Ako riešiť problém so synom v škôlke?
Syn nastúpil v septembri do škôlky, adaptácia prebieha celkom fajn, trochu plakal ale nic dramatické. V škole že spi, papa a že keď majú nejaké aktivity tak že prv pozoruje a potom že sa zapojí do aktivít. Bola som vcelku šťastná, že celkom ok. Včera sak učiteľka, že syn poškriabal dieta a smial sa pritom, že sa vyzlecie a nechce obliecť a že mu mam dohovoriť. To že je tvrdohlavý, to vieme odkedy nastúpil do škôlky, tak proste vsekto ja ja sám, ale beriem to tak, že fáza vývoja. Lenže to, že niekomu ublížil má prekvapilo. Nidky sme neriešili taký problém, chodili sme na rôzne krúžky a vždy sa správal pekne, vedel sa aj zapojiť aj podeliť, niekdy horšie ale proste nikoho len tak neudieral/neskrabal. Aj keď ho ročný sused capol tak len na mna pozrel, že čo má robiť. Proste neviem odkiaľ to prišlo. Nemáte niekto podobnú sluskenost, pripadne ako mu mám dohovoriť ? Ako to riešiť, nechcem aby mal nálepku bitkára a nikto sa s ním nebude chcieť hrať. Doma ho nebijeme. Ďakujem za názory a rady.
O akom dietati hovorime, je to predskolak alebo ledva trojrocny?
"Tvrdohlavost" je jedna vec a.... 😉
@anonym_autor zbytocne to riesis opytaj sa syna ako to bolo, mozno sa dozvies napriklad ze ho skrabla prva a to ucitelka nevidela
Tvrdohlavý odkedy nastúpil do škôlky? Tvrdohlavý bol aj predtým len ste mu ustúpili. Teraz sa musí naučiť správať v kolektíve.
Vyzisti kontext - pani ucitelka mi vravela, ze si dnes niekoho poskriabal. “Co sa stalo/, preco si to urobil/ co ta k tomu viedlo?” Zisti od neho motiv jeho spravania. Mozno mu dieta predtym ublizilo, tak mal takuto reakciu. Mozes mu povedat: “prekvapilo ma to, lebo ja viem, ze si dobry chlapec a taketo veci normalne nerobis.” Faza ja sam, je v poriadku, davat vela na vyber (chces dnes modre alebo zelene tricko? Spapas rano chlebik, alebo sa napapas az v skolke? A pod.) Moze ist o reakciu na pravidla v skolke, pripadne odlucenie od mamy.
Ohladom vyzliekania sa - pomaha rozpravanie o sukromnych partiach, ktore by sme mali vidiet len my sami, lebo patria len nam. Spytaj sa ho, ci aj ostatne deti sa vyzliekaju a ukazuju sukromne partie (teraz myslim, aj len holu hrud, nie hned intimne partie). A ako sa mu to pripadne paci, co si o tom mysli? Opat zisti motiv vyzliekania - neobliekania: nepohodlnost oblecenia/ snaha o ziskanie pozornosti/ rebelia voci pravidlam? Zopakuj, ze nase sukromne partie patria len nam, nikto by sa ich nemal dotykat (vynimka pri potrebe) ani ich len tak pozorovat, su urcene len nam, nasim ociam. Opytaj sa ho, ci mu nevadi, ze aj ostatni budu vidiet jeho sukromne partie?
Tvrdohlavý odkedy nastúpil do škôlky? Tvrdohlavý bol aj predtým len ste mu ustúpili. Teraz sa musí naučiť správať v kolektíve.
@januska12323 nemáte pravdu, tvrdohlavý začal byt po nástupe do škôlky, pripisovala som to adaptácii a aj vyvinú má 3 roky
Vyzisti kontext - pani ucitelka mi vravela, ze si dnes niekoho poskriabal. “Co sa stalo/, preco si to urobil/ co ta k tomu viedlo?” Zisti od neho motiv jeho spravania. Mozno mu dieta predtym ublizilo, tak mal takuto reakciu. Mozes mu povedat: “prekvapilo ma to, lebo ja viem, ze si dobry chlapec a taketo veci normalne nerobis.” Faza ja sam, je v poriadku, davat vela na vyber (chces dnes modre alebo zelene tricko? Spapas rano chlebik, alebo sa napapas az v skolke? A pod.) Moze ist o reakciu na pravidla v skolke, pripadne odlucenie od mamy.
@minilla ďakujem, skusim takýto prístup. Chcela som dnes zistiť viac ale učiteľka, ze pri nej to nerobili, že sa mám pýtať poobede.

Vysvetľovať, vysvetľovať a vysvetľovať. Ak nepomôže tak treba mu treba ukázať že takéto správanie má následok (zobrať hračku, zakázať rozprávku...). Dohodnúť sa aj s učiteľkou ako má reagovať ak sa bude situácia opakovať. Škôlka je veľká zmena pre dieťa, veľa podnetov, skúša čo si môže dovoliť pri cudzích.