Oneskorená reč u 2,5-ročného dieťaťa - skúsenosti a rady
Ahojte
Mám 2,5 ročnú dcérku, je šikovná, zdravá, rozumná, ale všimla som si, že jej reč nie je úplne primeraná veku. Preto sme sa objednali k logopedičke a začíname to riešiť. Nezanedbávame to, len ma ako mamu občas chytí strach a veľa nad tým premýšľam.
Chcela by som sa spýtať, či je tu niekto, kto mal alebo má doma dieťatko s oneskorenejším rozprávaním a riešili ste to s logopédiou? Ako to u vás prebiehalo, kedy ste videli pokroky a čo vám najviac pomohlo?
Ak by sa niektorej nechcelo písať verejne, budem rada aj za súkromnú správu. Skôr sa potrebujem porozprávať s niekým, kto si tým prešiel, lebo niekedy mám pocit, že to prežívam sama.
Ďakujem ❤️
@lienka951 aj syn má 2.5 a nevie veľa.slov, zopakuje škaredo ale snaží sa. V 2 sme boli u neurologicky ktorá nám povedala že je hypotonicky a má oslabené svalstvo tak aj rozprávať bude neskôr. Ale k logopedicke sa ho chystám tiež objednať pre istotu 🙂 je dobré aby si šla tiež keď máš pochybnosti 🙂
Odporucam knihu o detskej reci, vies si stiahnut pdf zadarmo, pisali ju logopedicky, su tam hrave cvicenia na rozvoj reci. Drzim palce ❤️
Dcéra zacala rozprávať až po 3 roku . Keď som išla k logo ,ani sa somnou nebavila ,ze ma ešte čas a ak rozumie co je co ..napr podaj mi pohár ..vie co je pohár atď tak proste to chce len čas. Horšie by bolo keby nepozná veci atď...povedala mi ,že škôlka pomôže a veru pomohla ...tam sa rozkecala .
2,5 r dieta ma ešte naozaj na všetko čas.
Obe deti (syn aj dcera) zacali rozpravat po 3r. Chodili sme logopedicke a dnes som rada ked sa im na chvilku zavru usta 🤣🤣 Nie si sama, hlavne sa nestresuj, vybehni s nou logopedicke, kazde dieta ma svoj cas a aj tvoja malinka 🙂 Drzim palce
Mame 4 deti, prve zacalo hovorit v 2,5 roku cca, dovtedy hmmm, nooo, a takto 🙃, ale rozumel vsetkemu. Druhe dieta zacalo kecat v roku a tretie a stvrte okolo 2 rokov...
Uvidis, co Vam povie, podla mna to bude este v norme, ak dieta rozumie, co od neho chces.
Som z totálne inej generácie ako ty, možno z generácie tvojej mamy.
Ani jedno z mojich detí v 2,5 nerozprávalo a nejako som ti neriešila. Mladšie nerozprávalo ani v 3,5 tak som vyhľadala logopeda len pre radu ani som netušila či pracuje s tak malými deťmi, a pekne sa to rozbehlo do 5r.Nererim že by tým utrpeli .
Pokial ste vysetrili sluch (poriadne u usneho namerat, pediater to vie uplne prehliadnut 🙄 ), tak to chce len cas, dobre, ze sa jej venujete... nasmu museli usi operovat, potom sa rozbehol. Btw. vtedy uz rozpraval celkom pekne, naucil sa odcitat s pier...
Pokial ste vysetrili sluch (poriadne u usneho namerat, pediater to vie uplne prehliadnut 🙄 ), tak to chce len cas, dobre, ze sa jej venujete... nasmu museli usi operovat, potom sa rozbehol. Btw. vtedy uz rozpraval celkom pekne, naucil sa odcitat s pier...
@anjelicek26 uska veru prehliadnute nema,ale ze by nepocula skutocne pocit nemam ,pocuje ked vonku steka psik (ja si to nestihnem ani uvedomit) ale dala ste mi chrobaka do hlavy
Som z totálne inej generácie ako ty, možno z generácie tvojej mamy.
Ani jedno z mojich detí v 2,5 nerozprávalo a nejako som ti neriešila. Mladšie nerozprávalo ani v 3,5 tak som vyhľadala logopeda len pre radu ani som netušila či pracuje s tak malými deťmi, a pekne sa to rozbehlo do 5r.Nererim že by tým utrpeli .
@anonym_1df56f mam 41 takze nie som tiez najmladsia,ale kedze mala 2 roky a nehovorila ani mama a tata bolo to pre mna alarmujuce,viem ze ma cas ale zaroved viem ake je dolezite komunikovat nie len pre mna ale aj pre nu,preto to riesim,ale zaroven nestresujem,viem ze kazde dieta ma svoje tempo ale preco nepomoct niekde kde to mozno je potrebne a ja neviem ako?
@anjelicek26 uska veru prehliadnute nema,ale ze by nepocula skutocne pocit nemam ,pocuje ked vonku steka psik (ja si to nestihnem ani uvedomit) ale dala ste mi chrobaka do hlavy
@lienka951 je zhorseny sluch a hluchota a napriklad nepocut urcite tony, hlucha nie je ale problem zo sluchom moze mat aj tak... syn mal jedno ucho uplne hluche, druhe 40%.. normalne reagoval na vsetky zvuky, len napriklad u nas v dome nevedel definovat, s ktorej izby/poschodia ho volam a take drobnosti, ze sa citil nesvoj v kolektive, nevedel selektovat viacero hovoriacich ludi... rozpraval, pediatricka na prehliadke kde boli 1 na 1 vsetko ok podla nej... na usne sme sli na moju ziadost, operoval ho lekar do tyzdna..

Syn sa rozkecal až po 3 rokoch, dovtedy minimálne. K logopedicke sme ho nahlásili az keď bol v škôlke, kvôli "r" a aj to mal už pomaly 5.5 roka.