icon

AKo pristupovať k povahovo rozdielnym dvojičkám?

miriam2908
10. okt 2019

Ahojte, mam 5rocne dvojicky. Dcera (sa narodila ako prva A) je sikovna ucenliva hrnie sa do vsetkeho noveho. Na jej vek velmi pekne kresli solupracuje je velmi zrucna pozna celu abecedu, pamatove hry jej idu jedna radost. Vzdy napredovala skor, co sa tyka ucenia farby, vymalovavanie, pexeso, cokolvek... Problemy mam so synom (ako druhy Bcko) rozumovo je tak rok pozadu od sestry. Asi od dvoch rokov som to zacala pozorovat. Neposedi, nepostoji tazko sa mu sustredi, vsetko ho zaijma tam dve minuty. Mometalne je neposlusny uvrestany rozmaznany odmieta spolupracovat, zatne sa a nepohne s nim nic. Nereaguje na odmeny ani zakazy. Maximalne sa hodi o zem a snazi sa vynutit to svoje. Kolko krat ho mozem prosit pekne mu povedat ignorovat ho prekrocit ho a ist dalej hrozit mu. Nepomaha vobec nic. Ked ma nervy urobi zle sestre. Ak nechce cvicit na logopediu ma zakaz prozpravky, no tym trpi aj sestra ktora ide cvicit s uplnou radostou. Ak mate nejake skusenosti budem rada uz mi dochadzaju naady ako ho motivovat. Dakujem

soldi
10. okt 2019

pripnem sa. mam doma podobneho. 6 rocneho. v pripravnom rocniku. je to s nim hrozne. presne ako pises, ziadna motivacia nefunguje - ani trest, ani odmena, vsetko by chcel hned a zaraz, bez akehokolvek usilia.
rype do vsetkych, provokuje. och, tazko s nim velmi.
mam 4 deti, ale len s tymto jednym si neviem rady. resp. doma si este viem ako tak poradit, ale v skolke, v skole su z neho zufali, vecne len ponosy pocuvam nanho ☹

miriam2908
autor
10. okt 2019

@soldi boze jak je dobre pocut ze niesom sama. Ja uz rozmyslam ci ja som taka neschopna matka, ze si s nim neviem poradit, ci sa mu malo venujem alebo kde je problem. Snazim sa co sa da a stale nic 😩

jumama
10. okt 2019

Ked je sestricka tak sikovna, nemohli by sa hrat na skolu- ona ho uci, on sa uci od nej? Tak nejak putavo im to predostriet. Niekedy aj naopak, nech on ju uci jednoduchsiu vec, ale nech si to aspon skusi, ona by mohla byt rozumnejsia, trpezlivejsia na to. Ziaci nech su aj nejaki mackovia alebo babiky, nech aj za nich vyplnuju nejake obrazky, hovoria... ak by mali este aj tabulu taku na kreslenie, ze by sa k nej vyvolavali, ako naozaj v skole... a napr. Ak ma chlapcek nieco rad, skuste ho vsetko ucit, cez danu temu. Pr. Ma rad auticka... na ake pismeno zacina audi, na ake mercedes, na ake kia... ? Tuto mame kopu auticiek, porataj. Zatried mi auticka podla farieb... aby ho to bavilo aj kvoli tym autickam...

miriam2908
autor
10. okt 2019

@jumama dcera ako ucitelka ma ani nenapadla, to by mohlo fungovat, aspon na 2 minuty 😏. Aj ked elisku volam na cvicenie slov on uz zdrha kade lahsie lebo vie, ze po nej pojde aj on. Alebo sa o to denne aspon pokusam... Abecedu aj pocitanie s autickami sme skusali 0 bodov, dokonca som sa ho snazila naocit farby podla lentiliek ziadny vysledok az po case akym takym kreslenim to sam pochopil. Dakujem za reakciu.

jumama
10. okt 2019

@miriam2908 nasa tiez chodila chvilku na logopediu ako 4,5 rocna a nehrozilo, ze by doma cosi opakovala po mne. Musela som na nu lstou... hrali sme sa ze ona je logopedka a uci spravne vyslovovat babiky a plysakov. Aj tak ale nikdy necvicila tolko, ako bolo treba 🙂

miriam2908
autor
10. okt 2019

@jumama malu to bavi, sama sa pyta aby sme si isli zopakovat slovicka, tak preco nie. Myslim si ze ona to nepotrebuje tiez doma opakovat to skor syn by mal aj za nu 😒