icon

Ako pomôcť 4-ročnému dieťaťu sústrediť sa?

petravanc
Dnes o 06:35

Ahojte. Chcem poprosiť rady od ľudí čo majú skúsenosti s tym keď sa dieťa nevie sústrediť. Je to hlavne v kolektíve samozrejme že sa to prejavuje aj doma ale nie v takej miere ako hovoria učiteľky zo škôlky. Moj syn (4r.) miluje ľudí a deti, je strasne ukecany, od kedy sa naučil rozprávať rozprava veľa, strasne miluje škôlku. Tym že je jedináčik teší sa na deti. V poslednej dobe sa učiteľky na neho sťažujú že je to neúnosné, ze je non stop akoby v strese nevie sa sústrediť keď majú nieco robiť. Okrem toho robí uz 9 mesiacov ze po zobudení alebo ked sme neni pri nom že za šucha o vankúše..pediatricka povedala že je to normálne v tom veku. Akoby potreboval vypustiť ventil. Syn mal ťažší príchod na svet, dva krat omotana pupocna šnúra.
Ešte diagnózu nemáme potvrdenú od odborníka čakáme lebo práve ma v škôlke chodiť nejaká psychologicka. Len ma zaujíma či s týmto niekto bojuje a co mozeme zmeniť alebo urobiť aby sa to zlepšilo.
Ďakujem a pekný deň.

sara07
Dnes o 07:02

skusila by som odsledovat kedy sa to spušta, napr. ak je tažšia uloha, alebo má pocit že to urobil horšie ako iné deti
s kreslenim , riekankami je na tom ako ?
respetktivne čo sa teraz učia, doteraz bol v pohode alebo sa to len teraz stupnuje ?

janka_266
Dnes o 07:14

koľko času trávi pri tv a na mobile/tablete?

anonym_0cdc91
Dnes o 07:58

To šúchanie nesúvisí s nesústredenosťou. To je iný problém. Keď sa šúcha ako to nazývaš - vtedy vlastne onanuje.
Mne sa zdá že chceš po ňom veľa aby sa 4 r dieťa sústredilo. Veľa detí v tomto veku ešte pobehuje kade tade a odbehuje od svojich nedokončených úloh.

anonym_43533d
Dnes o 08:04

@petravanc detska masturbacia moze suvisiet s uzkostou. Aku mate atmosferu doma? Nie je prepodnetovany? Ma pokojny cas s rodicom na prechadzke, pri citani knihy, stavani lega? Kedy chodi spinkat vecer? Ma predtym digitalny detox _ vypnuta tv, mobil aspon 1_2h pred spanim?

anonym_00d8e6
Dnes o 09:11
@anonym_43533d

@petravanc detska masturbacia moze suvisiet s uzkostou. Aku mate atmosferu doma? Nie je prepodnetovany? Ma pokojny cas s rodicom na prechadzke, pri citani knihy, stavani lega? Kedy chodi spinkat vecer? Ma predtym digitalny detox _ vypnuta tv, mobil aspon 1_2h pred spanim?

@anonym_43533d detská masturbácia je absolútne prirodzený jav a nemusí mať žiadny problém ako svoj základ. Deti objavujú svoje telo a robia to čo im je príjemné

anonym_43533d
Dnes o 09:37
@anonym_00d8e6

@anonym_43533d detská masturbácia je absolútne prirodzený jav a nemusí mať žiadny problém ako svoj základ. Deti objavujú svoje telo a robia to čo im je príjemné

@anonym_00d8e6 nemusi, ale moze.

evkatk
Dnes o 09:39

Dieťa intenzívne učíme sústreďovať sa odmalička. Najprv ukazujeme obrázky z leporel a iné a snažíme sa čo najdlhšie ich tým zabaviť. Ide o minúty, ale každá minúta navyše trénuje sústredenosť. Neskôr sa im čítajú leporela, používajú interaktívne hračky, ktoré dieťa dlhšie zabavia, vykladanie Puzle, ktoré sú aj pre deti od jedného roka - drevené, vyrezávanie s úchytkami, zapájanie do hier primeraných veku,... Pozornosť sa musí v mozgu vytrénovať. 4 - ročné by sa napr. s interaktívnou hračkou malo zahrať nepretržite aj 30 - 35 minút. Toľko by sa malo sústrediť aj na aktivity v kolektíve. Postupne sa sústredenosť musí vycvičiť až do 45 min v predškolskom veku 5 - 6 rokov, aby zvládalo školu. Tam sa s ním nikto trápiť nebude. Začne zaostávať. Učiteľka v škole musí naučiť predpísané učivo všetky deti ( min. 25) naraz za 45 minút. Aktivity učiteliek MŠ sú v každej vekovej kategórii zamerané na sústredenosť potrebnú v danom veku. Žiaľ tie aktivity narúšajú deti, ktorých rodičia zanedbali túto oblasť výchovy a deti sú zvyknuté robiť si čo chcú a kedy chcú. Odmietajú robiť to, čo ostatní, odbiehajú, začnú sa hrať s prístupnými hračkami,.. Ak dieťa si na to z domu zvykne, máloktoré sa odučí. Z toho sa nevyrastá. Ide o zanedbanú výchovu výsledkom ktorej je rozmaznanosť a neposlušnosť, ktorú mnohí skrývajú pod pojem nesústredenosť. Ide o úmyselné odmietanie toho, čo sa robí, lebo je presvedčené, že tak ako doma, nemusí nič robiť, čo od neho iní požadujú. Podobne sa správajú aj autistické deti.