Zmenu? A kde zoženú matikára?
@anonym_2c62a6 toto vedia veľmi rýchlo vyriešiť - výpoveď.... toľko učiteľov hľadá prácu, tak sa nebojím, že miesto ostane dlho voľné. Aj u nás na škole bola počas školského roku vyhodená pani učiteľka za jej chovanie vo štvrtok a pondelok už mali nového učiteľa.
@anonym_2c62a6 toto vedia veľmi rýchlo vyriešiť - výpoveď.... toľko učiteľov hľadá prácu, tak sa nebojím, že miesto ostane dlho voľné. Aj u nás na škole bola počas školského roku vyhodená pani učiteľka za jej chovanie vo štvrtok a pondelok už mali nového učiteľa.
@kalifka U nás by sme sa načakali.
A za chovanie čoho bola vyhodená🤭?
@kalifka U nás by sme sa načakali.
A za chovanie čoho bola vyhodená🤭?
@anonym_2c62a6 neboj sa, po školskej inšpekcií by sa veľmi rýchlo pohli ľady. S týmto mám skúsenosť pri synovi ešte počas základnej školy. Pomohla jedine inšpekcia a zrazu sa na dedine dalo všetko riešiť, dovtedy nie 😒
@anonym_autor skus dat syna zdiagnostikovat a plus si daj stretko s riaditelom, ale to je v podstate jedno co vyjde, su deti co vedia matiku, su co nie a treba ku kazdemu pristupovat nejakym sposobom indivudualne...duplom ked sa jedna o tak male dieta co si vztah k matike len buduje
@anonym_2c62a6 neboj sa, po školskej inšpekcií by sa veľmi rýchlo pohli ľady. S týmto mám skúsenosť pri synovi ešte počas základnej školy. Pomohla jedine inšpekcia a zrazu sa na dedine dalo všetko riešiť, dovtedy nie 😒
@kalifka Oki, oki 😂
@anonym_autor povedz riaditeľovi, ak nezmení vyučujúcu - preradíš syna do inej školy
podobná situácia - ale pani učiteľka , nebola taká tvrdá, necitlivá ... iba proste od vtedy syn nemá rád matiku ....
@anonym_autor oslov najprv triednu ucitelku, potom riaditela. Ak ani to nepomoze, podnet na inspekciu a tiez staznost zriadovatelovi. Stoj si za dietatom, nedaj sa zastrasit. Co horsie sa moze stat, ako sa uz deje? Ved to je uplny vrchol, ze dieta sa pocikava a boji sa ist do skoly..

@anonym_autor za riaditeľom, žiadať o zmenu vyučujúcej, keď nepomôže tak polícia - šikana je trestná, aj keď šikanuje učiteľ - toto treba rovno oznámiť v riaditeľni. Nik nechce mať opletačky s políciou. Raz dva si upracú pripečenú učiteľku. 🙂