icon

Ako zvládnuť nespolupracujúce 2,5-ročné dieťa?

vrds
4. sep 2025

Doma nechce vobec spolupracovat. V skolke nosi slipy a pyta sa na zachod aj cikat aj kakat a doma sa nechce na zachod ani len posadit. Reve jak zmyslov zbaveny. Ked som ho tam predaalen dala tak sa trepal az si pricvikol pindulaka a to bolo zase bolesti.
Reve pri umyvani vlasov, musime umyvat teraz kazdy den
Pri cisteni zubov, nespolupracuje. Doma nechce ziadne kvapky v skolke zje vsetko co mu da ucitelka na lyzicke.
A jedlo. - doma nechce jest. Uteka sa schovat do izby, alebo reve akoby som ho trhala na kusky, mame uz toho dost s muzom. Vikendy su strasne tazke. Obaja sme ako po 48 smene. Otrasne. Co mam robit

Vysvetlovali sme 15 mesiacov nic nepomaha, uz som mu dala aj na zadok, to pomohlo, ale nechcem to robit kazdy vikend. Aom zufala. Nechapem preco neposlucha. V skolke vsetko robi a doma jest jak nevychovana opica. Za vsetko sa hadze na zem, place, vkuse mrnci
Mame toho dost. Musi to skoncit. Co mam urobit?

anonym_63e5f8
4. sep 2025
@anonym_57d664

Nedavno som citala clanok od nejakeho psychologa, ze to je normalne spravanie, ze deti inde posluchaju a doma nie, pretoze po prichode zo skolky sa potrebuju vyventilovat a doma sa citia natolko v bezpeci ze mozu dat priechod svojim pocitom, ze to proste urobia aj ked nevhodnym sposobom. Navyse v skolke vela deti poslucha preto, ze to vidi okolo a doma nemaju dalsich 20, ktori robia v rovnakom case to iste. To len tak v skratke hlavna myslienka clanku. Nemusi to byt samozrejme tento pripad, ale nieco na tom asi bude.

@anonym_57d664 podla mna toto uplna pravda.. ved aj my dospeli sa pred cudzimi alebo znamymi ovela viac kontrolujeme uplne vo vsetkom od sposobu jedenia az po styl komunikacie a ked prideme domov medzi svojich tak je velakrat zrazu realita ina :D

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_7201b7

@deedol aj ja som zástanca pevných hraníc, ale láskavo ale niekedy sa to nedá a aj ja niekedy zvýšim hlas. Len to som myslela tak, že vlastne niektorý rodičia robia zo svojich detí pomaly bohov, nedajbože nieco zle povedať na dieťa a proste dieťa bez hraníc, že miláčik ty môžeš všetko

@anonym_7201b7 moj pohlad na dieta je triezvy. A niesom zla matka ked sa nechcem nechat bit od neho do tvare a aj muz a ziadam tu radu ako na neho aby jednoducho prestal niektore neakceptovatelne veci robit. Mimochodom tie tresty davaju aj v skolke. Si nemyslite ze vase deti su tam hyckane ako doma.
Neposluchas- sadnes na lavicu a musis tam sedie
Niekoho buchnes, das facku- detto
Ked to nestaci tak za dvere, alebo za zavrs… ale to vam nikto nepovie. Bez trestov by im tam tie deti skakali po hlave.
Takze povedia to kludnym hlasom alebo mierne zvysenym ale funguje to aj v sucasnosti.

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_376c1b

@vrds Dosť podobne sme to mali aj my so starším synom keď bol malý. Proste náročné bábo, náročné dieťa. Nebol to až taký extrém, ale tiež po škôlke býval veľmi divoký. Psychologička mi povedala presne to čo som si myslela. Tam sa musel držať, poslúchať, stále bol v strehu a doma sa už chcel len vybúriť.Tiež sa rýchlo zunoval každému, lebo on stále sa chcel iba hrať, a ak nebolo po ňom tak reval.Velmi veľa sme sa mu venovali (stále) keďže on pri rozprávke neobsedel.
Ale inak bol veľmi citlivý, šikovný, len dosť hyperaktívny. Proste to bolo naše slniečko. On buď sa smial a rozdával úsmevy, stiskal nás, mne bozkával aj nohy, stále sme sa mojkali,alebo reval.
Nikdy mu nezistili ani ADHD nič. Ale chvalabohu vyrástol s toho a veľmi mu pomohol odklad do školy (aj tak bol letný )
Chce to VEĹA TRPEZLIVOSTI, LÁSKY,POCHOPENIA. A hlavne si vždy stáť za svojim a nemeniť názory. Musí byť jednotná výchova, všetko jasne povedať a nepoľaviť.Mojmu vždy pomáhal aj šport, keďže od malička ho bavil futbal a tam si tú energiu vybil dosť. Dokonca hrával do dospelosti a pár krát vyhral ako najlepší strelec. V škole chvalabohu dobre.Dokonca od strednej brigadoval a hneď od maturity je zamestnaný. A vyrástol a je presný opak ako keď bil malý.

@anonym_376c1b a kedy z gtoho vyrastol? Kolko to este asi tak potrva?

pohodacka03
4. sep 2025
@vrds

@pohodacka03 toto co si napisala sme skusali vsetko. Aj ja mam knihy o vychove doma a nic na neho nefunguje. Preto sme hladlai psychologicku- to bol ale tiez nadludsky vykon zohnat nejaku pre dieta do 3r. Zatial sme sa nikam nepohli s nou. Mal srdiecko od mala ako poharik na vlasky, a s tym sme to robili, zaklnali sme hlavu, na ociach mal plienku jeho oblubenu ale teraz sa hadze aj vo vani tak zeby si ublizil
Keby sme ho nedrzali.

V skolke je od 22m. Nemohla som s nim byt. Krmenie bol extrem- 6h denne som krmila nejediace dieta. Uz som
To sama nedavala. Vsetci radili skolku tak isiel do sukromnej kde ich je 5. Ucitelka je auper, vari im , krminich, vsetky maju nejake problemy, ale povedala ze take ako je moje nemala aj 20r.

@vrds preto som pisala, ze tazko radit, ked neviem co si skusala. A ako dlho skusas nejaku vychovnu vec, kym usudis, ze to nefunguje? Ma pevne hranice vo vychove? Ako je na tom s rozpravanim? Vies, ked v skolke dokaze spolupracovat, takto vyzera ze s vami mava. Presla som si s mojimi detmi extremnym nejedactvom aj extremnym vymyslanim a extremnym spravanim. Skusit zmenit psychologicku, ak tato nepomaha. Ja som tiez mala pocit, ze skusam vsetko a nic nepomaha. Pevne nervy a skusit ukludnit seba. Mala som obdobie, ked som prv ratala do 10, potom rozmyslala ako riesit a az tak som rozpravala/konala. Ako vyzera vas bezny den? Pri com vsetkom protestuje?

deedol
4. sep 2025
@vrds

@deedol a ako laskavo? Ked dohovaranie a kludny ton nestacia

@vrds skus opisat nejaku situaciu. napr nechce si umyt zuby. ako postupujete? davate mu na vyber, ci teraz alebo po nejakej cinnosti? vybral si sam kefku? moze si vybrat, v ktorej izbe mu ich umyjete? pripadne v akej polohe? ked napises, co skusate, tak mozno niekomu napadne nieco, co ste este neskusili.

co sa tyka toho jedla, tam si netrufam radit, lebo s tym nemam skusenost a jedlo je taka citliva tema, tam mozu vzniknut problemy do buducnosti. moj mal tiez problem s pitim, zabudal (a doteraz sam od seba nevypije dost), tak pripominame, podavame flasu, vzdy pije napr v aute/autobuse, pri citani a pod. co sa tyka jedla, ma nejake oblubene jedla? vadi mu konzistencia? nie je hypersenzitivny v tejto oblasti?

akvi
4. sep 2025

Toto sa velmi tazko cita.. Si v zacarovanom kruhu a vyjst z neho von bude stat vela usilia. Tvoje dieta nedostava to, co v tomto veku najviac potrebuje - bezpodmienecne prijatie. Je frustrovane, bezmocne, plne nespracovanych emocii. Potrebovali by ste vsetci reset a zacat akoby odznova. Bohuzial, uz tym, ze je tak skoro v institucii, to nepomaha tej situacii. Suhlasim s nazorom, ze doma si vybija celodennu frustraciu, lebo v skolke musi posluchat. A ty miesto pochopenia, mu este viac nalozis - a to nie je vycitka, to je proste len konstatovanie. Chapem, ze je tazke to ustat, ale vzdy mysli na to, ze ty si ta, kto to ustat musi a vie. Nie to dieta, ono este nema mechanizmy na zvladanie emocii. A ver, ze tak, ako je to tazke pre teba, tak je to tazke aj pre to dieta. Na tvojom mieste zacnem malymi krokmi - vyber situacie, ktore dokazes zvladnut, premysli si, ako budes reagovat, co spravis, co povies..natrenuj si to v hlave. Nechci menit vsetko naraz. vyber veci, ktore nepotrebuju nadludske usilie, aby sa zmenili.. Po malych krokoch takto postupne zacnes mat kontrolu nad vacsinou veci, ktore teraz nefuguju.. Ak chces poradit konkretne, napis sem nejake situacie, ktore chces zvladnut a skusime ti dat nejake vhlady..

Tiez skus netrvat na blbostiach, napriklad aj tie zuby - ono realne, to cistenie nema az taky vplyv na zdravie zubov, ako si vacsina ludi mysli.. Vyber situacie, ktore dokazes pustit a pusti ich. Ja napriklad som pustila prave tie zuby a aj umyvanie vlasov. A milion inych veci, o ktorych si ludia myslia, ze "sa musia".. Vacsina z nich sa nemusi.. Ulavi sa ti aspon trochu.

vrds
autor
4. sep 2025
@lucia13022023

@vrds ako sa hráte? Ako prebieha vás deň?

@lucia13022023 kredlime, hrame sa s vlacikom, alebo citame, pozrie si aj rozpravku,
Lenze on kresli tak 10 min a potom uteka a uz robi zle lebo kresli na stenu, na dvere na vsetko… a vie ze sa to nesmie ale urobi to naschval a este sa na mna pozera ci to vidim..
hra sa s vlacikom- ma taku drahu a prpaja vozne a potom ked uz to nebavi hodi ten vlacik cez celu obyvacku- je to dost tazke je tak 5 bateriek a ked trafi niekoho nieco je to nebezpecene
Stavia si kocky akebo skladacku- postavi a potom to rozhadze a poslape. Oo celej miestnosti
Knihy- popozera, opyta sa co to je, a potom skusa to trhat- tak ma len take tvrde.
Ma izbu len pre hracky.
Ma stolik a 2 stolicky, to tiez ked ma nervy tak to hadze. Na stolickre uz zlomil nohu.

A my sa takto doma nechovame, neviem odkial to ma, my toto nerobime proste a ked povieme ze sa to nerobi tak to urobi naschval

akvi
4. sep 2025
@vrds

@lucia13022023 kredlime, hrame sa s vlacikom, alebo citame, pozrie si aj rozpravku,
Lenze on kresli tak 10 min a potom uteka a uz robi zle lebo kresli na stenu, na dvere na vsetko… a vie ze sa to nesmie ale urobi to naschval a este sa na mna pozera ci to vidim..
hra sa s vlacikom- ma taku drahu a prpaja vozne a potom ked uz to nebavi hodi ten vlacik cez celu obyvacku- je to dost tazke je tak 5 bateriek a ked trafi niekoho nieco je to nebezpecene
Stavia si kocky akebo skladacku- postavi a potom to rozhadze a poslape. Oo celej miestnosti
Knihy- popozera, opyta sa co to je, a potom skusa to trhat- tak ma len take tvrde.
Ma izbu len pre hracky.
Ma stolik a 2 stolicky, to tiez ked ma nervy tak to hadze. Na stolickre uz zlomil nohu.

A my sa takto doma nechovame, neviem odkial to ma, my toto nerobime proste a ked povieme ze sa to nerobi tak to urobi naschval

@vrds tak ta hra, co opisujes, to je uplne normalne spravanie 2,5 rocneho dietata. 10 minut kreslit nevydrzia niektore deti ani v prvej triede. Kreslenie na stenu a dvere - prilep mu tam papier a nech kresli. Btw., kreslenie na zvisle plochy a celou rukou je v tomto veku ovela lepsie, ako kreslenie pri stole. Stavanie a nasledne buranie je uplne normalna a zdrava hra pre taketo deti. Ak zacne nicit a hadzat nieco, co nechces, aby nicil/hadzal, povedz mu, ze "toto nie" a on nepochybne skusi znova - vtedy vezmi hracku a odloz ju. S kludom, bez zbytocnych kecov, len jednoduche vysvetlenie- vlacik nehadzeme, lebo sa znici a pod..

anonym_871fcf
4. sep 2025
lucia13022023
4. sep 2025
@vrds

Ma izbu len pre hracky.

@vrds videl ho psychológ? Pediater nič nehovorí? Skúšala si si vypočuť názor viacerých odborníkov?
Lebo aj my sme mali dr (úplne rozdielne dieťa, žiadna diagnóza) ktorá len mavla rukou - ved je to normálne, nič sa nedeje - išla som k druhej, hneď brala krv a zistilo sa niečo.. Nejdem rozoberať co, nemá to nič spoločné s témou, len tým, že som išla za druhou dr, som synovi zachránila život. Tým chcem povedať, že niekedy nestačí jeden názor pediatra/psychológa. Ak sa ti toto správanie nepozdáva, treba pátrať, riešiť, pytat sa.. Možno vám niekto kvalifikovaný pomôže ako sa k nemu správať aby to jemu neublížilo a vy budete v rámci možností v kľude.

pohodacka03
4. sep 2025
@vrds

Ma izbu len pre hracky.

@vrds co si opisala je uplne normalne spravanie dietata v tom veku. Hodi vlacik, poviem, ze vlacikom sa nehadze, lebo niekomu ublizi. Ak spravi zas, tak mu beriem hracku. A kreslit vydrzi moj 2,5 rocny asi 20 sekund. Raz pokreslil celu stenu sestre, nadsene ma prisiel zavolat a ukazal mi to so slovami: ta daaa. A cakal pochvalu 😆. Mal vtedy dostatocne jasne vysvetlene, ze po stene sa nekresli

vrds
autor
4. sep 2025
@akvi

Toto sa velmi tazko cita.. Si v zacarovanom kruhu a vyjst z neho von bude stat vela usilia. Tvoje dieta nedostava to, co v tomto veku najviac potrebuje - bezpodmienecne prijatie. Je frustrovane, bezmocne, plne nespracovanych emocii. Potrebovali by ste vsetci reset a zacat akoby odznova. Bohuzial, uz tym, ze je tak skoro v institucii, to nepomaha tej situacii. Suhlasim s nazorom, ze doma si vybija celodennu frustraciu, lebo v skolke musi posluchat. A ty miesto pochopenia, mu este viac nalozis - a to nie je vycitka, to je proste len konstatovanie. Chapem, ze je tazke to ustat, ale vzdy mysli na to, ze ty si ta, kto to ustat musi a vie. Nie to dieta, ono este nema mechanizmy na zvladanie emocii. A ver, ze tak, ako je to tazke pre teba, tak je to tazke aj pre to dieta. Na tvojom mieste zacnem malymi krokmi - vyber situacie, ktore dokazes zvladnut, premysli si, ako budes reagovat, co spravis, co povies..natrenuj si to v hlave. Nechci menit vsetko naraz. vyber veci, ktore nepotrebuju nadludske usilie, aby sa zmenili.. Po malych krokoch takto postupne zacnes mat kontrolu nad vacsinou veci, ktore teraz nefuguju.. Ak chces poradit konkretne, napis sem nejake situacie, ktore chces zvladnut a skusime ti dat nejake vhlady..

Tiez skus netrvat na blbostiach, napriklad aj tie zuby - ono realne, to cistenie nema az taky vplyv na zdravie zubov, ako si vacsina ludi mysli.. Vyber situacie, ktore dokazes pustit a pusti ich. Ja napriklad som pustila prave tie zuby a aj umyvanie vlasov. A milion inych veci, o ktorych si ludia myslia, ze "sa musia".. Vacsina z nich sa nemusi.. Ulavi sa ti aspon trochu.

@akvi opisane je to pod prispevkom, nechce sa mi to pisat.
Je alergik- vlasy musime umyvat kzdy den, ma tam
Pel a prach a na to je alergicky, ked neumyjeme do rana ma krvave oci a rezu ho a place. Takze bohuzial toto robit proste musime.
Zuby- umyvemae len raz. Ranne umyvanie sme vypustili aby sa nam ulavilo. A ulavilo, ale musim mu vecer umyt, lebo ked to neurobim rano uz ma taky zlty povlak ze to je fakt viditelne a teda na tom je fakt vela bakterii ktore alergik s oslabenou imunitou nepotrebuje.

Ano je to zatial zacarovany kruh. Niektore dni su lahsie. Ale je ich malo. Nemozeme s nim ust na vylet, lebo nenaje sa v inom prostredi, aj dovolenku sme zrusili, nemalo by to ecekt iba vacsia zataz lre nas by to bola.

Napr. Ked hadze hracky, neviem co urobit aby to nerobil. Rozhadzuje ich od mala. A netusime co s tym. Skusali sme vysvetlovat ze ich to boli, potom sme ich pobrali, ze hracky odisli lebo sa k nim nesprava pekne, potom ked nejaku hodil a zlomil tak sme ju zaniesli spolocne do kosa a dali papa, lebo sme ju nemohli opravit, lebo sa to nedal a tak. Ale atale to robi. A uz je to nebezpecne. On hodi aj drevennu hracku aj 3 m a to ked trafi okno alebo muza tak konec.

Sprchoval sa doteraz v pohode, ma tam hracky a hral sa, plaval a tak. Dnes nic. Len rev a hadzal sa o zem a neviem co robit. Ja ho musim chytit aby si neublizil a to ho este viac vytoci.

Mal by aj inhalovat, alw to je mission impossible. Nechce to dychat ani 1 min. Nic co mu ukazeme neurobi naschval tak ako sme mu ukazali.

vrds
autor
4. sep 2025
@pohodacka03

@vrds co si opisala je uplne normalne spravanie dietata v tom veku. Hodi vlacik, poviem, ze vlacikom sa nehadze, lebo niekomu ublizi. Ak spravi zas, tak mu beriem hracku. A kreslit vydrzi moj 2,5 rocny asi 20 sekund. Raz pokreslil celu stenu sestre, nadsene ma prisiel zavolat a ukazal mi to so slovami: ta daaa. A cakal pochvalu 😆. Mal vtedy dostatocne jasne vysvetlene, ze po stene sa nekresli

@pohodacka03 ja mu to vysvetlujem, ale dojde dalsi den a urobi to iste… stale dokola to robi

vrds
autor
4. sep 2025
@lucia13022023

@vrds videl ho psychológ? Pediater nič nehovorí? Skúšala si si vypočuť názor viacerých odborníkov?
Lebo aj my sme mali dr (úplne rozdielne dieťa, žiadna diagnóza) ktorá len mavla rukou - ved je to normálne, nič sa nedeje - išla som k druhej, hneď brala krv a zistilo sa niečo.. Nejdem rozoberať co, nemá to nič spoločné s témou, len tým, že som išla za druhou dr, som synovi zachránila život. Tým chcem povedať, že niekedy nestačí jeden názor pediatra/psychológa. Ak sa ti toto správanie nepozdáva, treba pátrať, riešiť, pytat sa.. Možno vám niekto kvalifikovaný pomôže ako sa k nemu správať aby to jemu neublížilo a vy budete v rámci možností v kľude.

@lucia13022023 a co zistili. Boli sme u 4 psychologov, 2 gastro, 1 imunoalergo, pediatricku mame rovnaku, ale ta chodi furt na dovolenky tak ho od novembra nevidela. Vzdy ked bol chory sme boli u zastupujucej take ho videli aj ini lekari a vsetko ok.
Sle tam sa sprava vzorne. To len doma a u babiek je taky problem.

vrds
autor
4. sep 2025
@pohodacka03

@pohodacka03 tak neviem ci je to normalne spravanie, lebo tu v okoli take dieta nemame co by to robilo.
My mame uplneho certika oproti tym co su tu okolo nas… on akoze vydrz ma , ale ten koniec je vzdy rovnaky- roztrhat, dotrhat, rozhadzat, znicit a pri tom sa hodi o zem a place s protom sme nic neurobili a robi krik. Amy musime hned upratovat, zbierat a tak.., nechapem to rozhadzovanie, co tym mysli…

pohodacka03
4. sep 2025
@vrds

@pohodacka03 ja mu to vysvetlujem, ale dojde dalsi den a urobi to iste… stale dokola to robi

@vrds vezmes tu hracku, ked ju hodi ak to zopakuje? A jasne, ze to spravi aj dalsi den, hadzanim moze vyjadrovat nudu, frustraciu... A je to bezne v tomto veku. Ale vies co? Bude to casom lepsie. Medzi 2 a 3 rokom mam pocit, ze deti robia velke pokroky a z takeho "hlupuckeho" babatka, ktore skusa vsetko co nemoze(aj nervy rodicov) sa stane maly partak. Z vela veci vyrastie, pochopi.

vrds
autor
4. sep 2025
@pohodacka03

@vrds vezmes tu hracku, ked ju hodi ak to zopakuje? A jasne, ze to spravi aj dalsi den, hadzanim moze vyjadrovat nudu, frustraciu... A je to bezne v tomto veku. Ale vies co? Bude to casom lepsie. Medzi 2 a 3 rokom mam pocit, ze deti robia velke pokroky a z takeho "hlupuckeho" babatka, ktore skusa vsetko co nemoze(aj nervy rodicov) sa stane maly partak. Z vela veci vyrastie, pochopi.

@pohodacka03 on veci hadze uz tak 1,5 roka a nelepsi sa to. Uz akoze stracame nadej

deedol
4. sep 2025
@vrds

@pohodacka03 on veci hadze uz tak 1,5 roka a nelepsi sa to. Uz akoze stracame nadej

@vrds mozete mu dat nieco bezpecne, co moze hadzat? Plysove looty/hracky, vankus. A urobit z toho zabavu, povedat nieco ako - aha, potrebujes nieco hodit? Vlacik nie, ale mozes toto, a skus poriadne, co najsilnejsie do steny/o zem/do krabice. A este a este… kym bude chciet.

akvi
4. sep 2025
@vrds

@akvi opisane je to pod prispevkom, nechce sa mi to pisat.
Je alergik- vlasy musime umyvat kzdy den, ma tam
Pel a prach a na to je alergicky, ked neumyjeme do rana ma krvave oci a rezu ho a place. Takze bohuzial toto robit proste musime.
Zuby- umyvemae len raz. Ranne umyvanie sme vypustili aby sa nam ulavilo. A ulavilo, ale musim mu vecer umyt, lebo ked to neurobim rano uz ma taky zlty povlak ze to je fakt viditelne a teda na tom je fakt vela bakterii ktore alergik s oslabenou imunitou nepotrebuje.

Ano je to zatial zacarovany kruh. Niektore dni su lahsie. Ale je ich malo. Nemozeme s nim ust na vylet, lebo nenaje sa v inom prostredi, aj dovolenku sme zrusili, nemalo by to ecekt iba vacsia zataz lre nas by to bola.

Napr. Ked hadze hracky, neviem co urobit aby to nerobil. Rozhadzuje ich od mala. A netusime co s tym. Skusali sme vysvetlovat ze ich to boli, potom sme ich pobrali, ze hracky odisli lebo sa k nim nesprava pekne, potom ked nejaku hodil a zlomil tak sme ju zaniesli spolocne do kosa a dali papa, lebo sme ju nemohli opravit, lebo sa to nedal a tak. Ale atale to robi. A uz je to nebezpecne. On hodi aj drevennu hracku aj 3 m a to ked trafi okno alebo muza tak konec.

Sprchoval sa doteraz v pohode, ma tam hracky a hral sa, plaval a tak. Dnes nic. Len rev a hadzal sa o zem a neviem co robit. Ja ho musim chytit aby si neublizil a to ho este viac vytoci.

Mal by aj inhalovat, alw to je mission impossible. Nechce to dychat ani 1 min. Nic co mu ukazeme neurobi naschval tak ako sme mu ukazali.

@vrds rozhadzovat hracky je v tomto veku uplne ok, je to pre to dieta zabava. Ak je to nebezpecne, odclen skatulu s hrackami, ktore nechces, aby hadzal a daj mu ich len vtedy, ked sa hras s nim. Bud pripravena, ze to opat skusi, stopni ho, chyt ruku, ak nepomoze, hracku vezmes a odlozis. Vytrvaj v tom, on casom pochopi, ze hodit plysaka je ok, hodit tazky vlacik nie.. Komentuj to jednoducho, netreba vela kecov, uz vobec nie vycitky..len sucho skonstatuj, vlacik nehadzeme.... Naplnaj mu potrebu hadzania, hadzte vsetko, co sa hadzat da, ked idete vonku, hadzte kudne kamene a vsetko, co najde - chodte tam, kde to robit moze..

Obcas pomoze dat pauzu niekolko dni od cinnosti, pri ktorej je cirkus. Takze ak dnes v sprche reval, zajtra nesprchuj, pozajtra uvidis.. Niekedy to dieta priam vyciti, ze ty mas z niecoho uz dopredu nervy, tak sa hod do kludu a neboj sa dopredu.

Moj je AS a tiez som si uzila. Skus nejake taktiky, ktore na AS funguju, mozno pomozu aj u vas, hoc tvoje dieta nema diagnozu - u AS je dolezite dieta pripravovat na situacie. Aj na tie uplne najbeznejsie, lebo male dieta nema pojem o case, nemusi ani vnimat ten rytmus cinnosti este. Cize ak som chcela dieta sprchovat, oznamila som mu dopredu, ze ked sa dohrame, ide do sprchy. Rozpravali sme sa o tom par minut predtym, vyberal si hracky, ktore si tam vezme, chystali sme pyzamko, ktore si oblecie.. proste priprava na to, co bude nasledovat.. To iste vlasy, zuby, jedenie..Proste vsetko som oznamovala dopredu, aby to stihal spracovat.. Veci ako navsteva doktora, to sme ho pripravovali aj tyzden dopredu. Dovolenka, aj mesiac dopredu.

pohodacka03
4. sep 2025
@vrds

@pohodacka03 tak neviem ci je to normalne spravanie, lebo tu v okoli take dieta nemame co by to robilo.
My mame uplneho certika oproti tym co su tu okolo nas… on akoze vydrz ma , ale ten koniec je vzdy rovnaky- roztrhat, dotrhat, rozhadzat, znicit a pri tom sa hodi o zem a place s protom sme nic neurobili a robi krik. Amy musime hned upratovat, zbierat a tak.., nechapem to rozhadzovanie, co tym mysli…

@vrds Rozhadzovat hracky je normalne spravanie, hadzat sa o zem tiez, zalezi od toho ako casto. Moj prostredny tiez rad nicil, ja som mu davala papier a ukazala mu, ze ho moze trhat na male kusky, dala mu kelimok a tam to mal hadzat. Takisto auticka na skrutky rad rozoberal. Teraz najmladsi tiez rad nici, jeho zase absolutne vie zabavit strihanie papiera. Trhat vatu by tiez mohol, ak ma rad taketo cinnosti. Staviame si veze z kociek a burame casto(ked zacne rozhadzovat beriem mu). Na hadzanie - kupila som male lopticky a hadzal do krabice. Aj taky ten detsky terc s cislami a loptickami. Nestracaj nadej, u nas sa to rapidne zlepsilo po 3 rokoch, teraz tiez cakam na zlepsenie u najmladsieho. Napriklad moj prostredny sa menej hadzal o zem a rozhadzoval veci v dni, ked sme boli vonku a bol vybehany.

anonym_bdb32b
4. sep 2025
@vrds

@anonym_91e5bd snazim sa tomu vyvarovat, ale ked to inak nepojde budem nutena to apravit. Fakt uz nevladzeme takto zit

@vrds mrzí ma vaša situácia a absolútne vás chápem s pochopí vás len človek čo to zažil alebo človek moc empatický.... Máte toho všetkého veľa , ste totálne psychicky vyčerpaná a niet sa diviť. Napíšem asi veľmi nepopulárny názor ja nie som za násilie ale túto bude treba jasné a pevné hranice. Nie ho zdrať to nemám na myslí ale nemôže si otca dovoliť predsa biť? Vy ste autorita to si treba uvedomiť. A musí vás tak vnímať aj on a zjavne autoritu chápe. Chápem aj že doma popustí emócie ktoré v škôlke nemôže. Ale odtiaľ potiaľ. Proste hranice prídeš tuto a ďalej nesmieš. Dnes je taká doba že treba deťom dovoľovať všetko čo chcú , nechať im nech si oni vyberú a hlúposti proste. Keď treba zvýšiť hlas tak treba. Keď treba pohroziť tak treba. A tresty. Mňa tu ukameňujú ale odmena trest dobre fungujú. Dieťa je ešte v rannom veku verím že to zvládnete. Držím vám palce a naozaj naozaj vám rozumiem. Ste dobrá mama keby nie tak ho zderete z kože a nepíšte sem o rady. Je normálne to ako sa cítite. Ale napriek tvrdšej výchove mu nikdy nezabudnite každý deň ukázať lásku , polubit ho aj mu ukázať že ho chápete že mu nedáte tú sladkosť čo chce a ono sa vzpiera. Potrebuje vás moc ešte. Veľa síl.

pohodacka03
4. sep 2025

Este mi napadlo, mali sme jeden cas penove kocky, tie by tiez mohol hadzat, lebo nimi neublizi.

anonym_bdb32b
4. sep 2025
@akvi

@akvi pracujem v oblasti zubov a teda čistenie zubov obzvlášť deťom má brutálne veľký význam. Ale asi to pochopíte až keď bude sedieť s kazom na kresle a bude mu treba dať injekciu. Ráno kľudne neumyvajte ale večer prosím áno.

akvi
4. sep 2025
@anonym_bdb32b

@akvi pracujem v oblasti zubov a teda čistenie zubov obzvlášť deťom má brutálne veľký význam. Ale asi to pochopíte až keď bude sedieť s kazom na kresle a bude mu treba dať injekciu. Ráno kľudne neumyvajte ale večer prosím áno.

@anonym_bdb32b o moje dieťa sa fakt báť nemusíš, je už dospelé a nemá jediný kaz. Ja nikde nepíšem, že netreba čistiť. Ale ak to má byť každodenný dvojhodinový boj, tak to proste aj tak nemá zmysel, pretože revucemu hadzajucemu sa dieťaťu aj tak nič nevycistis. Ale toto pochopí len rodič náročného dieťaťa. A určite je oveľa dôležitejšia strava a zdravý mikrobiom, ako nejaké náhodné šuch sem šuch tam pri nespolupracujucom dieťati.

anonym_aa8ab6
4. sep 2025
@vrds

@anonym_598d62 tak to je mozne, lebo ho uz mame obaja pokrk. A nie len my. Ani stari rodicia ho nechcu a sirsia rodina. Vsetkych bije, hadze sa tam na zem a reve len tak na pockanie. A to je on ten stredobod pozornosti stale lebo ineho vnuka nemaju. Nechcu ho ani postrazit na 2-3h. Aj tam sa sprava zbesilo.

@vrds Ale búchanie u 2,5 ročného dieťaťa je normálne. Tam nepomôže iné ako chytenie ručičky a povedané že nesmie sa bit. Toto vám ta psychologicka nepovedala? A tobôž má to neprekvapuje ak chodi do škôlky. O to viac toho potrebuje zo seba dostať. To nie je maly dospelý, že mu povieš raz, pochopí a už to neurobí.
Ak to aj pochopí, v tej chvíli prestane, o minútu sa to môže zopakovat. A to preto že je to normálne pre tento vek.
Mám o niečo staršieho, podobného. Staršia bola náročná ale mladší nám ukázal že náročnosť môže byt ešte x1000 a veru by som ho opicou nikdy nenazvala. A teda viem čo je to mat náročné dieťa x2

lucia13022023
4. sep 2025
@vrds

@lucia13022023 a co zistili. Boli sme u 4 psychologov, 2 gastro, 1 imunoalergo, pediatricku mame rovnaku, ale ta chodi furt na dovolenky tak ho od novembra nevidela. Vzdy ked bol chory sme boli u zastupujucej take ho videli aj ini lekari a vsetko ok.
Sle tam sa sprava vzorne. To len doma a u babiek je taky problem.

@vrds aha.. No tak u neviek co radiť. Držím palce teda.

anonym_7201b7
5. sep 2025
@vrds

@anonym_7201b7 moj pohlad na dieta je triezvy. A niesom zla matka ked sa nechcem nechat bit od neho do tvare a aj muz a ziadam tu radu ako na neho aby jednoducho prestal niektore neakceptovatelne veci robit. Mimochodom tie tresty davaju aj v skolke. Si nemyslite ze vase deti su tam hyckane ako doma.
Neposluchas- sadnes na lavicu a musis tam sedie
Niekoho buchnes, das facku- detto
Ked to nestaci tak za dvere, alebo za zavrs… ale to vam nikto nepovie. Bez trestov by im tam tie deti skakali po hlave.
Takze povedia to kludnym hlasom alebo mierne zvysenym ale funguje to aj v sucasnosti.

@vrds ja si nemyslím, že tam sú deti hyckane ale v škôlke platia stanovené pravidlá a kto ich poruší trest je pre tie deti to, že sa nehrajú s ostatnými ale stoja pri učiteľke alebo sedia pri stole nejakú dobu a potom sa idú zase hrať a keď sa to stane ešte pár krát tak až vtedy začínajú učiteľky kričať a NIČ viac.

vrds
autor
5. sep 2025
@anonym_aa8ab6

@vrds Ale búchanie u 2,5 ročného dieťaťa je normálne. Tam nepomôže iné ako chytenie ručičky a povedané že nesmie sa bit. Toto vám ta psychologicka nepovedala? A tobôž má to neprekvapuje ak chodi do škôlky. O to viac toho potrebuje zo seba dostať. To nie je maly dospelý, že mu povieš raz, pochopí a už to neurobí.
Ak to aj pochopí, v tej chvíli prestane, o minútu sa to môže zopakovat. A to preto že je to normálne pre tento vek.
Mám o niečo staršieho, podobného. Staršia bola náročná ale mladší nám ukázal že náročnosť môže byt ešte x1000 a veru by som ho opicou nikdy nenazvala. A teda viem čo je to mat náročné dieťa x2

@anonym_aa8ab6 tak za prve, pouzila som prirovnanie k opici “ako opica”. Nikde som nepisala ze je opica. To za prve a za druhe rozumiem ze to tak ma byt, ale nostop? Nemame ziadny pohodovy den kde by sme si povedali ze dnes to bolo fajn. Iba tlaky a iba toto. Kazdy jeden den a potom ma aj este horsie dni. Uz neviem ako to opisat. A od leta sa to este horsi.

vrds
autor
5. sep 2025
@pohodacka03

Este mi napadlo, mali sme jeden cas penove kocky, tie by tiez mohol hadzat, lebo nimi neublizi.

@pohodacka03 mame lopticky penove, ale nebavi ho to hadzat lebo to neurobi to buch… takze ich bohuzial nepouziva

vrds
autor
5. sep 2025
@anonym_bdb32b

@vrds mrzí ma vaša situácia a absolútne vás chápem s pochopí vás len človek čo to zažil alebo človek moc empatický.... Máte toho všetkého veľa , ste totálne psychicky vyčerpaná a niet sa diviť. Napíšem asi veľmi nepopulárny názor ja nie som za násilie ale túto bude treba jasné a pevné hranice. Nie ho zdrať to nemám na myslí ale nemôže si otca dovoliť predsa biť? Vy ste autorita to si treba uvedomiť. A musí vás tak vnímať aj on a zjavne autoritu chápe. Chápem aj že doma popustí emócie ktoré v škôlke nemôže. Ale odtiaľ potiaľ. Proste hranice prídeš tuto a ďalej nesmieš. Dnes je taká doba že treba deťom dovoľovať všetko čo chcú , nechať im nech si oni vyberú a hlúposti proste. Keď treba zvýšiť hlas tak treba. Keď treba pohroziť tak treba. A tresty. Mňa tu ukameňujú ale odmena trest dobre fungujú. Dieťa je ešte v rannom veku verím že to zvládnete. Držím vám palce a naozaj naozaj vám rozumiem. Ste dobrá mama keby nie tak ho zderete z kože a nepíšte sem o rady. Je normálne to ako sa cítite. Ale napriek tvrdšej výchove mu nikdy nezabudnite každý deň ukázať lásku , polubit ho aj mu ukázať že ho chápete že mu nedáte tú sladkosť čo chce a ono sa vzpiera. Potrebuje vás moc ešte. Veľa síl.

@anonym_bdb32b no to sme skusali niekolko krat. Lenze on je natolko inteligentny ze nas vydiera s jedom. Ked sme nastavili hranice prestal jest uplne. Ked sme povolili tak zacal jest. A toto je kamen urazu u nas, lebo potrebujeme aby sa najedol a teda aj rano, aj na obed aj vecer. Cize stale aby jedol. Nikdy sa nam to nepodarilo a s tym jedlom to robi uz od 1r. Pobehali sme vysetrenia, lekarov a zaver bol, ze to robi vedome ako plan.. neverila som to ze ako 1r toto dokaze ale dnes uz tomu verim. A dakujem…