Ako prebiehajú prvé dni v materskej škole?
Ahojte, prosím vás vedeli by ste mi priblížiť ako vyzerajú prvé dni v mš pre dieťa a pre rodiča? Prvý deň rodič zostáva s dieťaťom tam alebo ide domov? Resp. čaká vonku keby náhodou dieťa veľmi plakalo. Celkovo ako si mám zariadiť tie prvé dni, nech viem či si mám nahlásiť dovolenku v práci alebo nie
@anonym_autor rovnako ako aj ďalšie dni, ráno dieťa odovzdáš a poobede si prídeš zobrať
u nas bol napr. niekolko tyzdnov adaptacny proces, takze hned po nastupe som brala mesiac dovolenky 🙊🙈🙉
Zisti si, ako je to vasej skolke. Niekedy idu deti dned na cely den. Niekde je postupny adaptacny proces. U nas chodia prvy tyzden iba na 2 hodiny. Potom postupne predlzuju podla toho, ako dieta place/neplace.
U nás boli do 12 . Do konca týždňa a potom už normálne. Ráno odovzdať dieta a čím skôr ísť preč .prvý deň to bol chaos u nás úplne kopec ľudí,kopec placucich deti
Kazda skolka to ma inak, u nas rodicia a detmi neostavaju vobec ani jeden den. Odnesie dieta do skolky a ide po svojom.
@anonym_autor my sme s mojou dcérou veľmi na seba napojené. Keď išla do škôlky, mala necelé 3 roky, bola som z toho vystresovaná ako to dopadne. Samozrejme som jej vysvetľovala nejakú dobu čo sa bude diať. Rozlúčili sme sa a ona úplne v podobe. Plakal som tam potom iba ja🙂 deti niekedy zvládajú veci lepšie ako rodičia
Žiadny adaptacny proces sme nemali. Prvý den sme dieta zaniesli a prisli po neho az poobede. Môj vsak neplakal v skolke vobec, bol naučený byt bez nás, uz predtym som ho na to chystala, vydržal aj celý víkend pri starkych . Takze my sme nemali žiadny problém.
Od zaciatku deti ostavali aj poobede. Len prve 2 tyzdne sme si dieta mali vyzdvihnut o 15.00, potom uz mohlo byt v skolke do 17:00.
U nas vraj prve dni na 2 hodiny a potom na obed ale bez spanku, napokon ked zvlada dieta tak aj na spanok. Mam z toho obavy teda riadne. Beriem si dovolenku na prve 2 tyzdne (ved pocas md/rd sa nazbieralo 😁) a potom sa uvidi. Absolutne nerozumiem, preco nemoze byt napriklad vyhradeny jeden den, kedy by tam deti prisli “na navstevu” aj s rodicmi a len si pokukali skolku, pohrali sa, proste aby nasledne vedeli kam idu na vacsinu dna, aby nesli do neznameho. A nech mi nikto nehovori, ze by sa to nedalo organizacne zvladnut…ale nie, ani len den otvorenych dveri ziadny, nic…smutne.
U nás bol adaptačný proces dosť dlhý trvalo aj 2 tyzdne kým tam syn začal aj spať
takže som chodila prenho o 10 a ptm o 12
učitelky povedali ako to zvláda a že čo a ako
na rodičovskom sme sa dozvedeli všetky info , mala by si počkať kedže školky to majú rôzne
Ja som vsetky 4 deti davala na cely den hned, aby si zvykli na cely rezim, ako to v skolke funguje. Prve neplakalo vobec, druhe hrozne, tretie menej hrozne ako druhe a stvrte tiez vobec. Rozptyl v case, najstarsi ma 13, najmladsia 3,5 roka. 2 rozne skolky, jedna v meste, druha dedinska, statne...Adaptacny proces prebieha tak ci tak, nam vobec ani v 1 skolke neodporucali davat na pol dna a uz vobec nie, aby tam bol rodic. Lebo zase by boli znova problemy pri zvykani si na spanok v skolke, zrazu dieta nechape, ze preco nejde na obed domov. Podla mna to.len predlzuje ten proces. Mali sme napriklad aj take kruzky, kde sme dieta odovzdali a deticky tancovali len s ucitelkou, museli sme ist von a potom aj take, kde sme ako rodicia mohli byt dnu s detmi, a to nebolo dobre. Tie deti plakali, odbiehali, kazde jedno na striedacku a nasa sa presne nechala "nakazit", inak zvlada aj skolku uplne s prstom v nose, ale tento kruzok bol katastrofa. Sedela pri mne a ani za svet ist tancovat. Zabity cas, aj peniaze a popritom ju to bavi a nema problem bezo mna vydrzat.
Ale viem, ze su rozne modely, uz do alej skolky Vy idete,...
To si treba zistiť v danej škôlke, lebo každá škôlka to má inak....Niekde ostáva dieťa rovno na celý deň a niekde je povinná adaptácia tak, že prvé dni nechávaš dieťa len na 2 hodiny, ďaľší týždeň len doobeda a nakoniec až na celý deň.... Je nereálne aby rodičia ostávali v škôlke, ve´d v triede je 20detí a 2 učiteľky , kde by sa vpratalo ďaľších 20rodičov?

@anonym_autor v statnej škôlke ide rodič domov. Môžeš čakať kde chceš, vonku, doma. Zvyčajne sa začína na cca 2 hodiny a väčšina darí prvé dni plače, s tým treba počítať