icon

Nezvládame dvojročného syna

17. dec 2025

Dobrý deň, hľadám skúsenosti a rady mám a rodičov, ktorí si prešli niečím podobným ako my alebo sa chcem len vykecať, lebo to nedávam. Bude to dlhé. 

Syn má dva roky a dva mesiace. A každý jeden deň je peklom. Od rána, kedy vstane až kým nejde spať na obedný spánok a neskôr na nočný, sa správa veľmi nepríjemne. Začnem tým, čo nás s mužom trápi najviac, a to, že nás otĺka. Pri každom zákaze, príkaze, usmernení, zmene situácie, nás začne búchať rukami. Búcha aj hračkami o steny, stôl, kuchynskú linku,... Silno a zákerne. Doma máme prakticky všetko zničené. Nechce jesť, je prieberčivý, nechce pustiť hračky z rúk, nechce dodržiavať stanovené pravidlá, nechce sa obliekať alebo vyzliekať, prebaľovať, nechce sa kúpať a potom nechce vyjsť z vane, nechce kráčať po parku alebo naopak, nechce sedieť v kočíku. Tieto situácie sú denne.

Po novom začal odmietať muža, svojho otca. Nechce s ním tráviť čas, nechce sa s ním hrať a rituály, ktoré spolu mali, muža už nebavia, lebo sa cíti odstrkovaný. Večer ho vždy kúpal on, pár dní v týždni vždy uspával, robili si chlapské soboty, jazdili autom do umývarky a pod. Ešte ako bábo ho muž pravidelne nosil v nosiči, kŕmil, prebaľoval...všetko ako ja. 

Viem, že deti v tomto veku majú obdobie vzdoru. To jeho začalo okolo 18-tich mesiacov, kedy si pri každom "nie" búchal hlavu o stenu. Veľmi ma to trápilo, tak sme sa objednali na psychologické vyšetrenie. Samozrejme sme na Slovensku, termín sme dostali až o pol roka, čiže keď už mal dva roky. 

Medzičasom si tú zlosť prestal ventilovať búchaním hlavy a zmenil to na búchanie nás rodičov a trieskaním do vecí. Sedenie s psychologičkou ma veľmi nenadchlo, ale máme dohodnutý ďalší termín, aby sme sa pobavili o aktuálnom stave. Povedala, že síce je skoro hodnotiť, ale nemyslí si, že má syn diagnózu ako autizmus. Ďalšie stretnutie bude v januári.

Syn bol veľmi dobré bábätko a do jedného roka bol doslova ukážkový. Z tohto dobrého obdobia mu zostal len kvalitný spánok (fakt dobre spí cez deň a celú noc s jedným zobudením na mlieko) a keď má náladu, tak dobre a pestro je. Veľa si čítame, kreslíme, rozhadzuje a upratuje kuchynské hovadinky (korenie, vykrajovátka...), pomáha mi s praním, rád utiera prach, miluje autíčka a sám sa prehrá vo svojej izbe aj desiatky minút, hovorí mi, ako sa mám hra't s autíčkom a potom to 500x opakujem. Začína si predstavovať situácie a potom sa podľa toho hrá (zápcha aút na ceste, sanitka musí pomôcť inej hračke). Je veľmi všímavý, neunikne mu žiadny detail, má extrémne dobrý sluch. Keď má dobrú náladu, je to veľký pohoďák. Začína prejavovať zmysel pre humor, rád sa smeje a "sranduje", aby sme sa smiali všetci. Prejavuje empatiu, keď ma niečo bolí, tak ma hladká alebo keď počuje na ulici plakať bábätko, tak zosmutnie. 

Čo ma na tom najviac štve je, že ten bordel a krik a hysák nerobí nikde inde a s nikým iným. Pripadám si neschopná. 

Často je so starými rodičmi z oboch strán a s jednými aj druhými je ukážkový. Jedna aj druhá babka ho pravidelne strážia a nemáme problém im ho nechať aj na večer a my máme program. Na dva dni v týždni chodí na doobedie+obed do jaslí. Miluje to tam. Má rád deti, postupne sa zapája aj do aktivít, pekne je a vždy všetko zje a dobre sa na neho nabaľujú nové slová a sociálne zvyklosti. To je hlavný dôvod, prečo sme tie jasle skúsili.  Má to tam rád až tak veľmi, že keď pre neho prídem, nechce ma a nechce ísť domov. Učiteľky mi vraveli, že tam nebúcha seba, druhých a ani hračkami o steny. Proste, tam nerobí nič z toho, čo doma. 
Ja som tak vynervovaná, že s ním už takmer nikam nechodím a trčíme len doma, ledva s kočíkom do potravín alebo raz za týždeň pešo po okolí v našej štvrti. A ja som vždy bola zástancom toho, že dieťa je súčasťou života a sveta a dopĺňa tú rodinu na ceste, kam potrebuje rodina ísť. Od júna sme neboli na dovolenke ani výlete. V kaviarni si nemôžem vziať so sebou kávu. Ísť pokojnejšou ulicou? Kdeže, musíme ísť len cez tie najväčšie križovatky, pretože tam sú autá. Ihrisko? Obľúbený detský kútik? Nie, radšej si ušetrím nervy. (A to sme v lete a ešte na jeseň boli na ihrisku takmer denne.)

Často mi rupnú nervy a kričím a dám mu po zadku. Vždy ma to mrzí a nerada to robím. Ono to vlastne nepomáha. Nedáva to logiku, dám mu po zadku, pretože nechcem aby ma otĺkal? Lenže ani trpezlivé prečkanie hysáku nepomáha. Držať mu ruky, kým ho to prejde, nepomáha. Láskavé vysvetľovanie nepomáha. Okríknutie nepomáha. Odvedenie pozornosti nepomáha. Hravá forma nepomáha. Hľadám, čo pomáha.

Strana
z4
tyriss
23. dec 2025
@anonym_e772f2

@tyriss vidím, že ťa v osade nenaučili slušne sa vyjadrovať.

@anonym_e772f2 vzdy sa vyroja antivaxerky, ktore valaju vsetko na vakciny. Neviem o akej osade tu trepes (ano, pretoze rozpravat hluposti je trepanie) a strasis. Predpokladam, ze si dalsia kovana imunologicka s titulom z googlu. Skoda, ze na vas su iba pokuty za neockovanie a nie nieco prisnejsie, ked ohrozujete svojou tupotou a nezodpovednostou deti a verejne zdravie.

tyriss
23. dec 2025
@anonym_e772f2

@tyriss vidím, že ťa v osade nenaučili slušne sa vyjadrovať.

@anonym_e772f2 a odkaz na inu diskusiu z konika je akoze co? Vedecka studia z pubmed-u? Urob nam anonym sluzbu a nevypisuj tu nezmysly.

lucianaaaaa
23. dec 2025

@anonym_autor Nie ste neschopna mama, len nemate nastroje ako inak.. Dieta v tom veku chce autonomiu a preto vela hovori nie, zacinaju boje o moc = mama chce toto, dieta toto.. a akou formou sa to riesi, tak bud dietatku narasta frustracia alebo sa uci ako zvladat situacie.. je to vyvoj mozgu a nema isto ziadnu poruchu.. A vase dietatko ma velku frustraciu a to, ze nejde za Vami v jaslickach je ukazovatelom, ze ma vyhybavu vazbu.. Velmi vela a priam zazraky robi porozumenie, ak ma 'tantrum' napr.ze chce modry poharik a dostane ruzovy, tak len mu uznavat : si chcel ten modry ze.. asi sa ti paci ze.. a potom ak treba drzat si hranicu : uz nejdeme davat modry poharik, viem ze sa ti to nepaci, mozes si to vyplakat a potom len pri nom ticho bez rozpravania sediet, popripade len povedat " som tu s tebou, zvladneme to" a preckat tu jeho burku..no bez vlastnych emocii, to je dolezite, len pokojne.. prvykrat to bude silna burka a kazdym razom bude mensia no uplne sa nestrati, lebo mozog proste nie je vyvinuty..no tymto sposobom 'nejdete proti nemu' lebo ono hlavne potrebuje vediet, ze niekto chape jeho potrebam.. Ak by ste chceli, ozvite sa, som ucitelkou v Montessori jaslickach a rodicovska poradkyna..

anonym_a63825
23. dec 2025

Syn sa mi vedel hodit o zem,a ja si lahla vedla neho a robila to,co on.Ked to videl,kukal na mna,kym som ja vrieskala ako on,potom zase on,zase ja.Urobil to este par krat,aj ja a uz to viac nerobil.
Nastastie mi to robil len doma.

katarinka1313
23. dec 2025

Rozhodne sa obratte na odbornika, psychologa so skusenostami na PAS. Chapem ako to mate narocne, nevieme si vsak ani predstavit, ake tazke to musi byt pre vase dietatko, kym nerozumiete, co sa mu deje 🙏

lauricka
24. dec 2025

@anonym_autor zákazy, príkazy, stanovené pravidlá... no, neviem, možno sa správate neprimerane striktne k jeho veku, nerozumiete mu, jeho vnímaniu veci, tak ide proti vám. Starí rodičia sa tak asi nesprávajú, tak tam je OK. Asi treba popracovať skôr na sebe, než dieťati. Má LEN dva roky, komunikácia musí byť primeraná.

autor
6. jan 2026

Ďakujem za množstvo komentárov a dobrých rád. Veci som si nechala uležať v hlave. Na niečo som sa pozrela inou optikou. Objednala niektoré spomenuté knihy. Niektoré konkrétne rady som od slova do slova využila aj doma. A hlavne, ja som sa hodila do väčšej pohody. Syn vhupol do novej fázy, my to voláme, že postúpil do ďalšieho levelu. Ešte viac sa mu rozviazal jazyk a pekne spája slová, takže komunikácia je zasa o niečo jednoduchšia.

Strana
z4