Ako riešiť nútenie do jedla v škôlke?
Dobré ráno. Rada si prečítam názory mamičiek alebo kolegýň. Pracujem ako učiteľka v škôlke a teraz som nastúpila na nové pracovisko. Pri jedle mám zásadu, že nikdy deti nenútim jesť. Proste keď im to nechutí, tak nemusia, nič sa nedeje. Minule sa odohrala scénka, ktorú neviem prekusnut. Môj ziacik nechcel papať, nechutilo mu. V podstate ani sa nečudujem, mne tam tiež nechutí a zrušila som obedy. Z kuchyne vybehla kuchárka a začala to do neho rýchlo ladovat nasilu. Malého napínalo, ale pani kuchárka ladovala a ladovala. Ostatné kolegyne jasali a všetci boli spokojní, ako pekne všetko zjedol. Ja sa priznám, že som len submisivne túto scénu pozorovala, lebo som nová a nechcem hneď zo začiatku vystrkovať rožky. Prosím, poraďte mi, ako sa zachovať v týchto situáciách. Mamičky, vy ste radšej, keď dieťa jedlo nechá, lebo mu nechutí, alebo keď ho niekto nasilu nakŕmi. Ďakujem za postrehy a rady.
No....ja som mala mamu v skolke,a bola som nejedak.
Dokonca,ked ma pri kapustovej pomievke osobne isla presviedcat,ue je to kelova/tu som lubila/,som jej to veru nezjedla.
Natierky,kysle uhorky,calamada,kapusta,privarky,horcica,kecup........
Vsetci vedeli,ze to nezjem...mohli sa aj na hlavu postavit...doma detto
Otec ma raz nahanal s kyslou uhorkou po dome,ja revala ako besna...a nie,ani som na nu nepozrela,nieto este ochutnat.
On to nevedel pochopit,ale bol to len ten jeden raz.
Doktor odporucil jest kapustu...v zivote som ju ani neochutnala...
Neznasam,ked ma niekto nuti jest nieco,co nechcem.
A ked mam hosti,vopred zistujem,kto co neje,nemoze a pod.
Cize pristup,zeby niekto dieta krmil nasilu...nie
Max.ho motivujem,aby to ochutnal...ak nie,tak nie
Vychovat dieta k odporu k jedlu alebo mu sposobit psychiclu traumu-lebo tu nejde iba o jedlo...
Ta kucharka ho pred vsetkymi v miestnosti uplne zrazila na zem,ukazala mu,ze je v podstate podriadeny jej....a na strane druhej mu ukazala,ze v spolocnosti sa ho nik nezastane,nik sa za neho nepostavi....
Ak je dieta citlivejsie,skonci ako novy pripad teraz v Staskove....
Samozrejme,ja nie som za to,aby sa jedlo vyhadzovalo...
Idealne by bolo sa pytat,hned vopred,co kto jest chce a kto nie...ked vidia deti 2-3 rozdane taniere,uz vidia ci to budu,ci nebudu jest....
Jedlo ostane v obedari a mozno niekto iny si ho rad vezme...
Neviem,ci by to v praxi bolo mozne...
Inak,lucharka ci upratovacka sa do toho nema co starat.
Jedine ak by si ju poprosila o pomoc...
@anonym_autor
Doteraz som si myslela, že o deti v škôlke sa starajú vzdelaní pedagogickí pracovníci a nie nejaká bývalá bacharka, ktorá možno nezvládla ani základnú školu a okrem toho sama seba tľapká po pleci, že ubližuje dieťaťu.
Ozvala by som sa, veď si predstav ako teba napína a niekto ti pchá do úst jedlo.
Celkovo nerozumiem tomu trendu nútiť do jedla. U nás v škôlke, keď dieťaťu niečo nechutilo (konkrétne cuketový prívarok, ktorý by som nejedla ani ja), dostal syn len chlebík, aby nebol hladný. Bol spokojný, ja tiež. My sa doma navzájom rešpektujeme a očakávam to aj od škôlky
@anonym_autor No ak máš odvahu tak by som sa s kucharkou porozprávala, že nech deti nenúti jesť. Ja som mala podobný problém, ale bol v škole. Syna tiež nútila kuchárka jesť polievky, tiež ho naťahovalo. Rozprávala som sa s pani učiteľkou nech dohovorí kuchárke. Nedohovorila, mala som pocit že sa jej všetci boja. Syn mi doma plakal a nechcel kôli tomu chodiť do družiny. Nakoniec som ho odhlásila z družiny. Kuchárka tam stále robí , má pred dôchodkom.
U nas varia ozaj vyborne
Napriek tomu sa najdu deti ktore ani len lyzicku do ruky nevezmu. Neochutnaju. Ani desiatu. Ani obed. Nic.
Sme rady ak sa aspon vody napije. Za cely den? Cely mesiac? Proste niekdy ozaj aspon ponukneme.
Casom prides na to ze deti zrejme doma krmia... aj 3-4ročne.
Jasne ak napina.... ak by aj to dieta napinalo sa dogrcia namieste.
Ty si učiteľka a ona je kuchárka. Ty zodpovedáš za dieťa a nie ona. Ked sa ti dieťa pozvracia a bude sa sťažovať doma rodičom, ty si to zlizneš. Lebo ty si za dieťa zodpovedná. Ja byť rodičom toho dieťaťa, tak prídem do škôlky a kuchárke napchám všetky pomyje čo sa zvýšili do papule. A tebe by som tak isto nasilu napchala obed, aby si vedela, ako sa citi to dieťa, za ktoré si ty zodpovedná. Kuchárka má uvarit obed. Tam jej právomoc končí.
u nás v škôlke bol systém, že deti museli aspoň ochutnať. Obaja synovia sa tak naučili jesť zopár vecí, čo by som ich doma nijako "nedonútila". Ak by ich štopkali, tak by sa minimálne mladší jednoducho povracal. Jemu, keď niečo nechutilo, alebo malo nejakú inú štruktúru, ako čakal. tak ho naplo aj pri olíznutí lyžičky. Má desať a keď ho donútim niečo jesť, čo je inak zvyknutý, len som tam dala iné ochucovadlá, tak ho napne ešte aj teraz.
A mňa nezaráža, že ty si v prvom momente nevedela, ako reagovať - snáď to nabudúce hneď zastavíš. Ale že tvoje staršie kolegyne na to so súhlasom pozerali. Otrasné niečo.
onym_autor kuchárka sa nemá do toho starať.Jasom za to aby dieťa vždy niečo zjedli,aj keď si len dva tri krát odhryzne,ale určite nie aby sa toho ani nedotklo Ako môže vedieť,že mu to nechutí,keď to neskúsili?A koľkokrát sa stane,že mu nechutí a nakoniec zje všetko. Takže zlatá stredná cesta
Nikto normálny nekrmi dieťa nasilu. Aj by to od teba niekedy nejaká matka požadovala, tak jej povedz, že toto nerobís. Pani kuchárky nabudúce zastav, len čo sa bude približovať k dieťaťu. A dieťaťu vysvetlí zajtra pred desiatou, že môže ochutnať a keď mu nebude chutiť, tak to jesť nemusí. Ubezpec ho, že ho nebudeš do jedenia nútiť a vždy keď tam budeš, tak zabránis tomu, aby to niekto robil.
Mám 50 rokov a nikdy nezabudnem, keď ma pani upratovačka v škôlke nasilu kŕmila pečienkou napínalo ma a ona tvrdila, že mama platí za obedy a ja to musím zjesť, za pár minút som ju ovracala a od vtedy keď cítim pečienku ma napína..
@anonym_autor problémom je, že si submisívna. Ale predstáv si, že by išlo o tvoje vlastne dieťa, zachovala by si sa rovnako? Teraz to nie je výčitka, skôr zisťovanie, či by sa v tebe niečo pohlo.
Ty si učiteľka, kuchárka nema právo toto robiť tebe zvereným deťom. Chapem, si nová, nevedela si ako reagovať… nabudúce by som to hned stopla so slovami, ďakujem za pomoc, ale poradíme si samy, pripadne ak by to inak nešlo, odviesť toho žiaka mimo dosahu,.. viete čo, ja som chcela s Miškom ešte niečo vyriešiť, pod sem. Ak sa inak nedá.. chcem vás požiadať, aby ste sa vrátili do kuchyne. Ak ani tak nie: rozkaz - vratte sa do kuchyne, hned. Ak ani to nepomôže: beriem dieťa preč a dotyčnej poviem, toto si ešte preberieme s riaditeľkou.
Ty si za tie deti zodpovedná, tebe sú zverené, ty ich mas chrániť, ty mas dôveru rodičov.. nehnevaj sa, ale ak by si s tým mala naďalej problem, je na mieste zvážiť zmenu profesie. A to myslím vážne.
@anonym_autor problémom je, že si submisívna. Ale predstáv si, že by išlo o tvoje vlastne dieťa, zachovala by si sa rovnako? Teraz to nie je výčitka, skôr zisťovanie, či by sa v tebe niečo pohlo.
Ty si učiteľka, kuchárka nema právo toto robiť tebe zvereným deťom. Chapem, si nová, nevedela si ako reagovať… nabudúce by som to hned stopla so slovami, ďakujem za pomoc, ale poradíme si samy, pripadne ak by to inak nešlo, odviesť toho žiaka mimo dosahu,.. viete čo, ja som chcela s Miškom ešte niečo vyriešiť, pod sem. Ak sa inak nedá.. chcem vás požiadať, aby ste sa vrátili do kuchyne. Ak ani tak nie: rozkaz - vratte sa do kuchyne, hned. Ak ani to nepomôže: beriem dieťa preč a dotyčnej poviem, toto si ešte preberieme s riaditeľkou.
Ty si za tie deti zodpovedná, tebe sú zverené, ty ich mas chrániť, ty mas dôveru rodičov.. nehnevaj sa, ale ak by si s tým mala naďalej problem, je na mieste zvážiť zmenu profesie. A to myslím vážne.
@bobbula ja este za seba dodam ze by takto dieta mala chranit aj pred inou ucitelkou ktora by mu pripadne podobne alebo inak ublizovala. Aspon to asi ocakavam ked davam deti do zariadenia, ze sa ich niekto zastane a riesi zle zaobchadzanie aj keby tak zle konala samotna riaditelka.

@anonym_885931 realny pohlad je ze deti niesu krme husi a ano sikana ke trestny cin
@anonym_84ae40 tebe hrabe. Toto by žiadny policajt neprijal ako trestný cin
Vďaka takým sliepkam ako si ty je cely MK na posmech