Ako reagovať na šikanu mojej dcéry v škôlke?
Dobrý deň, vopred sa ospravedlňujem za pravopisné chyby.
Moja 5 ročná dcérka, bola šikanovania v škôlke od pondelka do piatku.
Sikonovali ju 3 dievčatka, ktoré majú rodičov, policajta, aucitelky, pozairnika a k tomu starostova dcérka. Takže asi viete ako som dopadla. Učiteľky ktoré ešte v utorok sa ma pýtali, ako sa chová dcéra doma, povedala som ze dosť nervózne, keďže som jej zakázala telefón, že si to tak aspoň myslím,no pri tejto debate sme skončili.. No došiel piatok a riaditeľka my oznámila, že mojej dcére ubližujú deti v škôlke, že ako sa zas chová mala.. Prehodili sme pár slov s tým, že takto pokračovať nemôžu a budem to riešiť. Riaditeľka plne súhlasila a oboznámila my co jej robili, vravela, že jej ťahali vrkoc a keď ze bol piatok a bol karnevalový deň, takže vraj jej hádzali veci, ako podpetky, kabelku a ťahali jej frozen vrkoc, a aj jej vlastné vlásky... Dobre, ja som s tým šla s malou domov a keď sme už boli samé, tak my spustila strašný plač a všetko povedala.. Nepohlo to iba ťahanie za vrkoc, bolo tam aj strkanie do nej, slovné akože aj tak si škaredá my sme 3 rodina a ty si cudzia, ťahanie ju za košieľku a už ani neviem... Malý sme potom stretnutie s rodičmi a ucitelkami,, no dopadlo to hrozne!!!! Klamali že sa to nestalo, že toto pravda není, a ja som bola aj vystrašená keďže jeden z rodičov bol policajt a dosť kričal!! A keď sme podpisovali papiere, ja hlúpa som podpísala taky papier co v ňom znelo že ja som napadla učiteľku slovné a hlasitoso, že sa ma až bála a ze som si dovolila vtrhnut do deckej spálne v škôlke bez jej súhlasu a vedomia.. Co pravda není, keďže ja som jej pekne povedala, že chcem vydiet kde moja dcéra spi, keďže ju strkali a ona sa buchla o radiátor.. Dodám som Rómka
@anonym_autor Ahoj autorka, je mi luto, co tvoja dcerka preziva. Preco si ten papier podpisala? Nehovor, ze si si necitala co je v nom, ved veci sa nepodpisuju len tak na niekoho prikaz. Romka-neromka, taketo spravanie sa nezasluzi ziadne dieta, aby bolo vystavovane sikane. Cim skor skus dcerku preradit do inej skolky, to bude najlepsie pre nu aj pre teba. Snad sa nic nestane tym podpisanym papierom. Drzim ti moc palce🍀
@anonym_autor Ahoj autorka, je mi luto, co tvoja dcerka preziva. Preco si ten papier podpisala? Nehovor, ze si si necitala co je v nom, ved veci sa nepodpisuju len tak na niekoho prikaz. Romka-neromka, taketo spravanie sa nezasluzi ziadne dieta, aby bolo vystavovane sikane. Cim skor skus dcerku preradit do inej skolky, to bude najlepsie pre nu aj pre teba. Snad sa nic nestane tym podpisanym papierom. Drzim ti moc palce🍀
@motylik2559 podpísala som ho preto, lebo som si myslela ze muž to prečítal, keďže ho podpisoval ako prvý..
@motylik2559 a myslím si, že je šikanovana iba preto, že je šikovná, keďže ona si v škôlke už číta, píše, počíta, a nezaostáva ani v príkladoch.. Ja som si všimla už skôr ze, viac krát moju dcéru učiteľky chvália, aká je inteligentná... Mala som im povedať, už vtedy nech to pred žiakmi nerobia
@anonym_autor nechápem
"Riaditeľka plne súhlasila a oboznámila my co jej robili, vravela, že jej ťahali vrkoc a keď ze bol piatok a bol karnevalový deň, takže vraj jej hádzali veci, ako podpetky, kabelku a ťahali jej frozen vrkoc, a aj jej vlastné vlásky.."
takže riaditeľka sa na to pozerala a nič neurobila a kde bola,keď na teba kričal ten policajt? Prečo mu to nepovedala?
@anonym_autor nechápem
"Riaditeľka plne súhlasila a oboznámila my co jej robili, vravela, že jej ťahali vrkoc a keď ze bol piatok a bol karnevalový deň, takže vraj jej hádzali veci, ako podpetky, kabelku a ťahali jej frozen vrkoc, a aj jej vlastné vlásky.."
takže riaditeľka sa na to pozerala a nič neurobila a kde bola,keď na teba kričal ten policajt? Prečo mu to nepovedala?
@rozculena Nič nerobila, hrala sa na chuderu, že som vraj nanu zvisila hlas, keď my to oznámila... Áno pripúšťam možno som zvisila trochu, keď som sa jej pýtala, kde bola ona keď jej to robili!!! Možno my ušiel na sekundu hlas, ale mohla ma pochopiť, že som rozrušen... Ale ja som ten hlas zvisila iba možno na 3 sekundy na jedinú otázku a vy ste bola kde!?
a to co si bola na vysluchu a odbornom posudku samej seba alebo ste riesili sikanu tvojej dcery tromi dievcatami v svorke? a co ked si podpisala, ze si na nu nahucala, a keby si aj na nu nahucala tak co? ved to je uplne mimo toho, co ste tam mali riesit a riesili... zober dieta zo skolky a daj ju inde...
@motylik2559 a myslím si, že je šikanovana iba preto, že je šikovná, keďže ona si v škôlke už číta, píše, počíta, a nezaostáva ani v príkladoch.. Ja som si všimla už skôr ze, viac krát moju dcéru učiteľky chvália, aká je inteligentná... Mala som im povedať, už vtedy nech to pred žiakmi nerobia
@anonym_autor Ach autorka, toto je zapeklita situacia... Kazdopadne urcite dajte dcerku do novej skolky, v tom prostredi uz ostat nemoze.
a to co si bola na vysluchu a odbornom posudku samej seba alebo ste riesili sikanu tvojej dcery tromi dievcatami v svorke? a co ked si podpisala, ze si na nu nahucala, a keby si aj na nu nahucala tak co? ved to je uplne mimo toho, co ste tam mali riesit a riesili... zober dieta zo skolky a daj ju inde...
@anonym_b61abd presne tak, jak sa tak presne cítim, ako ste to napísala.. Bol tam veľký nátlak, že som cumela jak somár, a keď som im to vravela, tak zas otacali reč, iba nato, aká je moja dcéra bezchybná a ako som vraj točila na riaditeľku!! Hlavne ten policajt si asi myslel ze som na výsluchu, všetko čo som povedala, bolo otočené proti mne
@anonym_autor nechápem, prečo si podpísala zástupnicu v ktorej stalo niečo, čo sa na stretnutí nepreberalo? Kto to tam vlastne a kedy napísal? Alebo sa to preberalo a uniklo ti to? Ja sama učím v MŠ a nikdy som sa s ničím podobným nestretla.
Prvorade by mi bolo dieta, a okamzite by som ho vzala inde aj keby do sukromnej… a samozrejme by som im sla nahučať znova a ovela horsie a pripad by som medializovala.. toto sa nesmie ututlavat a normalizovat.. netreba sa dat a treba sa biť za dobro svojich detí aj keby neviem co, aj keby som mala byt za hlupaňu…boli aj starsie deti ktore boli sikanovane a nakoniec si ublizili same, nikdy by som to nedopustila a spravila vsetko pre svoje dieta.. autorka nedaj sa! Urob reklamu celej skolke aj panovi policajtovi…
zahnali ta do kuta, odbocili od temy, nic nevyriesili a ty hlavu v smutku este sa podpises aj s muzom pod debilinu... zariad presun do inej skolky... a pouc sa
Nechápem,kde ste to teda riešili, kedy kto čo napísal do zápisnice,keď ste o tom nehovorili a nepreberali a prečo ste teda obaja podpísali niečo, čo nebola pravda?
Dajte dcéru do inej škôlky a do budúcnosti čítaj,čo ideš podpísať
podpisala si to a uz s tym nic nespravis .. bohuzial tym,ze si romka a poviem to ako je -tahas za kratsi koniec a na slovensku to tak bude vzdy .. pre zdravy vyvoj dietata ju prerad do inej skolky .. a nepodpisuj nic co necitas ...
Boli ste tam obaja rodičia, muž tiež hľadel ako tela na nové vráta a mlčal, zatiaľ čo mu nejaký chlap kričal po žene?
Boli ste tam obaja rodičia, muž tiež hľadel ako tela na nové vráta a mlčal, zatiaľ čo mu nejaký chlap kričal po žene?
@tatiana288 asi tak, no tiež bol zarazeny ako tela
@anonym_autor je mi to ľúto a cítim tu nespravodlivost.
Už ste to riešili a nevyriešili, zial. Avšak, nejde len o to, čo ste si zažili - situácia sa môže zopakovať! Môžeš sa na svojej skúsenosti poučiť. Najľahšie a najrýchlejšie je určite zmeniť skolku, no nie vždy sa to da bez problémov. Preto…
Veci ries prednostne pisomne (aký prejav, taký, nerieš, ale budeš mat dôkazy). Vždy si urob kópiu a nechaj potvrdiť prevzatie (nielen v tejto situacii, skolke, ale aj pri iných záležitostiach). Rob fotky, napr. udrela sa o radiátor, ma modrinu?
Ak by sa to teda zopakovalo, dcerka sa doma bude sťažovať, požiadaj pisomne! riaditeľku opätovne o prešetrenie (inak sa obavám, že by to už neriesila). Ak bude nejaké stretnutie, vezmi si so sebou nie muža, ale niekoho “schopnejšieho” (babku, deda, suseda..). Pred podpísaním, vždy prečítaj. Povedz, že potrebuješ čas. Ak budú tlačiť (tváriť sa podráždene, posmešne), povedz, že nepodpises. V každom prípade, neexistuje taká povinnosť niečo podpísať.
Ak sa nič nevyrieši, môžeš sa pisomne obrátiť na zriaďovateľa (ak je to obec, je to blbe, ale nevadi, opäť ide o nejaké kroky a dôkazy).
Môžeš kontaktovať UPSVaR, navštíviť psychológa, obrátiť sa tu na právnu poradňu na MK.
Prvorade by mi bolo dieta, a okamzite by som ho vzala inde aj keby do sukromnej… a samozrejme by som im sla nahučať znova a ovela horsie a pripad by som medializovala.. toto sa nesmie ututlavat a normalizovat.. netreba sa dat a treba sa biť za dobro svojich detí aj keby neviem co, aj keby som mala byt za hlupaňu…boli aj starsie deti ktore boli sikanovane a nakoniec si ublizili same, nikdy by som to nedopustila a spravila vsetko pre svoje dieta.. autorka nedaj sa! Urob reklamu celej skolke aj panovi policajtovi…
@anonym_ed4846
@anonym_634b74 Chcem, no viem ze ďaleko nedôjdem, keď viem skym mam tu česť
@anonym_634b74 no s tým papierom co som podpísala, ja hlupana, už ťažko my vezmú malú do inej školky
@anonym_autor je mi to ľúto a cítim tu nespravodlivost.
Už ste to riešili a nevyriešili, zial. Avšak, nejde len o to, čo ste si zažili - situácia sa môže zopakovať! Môžeš sa na svojej skúsenosti poučiť. Najľahšie a najrýchlejšie je určite zmeniť skolku, no nie vždy sa to da bez problémov. Preto…
Veci ries prednostne pisomne (aký prejav, taký, nerieš, ale budeš mat dôkazy). Vždy si urob kópiu a nechaj potvrdiť prevzatie (nielen v tejto situacii, skolke, ale aj pri iných záležitostiach). Rob fotky, napr. udrela sa o radiátor, ma modrinu?
Ak by sa to teda zopakovalo, dcerka sa doma bude sťažovať, požiadaj pisomne! riaditeľku opätovne o prešetrenie (inak sa obavám, že by to už neriesila). Ak bude nejaké stretnutie, vezmi si so sebou nie muža, ale niekoho “schopnejšieho” (babku, deda, suseda..). Pred podpísaním, vždy prečítaj. Povedz, že potrebuješ čas. Ak budú tlačiť (tváriť sa podráždene, posmešne), povedz, že nepodpises. V každom prípade, neexistuje taká povinnosť niečo podpísať.
Ak sa nič nevyrieši, môžeš sa pisomne obrátiť na zriaďovateľa (ak je to obec, je to blbe, ale nevadi, opäť ide o nejaké kroky a dôkazy).
Môžeš kontaktovať UPSVaR, navštíviť psychológa, obrátiť sa tu na právnu poradňu na MK.
@anonym_ed4846 zriadovatel školky je obec, a na sikane sa podieľala starostovia dcéra, takže tiež ľahké by to nebolo
Ďakujem všetkým za rady
Silná káva, mrzí ma to. Normálne som rozčulena, neznasam, ked sa ubližuje deťom. Verím, ze po tomto si doma "upracu" deti a aj v škôlke budu rozoberať šikanu, hovoriť deťom nieco o tom všeobecne. Mas zapeklitu situáciu, ked su to deti od policajta, starostu a pod. Tu by nemal veľmi šancu uspieť ani neróm.
Ak by to naozaj nijak nešlo, treba zavolať média. Držím palce.
@anonym_autor to, že si podpísala papier o stretnutí v škôlke neznamená nič.Iba si bola oboznámená o tom, čo sa stalo...nemá to vplyv na to, že dáš dceru niekam inam do škôlky.Daj ju preč odtiaľ a nikdy nepodpisuj čo si si neprecitala ani muž!!!takto väčšinou dopadne šetrenie o šikane nikto nič nepočul a nevidel a agresor zostáva v škôlke
Silná káva, mrzí ma to. Normálne som rozčulena, neznasam, ked sa ubližuje deťom. Verím, ze po tomto si doma "upracu" deti a aj v škôlke budu rozoberať šikanu, hovoriť deťom nieco o tom všeobecne. Mas zapeklitu situáciu, ked su to deti od policajta, starostu a pod. Tu by nemal veľmi šancu uspieť ani neróm.
Ak by to naozaj nijak nešlo, treba zavolať média. Držím palce.
@anonym_32bc35 ďakujem veľmi pekne
@anonym_autor to, že si podpísala papier o stretnutí v škôlke neznamená nič.Iba si bola oboznámená o tom, čo sa stalo...nemá to vplyv na to, že dáš dceru niekam inam do škôlky.Daj ju preč odtiaľ a nikdy nepodpisuj čo si si neprecitala ani muž!!!takto väčšinou dopadne šetrenie o šikane nikto nič nepočul a nevidel a agresor zostáva v škôlke
@anonym_fd389c a neviete o niečom takom, že som ten papier podpísala preto, že sa namna veľmi tlacilo a ftom afekte som už poriadne ani nerozmislala? Viem, že to je asi hlúposť, ale aspoň sa skúsim spýtať
@anonym_ed4846 zriadovatel školky je obec, a na sikane sa podieľala starostovia dcéra, takže tiež ľahké by to nebolo
@anonym_autor chápem a skús citat s porozumením - ide najmä o dôkaz, že si vo veci konala a či ako si to riešila
@anonym_autor no zaujímala by ma aj druhá verzia tohto príbehu. Tvrdíš že nevieš čo si podpisala a hneď za tým napíšeš, že sa tam písalo " v ňom znelo že ja som napadla učiteľku slovné a hlasitoso, že sa ma až bála a ze som si dovolila vtrhnut do deckej spálne v škôlke bez jej súhlasu a vedomia." Tvrdíš, že je to klamstvo a vzápatí napíšeš, že je pravda že si na učiteľku (riaditeľku) zvýšovala hlas. Riaditeľka zjavne má záujem to riešiť, keď ťa o tom imformovala a zvolala aj stretnitie s rodičmi. Netvrdím, že si vymýšlaš, ale myslím že druhá strana by to opísala inak a pravda je možno niekde uprostred. Či? Skús dievča prehlásiť do inej škôlky keď jej ubližujú.
@anonym_fd389c a neviete o niečom takom, že som ten papier podpísala preto, že sa namna veľmi tlacilo a ftom afekte som už poriadne ani nerozmislala? Viem, že to je asi hlúposť, ale aspoň sa skúsim spýtať
@anonym_autor nie je to hlúposť, no v praxi a na Slovensku takmer nedokázateľné / nevymožiteľné. Navyše boli ste tam dvaja (v tvoj neprospech), to ste boli obidvaja pod tlakom? necitala si to - to neznamena tlak, ale tvoju nedôslednosť, ľahostajnosť, nezodpovednosť atd. Takto a podobne by sa na to nazeralo. Veď vyskúšaj sa na to opýtať v práv.poradni.
Aj keď si kričala a vbehla do spálne nič to nemá spoločne s tým, že ti decko šikanovali.Bola to reakcia na to, že sa malej niečo deje.Bolo v tom papieri aj napísané, že ju slovne a fyzicky napádali?čo robili učiteľky?odpútava sa pozornosť od toho čo sa stalo tvojim správaním.Zabudni na to choď do iných škôlok a povedz pravdu aj tak si riaditeľky môžu medzi sebou zatelefonovat a vymyslieť bájky.
@anonym_autor nie je to hlúposť, no v praxi a na Slovensku takmer nedokázateľné / nevymožiteľné. Navyše boli ste tam dvaja (v tvoj neprospech), to ste boli obidvaja pod tlakom? necitala si to - to neznamena tlak, ale tvoju nedôslednosť, ľahostajnosť, nezodpovednosť atd. Takto a podobne by sa na to nazeralo. Veď vyskúšaj sa na to opýtať v práv.poradni.
@anonym_ed4846 muž my teraz vraví, že jemu to podpísať nič nedali, že on sa iba podpísal, že tam bol.. Ja som žila v tom ze aj on ten papier podpísal 🫣fakt sa ospravedlňujem..

@anonym_autor zmeň škôlku ak sa nedá nič rozumné riešiť. Ale každopádne nechápem prečo si vôbec niečo také podpisovala. Sama si si podkopla nohy.