Základná škola - výdavky tretiaka
Ahojte ... Poradite mi? Som totiz akasi zvedava, ci sa tak strasne zmenila hodnota penazi v skole voci tomu, ked sme boli mali my ... Okrem toho, ze do skoly treba kupit ako viete vsetky zosity, balik vreckoviek, mydlo tekute, 4xtoaletaky, lepidla, gumy, farby, noznice, farebne papiere, vykresy, balik kancelarskeho papiera + vlastne pomocky (peracnik, farbicky, ceruzky, pera, pravitka, kruzidlo), tak este aj pracovny zosit z anglictiny za 8 eur a + nam dosiel papier so sumou este 71 eur 😨 ... Mate to priblizne aj Vy? 😕 Dakujem
(za minuly rok sme napr.museli do skoly priniest 12 toaletakov na ziaka!!! Moj syn na zachode v skole ten toaletak pouziva veeelmi minimalne... 😵 Ked sme boli mali my, stacil nam na jeden cely rok jeden toaletak na ziaka ... Ci to len nasa trieda bola taka setrna? 😅 )

@eeffka no, moja skusenost je ze sukromne skoly aspon v ba cudzojazycne sa do tychto rebrickov nezapajaju - napr. nasa tiez tam nie je - dovod je jednoduchy - nase deti zial nemaju taku slovnu zasobu v slovencine pocas normalneho roka aby zvladni tie vseliake testy - my sa vaecsinou sr terminologiu s malou doucujeme cez prazdniny - detto ked chcu ist deti na nejake slovenske sutaze tam mame najskor recovu pripravu aby deti vedeli odpovedat...
ak si spokojna so statnou nie je o com - ja som reagovala na tu pripomienku ze statne skoly stoja rovnako ako sukromne ( pricom v sukromnych je vela veci uz v cene ) - preto moja otazka preco rodicia nedaju deti radsej do tych sukromnych...
- uprimne, pre mna sukromna skola v slovenskom jazyku nema ziaden zmysel ak nema zaroven super meno...
U nás platíme rodičovský príspevok 20 Eur ročne za prvé dieťa, za druhé a tretie 10 Eur a za prípadné ďalšie, takých rodín je asi 5 na škole, sa už neplatí. Ešte platíme poistenie 2,50 ročne - deti musia byť poistené, ak idú na nejakú školskú akciu/výlet. Tieto poplatky platíme Združeniu rodičov. Čo sa týka ďalších poplatkov, tak samozrejme časopis - ten odoberajú všetci v triede, lebo ho využívajú ako doplnkovú učebnú pomocku. Taktiež každú lepšiu učebnicu cudzieho jazyka + pracovný zošit si musia rodičia zaplatiť. Posledné 2 roky však bývajú aspoň učebnice CJ platené cez Združenie rodičov. Ostatné pomocky na výtvarnú, výkresy a zošity atd., samozrejme, zabezpečujú rodičia. Hygienické veci ako toaleťák a mydlo + dezinfekčné prostriedky sú zabezpečené cez financie Združenia rodičov.
Fond opráv nemáme, drobné veci hradíme cez rodičovské združ.
Žiaľ, začiatok šk. roka je pre mnohých finančne náročný, asi sa len treba na to dopredu pripraviť. Ja som ekonóm v Združení rodičov a veru vždy na začiatku šk. roka som zvedavá, koľko peňazí sa vyzbiera z Rodičovského príspevku, nakoľko jeho platenie nie je povinné - to samozrejme mnohí nevedia 🙂 Na počudovanie, možno na dve-tri fakt chudobné rodiny, zaplatia všetci.
Inak rozdelenie peňazí zo Združenia rodičov je vždy presne schvaľované rodičmi na prvom rodičovskom združení, ale nezvykne mať niekto niečo proti tomu, nakoľko peniaze idú na ich deti - napr. cestovné na rozne akcie, odmeny a občerstvenie na šk. akcie, hygiena a modernizáciu ihriska.
Čo sa týka peňazí na pracovné zošity a listy, no tak si radšej doplatím na kvalitné, ako by sa moje dieta malo učiť zo starých nevyhovujúcich učebníc (napr. teraz sa kupovali nové učebnice francúzštiny, nakoľko staré mali už 25! rokov - tak z takých som sa asi učila ešte ja.
Je to naozaj neskutočné čo pýtajú v tých školách. Je to otras otras
u nás sa platilo ZRPš 15 eur, bohužiaľ žiadne úľavy keď sú dve deti na škole.
zošity v tretej triede nás vyšli okolo 11 eur, toaletný dáva škola, doniesli sme len mydlo a vreckovky. Z tých vreckoviek som bola prekvapená, pretože som myslela že deti už v škole majú každé svoju. ale klub je iná položka. 55 eur na polroka. Prváčke som platila 8 eur angličtinu. Učitelka navrhla ale lepšie pracovné zošity, tak všetci rodičia súhlasili za 13 eur. tam bola matematika, prírodoveda a neviem ešte čo.
@dai no asi tak, v ke su kvalitne bilingvalne len gymnazia.
pokial viem je tato skola "udajne bilingvalna" ale este som nepocula nikde v recenziach na skoly ze ked sa povie nazov skoly kazdy uznanlivo pohmka...
a len tak na odlahcenie : http://didacticus.eu/informacie/o-skole/ 😎
@eeffka tak nasa skola nie je bilingualna ale zahranicna... takze u nas deti su ochudobnene uplne o terminologiu v slovenskom jazyku - co teda je ciastocna nevyhoda... a takychto je v ba viac ( viem o par anglickych, francuzskej, bulharskej a pod. )
- ono uz na prvej stranke je lahko spoznat ci ide o bilingualnu skolu...ked si otvoris nasu stranku - www.nemeckaskola.sk
@dai jj ja viem ze chodite do nemeckej skoly, u nas take ani nie su, a ak su neviem o nich 😀 . u nas boli max cudzinci z USSteelu a tym deti chodili pokial viem do skolok kde ucitelky vedeli anglicky inak tu nie je "klientela"
ale u deti je uzasne ako rychlo vstrebu jazyk. starsia ked mala 3r nastupila do skolky a ku nim do beznej triedy dali malu Iranku ( azylanti), otec vedel po anglicky co to, matka vobec, dcera ani zatat mala tiez 3roky, ucitelky 4slova ( hallo, bye, everything is OK a good 😀 ) a ked tak sme tlmocili rodicia v satni. a za 4mesiace to decko rozpravalo po slovensky a robilo rodicom tlmocnika
@eeffka presne🙂 moj syn len teraz teda zacina realizovat ze v skolke nehovoria po slovensky - doteraz to vnimal ako jednu a tu istu rec - so svojim naj kamosom hovoril po slovensky - jeho naj kamos je nemec nemeckych rodicov ktori po slovensky ani neceknu - maly teda v skolke hovori po nemecky ale s mojim si na 100% rozumeju vsetko...
preto som aj pisala ze to vnimam tak ze ten value add nasej skoly je darcek v podobe jazyka - deti ho nevnimaju ako cudzi jazyk a nikdy neriesili ci sa uci tazko alebo lahko...
Ja mám síce štvrtáčku,ale výdavky dosť podobné.Ked nerátam všetky zošity,pera,pimocky na výtvarnú a 4ks toalet.papiera ,2 balíky setvitiek,tekute mydlo ,balík kancelárskeho papiera,tak platime : 20€ triedny fond,8€ ang.pracovny zošit,10€ dopravné ihrisko,10€ cadopus zornučja,18€ ostatné pracovné zošity,25€ aktív rodičov. A k tomu každú chvíľu nejaké divadlo 2€ , planetárium 2€,kino 2€ ........ atď. Od piateho ročníka prechádza dcéra na súkromnú školu a tam nemusíme kúpiť absolútne nič,iba prazdny peracnik. Všetky pomôcky na vytvarnu,pracovne zošity,klasicke zošity,pera,ceruzky,hygienicke veci,vylety,kino,divadlo,....atď. sa platia zo školného a my rodičia nemusíme ustavične posielať po deťoch peniaze do školy za niečo.
@dai prečo nie súkromné? Pretože mnohé berú žiaka de facto ako klienta (resp. rodičov) a stáva sa, že je to na úkor kvality. Inak povedané - nie všetky dobré známky sú zaslúžené. Kamarátka takto zmenila súkromnú za štátnu, práve z toho dôvodu. A z toho istého dôvodu sa pri rozhodovaní pre štátnu školu rozhodnú aj tí rodičia, ktorí by nemali problém utiahnuť finančne aj súkromnú. Viď portál zš a sš a hodnotenia jednotlivých ZŠ. Na popredných miestach sú štátne školy.
@eeffka ja vobec neviem, ja mam deti inde, ale poznala som jedno dievca, co tam chodilo, uz bola v poslednom rocniku a velmi spokojne dievca, zdravo sebavedome, prijemne, hoc z bohatej rodiny
inak vsetky hentie rebricky su kozmeticke hovadiny, ja som dala na skusenosti rodicov najma a teda v kazdej skole sa daco najde zejo
@celasapremenim tak si tie stránky aspoň otvor a pozri si kritéria, podľa ktorých sú školy hodnotené, skôr než to označíš za hovadinu. Pre mňa sú to totálne relevantné veci...výsledky testov, prijímanie na sš, vš, nezamestnanosť absolventov, mimoriadne výsledky, úspešnosť v rámci súťaží atď. To sú objektívne hodnoty. Nie to, čo povie rodič, alebo žiak. Oni školu hodnotia cez svoje subjektívne filtre a nehovorím, že by som to nebrala do úvahy, ale je to stále len niečia subjektívna skúsenosť a moja môže byť diametrálne odlišná.
http://skoly.sme.sk/rebricky/
@alaguema tak zase, moje kriteria dobrej skoly su ine, ako rebricek.. Mna ten vobec nezaujima.. A sukromne skoly casto vychadzaju v rebrickoch horsie preto, lebo davaju doraz nielen na vedomosti, ale aj na ine zrucnosti a schopnosti. A napr. pre mna je prave toto najdolezitejsie.. Dalsia vec, preco to na oko vychadza horsie je aj to, ze napr. u nas sa stalo, ze v 9-ke bolo len 10 ziakov, z toho traja integrovani s pomerne tazkou poruchou.. Je to prilis mala vzorka, oproti skolam, kde je 5-7 deviatych rocnikov.. Si vsimni, ze velke skoly su na tom ovela lepsie v rebrickoch, ako tie male - rodinne, ci dedinske.. A nie vzdy preto, ze uroven je zla, ale koli tej skladbe deti. A rodicia deti s hendikepom casto daju dieta prave do takej rodinnej skoly, s ludskejsim pristupom.. A to uz vobec nehovorim o tom, ako dopadne skola, ako nasa, co je uplne mimo system v tomto momente. A mame tam deti prave preto, lebo je mimo system 🙂
@akvi veď ak ste spokojní, tak nie je o čom 🙂 Ja by som nepovedala, že tie rebríčky ma absolútne nezaujímajú. Reflektujú výsledky školy. Ak by som sa mala rozhodnúť pre školu mimo systém, tak úplne mimo systém - waldorf, montessori - žiaľ, nemáme nič z toho v rozumnej vzdialenosti.
@alaguema no podla mna sukromna skola by mala ponukat nejaku alternativu k tej klasickej statnej.. A kedze kriteria su nastavane prave na tu statnu, tak casto ma sukromna problem, lebo uz jej podstata je ina a tak v tom rebricku nikdy nebude na poprednych miestach.. A vysledok skoly v zmysle - urobil som monitor na 100% pre mna nie je vysledok.. Ja budem radsej, ak ten monitor mozno nebude 100%-ny, ale to decko bude "pouzitelne" v zivote..
Ale tema je o inom a mne z toho proste aj tak vyplyva, ze sukromne skoly hospodaria 100% lepsie s financiami, ako skoly statne.. O tomto som presvedcena. A ked vidim tych niektorych riaditelov, co su 30 rokov v skolstve, nikdy nezazili nic ine, nemaju paru o tom, ako to viest z hladiska ekonomickeho.. Dalsia poucna vec zo skol sukromnych - v kazdej, ktoru ja poznam, je to rozdelene tak, ze riaditel skoly je clovek, co sa venuje pedagogickym veciam a je to vacsinou teda ucitel, potom je tam ekonom, ktory v sucinnosti so zriadovatelom riesi financie a pod.. A dalsi clovek riesi byrokraciu.. Tot vsjo.. Riadit skolu po stranke ekonomickej ma predsa clovek, co sa v tom vyzna, ma skusenost s takym niecim.. nie ucitel.. co 40 rokov len ucil telesnu a pod.. ..
ja potrebujem iba, aby moje deti ucili inspirativni a dobri ludia, s takymi sa dobre spolupracuje, deti radi chodia do skoly a velmi napreduju
velmi zalezi aj na vedeni skoly a naozaj je dolezite, ako je zvladnute aj ekonomicky
vsetko je to jeden organizmus a cim viac sa snazia v nom jedinci, tym lepsie funguje
mame teda deti v statnych skolach zatial a podarilo sa nam najst take gro v ucitelskych zboroch, co som si myslela, ze uz ani nemoze byt
takyto ucitelia nech aj tri litre mesacne zarobia, patria im
@alaguema vies co nepotrebujem si nic otvarat, v urcitych zlomoch skoly, ked je odliv sikovnejsich ziakov do gymnazii osemrocnych, ako chces ohodnotit, ci je dobra, ked zrazu je prepad aj v sutaziach a vysledkoch, nakolko je urobene sito? je to porovnatelne s rokom predtym? kto za to moze?
inak ja som to skor myslela presne tak, ako si aj ty pisala nizsie, ze ma to nezaujima, lebo je to jednoducho kozmeticky osetrene a neporovnava to uroven skol spravodlivo, lebo presne bud hento co si ty pisala, ze deti s problemami sa dostanu do mensich skol a potom teda ta hovadina ze osemrocne gymnazia im to zase rozrusi vsetku snahu, tiez co moze skola za to, ak ma nejake percento neprisposobivych obcanov, s ktorymi si nikto nevie dat rady...podla mna to je neporovnatelne a preto su to pre mna hovadiny, nezaujimave, nic nehovoriace
mna na tych skolach zaujimaju prave ludia, co tam pracuju, a vsetci, aj vratnici
@akvi tak ale to, či dieťa bude použiteľné v živote, záleží podľa mňa hlavne na nás - rodičoch. Ja osobne vidím náš aktuálny školský systém schopný dodať určité vedomosti. Nič moc navyše nie. Preto si myslím, že treba hodnodiť len to, čoho reálne je schopný. Rovnako ako monitor monitoruje vedomosti žiaka. Nič viac, nič menej. Pri mimoriadnom šťastí, môže dieťa natrafiť na mimoriadneho pedagóga, ktorý mu dá oveľa, oveľa viac. Ale to už je otázkou asi naozaj šťastia, ktorého hodnoty, ako vieme, sa merať nedajú a v žiadnej štatistike nefigurujú 😉
@alaguema moja mala kvoli takymto ucitelom normalne zvazuje, ze bude ucitelka
pouzitelnost, mam doma troch technikov, mam z nich pocit, ze su vlastne mimoriadne inteligentni mimozemstania, co sa praktickej stranky zivota tyka
samozrejme nastastie nie vo vsetkom, ale iba vo vybranych veciach
asi ma to ma ucit trpezlivosti a tolerantnosti, ked dostanem zladu medajlu sa ozvem
@alaguema ja viem pisat len o nasej skole a tam ti garantujem ze nas neberu ako klientov, len ako rodicov deti, nic viac a nic menej - participujeme na riadeni skoly omnoho viac ako v klasickej skole... vysledky maju nase deti omnoho horsie ako na slovenskych skolach - u nas nic take ze vychadzaju same jednotky tak dame aj z telesnej neexistuje - prisne meradla su na vsetky predmety equaly - kazdy ma rovnaky vyznam, deti ak si zasluzia maju aj 3ku zo spravania a berie sa ta znamka vazne - nic take ze vsetci 1... takze ak by sa nasa skola porovnavala s klasickou sr tak znamkovo by bola uplne niekde inde a vedomostami ver ze tiez - mam vela znamych s detmi v klasickej skole ( aj v rodine ) - moja je teraz v 4tej triede a uz su pomaly o rocnik popredu oproti jej rovesnikom v sr skolach...
preco nie je nasa skola v rebricku sr porovnani som uz pisala vyssie - a preto tam asi nie je viacero hlavne medzinarodnych skol - moja dcera by v slovencine asi nedala vseobecne testy - robili minuly rok myslim ze vera test ( https://www.iqb.hu-berlin.de/vera ) - dostala som celkove porovnavacie vyhodnotenie mojho dietata s celosvetovou vzorkou - bolo to z matematiky, z citania s porozumenim , pocuvania s porozumenim... ) - mne to dava pekny obraz o tom kde moje dieta v tychto veciach je ...
uprimne ja o tych testoch a vysledkoch si velke oci nerobim - o tom ako prebieha testovanie, ako na skolach radia aj samotni ucitelia aby ich deti boli co najlepsie v celoslovenskom porovnavani hovoria vsetci ucitelia ( kedze som pedagogiku studovala mam z tejto branze dost znamych... )
co je zaujimavejsie na tej stranke je napr. prijimanie na vs - tam napr. gymnazium na 1 mieste ma velmi nizky vysledok oproti meranej vzorke, najvyssie cisla ma gymnazium na 25tom mieste v lipanoch... toto je napr. nieco co ma zaujima... na druhej strane absolutne neviem na ake vs sa deti hlasili... ak isli vsetci lipancania na socialnu pracu tak opaet tento fakt nema pre mna vyznam... vratiac sa k skole nasej - moje dieta tam studuje aj preto aby v pohode zvladlo dobre \VS v zahranici... cize asi opaet by v tejto tabulke nebolo... zamestnanost absolventov tu uplne chyba... cize opaet opomenuty velmi dolezity fakt - gro vysledkov teda tvoria netransparentne lahko ovplyvnitelne testy...
ako ja kvitujem snahu tejto stranky a tiez si ju pozeram ked sa rozhodujem... ale este daleko sme v merani od toho aby som sa realne podla tychto rebrickov aj rozhodovala...
@alaguema nesuhlasim ze skola nemoze pomoct vo vyucovani vlastnosti ako je vytrvalost, preklenovanie porazok, koncentracia, kriticka praca s datami etc. ... moze, pokial ma tak nadstavenu metodiku
inak co sa osobnosti ucitela tyka plne suhlasim - velmi ovplyvnuje dieta, ak je zly tak rodic vlastne len koriguje, ak je super tak rodic len doplna... my mame napr. teraz stastie na super mladeho, nadaneho, prisneho, fakt zapaleneho chalana so zmyslom pre humor - decka ho miluju
@dai a ked bude robit prijimacky na vysku, ratate so zahranicnou teda? ci ako to chcete riesit s tou slovencinou
@alaguema mas, aj nemas pravdu.. Dieta travi dnes v skole tolko casu, ze je velmi dolezite, aby ta skola mala vplyv aj na tie "ine" veci, ako vedomosti. V podstate v dnesnej dobe sa to prave uplne otaca, kedze ucitel a kniha uz nie je jediny zdroj poznatkov. Ba by som povedala, ze to je dnes to posledne, odkial dieta cerpa.. Ucitel uz dnes nesprostredkuva poznatky, ale mal by deti doviest k tomu, aby tie poznatky ziskavat chceli z vlastneho zaujmu. Potrebuje ich nasmerovat, nadchnut pre vec. Aby nasli tu vnutornu motivaciu pracovat na sebe.. Dnes uz nie je absolutne dolezite vediet tolko faktov, ako kedysi, lebo ten pristup k nim je tak lahky a priam neobmedzeny. Takze uloha skoly a ucitela vobec dnes nie je vtlct do hlavy decku vedomost.. Aj ked bohuzial, dnesne osnovy a aj ucitelia su stale takto nastaveni a v podstate asi aj vacsina rodicov.. .. A testy tiez - ako meradlo uspesnosti.. Preto som ja hladala skolu, kde toto je v podstate az druhorade, resp. priam nepodstatne 🙂 A tym padom aj nemeratelne..

Ja mam prvacku, vydavky su podobne. 26 eur pomocky do skoly tam mali vodovky, vykresy, stetce, voskovky, farebne papiere atd. Triedny fond 5 eur, 10 eur na ZRPS, 5 eur kniha a pracak z AJ. Tiez sme dostali papier co detickam este treba dokupit to ma vyslo 83 eur - zosity, temperky a pod. Neratam oblecko na telesnu, kruzky v ramci skoly, hygienicke potreby do triedy. To by bolo +- dalsich 60 eur. Takze na zaciatok aj dost 😒 a to sme uz kupovali priebezne od juna, rodicia co si nechavali vsetko na september na prvom rodicku kolabovali.