4-ročný syn je veľmi tvrdohlavý
Ženy idem si po rady, lebo už som v koncoch. Mám 4r syna, takmer 5. Je strašne tvrdohlavý. Od začiatku sme vo výchove s mužom viac-menej v zhode a ideme takou strednou cestou. Ani úplne voľna výchova, ale ani ako na vojne, aj keď pomaly tu začína byt bojové pole. Snažíme sa mu všetko vysvetľovať. Keď od neho napríklad chcem, aby niečo urobil a jemu sa nechce alebo nesúhlasí, skratka to neurobí a vyjednáva do bezvedomia až kým nekricim…čo je už začiatok úplnej utópie, lebo ja som teda dosť pokojný človek a vytočiť ma je dosť ťažké. Ale keď už som v stave, že po ňom začnem kričať, tak je to hrozne, reve on a potom aj ja. Ono ja chápem, že skoro všetky deti toto robia, ale s ním sa naozaj nedá. Aj keď niekam ideme, nikdy nechce ísť naspat domov, bol by vonku alebo na návšteve aj týždeň vkuse a nedá sa mu vysvetlit, že tak to nefunguje, on povie že chce a hotovo, až kým zase to nie je úplne vyhrotené - on piští, reve a dokola opakuje že nechce, keď by sme odišli sami, tak jemu to je jedno, vôbec sa nebojí. Boli sme aj u psychologicky, len skonštatovala že je tvrdohlavý. Rovnako to býva s obliekaním, umývaním…skratka hocičo čo si zmyslí. Ja som už úplne v koncoch z toho, že pomaly nič nejde bez kriku. Aktuálne mame doma 3m babatko, a keď začne plakať to a do toho potrebujem niečo od staršieho a ten začne vyvádzať, tak som zrelá na psychiatriu, rovnako muž. Tieto “problémy” sme mali dlhšie aj predtým nez mal súrodenca, takze tým to nebude. + sa mu venujeme na maximum, obaja. Nejaké rady?
@anonym_5473bb To je ako cez kopirak, presne rovnako, aj vek. V škôlke je ok?
@anonym_autor v skolke s nim nie je ziadny problem
@anonym_5473bb chodi do skolky? Ked sa mu nieco nebude pacit v skolke, tak tam ma zacat vrieskat a dupat? A potom v skole?
@anonym_74e19c iste vies, ze deti sa vyvijaju a ich schopnost ovladat emocie je uplne niekde inde v skolkarskom a v skolskom veku.
Do škôlky chodi, aj tam to bol problém, nechcel ísť von/dnu/do jedálne… Baby presne tak to robím a neustupujem, len teda ako som písala, keď sa nepohne a vyjednáva tak ho vyzleciem nasilu, alebo zoziapem a potom funguje. Občas sa začne aj na zem hádzať a napr. do muža si dovolil aj kopnúť, alebo ho skrabat. Vtedy mu dal aj po riti, na čo ho upozornil ešte pred tým, ale on ako keby to nechápal, že to naozaj urobi, aj keď to urobi. Do mna si take nedovolí, ale vravím ja nemám trpezlivosť s ním vyjednávať. A maly neznáša to nasilu vyzliekanie.
@anonym_autor Viem, že teraz je trend kadejakých výchovných metód. Moja mamka pred viac ako 40 rokmi s láskou používala metódu počítania do 3. Mne sa to osvedčilo pri 4 deťoch bez kriku (syn má 20 r., dcéra 18 r. a dvojičky 5 r.). Je to rozhodnutie s plnou zodpovednosťou a láskou. Musíte sa dohodnúť s manželom a byť dôslední v tom. Synovi treba povedať, že na neho nechcete už kričať, že je múdry chlapec a že to bude fungovať od dnes takto. Pekne povedať - to a to (napr. 3x sa šmykneš) a ideme. Ak neposlúchne, budete počítať do 3. Ak neposlúchne a poviete 3, priložite na zadok. Povedať: idem a ideš aj Ty. Bez vysvetľovania. Synovi to stačilo zažiť 1x - pochopil, dcére -2x a pochopila, jednej dvojičke 1x - pochopila a druhej dvojičke 2x - pochopila. S bratom sme neskôr na ZŠ mali z toho zábavu, že mamka počíta bežme, poďme, robme... 🙂 a to isté aj naše staršie deti 🙂. Žiadna ujma ani trauma z toho nebola, nie je a ani nebude. U dvojičiek to tiež funguje veľmi efektívne. Deti sa potrebujú učiť poslušnosti rodičom a tým budú schopné v živote rešpektovať aj autority - napr. učiteľky. Z našich skúseností, ak deti nie sú ako malé poslušné a rodič ide vysvetľovacou metódou do nemoty, tak si s takým dieťaťom v puberte neporadia. Počítacia metóda zaberá aj v puberte, lebo rešpektujú rodiča už skôr, keď boli malé detičky a vedia, že je to vážne, ak mamka al. ocko počítajú. Samozrejme, že po zadku nedostanú 😉🙂, ale sú naklonené k poslušnosti a veci urobia bez kriku. Táto metóda fungovala aj u synov (už sú dospelí) psychologičky, u synov (5 r. a 3 r.) mojej kolegynky, ktorá si tiež nevedela rady - to je pol ročná záležitosť. V dobrom píšem.
Tvrdohlavosť nie je diagnóza, je to len výhovorka rodičov. No jasnou diagnózou je zanedbanie výchovy a z toho vyplývajúca rozmaznanosť. Niekedy z opičej lásky u celkom malého dieťaťa sa všeličo prehliada, len aby bolo všetko podľa neho a ono bolo spokojné. Končí to detskou neposlušnosťou a neskôr úplnou neakceptáciou rodičov a problémami, na ktoré je zle čo i len pomyslieť. K tomu už má celkom dobre nasmerované. Dieťa si voči rodičovi nesmie nikdy nič dovoľovať. Ak to nie je nejaká vážna psychická porucha, ktorá sa objaví neskôr, potom je to iba rozmaznanosť.
@beata_k A veď napr. ja mu to takto poviem ideme a hotovo a on začne vyjednávať, neustúpim aj keď si ide svoje, ale on sa nepohne len preto, ze ja som povedala. Predtým som sa ho snažila namotivovat, že doma budeme robiť to a to alebo tak, že musi mi ukázať kde som zaparkovala a pod…dať mu “úlohu” to celkom zaberalo, lebo hovoriť mu že ideme domov je neskoro nezabralo. ale ak nic, tak ide nasilu a hľadám cestu ako to zlepšiť…
@anonym_autor Boze, vezmem dieta a odnesiem ho. Akoze, co sa mu mas na kolenach prosit?
Pocituje dosledky svojho spravania? Alebo mu len dohovaras?
@anonym_autor Boze, vezmem dieta a odnesiem ho. Akoze, co sa mu mas na kolenach prosit?
Pocituje dosledky svojho spravania? Alebo mu len dohovaras?
@beata_k mojho 26kg stvorrocaka by si nechcela odnasat🤣 ale s nim sa da dohovorit. Ale ten mladsi, to je najvyssi level tvrdohlavosti, nastastie je mensi, takze toho chytim a ideme. Ale podla mna toto nechce autorka (ani ja). Chcelo by to nejake lepsie riesenie, ale buhvi ci existuje….zasa z nich nechcem poslusne opicky, ktorym budu srat pocas zivota “autority” na hlavu, lebo sa musia naucit posluchat na slovo.
Kedysi jednoduchí ľudia vedeli dobre vychovať svoje deti, teraz vzdelaní nedokážu zvládnuť ani malé dieťa. Treba sa zamyslieť, čo by urobili vaši rodičia, ak by ste sa boli takto správali ? A ako by sa zachovali vaši starí rodičia, ak by im to deti robili? Napriek tomu celé tisícročia dokázali rodičia vychovať deti, ktoré robili správne rozhodnutia a do konca života sa ich ctili a vážili si. Ak to dieťa bolo horšie zvládnuteľné, tak nešetrili ani výchovnou. Jeden psychológ raz napísal. že u agresívneho dieťaťa pomôže poriadna facka na ústa a vtedy sa spamätá. Chvalabohu, že takúto liečebnú metódu som nemusela nikdy použiť a deti boli vždy vzorom, ale... Čokoľvek sa riešilo, nič sa neprehľadlo, vždy sa to s poučením riešilo do konca. Nič sa nesmie prehliadať, nič sa nesmie nechať bez riešenia, kým si dieťa neuvedomí, že urobilo zle a môže stratiť dôveru rodičov, na ktorej mu musí veľmi záležať. Inak výchova zlyhala.
@beata_k mojho 26kg stvorrocaka by si nechcela odnasat🤣 ale s nim sa da dohovorit. Ale ten mladsi, to je najvyssi level tvrdohlavosti, nastastie je mensi, takze toho chytim a ideme. Ale podla mna toto nechce autorka (ani ja). Chcelo by to nejake lepsie riesenie, ale buhvi ci existuje….zasa z nich nechcem poslusne opicky, ktorym budu srat pocas zivota “autority” na hlavu, lebo sa musia naucit posluchat na slovo.
@hederamonstera akoze, ja mam tak pocuchane nervy uz, a zaroven som dostatocne urastena, ze mojho zdvihnem za bundu jednou rukou a prenesiem, ked ma ze ozaj vytoci😀 so mnou sa uz proste moje deti nezahravaju, dvojmaterstvo sa podpisalo na mojom gentle parentingu statocne.😀
Autorka, nam doma najhladsie zaberaju tresty. Syn ma dovoleny televizor, aj sladke, aj sa kupe kazdy den, proste zivot gombicka. Pokial respektuje, co mu hovorim. Pokial nie, dovi vsetky povolenia. Zakazujem telku, zakazujem sladke, kupel, hocico co ma dostatocne rad. Je to mega ucinne, ja tiez nie som za bitky. Ale vswtky privilegia, ktore odo mna ma, straca v momente, ked ma nastve. V tom veku uz su dostatocne velki, aby po vysvetleni vedeli pochopit, co treba. Ale pravda, ja som tento rok sama na dve male deti a uz nemam proste nervy. Mpzno keby som mala viac kapacity hp riesit, prisla by som na ucinnejsie metody🤗
Za mna je chyba v tom vyjednavani, ktore sa deje, uz ked je neskoro. Dohodnut podmienky dopredu - Matko, ideme na navstevu, do parku/ obchodu. Budeme tam tolko a tolko. Potom pojdeme domov, lebo si potrebujem doma cosi porobit. Ked sa bude blizit cas odchodu, dam ti 15 min predtym vediet, dobre? Ked ti odsuhlasi, mate dohodu. Ak ju porusi, povies, ze nabuduce sa nikam nejde (pripadne ze pojdes sama a on ostane doma s otcom). Dovtedy, kym nebude vediet dodrzat dohodu. Ohladne obliekania - Matko, o 20 min odchadzam, ak sa stihnes obliect, mozes ist so mnou(do obchodu, navstevu), ak nie, zostanes doma. V pripade rana v den skolky - o 20 min musime odchadzat, aby nam nezavreli skolku, mali by sme sa obliect, aby sme to stihli. Nebude obleceny, nech sa paci, moze ist v pyzame. Ohladne umyvania - vysvetlenie ohladom spiny a bakterii zvonku mate urcite za sebou. Matko, doma mame cisto, ked sa nechces umyvam a byt spinavy, v poriadku, nemusis sa umyvat, ale potom ta poprosim ist spat von, k bezdomovcom. Aj ti su spinavi.
@hederamonstera akoze, ja mam tak pocuchane nervy uz, a zaroven som dostatocne urastena, ze mojho zdvihnem za bundu jednou rukou a prenesiem, ked ma ze ozaj vytoci😀 so mnou sa uz proste moje deti nezahravaju, dvojmaterstvo sa podpisalo na mojom gentle parentingu statocne.😀
Autorka, nam doma najhladsie zaberaju tresty. Syn ma dovoleny televizor, aj sladke, aj sa kupe kazdy den, proste zivot gombicka. Pokial respektuje, co mu hovorim. Pokial nie, dovi vsetky povolenia. Zakazujem telku, zakazujem sladke, kupel, hocico co ma dostatocne rad. Je to mega ucinne, ja tiez nie som za bitky. Ale vswtky privilegia, ktore odo mna ma, straca v momente, ked ma nastve. V tom veku uz su dostatocne velki, aby po vysvetleni vedeli pochopit, co treba. Ale pravda, ja som tento rok sama na dve male deti a uz nemam proste nervy. Mpzno keby som mala viac kapacity hp riesit, prisla by som na ucinnejsie metody🤗
@majlo1234 ano, uplne tomu rozumiem. Tiez uz serem na tu respektujucu vychovu v takom rozsahu v akom som chcela😁😁 a uz nemam ani vycitky. 😁 zakazy tiez funguju. Najma zakaz telky😁
@anonym_autor 1. nastuduj si nieco o respektujucej vychove (nie, nie je to volna vychova). Ano obcas mu treba dat na vyber - napr ktore tricko si oblecie alebo co si da na ranajky. a obcas nevyjednavat - za 5 min odchadzame z ihriska, tak sa dohraj (prip. aj nastav budik) a po 5 min odchadzame. 2. nozbo ta to prekvapi, no chybajuce hranice (to tvoje nekonecne vyjednavanie) mozu byt problem - dieta citi, ze nie si sebaista a zneistuje to aj jeho. 3. krik nepomaha. 4. nepojde to ani lahko a ani rychlo. Drzim palce.
@majlo1234 ano, uplne tomu rozumiem. Tiez uz serem na tu respektujucu vychovu v takom rozsahu v akom som chcela😁😁 a uz nemam ani vycitky. 😁 zakazy tiez funguju. Najma zakaz telky😁
@hederamonstera jj, to je super. o par rokov zakazy fungovat prestanu a budes mat doma dieta, ktore sa ti odcudzi, nauci sa klamat a zatajovat a bude na teba zvysoka srat... to je super, tou cestou treba ist, gratulujem!
@hederamonstera jj, to je super. o par rokov zakazy fungovat prestanu a budes mat doma dieta, ktore sa ti odcudzi, nauci sa klamat a zatajovat a bude na teba zvysoka srat... to je super, tou cestou treba ist, gratulujem!
@princezna_bosorka ale prosim ta, nezijes s nami, tak nesud a nevesti nam buducnost ;)
@anonym_autor 1. nastuduj si nieco o respektujucej vychove (nie, nie je to volna vychova). Ano obcas mu treba dat na vyber - napr ktore tricko si oblecie alebo co si da na ranajky. a obcas nevyjednavat - za 5 min odchadzame z ihriska, tak sa dohraj (prip. aj nastav budik) a po 5 min odchadzame. 2. nozbo ta to prekvapi, no chybajuce hranice (to tvoje nekonecne vyjednavanie) mozu byt problem - dieta citi, ze nie si sebaista a zneistuje to aj jeho. 3. krik nepomaha. 4. nepojde to ani lahko a ani rychlo. Drzim palce.
@princezna_bosorka a co by si poradila, ked aj ked toto dodrziavam ale dieta intenzivne reaguje na zmeny (odchod z ihriska, odchod od starych rodicov a pod). sice poviem vopred, ze odchadzame a potom aj ideme ale vzdy je to spojene so strasnym krikom. Netrva to dlho, max do 10 min ale ked to mame 10x za den, tak ja uz toho mam ozaj plne zuby. pre tie, ktore by mi poradili dat na zadok a pod., okrem toho, ze si nemyslim, ze by to pomohlo, tak si myslim, ze by to spustilo este vacsi amok.tak toto mi prosim ani neradte.
Akoby som o svojom čítala. Šľak ma ide trafiť už z toho chalana…normálne puberťák…nepomáha nič a ešte keď kričím, smeje sa mi do tvare….! Inak je to múdry chalan, rozumný…ale provokatér tvrdohlavý nenormálne….
@anonym_autor Ale zda sa ze vzdy si to ty, kto rozhoduje ked pridete do momentu ze sa nezhodnete. Bud po dobrom, alebo po zlom, ale vzdy je po tvojom. Skutocna respektujuca vychova vravi, ze idealne je najst kompromis. To ale znamena ze aj ty zlavis nieco na com prave v tom momente trvas. Je mi uplne jasne ze takato teoria je tazko realizovatelna ak mas male babo. Tiez neviem ze ako by ten kompromis mohol vyzerat v momente kedy on nechce odyst z navstevy. Mam tiez velmi tvrdohlave 6 rocne dieta a tiez ma to hrozne hneva ze potrebujem kricat. Snazim sa na nieco prist ale bezuspesne.☹
Vecerne umyvanie ruk je boj uz roky, lebo na tom trvam, nerobim kompromis. Ukazalo sa ze pre neho je to neskutocne nudna aktivita a je to vecer kedy je unaveny a nie je schopny sa plne kontrolovat. Je hyperaktivny a nie je schopny ostat 3-5 minut bez pohnutia pri umyvadle. Ak mu pustim video znesie to ovela lepsie. Hyperaktivny je preto, lebo ma od narodenia problem so svalovym tonusom a spracovanim senzorickych vnemov. Nema diagnozu, su to len velmi male odchylky, ktore doktor ani ucitelia v skole vobec neregistruju, ale staci to na to ze nie je schopny si tie ruky vecer v klude umyt.
Toto som tu opisala koli tomu ze ja verim ze dieta nikdy nerobi veci naschval len preto aby vytocilo rodica. Ma na to nejaky svoj dovod.
Zisti dovod preco odmieta tvoje dieta ist domov z navstevy, alebo prechdzky, preco sa odmieta vyzliekat, umyvat.
@hederamonstera vždy nemusí, rozhodovať môže adekvátne veku, písala som nemá nejaký vojensky režim, ale ani voľnú výchovu.
@anonym_autor identicky sa správal môj syn, bol to príznak PAS, o 4 roky neskôr diagnostikovaný ako Asperger. Nemal žiadne iné znaky PAS okrem "tvrdohlavosti". Mali sme dohodnuté jasne pravidlá, prísnejšie ako je zvykom ale zároveň to vždy bolo o komunikácii a dohode nás dvoch, ale proste ako mal 4,5 ako keby mu "preplo" a mozog sa mu vypol. Trvalo to asi rok.
@anonym_autor Ale zda sa ze vzdy si to ty, kto rozhoduje ked pridete do momentu ze sa nezhodnete. Bud po dobrom, alebo po zlom, ale vzdy je po tvojom. Skutocna respektujuca vychova vravi, ze idealne je najst kompromis. To ale znamena ze aj ty zlavis nieco na com prave v tom momente trvas. Je mi uplne jasne ze takato teoria je tazko realizovatelna ak mas male babo. Tiez neviem ze ako by ten kompromis mohol vyzerat v momente kedy on nechce odyst z navstevy. Mam tiez velmi tvrdohlave 6 rocne dieta a tiez ma to hrozne hneva ze potrebujem kricat. Snazim sa na nieco prist ale bezuspesne.☹
Vecerne umyvanie ruk je boj uz roky, lebo na tom trvam, nerobim kompromis. Ukazalo sa ze pre neho je to neskutocne nudna aktivita a je to vecer kedy je unaveny a nie je schopny sa plne kontrolovat. Je hyperaktivny a nie je schopny ostat 3-5 minut bez pohnutia pri umyvadle. Ak mu pustim video znesie to ovela lepsie. Hyperaktivny je preto, lebo ma od narodenia problem so svalovym tonusom a spracovanim senzorickych vnemov. Nema diagnozu, su to len velmi male odchylky, ktore doktor ani ucitelia v skole vobec neregistruju, ale staci to na to ze nie je schopny si tie ruky vecer v klude umyt.
Toto som tu opisala koli tomu ze ja verim ze dieta nikdy nerobi veci naschval len preto aby vytocilo rodica. Ma na to nejaky svoj dovod.
Zisti dovod preco odmieta tvoje dieta ist domov z navstevy, alebo prechdzky, preco sa odmieta vyzliekat, umyvat.
@andreatytler odporúčam ti knihu Lovci, zberači a rodičia, je i v angličtine, táto kniha dala môjmu rodičovstvu iný rozmer, odlišný pohlad od nášho západného, európskeho a pritom je vnáša do výchovy omnoho viac pokoja a lásky, dala mi odpovede na mnohé nezodpovedané otázky a zvláštnosti, ktoré vnímame ako normu a vlastne vysvetľuje, prečo kričíme, hnevame sa na deti aj prečo to nepomáha a čo robiť (jednoducho) inak
@anonym_autor áno, prídel mu povinnosti, úlohy, nech sa syn cíti viac užitočný, súčasťou rodiny a lepšie spolupracuje, vysvetľuj len mimo konfliktu, v emociach sa človek neučí. Ako prestať kričať - omnoho menej hovoriť, prakticky zostať už na začiatku ako cítiš hnev ticho, zachovať pokoj a máš následne kapacitu riešiť vec rozumovo a pokojne
@andreatytler odporúčam ti knihu Lovci, zberači a rodičia, je i v angličtine, táto kniha dala môjmu rodičovstvu iný rozmer, odlišný pohlad od nášho západného, európskeho a pritom je vnáša do výchovy omnoho viac pokoja a lásky, dala mi odpovede na mnohé nezodpovedané otázky a zvláštnosti, ktoré vnímame ako normu a vlastne vysvetľuje, prečo kričíme, hnevame sa na deti aj prečo to nepomáha a čo robiť (jednoducho) inak
@anonym_autor áno, prídel mu povinnosti, úlohy, nech sa syn cíti viac užitočný, súčasťou rodiny a lepšie spolupracuje, vysvetľuj len mimo konfliktu, v emociach sa človek neučí. Ako prestať kričať - omnoho menej hovoriť, prakticky zostať už na začiatku ako cítiš hnev ticho, zachovať pokoj a máš následne kapacitu riešiť vec rozumovo a pokojne
@anonym_7d1850
Nasla som. Dakujem. Urcite si precitam.
Hunt, Gather, Parent by Michaeleen Doucleff
Nie všetky deti sú také..ale,keď chceš uspieť hneď, povedz "utrapene" mužovi, že malý má niečo s ušami, musíte ísť s ním na vyšetrenie, lebo toto nie je normálne, že nepočuje..a budeš vidieť tie fofry😀

Autorka, aj moj ma aj udrel, keby len raz, aj muza, snazili sme sa ho chytit tak, aby sme mu v tom zabranili a jasne sme mu hovorili, ze to je zle, ze nikoho nebijeme a ze mu to nedovolime. Potom som mu hovorila, ze ked je zlostny, nech dupe, krici, bucha do gauca. A posledne mesiace to zacal robit, ked sa vytoci tak zacne jacat z plnej sily a dupat - v zivote by som nepovedala, ze 4,5 rocne dieta v zachvate zlosti bude schopne takto upravit svoje agresivne spravanie. Ja na neho nekricim, nejak to nemam v povahe, ale parkrat ma tiez tak vytocil, ze mi ruka usla a dostal symbolicky po zadku, ale to ho len viac rozzurilo. Proste mega davku trpezlivosti na neho treba a na vasho tak isto.
@anonym_5473bb chodi do skolky? Ked sa mu nieco nebude pacit v skolke, tak tam ma zacat vrieskat a dupat? A potom v skole?