5,5 ročný syn sa nezapája do činnosti v škôlke
Ahojte.mam 5.5 rocneho syna.predskolak.v skolke sa nechce zapajat do cinosti,cvicit.kreslit.recitovat pritom maly je ukecany.prihovori sa kazdemu.s kazdym hned kamarat.s detmi sa hra.ale akonahle ma povedat alebo urobit nieco naucene je ako vymeneny.zatne sa a koniec.do skolky uz chodi 3 rok.nepomaha dohovaranie.nic.mate nejake skusenosti?
@mima3256 no neviem asi tomu treba nechat len cas a vydrzat,ale napadlo ma nehanbi sa napr.ked ide recitovat,ze kazdy na neho pozera? a co hovoria ucitelky?
@mima3256 ako to bolo spomenute je dolezite ci tieto cinnosti robi doma alebo mimo skolky, ci sa zapaja do aktivit napr. s detmi na ihrisku atd....su deti, ktore robia veci len ked chcu alebo to ma pre nich nejaky zmysel ci opodstatnenie, v skolke su k tymto aktivitam vedene, dajme tomu take dieta sa moze citit nutene... to mas ako ked ked sa malym detom hovori, ze zamavaj, pozdrav, daj pusinku atd...a deti to v tej chvili nechcu, lebo nie su na povel...
Mali sme podobne nieco. Pred nedavnom sme navstivili psychologicku,ktora nam vysvetlila,ze je to osobnostou-temperamentom. Komplikovane to bolo o to viac,ze ju nezvladala ucitelka a ja som nezvladala ucitelkin pristup. Po testoch v psychologicko-pedagogickej poradni nam napisali papier pre pani ucitelku ako ma postupovat v procese vzdelavania a hodnoteni...mame doma malu melancholicku...tento mesiac nas cakaju inteligencne testy a testy pozornosti a posielaju hned aj k neurologicke,aby vylucili inu pricinu... mohli by ste aj vy skusit,mozno najdete riesenie...
@mima3256 úplne normálne malé zdravé dieťa. Je to jednoducho silná osobnosť a nebude sa predsa kdesi opičkovať ked ho to nebaví. Nenúť ho. Sú deti ktoré všetky tie spoločné sasovinky zbožňujú, ine nie. Ja sama som to nemala rada, ešte aj teraz, keď som bola s drobcom na kadejakých mamickovskych stretkach, kde sa hovorili riekanky, spievalo sa kolektivne, som si pripadala ako debil 😀 ... a moje deti sú rovnaké. Keď som s malým chodila na detské plávanie, zabával sa, až kým sme všetci spolu neapievali a deti mali do toho niečo ukazovať. Mal ledva rok. Zastavil sa a pozeral na nás ako na bláznov. A ja som ho normálne chápala 🙂
Doma je ukecany.aj ked s tymi basnickami je to tazsie.pisanie a malovanie ok.v skolke zd da hlavu dole a je ticho
Na ihrisku sa s detmi hra.nikoho nepocut iba jeho.vola deti aby sa s nim hrali.kazdemu sa prihovori.
@papricka33 to dieťa bude o rok sedieť v škole, potom už nebude silnou osobnosťou? Tiež neznášam, keď sa z detí robia cvičené opice a oni na povel kvákajú básničky pred babkami, susedkami a mamičky rastú od pýchy, ako keby dieťa, ktoré to odmieta robiť, bolo automaticky zaostalé. Ale v jeho veku by už mal mať zvládnuté to, že nemôže robiť len to čo on chce a kedy chce.
@mima3256 ked sa ho spýtaš, prečo nespieva, nekreslí, čo ti odpovie? Dieťa v jeho veku už dokáže slovne vyjadriť svoje pocity - hanbím sa, bojím sa, že sa to nebude páčiť....navštevou psychológa nič nepokazíš.
@timea7 áno bude. A bude to mať ťažké... Iba ak by narazil na pedagóga, ktorý vie, že akákoľvek edukačná činnosť je neefektívna v prípade, ze dieťa nie je vnútorne motivované, čiže robí niečo len preto, lebo sa to má. Každé dieťa je orientované na niečo iné. Citlivý, rešpektujúci a odborne zdatný pedagóg využíva práve tieto jeho silné stránky a pomáha mu tak vytvárať jeho identitu. Výchova"stáda oviec" ktoré zapadajú do davu... to tu už bolo a nedopadlo to dobre :-/ ... Mala som v triede chlapca, ktorý nechcel spievať, kresliť.... ale futbal hral ako zmenšenina Ronalda 🙂 radosť pozerať. Moja známa mala chvíľu v triede na gympli Petra Sagana. Veľa toho nepovedal. Sedel vzadu. Držal sa bokom. Školu len trpel... Asi tak to v živote chodí. Úspešní a silní vyčnievajú z radu a často ostatných iritujú... Dôležité je, aby v nich tí podstatní ľudia v ich živote stále videli to dobré čo v nich je. Rodičia určite a v lepšom prípade aj pedagógovia 😉
@papricka33 to je všetko pekné, čo píšeš, len so akosi nedokážem predstaviť, ako hodnotiť písanie dieťaťu, ktoré odmieta písať...že som proti známkovaniu na prvom stupni úplne a čo si o našom školstve myslím, to tu nebudem rozoberať, beriem situáciu, ktorá je.
@timea7 problém nie je, ako hodnotiť dieťa, ale ako ho motivovať. Na to som chcela poukázať. Situácia je, aká je, ale mňa strašne štve. Bytostne sa má dotýka, keďže v tom systéme mám stále aj vlastné deti, ale stve ma aj preto, lebo tento systém vytvára dalsich učiteľov... Cyklus sa uzatvára a točí uz niekoľko desaťročí.... Aby si ma nepochopila zle, netvrdím, že dieťa si môže robiť čo chce. To si nemôže nikto z nás. Nepáči sa mi ale bazírovanie na nepodstatných veciach, pričom to podstatné nám unikne. Ešte stále poznam kolegyne, ktoré rozdeľujú deti na DOBRÉ a ZLÉ. Tie dobré rozprávajú vtedy keď treba, všetko zjedia, nevyrušujú, zapájajú sa do všetkého a ideálne je, keď nemrnčia za maminou... a najlepšie keď vôbec nemajú nejaký problém s niečím.... To mi príde úplne choré a scestné. Áno, viem z čoho to vyplýva. Pri 23 (a oni zažili aj 30) deťoch, je to vlastne len prejav ich pudu sebazáchovy. Lebo len tak dokážeš nejako v zdraví potiahnuť zmenu, splniť aspoň na 50% čo si si naprojektovala, a ešte ti ostane kúsok energie na vlastnú rodinu. Potiaľto to chápem. Ostatné je pre mňa iný vesmír... ☹ Vieš, ja !ak bohužiaľ pocit, ze u niektorých nepomôžu ani vyššie, platy, ani zníženie počtu detí v MŠ, či zmena systému. Už nastavenie "programu" je zlé, o skutočnej odbornosti, či SKUTOČNOM jej zvyšovaní, nehovoriac (tým nemyslím zbieranie kreditov)
Smutne je ze teraz to funguje tak,ze ak sa len trochu vynimas z davu uz si ini.neprisposobivy.u psychologicky sme boli,nevidi na nom nic divne.vraj nema potrebu sa predvadzat a ked ho to nebavi tak to robit nechce.ald uz robime pomaly pokroky.dnes povedal v skolke basnicku.ma nove pani ucitelky tak je to lepsie.preco nechce?povedal mi ze to nezvladne...sa boji ze to nezvladne...nejde mu to tak ako druhym-cvicenie.
@papricka33 chápem ťa, ja už mám našťastie dieťa, ktoré je mimo školu, keď som sa minulý týždeň dozvedela, čo vtĺkajú do hláv budúcim učiteľkám v škôlke, tak sa už nedivím ničomu....sa zasekli asi pred dvadsiatimi rokmi 😝 😝 😝 😝 Bohužiaľ rozhodujú tí, čo deti nevideli ani z lietadla, dokonca sa netaja tým, že ich práca s deťmi nebavila!!!!! Sú šťastní, že sa zašili tam, kde sa zašili a vymýšľajú nezmyselné tlačivá, tabuľky a pod. somariny...
@mima3256 potom to môže byť prístupom učiteliek, dieťa môže mať strach z výsmechu, má málo podpory, neverí si. Potrebuje povzbudiť, zdvihnúť sebavedomie. Nechaj ho prejavovať sa v tom, čo ho baví, doma, u babky, kde sa cíti sebaisto. A chváliť, povzbudzovať, bude lepšie, neboj sa.
@mima3256 mam podobne dieta, len ma zatial 4,5r. Nejake basnicky vie , ale nebavi ho to. Bola som u psychologicky a povedala nam rovnake, ze ho mame nechat tak. Minuly rok som tyzden pred dnom matiek dostavala kvetiny, len aby tam nemusel ist. U nas je to v KD, takze este vacsi dav. Odmietol ist sa co len pozriet. Syn je introvert a vie ine veci. Nastastie v skolke to zatial celkom akceptuju a nenutia ho.
Z detstva si pamatam podobne pocity a kedze ma nutili vystupovat, tak to malo presne opacny efekt a az doteraz mam panicky strach z vystupovania pred viac ako 2 osobami.

@mima3256 Doma tieto aktivity zvláda? Kreslí, vie ti niečo zaspievať, zarecitovať? Čo robí, keď sa v škôlke do týchto činností nezapája? Nechce cvičiť - tak vtedy robí čo? Asi by sme potrebovali viac informácií, aby sme ti vedeli poradiť. Čo ti na to povedala učiteľka?
Tam môže byť viacero príčin. Buď sa mu naozaj iba nechce a prišiel na to, že mu to jednoducho prechádza a nemusí sa snažiť. Alebo sa hanbí, resp. je si neistý pred inými deťmi (len tam mi nejako nepasuje to cvičenie napríklad). Mala som takého chalana v triede, ale on mal problémy s pozornosťou a pod. Ostatné deti sa mu smiali, keď niečo nevedel, takže to chcelo veľa vysvetľovania pre deti a veľa povzbudzovania preňho. Postupne sa to zlomilo, decká sa mu prestali posmievať, ale naopak - povzbudzovali ho, že to zvládne. On nabral väčšiu istotu, prestal sa báť, že niečo pokazí a na konci školského roka z neho bolo iné dieťa. Ťažko povedať, či by toto mohol byť podobný prípad.