icon

Zlyhanie vo výchove deviataka

5. feb 2026

Neviem kde som spravila chybu, ale posledné mesiace sa mi všetko vymyká spod kontroly. Syn je deviatak. Áno, puberta, hormóny. Počúvam to od muža aj jeho triedneho, ale do kelu tým sa nedá ospravedlniť všetko. Začal flákať školu, dokonca ešte pred polročným vysvedčením aj, keď mu bolo jasné, že mu známky môžu ovplyvniť prijatie na strednú školu. Dva roky v kuse mal jasno v tom kam chce ísť a čo chce robiť. Plánoval ísť na obchodnú akadémiu, nakoniec sa z toho stala trojročka bez maturity. Ani sa nejdem vyjadrovať k tomu, koľko rozhovor sme s ním viedli, aby sme mu to vysvetlili, no márne... Škoda reči... Čo ma, ale teraz vytáča najviac je jeho prístup ku svojím spolužiačkám/kamarátkam. Jednoducho dievčatám, ženám. Odmalička som dbala na to, aby bol slušný k dievčatám vo svojej triede. Rešpektoval ich a v žiadnom prípade ich nešikanoval. V minulosti som bola týraná (pravdaže nie jeho otcom a mojím manželom, ale tým partnerom predtým), takže som na to veľmi citlivá. No a teraz? Na rodičku zistím, že má na ne nemiestne poznámky? Narážky? Že padajú z jeho strany nadávky? Nebudem to rozoberať dopodrobna, ale asi každá chápete...Také mám nervy. Teraz je na tréningu, ale, keď príde budem to riešiť. Normálne ma desí, že moje dieťa sa takto dokáže správať. A to, že ním "plieska puberta" nie je výhovorka.

lenka.25
5. feb 2026

Nádych , výdych . Keby to bolo so správaním tvojho syna až také vážne , pochybujem , že by učiteľka čakala až na rodičko . Tu by mal hlavne zasiahnuť aj otec a nezlahčovat to . A teda na škole s maturitou , na tom by som trvala . Puberta / nepuberta

patrike
5. feb 2026

Si nastvana, skus to predychat. Porozpravaj sa s nim, preco 3 roky bez maturity, ako vidi svoje uplatnenie v zivote. Aky presne odbor si vybral ?

luccija
5. feb 2026

@anonym_autor ja by som cirkus nerobila aj tak sa len pohadate ešte viac.Lepsie je kľud dať mu zákaz niečoho.... A bude sa učiť, alebo sa mu zoženie doucovatelka.Mozno sa chce pred spolužiakmi hrať na frajera toto je strašné hlúpy vek.A mal by zasiahnuť otec od neho to asi nebude čakať.Na škole trvaj jediné, že má vysnívanú nejakú školu automechanik, počítačovú...u nás, keď začala hádka výčitkami a dohovaranim skončilo to zle, keď som bola kľudná a povedala bude to takto, lebo ..aj to lepšie zobrala.pubertak ta tak vytočí, že mu povieš aj čo nechces

pribinak
5. feb 2026

Žiadny výdych nádych, toto treba zastaviť hneď kým to neprerastie do nejakej fakt šikany

To, že ide na školu bez maturity, ok, tu si môže dorobiť, ale nebudeme sa vyhovárať že puberta a hormóny, proste sa bude k dievčatám správať normálne a nie ako pako
Žiadne sprosté reči, ani narážky. Ak v tom hodlá pokračovať tak treba mu dať pocítiť že je to jedno sprosté decko a žiadny kráľ zemegule

Muž čo? Ten by mal pravý s ním robiť poriadky

anonym_cd5605
5. feb 2026

Čo si spravila preto aby syn nevybočil z cesty keď už 2 roky predtým mal vybratú školu? To sa musel celkom slušne zhoršiť v prospechu keď radšej volil 3 r. odbor.
S dcérou som presedela celé roky. Ešte v 9 ročníku sme sa trápili najmä na monitor. Vyplatilo sa.
Chovanie k dievčatám sa zmení. S vekom určite. To len teraz hrá zo seba hrdinu.

doriiis
5. feb 2026

No už teraz je jedno, či sa bude učiť. Vysvedčenia sú rozdané, známky idú na SS. 3 rocku mu nechaj, maturita sa dá dorobiť.
To zle správanie k dievčatám by som riešila hned

anonym_f06d9e
5. feb 2026

@anonym_autor Môže za to mobil. Ja som dostala prvý mobil až v pätnástich kvôli škole, aby som si vedela zohnať úlohy. Bohužiaľ, dnes pcháte deťom mobil do rúk už v ôsmich rokoch a potom sa čudujete… Otvorte si napríklad Instagram alebo TikTok a pozrite sa, ako chlapci v jeho veku rozprávajú o ženách, nadávky, urážky, ponižovanie. Alebo akú hudbu počúvajú, stačí si ju zapnúť teraz ide Hard Rico a neviem čo ešte, proste hnus. Teraz je „in“ byť hnusný a nevychovaný. Keď má len 14–15 rokov, tak mu ten mobil jednoducho zoberte, kým sa neuvedomí.

anonym_7f6e3c
5. feb 2026

A máš pocit, že má vedomosti na lepšiu SŠ a je len obyčajný lajdák? Ja idem v tomto v diskusiach proti prúdu ale ak by moje dieťa malo vedomosti na nejakú školu a kvôli obyčajnému lajdáctvu si vyberie horšiu strednú len lebo sa chce flákať a neučiť tak na dieťa zatlačím. Lebo aj keď sa zobudí v poslednom ročníku (veľa chalanov sa zobudí neskôr) a chcel by ísť na výšku tak teda ťažko, z obchodky by to išlo. Ale u vás je už celkom neskoro. Ako dlho má zhoršené známky. Čo sa týka správania sa ku dievčat, tiež pôjdem proti prúdu ale voči tomu mám ako žena takú averziu že neexistuje ak by syn tak správal tak ja nebudem vytvárať dusno, aby som sa so cteným synom nedajbože nepohádala. Na mieste by bolo, aby toto vyriešil s ním muž ako chlap. Toto chce chlapské slovo, odsúdenie a nasmerovanie na správnu cestu. A určite to nezhadzovať na pubertu. Pomohla k tomu, ale rozhodnutia sú na ňom.

anonym_db2446
5. feb 2026

@anonym_autor sprosto nadávajú aj dievčatá a správajú sa ako hlupane.Zo školou nepopusti na vela škôl ide priemer aj z iných ročníkov.Dolezite je ako spraví prijímačky.Chalani sa preberú az neskôr nie sú tak cieľavedomí ako dievčatá vyber mu školu s ktorou má dobré uplatnenie.Nema nič iné na robote ako sa učiť.

anonym_18005b
5. feb 2026
@luccija

@anonym_autor ja by som cirkus nerobila aj tak sa len pohadate ešte viac.Lepsie je kľud dať mu zákaz niečoho.... A bude sa učiť, alebo sa mu zoženie doucovatelka.Mozno sa chce pred spolužiakmi hrať na frajera toto je strašné hlúpy vek.A mal by zasiahnuť otec od neho to asi nebude čakať.Na škole trvaj jediné, že má vysnívanú nejakú školu automechanik, počítačovú...u nás, keď začala hádka výčitkami a dohovaranim skončilo to zle, keď som bola kľudná a povedala bude to takto, lebo ..aj to lepšie zobrala.pubertak ta tak vytočí, že mu povieš aj čo nechces

@luccija ja by som teda cirkus robila riadny. Ty si myslis ze ked nanastavis hranice pubertiakovi teraz, ze ako sa k zenam bude spravat o tri roky? O 10? Ze sa to "zazracne zmeni"? Zvlastny nazor. Toto je pre mna u chalana totalne "cez" a je jedno ci ma 10 ci 20. Ohybaj ma mamko ..

anonym_d1a929
5. feb 2026
@anonym_18005b

@luccija ja by som teda cirkus robila riadny. Ty si myslis ze ked nanastavis hranice pubertiakovi teraz, ze ako sa k zenam bude spravat o tri roky? O 10? Ze sa to "zazracne zmeni"? Zvlastny nazor. Toto je pre mna u chalana totalne "cez" a je jedno ci ma 10 ci 20. Ohybaj ma mamko ..

@anonym_18005b 100% suhlas. Nadavky by ma zarmutili viac ako znamky. Je mi jedno ze to hovoria spoluziaci, ze aj dievcata maju poznamky, ze nim pliesla puberta. Nic z toho neospravedlnuje hrube spravanie. Striham kable, kym sa nespamata.

patrike
5. feb 2026

Navrhujem nazorne mu predviest, ako by to vyzeralo, az skonci 3 rocnu ucnovku a pojde do prace za smiesny plat. Osekaj mu vreckove, mobil nahrad tlacitkovou Nokiou (na volania mu to staci).
Ma nejaky plan co po tej uzasnej ucnovke ? Pojde dokladat do skladu kdesi v Irsku, aby sa tam naucil polske nadavky ?

amazonka13
Včera o 06:15

💣 Puberťák je v podstate malý terorista. 😎

Chybu si neurobila. Si starostlivá matka. Starala si sa, dala základy. Aj ideálne deti urobia občas kiksy. Je to ich škola života, vývoj.
V živote dieťaťa sú správne aj nesprávne rozhodnutia, prekážky, ktoré musí zdolať, aby sa naučilo na základe kontrastu správne rozlišovať, hodnotiť situácie, .. dobro-zlo, správne-nesprávne. Takýto stav " na mŕtvicu" zažívame ako rodičia občas všetci. Niekto sa poučí keď mu vysvetlíš, niekto si musí natĺcť, aby pochopil. Keď sa pozrieme do minulosti v svojom živote, určite objavíme obdobia života, keď sme nejednali správne, čestne, ukážkovo, dokonalo. Učí sa žiť. Ty ho hodnotíš vo veku 15 rokov na základe svojho poznania, jeho mozog nie je na tvojej úrovni - nemôže byť ešte tak uvedomelý, nedokáže zdieľať tvoje postoje. Puberťák je v podstate malý terorista 😉 . Ide len o to, VYDRŽAŤ. Snažiť sa neprežívať to tak, že ti to ubližuje.

Ak si všetko vysvetlila ohľadom školy, budúcnosti a on si volí ľahšiu cestu, školu, nešla by som hlavou proti múru, keď som už vystrieľala všetky náboje vysvetľovania. Nechala by som ho. Dôjde mu, raz si tu maturitu bude dobrovoľne dopĺňať sám. Viem, chceš mu cestu uľahčiť, ale niekedy to nejde, pochopí až cez pády ako ťažko sa vstáva.
Dievčatá - vysvetli mu, že sa správa ako blbec. Vyzeráš byť - rázna žena - neboj sa, raz natrafí na babu "na tvoj obraz" a tá ho pozametá, aby si uvedomil hodnotu ženy. Testuje na nich cez postoje EGA, svoju príťažlivosť, mužnosť, čo funguje - nefunguje. Neboj sa, naučí sa, pochopí hranicu.
Určite by som ho ale v tejto otázke, aj v ostatných "prúseroch" nenechala bez trestu. S láskou ale prísne, zásadovo.

Ver mi, ak nepoľavíš v láske, pevnom postoji, raz sa karta obráti a syn, keď dospeje ti povie - prepáč mami, bol som hlupák. Dovtedy ale ... VYDRŽAŤ. Keď si dala do výchovy všetko, plody budeš zbierať, ..aj keď neskôr. Raz sa na tom všetkom zasmejete. Drž sa. 🌞

anonym_088402
Včera o 06:32

@anonym_autor porozprávajte sa v škole s učiteľmi o vhodnosti vzdelávacieho kurzu, ktoré robí INTYMYTA, hoci sa na to ako rodičia zložte. Vzdelávajú deti primeraným spôsobom o vzťahoch, hraniciach atď.
https://www.intymyta.sk/

blanblan
Včera o 06:54

Vieš čo sleduje na sociálnych sieťach? To správanie čo píšeš je jeden z trendov.🙄

anonym_5a72c0
Včera o 06:56

K vam doma sa ako sprava? Ma chvilky, ked sa s tebou dokaze aj normalne porozpravat? Isla by som mozno aj tou cestou, ze preco to robi. Frajerina? Naozaj puberta alebo iba vracia to, co dostava?

tehulka2011
Včera o 07:08
@amazonka13

💣 Puberťák je v podstate malý terorista. 😎

Chybu si neurobila. Si starostlivá matka. Starala si sa, dala základy. Aj ideálne deti urobia občas kiksy. Je to ich škola života, vývoj.
V živote dieťaťa sú správne aj nesprávne rozhodnutia, prekážky, ktoré musí zdolať, aby sa naučilo na základe kontrastu správne rozlišovať, hodnotiť situácie, .. dobro-zlo, správne-nesprávne. Takýto stav " na mŕtvicu" zažívame ako rodičia občas všetci. Niekto sa poučí keď mu vysvetlíš, niekto si musí natĺcť, aby pochopil. Keď sa pozrieme do minulosti v svojom živote, určite objavíme obdobia života, keď sme nejednali správne, čestne, ukážkovo, dokonalo. Učí sa žiť. Ty ho hodnotíš vo veku 15 rokov na základe svojho poznania, jeho mozog nie je na tvojej úrovni - nemôže byť ešte tak uvedomelý, nedokáže zdieľať tvoje postoje. Puberťák je v podstate malý terorista 😉 . Ide len o to, VYDRŽAŤ. Snažiť sa neprežívať to tak, že ti to ubližuje.

Ak si všetko vysvetlila ohľadom školy, budúcnosti a on si volí ľahšiu cestu, školu, nešla by som hlavou proti múru, keď som už vystrieľala všetky náboje vysvetľovania. Nechala by som ho. Dôjde mu, raz si tu maturitu bude dobrovoľne dopĺňať sám. Viem, chceš mu cestu uľahčiť, ale niekedy to nejde, pochopí až cez pády ako ťažko sa vstáva.
Dievčatá - vysvetli mu, že sa správa ako blbec. Vyzeráš byť - rázna žena - neboj sa, raz natrafí na babu "na tvoj obraz" a tá ho pozametá, aby si uvedomil hodnotu ženy. Testuje na nich cez postoje EGA, svoju príťažlivosť, mužnosť, čo funguje - nefunguje. Neboj sa, naučí sa, pochopí hranicu.
Určite by som ho ale v tejto otázke, aj v ostatných "prúseroch" nenechala bez trestu. S láskou ale prísne, zásadovo.

Ver mi, ak nepoľavíš v láske, pevnom postoji, raz sa karta obráti a syn, keď dospeje ti povie - prepáč mami, bol som hlupák. Dovtedy ale ... VYDRŽAŤ. Keď si dala do výchovy všetko, plody budeš zbierať, ..aj keď neskôr. Raz sa na tom všetkom zasmejete. Drž sa. 🌞

@amazonka13 ty si bot?