icon

Učia vaše deti učitelia, ktorí nemajú žiadny rešpekt?

13. feb 2026

Učia vaše deti učitelia, ktorí nemajú žiadny rešpekt? Dá sa ten rešpekt nejako vybudovať ? Nerozumiem, že niektorí to vedia, niektorí nie.

anonym_10f84d
13. feb 2026

@anonym_autor nie a to môžem povedať, že môj syn je ťažký oriešok a predsa si učiteľky vybudovali rešpekt - v škôlke aj v škole. Rovnako tak tréneri a trénerky pri športoch, ktoré robí. Uvidíme ako to bude vo vyšších ročníkoch. Za mňa šikovný učiteľ si rešpekt vybuduje, lebo vie deti navnímať a pristupovať k ním.

anonym_502038
13. feb 2026
@anonym_10f84d

@anonym_autor nie a to môžem povedať, že môj syn je ťažký oriešok a predsa si učiteľky vybudovali rešpekt - v škôlke aj v škole. Rovnako tak tréneri a trénerky pri športoch, ktoré robí. Uvidíme ako to bude vo vyšších ročníkoch. Za mňa šikovný učiteľ si rešpekt vybuduje, lebo vie deti navnímať a pristupovať k ním.

@anonym_autor Učiteľ nemá za úlohu budovať rešpekt, ale v prvom rade učiť! Decká majú byť vedené k tomu, aby učiteľov ( a nielen ich) rešpektovali automaticky.

autor
13. feb 2026

Dobrý názor, lenže v dnešných školách to vyzerá všelijako - veľa detí nepozná slovo rešpekt

anonym_2d3385
13. feb 2026
@anonym_autor

Dobrý názor, lenže v dnešných školách to vyzerá všelijako - veľa detí nepozná slovo rešpekt

@anonym_autor deti rešpekt poznajú, to rodičia si vybojovali, aby učiteľ nemal žiadne právo. Nemôže zakázať kapucňu na hlave, nemôže zobrať mobil, nemôže poslať za dvere, nemôže už dať ani poznámku...

mullerova46
13. feb 2026

@anonym_autor ja som bola v družine a vôbec som si nevedela vybudovať rešpekt, to musí ísť z človeka. Dá sa to určite naučiť alebo vynútiť trestami a podobne 🫣 už túto pozíciu nebudem robiť lebo to bolo nesmierne ťažké zaujať deti a udržať ich na uzde

adri266
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ved jasne, kedze nemaju respekt ani pred vlastnymi rodicmi.

autor
13. feb 2026
@mullerova46

@anonym_autor ja som bola v družine a vôbec som si nevedela vybudovať rešpekt, to musí ísť z človeka. Dá sa to určite naučiť alebo vynútiť trestami a podobne 🫣 už túto pozíciu nebudem robiť lebo to bolo nesmierne ťažké zaujať deti a udržať ich na uzde

@mullerova46 samozrejme družina to je iné, ale na vyučovaní by mali mať rešpekt, pretože ich nič nenaučia

valria
13. feb 2026
@mullerova46

@mullerova46 Tak treba vedieť stanoviť pravidlá, hranice a aj vyžadovať ich dodržiavanie. A pevným hlasom!

anonym_d739e2
14. feb 2026

@anonym_autor som učiteľka (II.stupeň) a kľudne priznám, že niektorí žiaci nemajú žiaden rešpekt. Ani pred učiteľom, ani pred riaditeľom, žiaľ, ani pred rodičom. A nepomôžu ani jasne stanovené hranice, to už príde rodič a sťažuje sa. Samozrejme to našťastie neplatí pre všetkých žiakov, ale rok od roku je ich v triedach viac a viac.

letfenixa
14. feb 2026
@anonym_2d3385

@anonym_autor deti rešpekt poznajú, to rodičia si vybojovali, aby učiteľ nemal žiadne právo. Nemôže zakázať kapucňu na hlave, nemôže zobrať mobil, nemôže poslať za dvere, nemôže už dať ani poznámku...

@anonym_2d3385 naši žiaci nemôžu mať v škole kapucňu, telefóny musia mať zamknuté v skrinke, poznámky dostávajú. Akurát za dvere ich nesmieme poslať.

anonym_2d3385
14. feb 2026
@letfenixa

@anonym_2d3385 naši žiaci nemôžu mať v škole kapucňu, telefóny musia mať zamknuté v skrinke, poznámky dostávajú. Akurát za dvere ich nesmieme poslať.

@letfenixa na žiadnej škole nemôžu mať už mobil, aj napriek tomu keď niekto mobil má, tak mu ho kážu odložiť, žiadne pokarhanie, alebo ako za našich čias, že nám zobrali a odovzdali rodičom, v tom lepšom prípade, keď nie až na konci školského roka. Žiak opisuje na písomke, učiteľ ho načape, zoberie mu ťahák. Nám dali hneď 5, bez debaty. Do divadlá idú, oni si zoberú rifle, tepláky...nás otočili a nevzali so sebou.

anonym_502038
14. feb 2026
@anonym_2d3385

@letfenixa na žiadnej škole nemôžu mať už mobil, aj napriek tomu keď niekto mobil má, tak mu ho kážu odložiť, žiadne pokarhanie, alebo ako za našich čias, že nám zobrali a odovzdali rodičom, v tom lepšom prípade, keď nie až na konci školského roka. Žiak opisuje na písomke, učiteľ ho načape, zoberie mu ťahák. Nám dali hneď 5, bez debaty. Do divadlá idú, oni si zoberú rifle, tepláky...nás otočili a nevzali so sebou.

@anonym_2d3385 Ak by aj rodičia chodili sem-tam do divadla s deťmi, s teplákmi by hádam nebol problém. Odpisovanie sa trestá rôzne, aj D-čkom, čo značí na Edupage 5. Koniec- koncov, žiak na podvádzanie aj tak skôr či neskôr doplatí.

anonym_932fda
14. feb 2026

Vychovaj si deti k slusnosti a ucte a ucitel si nebude musiet vydobijat respektom uctu a slusnost. Respekt je u teba co? Ze sa tvoje dieta nezmesti do koze a ucitel si ho nevie usmernit? Lebo to si vela rodicov predstavuje pod respektom. Pritom chyba je u rodicov.

anonym_502038
14. feb 2026
@anonym_2d3385

@anonym_2d3385 Môže.

autor
14. feb 2026

Presne je to vec rodiny a výchovy

letfenixa
14. feb 2026
@anonym_2d3385

@anonym_2d3385 v šk.poriadku máme presne vyšpecifikovany druh pokarhania za používanie mobilu, aj 5 dávam za opisovanie a ťaháky.

kaktusik007
18. feb 2026

nikdy som nemala problem s respektom. Ano, bola aj vyhrotena situacia - kedy deviatak just robil napriek, no zvladla som ju. Ide o to ze pubertiaci uz sa citia dospelo - nemozes sa k nim spravat nadradene, musia citit ferovost.

mladsi - tam zvykne byt problem s respektom ak nejde o neurotypicku populaciu, avsak za to dieta nemoze, to su diagnozy a teda emocie, co este nevie zvladat

anonym_92231f
18. feb 2026

Ja ucim na strednej skole a teda je to zaberak, okrem pripravy, ked ich chce clovek naozaj naucit ,vybudovat si respekt. Za prve je uplne ina doba , ale vidim, ze je to hned o nadstaveni hranic. Decka to sice nebavi,ale zvyknu si ,ku komu si co mozu dovolit. Vidim ,ale aj pozitivum ,ze naozaj dozrievaju, a opakovanim pravidiel si ich zoberu za svoje. Napr. ze sa pocas hodiny nemalujem, necesem, nejem(toto robia hlavne prvaci). Vobec sa nevedia ovladat. Chalani maju skor tendenciu sa bavit a plodit myslienkovy smog .A naozaj je vidiet vychovu v rodine.