Ako riešiť agresívne správanie detí?
Ahojte, ako reagovat, ak vase male dietat (2roky) bije ine dieta. dnes sme boli na workshope, a tam bolo jedno agresivne dieta, ked sa mu nieco nepacilo tak rozhodilo veci a utocilo po viacerych, moje chcelo sotit, to som zastavila, ale potom uskrablo moje, ked mu nieco nechcelo dat a matka jeho len ze nerob,nesmies ale realne to dieta si robiolo co hchce a mamu malo v prdeli.
este som sa s tym nestretla, vzdy ked niekto ublizoval, tak rodicia to poriiesili a bolo. myslite ze by bolo ok, ak nabuduce take agresivne dieta razne upozornim a nasledne vykazem od mojho dietata , ze hnevat sa moze ale ublizovat druhym nie a nech ide od nas prec ? ci t je uz vela a ma si to riesit rodic ?
(moje dieta keby to robi, ajh po upozorneni,m tak odchadzam prec, ale tej mame nic netrklo, aj ked ju upozorili)
To by mi bolo úplne jedno 🤷. Tak ako som napísala - bránim si svoje, do cudzieho ma nič 🤷.
Všetky deti skúšajú čo môžu a čo nie,
Niektoré sú viac akčné, ale keď viem že mam vybojne dieťa, ktoré nemá problém zaútočiť na iné dieťa tak mu sedím za zadkom, nepohnem sa od neho a proste strážim každý jeho krok
A nebudem stonat a vzdychat aké mam náročné dieťa
Presne, je to výchovou a jedine výchovou
@pribinak no teda pekny priklad by si tomu svojmu dietatu dala, az sa mi nechce verit, ze to myslis vazne a nie su to iba take hrdinske reci. Naucit dieta, ze buchnutie treba oplatit buchnutim, to je ozaj vychovne… 😁
A inak, ako mozes vediet, ci to druhe dieta nahodou nema nejaku diagnozu? Aj vtedy by si ho v pohode udrela? 🤷♀️
Úprimne, ja tiež netuším ako reagovať.
Zatiaľ sa nám to stalo 2x.
Minule sa môj (12m) a kamarátkin (11m) hrali spolu, keď k nim nabehla dvojročná slečna, postavila sa pred nich a celou silou môjmu hodila veľkú loptu do hlavy. Ten samozrejme keďže sa len učí chodiť a držať rovnováhu, hneď spadol a dosť si udrel hlavu o zem. Matka dievčaťa? Stála rovno nad ňou a len jej povedala "to sa nerobí."
Potom neskôr chlapec, neviem či mal 3 roky, prišiel k nim, začal do nich strkať, sácať na zem a brať im hračky z rúk. Malí vyhúkaní, nevedia, čo sa deje. Matka s telefónom v ruke asi dva metre ďalej ani bu ani me.
Som našich zobrala preč, že sa ideme hrať s niečím iným, nech sa to decko hraje s čím chce. Šli sme k autíčkam, hneď nabehol a začal ich brať zase chlapcom a búchať do nich. To už si všimla jeho matka a jediné, čo povedala, že on má také isté doma, tak si myslí, že je to jeho. To som jej len povedala, že ale toto jeho nie je, je to pre všetkých a teraz sa s tým hrajú naši chlapci. Tak len urazene odišla, samozrejme, syna si nechala tak, nech si robí, čo chce (je možné, že som ho tiež "omylom" strkla, keď chcel zase ukradnúť hračky 😂).
Zatiaľ reagujem kľudne, ale dokedy mi to vydrží, neviem. A neviem, či mám väčšie nervy na nevychované deti alebo ich rodičov.
@lelelienka ver tomu ze mamičky ktoré majú dieťa s diagnózou sa od neho ani nepohnu.
Tie by si nedovolili aby ich dieťa robilo zle iným deťom a oni nepohli ani prstom
Tato sofinka mala jedinú diagnozu….mamu ktorá nič neriešila
Ty si zas nemysli že som tomu dieťaťu ruku zlomila, dostala po ruke, viac moje dieťa nemasakrovala
Suhlasim s @pribinak …dnesne decka nemaju vobec hranice, rodicia castu maju vlastne decko total v prdeli…byvam pri skolke a detskom ihrisku…akoze..niekedy je to level…naposledy ma najviac doslova soklo a dojalo, dieta malo bud problem ci imaginarneho kamosa vkuse mlelo samo so sebou…otec na lavicke striedavo cumel do mobilu a spal, vyzeral ako po opici..asi mamicka ho vyslala s dietatom… ja vencim hafana a cumim…cize ludia su dpc resp rodicia casto na baterky v dnesnej dobe a za to vyrasta z deti co su…
@pribinak vies ale ono nejde ani tak o silu uderu, ale o ten signal, ktory vysielas vlastnemu dietatu - ze udriet inych je ok. Cize ta to robi presne takou istou, ako “maleho agresora” len s tym rozdielom, ze dospely clovek by mal mat viac rozumu.
@lelelienka nie môj syn dostal vzor, že keď niekto nereaguje na slovnú výzvu ani na 10x tak je čas sa brániť
Zeny ja neviem, ale vy si neuvedomujete zaklad vnimania cloveka…ked decko otlka druhych a mamca mu robi len bububu a on to ma v pazi nepochopi…az ked sam od druheho decka, ci dospelaka konecne dostane po prdeli pochopi, ze ne len on je ten co moze bit, ale za toto jeho spravanie sa mu to vrati, sa najde niekto taky a potom to robit prestane, lebo si uvedomu, ze jeho konanie bude mat rovnaky nasledok..ako halooo …za to spolocnost vyzera tak ako vyzera…lebo joooj ne chudatenko je jak spratek, treba mu vysvetlit nedat po zadku nic…a potom ked tie deti sa nezmestia do koze sa cudujeme..sa preberte tu niektore..je tu tema, ze rodicia maju v pi a ked pridu na navstevu tak deti demoluju dom…kazdemu…no kde asi je chyba…
@pribinak nie, dostal vzor, ze je ok druheho udriet. Ty si sa predsa nebranila, ty si udrela ineho za neho, to nie je vzor ako sa ma tvoj syn branit, to je riesenie (a velmi nevhodne) situacie za neho. Keby teba niekto udrel a ty jeho udries naspat, to by bol vzor ako sa branit (aj ked tiez nevhodny). Nuz ale ako myslis, vidim ze si o svojej pravde presvedcena 😉
@lelelienka to je tvoj uhol pohladu. Môj ssn pochopil presne to čo som chcela aby pochopil, že nemusí sa nechať bit, ale má sa aktívne brániť
Ty si ver svojej pravde, tiež tá nič nepresvedčí a nie si ochotná zmeniť uhol pohladu
@lelelienka pekny priklad :D to si trafila klinec po hlave. Takze, ked ty uvidis, ze niekto silnejsi (nevychovany) bije niekoho, nezastanes sa toho slabsieho (vychovaneho)? Prave pre toto existuje sikana a depresivne, samovrazedne deti. Nik sa ich nezastane, kazdy len pozera a neurobi nic, lebo matky ako ty, si vychovavate decka, ktore nevedia pomoct v nudzi inym. Gratulujem a zaroven grcam.
Úprimne....naučila som svoje deti jedno.Ak ti niekto robí zle,buď sa mu postav a rob mu zle tiež,alebo odíď.Naucila som svoje deti,že nie vždy budem pri nich a že väčšinou taketo problémy budú riešiť sami.
Syn od ,,blbych" deciek odchádza,vyhýba sa im,nepúšťa ich k sebe a mladšia dcéra sa zastane samej seba a narobí taký poriadok okolo seba,aký potrebuje.
@pribinak ahoj, za mna podpora.
Nase deti chceme vychovavat v mene hesla: Nikdy sa prva nebi, ale otlkat sa nenechaj.
Dosla som na to co spravim az ked som sa ocitla v tej situacii. Ledva ledva, ze nestihla takmer 3r fagana zbit moju 17 mes (ta este neriesila spolocne hranie ani nikomu nic nebrala ani neotravovala, sama sa hrala na koberceku v materskom centre). Mame doma 30kg statnu chovnu suku sibirsku husky....dcera uz vie, ze viem zrevat ako stary namornik.
Len co sa ta fagana natiahla, ze dceru udrie zrevala som na miestnost tak, ze stuhla jak obarena sliepka s vypucenymi ocami. Zarevala som na nu este raz, ze len co sa malej dotkne, zazije co este nevidela a v momente som tam a sa jej povenujem.
Odstupila 2 metre a sla si inam. Sla buzerovat a mlatit inych...reakcia jej matky ked som ju poprosila, ze by bolo fajn tomu predist, aby som nemusela hucat bola, ze: Mala som ich nechat, aby si to vyriesili. Tak som sa jej spytala, ze ci 3 rocnej agresorke ma celit moje 17 mes.batola co netusi kde je sever? Odpoved bola, ze ano.
Co na toto dodat.
Nevychovávam cudzie dieťa, za to je zodpovedný prítomný rodič. Dôrazne by som ho poprosila, aby vysvetlil svojmu dieťaťu, že sa správa nevhodne. Svoje deti učím od mala, aby sa nedali otĺkať. Nie vždy človek môže zasiahnuť, tak nech vedia povedať rázne nie. Neučila som ich vrátiť buchnáty, ale určite sa ohradiť a keď sa nedá, tak odísť. Aj keď vedia, že to nie je fér, ale mudrejší ustúpi. Hlavne sa nenechať. Určite by som si nedovolila biť druhé dieťa. Moja raz capla chlapcovi na ihrisku a urobila som jej taký cirkus, tak dúfam že pochopila, že to bolo nevhodné. Doma v kľude som sa o tom s ňou porozprávala, ani nevedela vraj, prečo to urobila. Obe nás to potom veľmi mrzelo. Bol to jej kamarát a tiež nečakal, že mu capne. Bola to akoby žiarlivostná scéna 🫣
@judit47 ona nemá deti (snáď)
Tak vziat dalej mozes len svoje dieta a nie cudzie.. Chranim predsa svoje od nebezpecenstva.
Pre mňa je 2-ročné dieťa stále len také väčšie "bábätko" a mám pre to pochopenie keď ešte nevie inak prejaviť emócie ako bitím (čo je samozrejme nevhodné). Ak niekto bil a útočil na moju dcéru, tak som ju vždy najprv chvíľku nechala čo urobí a ako zareaguje, párkrát to vrátila a bolo vyriešené, niekedy od dieťaťa odišla, niekedy začala kričať a dieťa sa zľaklo a dalo jej pokoj. Ak to vyzeralo ze poradiť si nevie, prišla som k nim a dieťaťu som povedala že druhé deti nebijeme lebo to bolí (normálne pokojne, žiaden zvýšený hlas ani vykazovanie preč).
A teda dodám že aj moja malá mala obdobie práve okolo tých 2 rokov keď bila iné deti, vtedy sme sa spoločnosti detí vyhýbali ale občas sa to nedalo. Biť som jej jasne že nedovolovala a hneď som to riešila, ale stalo sa párkrát že som to neustriehla alebo nestihla som dobehnúť a niekoho udrela. Neviem si predstaviť že by rodič toho dieťaťa reagoval tak že by jej to vrátil alebo by jej začal nejako agresívne nadávať, asi by som na neho pozerala ci je psychicky v poriadku.
Za mňa je rázne upozornenie a vykázanie ok, ale akékoľvek "capnutie"/iná forma fyzického násilia voči cudziemu (ale aj vlastnému) dieťaťu je čistý primitivizmus.
Ja si po prvom incidentne dieta ochranim, aj mu to hovorim, kopec deti sa v tom veku nevie ovladnut, ale som pri tom, a zabranim v udere. Ja uz ani neriesim inw maminky, riesim len deti. Ale nedovolila by som si udriet cudzie dieta nikdy
@aliaray1 tu vetu mala som ich nechať... Poznám veľmi dobre, jednalo sa o pubertiakov a sikanu /keďže už mám 2dosp.deti,treti ma 3r/. Ze co sa do toho starám. Takže áno, odvtedy sa starám ešte viac a som za najhoršiu mamu pod slnkom pre novodobe mamicky😤 a je mi to jedno
@lelelienka nevravím, že úplne súhlasím s tým čo píše pribinak, ale aký signál vysielaš vlastnému dieťaťu, keď necháš druhé aby ho otlkalo? Že je ok, ak ho iné deti mlátia? Ak si mám vybrať, či sa moje dieťa nechá šikanovať alebo bude žiť heslom akcia = reakcia, tak si vyberám druhú možnosť. Radšej nech sa bráni a je šťastné, akoby malo v tichosti trpieť. Tým samozrejme ale neschvaľujem, aby bolo moje dieťa agresorom v zmysle, že bude konflikt začínať ono.
Toto je ťažká téma aj pre mňa. Ako zareagovať. Tiež sme so synom skôr na tej strane kde na nás útočia. Syn sa na mňa vždy pozrie a spýta sa, že prečo to tie agresívne deti robia. A ja mu vlastne ani neviem odpovedať. Jediné čo viem, že presne o tomto je reálny život. Vždy sú ľudia, ktorí útočia a ľudia, ktorí sú obeťou. A nemyslím si že vždy ide o výchovu, skôr možno o povahu, temperament. Proste tie agresívne deti niečo núti to robiť. A sama neviem čo mám synovi poradiť, či sa brániť, alebo radšej utekať 🙂 ale to ručne stručne si to vysvetliť s agresorom mi príde ako najlepší spôsob stanovenia hraníc.
Baby, skopirujem par videi z inej temy, snad niejtorej pomozu, ked vaha.
Ked respektujuca vychova zdegeneruje v anarchiu:
➡️ https://www.instagram.com/reel/C0HNel6IECe/?igs... = sikana a bezhranicnost
➡️ https://www.instagram.com/reel/Cy1NfeqoUhw/?igs... = poskodenie hracky ci zdravia
➡️ https://www.instagram.com/reel/C0XINOMoq0J/?igs... = bitie deti

@mikadooo no vzhalodm na to ako mala "vychovane"starsie dievcata, tak si myslim ze to bolo vychovou a nie diagnozou.