Ako si poradiť s nerešpektujúcim dieťaťom v škôlke?
Ahojte, potrebujem sa poradiť ohľadne jedného dieťaťa ktoré mám v triede vo škôlke. Som začínajúci učiťeľ. Mám v triede jedno dieťa, ktoré ma nerešpektuje ako autoritu. Prv som to brala ako zlú adaptáciu na nové prostredie, avšak sa to stupňuje. Po dnešku mám chuť celé učiteľstvo zahodiť. Dieťa pri riadenej aktivite ako tak zvládnuteľné, ale sú situácie kedy vôbec nechce pracovať alebo sa riadene hrať čo akceptujem, stále prebieha adaptácia. Dieťa je predškolák, predtým nechodilo do mš. No keď má prísť na spanie, dieťa sa buď rozplače alebo rovno podá odpor. Celá trieda (a sú tam aj také deti ktoré treba prehovárať, motivovať, ubezpečiť že mama príde) sa dokáže dostať na lehátka a zaspať. Toto dieťa, kladie aktívny odpor, bije sa, hryzie ma, pľuje po mne, tak isto po asistentke. Nejakou formou ho neviem na to lehátko dostať. Riešila som situáciu s učiteľkou triednou, bez úspechu. Dnes ma nechala trápiť sa s ním a s kľudom to pozorovala. Na počudovanie, ju nejako, pýtala som sa o radu a nebola mi daná, poslúcha. Požiadala som o pomoc aj riaditeľku, a tiež som nedostala riešenie. Keď som to chcela riešiť s rodičmi, tí po deti ani nechodia ale členovia rodiny, od sociálneho pedagóga som dostala upozornenie že vyeskalujem konflikt, lebo mi nebudú veriť a ešte môže dieťa situáciu obrátiť a rodičia ísť proti mne. Ako prosím Vás, mám postupovať, lebo buď budem každý deň po práci" na prášky " alebo mi neostane nič iné ako kvôli jednému dieťaťu dať výpoveď. Ja nebudem každý druhý týždeň dieťa naháňať po triede, ono sa hádže o zem, chytať ju za ruky keď ma chce biť a potom ma opľuje. Chodím tam v strachu čo zase bude. Ďakujem za porozumenie a nejakú tú radu.
Jasné, dieťa by nemalo takto vystrajat, byť agresívne ap. Na tom sa všetci zhodneme. Ale ja raz nepochopím, ze predskolaci musia poobede do postele/na lehátko. Nepochopím, preco by nemohol kresliť, citat knihu, robiť nieco. Toto je na hlavu, aby takto násilím musel do postele.
Jasné, dieťa by nemalo takto vystrajat, byť agresívne ap. Na tom sa všetci zhodneme. Ale ja raz nepochopím, ze predskolaci musia poobede do postele/na lehátko. Nepochopím, preco by nemohol kresliť, citat knihu, robiť nieco. Toto je na hlavu, aby takto násilím musel do postele.
@lukbe Ide o ten oddych. Rodičia sú oboznámení s denným režimom školy. Nie všetky deti chodia spať. Chápem že nie každému sa dá zobrať dieťa na obed. Ale sú deti, čo nespia, ale pekne vydržia ležkať Ide o to, keď máte miešanú triedu 3-6 a v nej aj integrované deti, keď jednému povolíte hrať sa ( čo nevydrží pri knihe a kreslení 2h) je za prvé hlučné aj keď je spálňa oddelená (počuť to dosť) a za druhé by to chceli všetky deti čo nespia ale vedia ležať a oddychovať a to už je skupina, čo isto nedokáže byť potichu. Nie všetky školy majú asistentov a nie vždy robia všetci. Jedna učiteľka nedokáže takto ustriehnuť spiace deti aj deti čo by sa hrali.
@lukbe presne, na kieho oneho predskolakov zastlat pod paplon? O rok v prvej triede na rodicku bude hlavna tema ze prvaci poobede zaspavaju na laviciach a treba to riesit. U syna v predskolskej triede este v juni trvali na 2,5h spanku alebo "klude na lozku", chore toto.
@lukbe presne, na kieho oneho predskolakov zastlat pod paplon? O rok v prvej triede na rodicku bude hlavna tema ze prvaci poobede zaspavaju na laviciach a treba to riesit. U syna v predskolskej triede este v juni trvali na 2,5h spanku alebo "klude na lozku", chore toto.
@anonym_9d7172 moje dieťa nespalo poobede od roka. V škôlke ho ako trojročné samozrejme dali poobede spať. Chudák zaspalo po vyse hodinovom trápení a o 10 minút ho zobudili🤦♀️.
@anonym_autor povedz mu že nemusí spinkat,ale odpočívať.....nechaj ho oddeleného v niakom kútiku(pokial neruši deti ktoré chcú spat)
Z tohto popisu ti ťažko radiť. Ak kolegyňu počúva, je potrebné ju odsledovať ako je to možné, ak už ti nechce poskytnúť radu. Inak nechápem, prečo ti neporadí. Máš aj nejakú uvádzajucu učiteľku, či? Tá by ti mala isto poradiť. Eskalujes aj konflikt s dieťaťom. Ak ťa hryzie, pluje na teba, tak sa cíti ohrozené. Musí to byť aj pre dieťa hrozne. Čo mu takto veľmi vadí na tom, čo robíš, ťažko povedať. Niečo robíš zjavne inak ako kolegyňa, keď jej to nerobí. Je super, že hľadáš riešenie, takto na diaľku však ťažko radiť. Skús si zapísať, čo predchadza konfliktom. Čo si povedala, urobila ako si to povedala. Ako reagovalo dieťa. Na čo reagovalo dobre. Mne toto pomohlo v začiatkoch pri náročnom žiakovi.
@anonym_9d7172 moje dieťa nespalo poobede od roka. V škôlke ho ako trojročné samozrejme dali poobede spať. Chudák zaspalo po vyse hodinovom trápení a o 10 minút ho zobudili🤦♀️.
@lukbe moj tiez nespal a v skolke ked nastupil si z tej dlhej chvile zacal htyzt nechty a trva to dodnes je 7dmak
@lukbe moj tiez nespal a v skolke ked nastupil si z tej dlhej chvile zacal htyzt nechty a trva to dodnes je 7dmak
@slavomira236 chudák. A toto nikto neuzna, ze dieťaťu vyrábajú stresy a traumu.
@lukbe Ide o ten oddych. Rodičia sú oboznámení s denným režimom školy. Nie všetky deti chodia spať. Chápem že nie každému sa dá zobrať dieťa na obed. Ale sú deti, čo nespia, ale pekne vydržia ležkať Ide o to, keď máte miešanú triedu 3-6 a v nej aj integrované deti, keď jednému povolíte hrať sa ( čo nevydrží pri knihe a kreslení 2h) je za prvé hlučné aj keď je spálňa oddelená (počuť to dosť) a za druhé by to chceli všetky deti čo nespia ale vedia ležať a oddychovať a to už je skupina, čo isto nedokáže byť potichu. Nie všetky školy majú asistentov a nie vždy robia všetci. Jedna učiteľka nedokáže takto ustriehnuť spiace deti aj deti čo by sa hrali.
A teraz si to zoberte prakticky, nie že chudak, musí spat. Učiteliek je malo, my mame v škôlke len jednu vždy na poldna. Nemôže sa rozkrajat, keď povolí jednemu nespať, bude chcieť ďalší a ďalší a teda potichu určite nebudú. Sú nejaké pravidlá a musia sa dodržiavať. Nikto netvrdi že musia nasilu spať, nech ležia, odpočívajú. Ani moja predskolacka nespi a len leží. Nikto sa s nimi nebude v živote hrat, všade sú pravidlá ale rodičia stale musia niečo riešiť , skôr by to mohli deťom rozumne vysvetliť.
@anonym_autor hrozna situácia, tam to vyzerá možno aj na nejakú diagnozu.
Tiež mi hlava neberie, prečo je potrebné nútiť predskolaka spať/ ležať. Mňa by tiež nik nedonutil, lebo je to utrpenie, keď človek musí "oddychovať", aj keď to nepotrebuje. Píšeš, že máte asistentku, tak ona môže robiť dozor v spálni, kým ty budeš s deťmi, ktoré spanok nepotrebujú. Všetko sa dá vyriešiť a vymyslieť tak, aby to bolo ok pre všetkých, len treba chcieť. Poznám škôlku, kde väčšie deti mali tú oddychovú chvíľu zabezpečenú tak, že mali kútik s vakmi, vankúšmi a pod., kde si mohli ľahnúť, váľať sa a učiteľka im čítala rozprávku. Potom mohli ísť robiť kľudné aktivity. Bola to zmiešaná trieda a áno, malé deti spali a veľké sa hrali, nik z toho nerobil vedu. Malé deti vedeli, že keď ony budú velkaci, tiež to bude takto. A učiteľka tam bola celý čas sama, žiadne asistentky. A dalo sa to zvládnuť, lebo deti mala naučené a hlavne, väčšina bola spokojná, takže nevznikali "scény."
A teraz si to zoberte prakticky, nie že chudak, musí spat. Učiteliek je malo, my mame v škôlke len jednu vždy na poldna. Nemôže sa rozkrajat, keď povolí jednemu nespať, bude chcieť ďalší a ďalší a teda potichu určite nebudú. Sú nejaké pravidlá a musia sa dodržiavať. Nikto netvrdi že musia nasilu spať, nech ležia, odpočívajú. Ani moja predskolacka nespi a len leží. Nikto sa s nimi nebude v živote hrat, všade sú pravidlá ale rodičia stale musia niečo riešiť , skôr by to mohli deťom rozumne vysvetliť.
@anonym_autor hrozna situácia, tam to vyzerá možno aj na nejakú diagnozu.
@anonym_f428cc je smutne, ze je tak malo uciteliek. minimalne v predskolskej triede by malo byt umoznene niektorym detom nespat. akoze lezat 2h a pozerat do plafonu je dost odveci a to kazdy den. mna by tiez z toho porazilo. nehovoriac o tom, ze posledny den v auguste ma spat a 1 september ma byt ready cely den na skolu. a co sa tyka toho dietata - akoze hned diagnoza, tak ked inu ucitelku poslucha, asi to nebude o tom. problem tu v podstate nie je dieta (aj ked je isto narocne) ale horsie je, ze ta kolegyna (a este triedna) a ani riaditelka autorke nepomozu, to je fakt hrozne a este sa na to budu pozerat. co to je za kolektiv a aj zaucenie novej kolegyne...
Sme to dopracovali,ked si pedagog chodi po vychovne rady na modry konik.Posledny nech zhasne.
A neuveritelne kolko energie das do toho aby si to dieta dostala na lehatko.Stoj co stoj.
Ale teraz vazne,to pedagogovia v MŠ nemusia mat nejake psychologicke minimum?Vediet ako sa dohodnut s detmi?By som sa necudovala keby chlapec po takejto scene odmietal skolku,chudak 😒 Napada ma tolko moznosti ktore sa dali urobit namiesto toho znasilnovat ho do lezania.Ale to je typicke pre nase ucitelky v skolkach.Skolky su prijemnym miestom len pre poslusne deti,resp.tie ktore dodrziavaju osnovy a stadardy ktore ucitelky vyzaduju,lebo ved predsa my vieme ze vy "pri tolkych detoch nemate predsa cas venovat sa niekomu individualne". Drzim mamicke palce,nech sa postavi za svoje dieta.
Sme to dopracovali,ked si pedagog chodi po vychovne rady na modry konik.Posledny nech zhasne.
@maminkadeticiek presne, este aj toto. ale to nie je chyba autorky, naopak, je super, ze hlada pomoc kde sa da. Otrasne je, ze to musi takto robit.
@maminkadeticiek presne, este aj toto. ale to nie je chyba autorky, naopak, je super, ze hlada pomoc kde sa da. Otrasne je, ze to musi takto robit.
@anonym_2aeca6 Ja rozumiem ako to myslis,ale z mojho pohladu je to sialene.Ze jedna ucitelka nedokaze zvladnut dieta v adaptacii,ktore len nechce spat.Vyvola v nom amok a hned sa z toho ruca.Nechapem ci doteraz zila v nejakej sklenenej guly ale pripada mi ze o detoch a ich psychike vobec nic nevie.A ja ju neodsudzujem za to ze nevie,je mlada.Mna desi ze takymto ludom zverujeme svoje deti.A desi ma ze takyto ucitelia pracuju s detmi ktore potrebuju oporu a podporu ale ona netusi co robit ked nechce ist do postele.
@maminkadeticiek tiez nevies citat s porozumením, autorka pise, ze to riesila od kolegyn az po riaditelku, kde sa rady nedočkala…dokonca je natoľko ľudská, ze dieta nazvala “nerespektujucim”. … z opisu ide o dieta neposlušné a agresívne . Dieťa ma v skolke rezim.predpokladam, ze rezim je navrhnutý odbornikmi a zohľadňuje potreby dieťaťa. Kto nechce, aby jeho dieta nútili “lezkat a oddychovať” na lôžku nech si ho zoberie domov a tam nech mu skáče po hlave…
Mila autorka, ja uz mam deti davno mimo skolky, ale bola by som vdacna za pani ucitelku, ktora chce problem riesit v prospech vsetkych. Drzte sa, verim, ze vam niekto skúsený poradi
@anonym_2aeca6 Ja rozumiem ako to myslis,ale z mojho pohladu je to sialene.Ze jedna ucitelka nedokaze zvladnut dieta v adaptacii,ktore len nechce spat.Vyvola v nom amok a hned sa z toho ruca.Nechapem ci doteraz zila v nejakej sklenenej guly ale pripada mi ze o detoch a ich psychike vobec nic nevie.A ja ju neodsudzujem za to ze nevie,je mlada.Mna desi ze takymto ludom zverujeme svoje deti.A desi ma ze takyto ucitelia pracuju s detmi ktore potrebuju oporu a podporu ale ona netusi co robit ked nechce ist do postele.
@maminkadeticiek Sorry, ale dieta v skolke sa musi naucit respektivat system. Taky je nas svet - potom ide do skoly - system. Do prace - system. Ze si dieta na 2h lahne a oddychuje - je to jediny cas v zivote toho dietata, ked moze byt sam so svojimi myslienkami a ze to je vzacne a prospesne, si nemusime hovorit. Ani moje deti v skolke nespali. Ale nastupom do prvej triedy boli uz o 19 zreli na postel. Ten oddych im jednoducho chybal. Ano, skolka je dobre miesto pre poslusne deti - tak tie deti naucte systemu a poslusnosti uz doma. Lebo vacsinoi toe deti nie su od podstaty neposlusne, su skor prestimulovane, unavene a mrzute zo zivota. Zide sa im to cely ich zivot.
@anonym_autor Dieta je diagnostikovane peychologom? Poznas dovod preco doteraz do skolky nechodilo? Spisuj vzdy zaznam ak fyzicky utoci, ale dories aj pripadne SVVP kde bude mat napr. vylucenr nasilne ukladanie na spanok. Ak je agresivne len vtedy tak to preboha nerobte ze na neho vy fyzicky "utocite" a davate ho lahnut. Nech na lehatku sedi, alebo nech si sadne na zem, nech pomoze s niecom tichym - nevie ho zabavit asistentka? Ste tam pri spanku dve ako pises.
@maminkadeticiek Sorry, ale dieta v skolke sa musi naucit respektivat system. Taky je nas svet - potom ide do skoly - system. Do prace - system. Ze si dieta na 2h lahne a oddychuje - je to jediny cas v zivote toho dietata, ked moze byt sam so svojimi myslienkami a ze to je vzacne a prospesne, si nemusime hovorit. Ani moje deti v skolke nespali. Ale nastupom do prvej triedy boli uz o 19 zreli na postel. Ten oddych im jednoducho chybal. Ano, skolka je dobre miesto pre poslusne deti - tak tie deti naucte systemu a poslusnosti uz doma. Lebo vacsinoi toe deti nie su od podstaty neposlusne, su skor prestimulovane, unavene a mrzute zo zivota. Zide sa im to cely ich zivot.
@anonym_7a8d07 ale system nema byt pre system. vacsina deti nespi v tomto veku. kazdeho dospeleho, co sa pytam na skolku povie, ze to spanie bolo najvacsi otras. kolko deti si zacne ohryzat nechty a pod. Naco je to dobre. ma tam byt jedna zberna ucitelka, co si s detmi bude robit oddychove aktivity. dodrziavat pravidla sa nenaucis tym, ze si budes vynucovat nezmyselne pravidla. len sa tym vsetci naucime, ze pravidla nedavaju zmysel a ignorujeme ich. keby to bola pravda, ze sa tym naucia ludia dodrziavat system, preco sa u nas nic nedodrziava a prave naopak, kto to dodrziava je akurat tak za idiota? no lebo od decka musime dodrziavat milion nezmyslelnych pravidiel a potom mame zo vsetkych pravidiel holubnik a ziadnu uctu k autorite
@maminkadeticiek suhlasim
@anonym_autor toto ale ľuďom nevysvetlis. Proste každý rodič si presadzuje to co vyhovuje jeho dieťaťu. Moje spať nechce, tak nech mu škôlka podľa toho urobí program, moje spať chce, tak nech mu to škôlka umožní.... A preto je jedno pravidlo a podľa toho sa musia riadiť všetci a to je, že v MŠ sa proste na obed spi alebo minimálne v tichosti oddychuje. A komu sa to nepáči, nech si zoberie dieťa a dá do súkromnej škôlky, kde mu vyhovejú.
No a k tvojmu problému. Ak jedno dieťa narúša spánok a odpočinok ostatným deťom, musí zasiahnuť zástupkyna pre MŠ, keď nie je schopná, nechaj to na rodičov. Skôr alebo neskôr sa začnú deti doma sťažovať.... Robíš si z toho veľkú hlavu. Rob si svoju robotu ako doteraz, zázraky s neprisposobivym dietatom neurobíš. Viac zapájaj asistentku. Ale presne viem o com píšeš. Mali sme v MŠ niekoľkokrát takéto dieťa, našťastie, vždy bolo vylúčené. Naša zástupkyna je dosť uvedomela a zodpovedna. A drží sa teórie, že 1 dieťa nemôže útlacat a obmedzovat ďalších 20.
@slavomira236 moj sa zacal pocikavat, spolahlivo od 2r odplienkovane dieta sa v 3,5r pocikavalo pocas obedneho spanku. Lebo musel 2,5h lezat a nesmel sa ani pohnut, ani na wc. Syn poobede nespal od 1,5r, nepotreboval to. Ucitelka tvrdila ze samozrejme moze ist na wc, syn tvrdil ze ho nechcu pustit. Bol z toho nestastny, den co den mi ucitelka davala tasku na vypratie. Vyriesila som to tak ze som nasla pani ktora ho brala poobede domov. Nenecham tyranizovat dieta.
@anonym_autor toto ale ľuďom nevysvetlis. Proste každý rodič si presadzuje to co vyhovuje jeho dieťaťu. Moje spať nechce, tak nech mu škôlka podľa toho urobí program, moje spať chce, tak nech mu to škôlka umožní.... A preto je jedno pravidlo a podľa toho sa musia riadiť všetci a to je, že v MŠ sa proste na obed spi alebo minimálne v tichosti oddychuje. A komu sa to nepáči, nech si zoberie dieťa a dá do súkromnej škôlky, kde mu vyhovejú.
No a k tvojmu problému. Ak jedno dieťa narúša spánok a odpočinok ostatným deťom, musí zasiahnuť zástupkyna pre MŠ, keď nie je schopná, nechaj to na rodičov. Skôr alebo neskôr sa začnú deti doma sťažovať.... Robíš si z toho veľkú hlavu. Rob si svoju robotu ako doteraz, zázraky s neprisposobivym dietatom neurobíš. Viac zapájaj asistentku. Ale presne viem o com píšeš. Mali sme v MŠ niekoľkokrát takéto dieťa, našťastie, vždy bolo vylúčené. Naša zástupkyna je dosť uvedomela a zodpovedna. A drží sa teórie, že 1 dieťa nemôže útlacat a obmedzovat ďalších 20.
@anonym_dd4df9 ".. A preto je jedno pravidlo a podľa toho sa musia riadiť všetci a to je, že v MŠ sa proste na obed spi alebo minimálne v tichosti oddychuje"
A predstav si ze toto pravidlo neplati v kazdej nesukromnej skolke, predstav si ze existuju skolky kde deti cez obed nemusia 2,5h lezat na posteli pod paplonom, ze mozu pocuvat rozpravku, prezerat si knizky alebo si ticho kreslit. Lebo predstav si nie vsetky deti potrebuju poobede spat a za mna nutit niekoho 2,5h nehybne lezat bez pohnutia je tyranie, zvlast ak je to dieta. Chvalabohu uz sa najdu uvedomele riaditelky MS a nie ako za cias mojho syna pred 15 rokmi. Uz vtedy boli skolky kde nemuseli deti poobede spat ale boli ich malo.
A presne cely september az do vianoc som pocuvala v 1 roc ako deti zaspavaju poobede a ze to treba riesit. No bodaj by nie ked predskolakov nutili 2,5h v skolke poobede spat.
Ja som sa vtedy aj ozvala nech to idu povedat vedla do skolky, lebo o rok im pridu zase zaspavajuce deti. Ale samozrejme to vysumelo a syn taky problem nemal tak som sa viac neozvala.
Nemám radu, skôr ťa chcem autorka povzbudiť. Pozri niečo robiť a s niecim pracovať predsa neznamená, že všetko zvládneme hneď. Ty si po škole a chcela by si byť učiteľka, neboj sa toho, to že si nevieš poradiť s dieťaťom neznamená, že na to byť učiteľka nemáš. Skôr to znamená, že je to situácia akú si nezažila a situácia akú môžeš zvládnuť časom z iného uhla.
Kolegyňa, ktora to zvláda s dieťaťom, predsa nemusí znamenať, že robí niečo lepšie. Jednoducho ma inú povahu, dieťa na ňu môže reagovať inak pokojne aj kvôli tomu, že kolegyňa vyzerá inak a cíti sa pri nej inak. Veď aj my reaguje inak pri rôznych ľuďoch, niekto je nám sympatický niekto nie a podobne.
A to že si našla svoju hranicu je práveže fajn, pozri sa na to ako na výzvu, ako na niečo čo ťa naučí vidieť svoju vlastnú hranicu a niečo čo sa môžeš sama naučiť neskôr prekonávať.
Dobrá učiteľka nie je tá čo jej to ide všetko samo, dobrá učiteľka vidí svoj limit a to, že niečo nezvláda a potom sa snaží pochopiť problém inak.
Držím ti palce aby si to zvládla a aby si sama našla riešenie z inej strany, z iného pohľadu. Neboj sa byť kreatívna, veď kreativita a možnosti aké máme nas robia tým kým sme.
@anonym_7a8d07 ale system nema byt pre system. vacsina deti nespi v tomto veku. kazdeho dospeleho, co sa pytam na skolku povie, ze to spanie bolo najvacsi otras. kolko deti si zacne ohryzat nechty a pod. Naco je to dobre. ma tam byt jedna zberna ucitelka, co si s detmi bude robit oddychove aktivity. dodrziavat pravidla sa nenaucis tym, ze si budes vynucovat nezmyselne pravidla. len sa tym vsetci naucime, ze pravidla nedavaju zmysel a ignorujeme ich. keby to bola pravda, ze sa tym naucia ludia dodrziavat system, preco sa u nas nic nedodrziava a prave naopak, kto to dodrziava je akurat tak za idiota? no lebo od decka musime dodrziavat milion nezmyslelnych pravidiel a potom mame zo vsetkych pravidiel holubnik a ziadnu uctu k autorite
@anonym_2aeca6 Ved to nie je pre system. Deti v tomto veku poobedny oddych este potrebuju. A podla mna aj deti na prvom stupni. Pre vela rodicov je jednoduchsie nedodrziavat, ale to neznamena, ze nie je potrebny.
@anonym_2aeca6 Ved to nie je pre system. Deti v tomto veku poobedny oddych este potrebuju. A podla mna aj deti na prvom stupni. Pre vela rodicov je jednoduchsie nedodrziavat, ale to neznamena, ze nie je potrebny.
@anonym_7a8d07 ako ktore dieta. oddych potrebuju ale spanok zdaleka nie. uz moja 4r spat poobede zjavne nepotrebuje. ked zaspi poobede v skolke (nastastie to je ozaj zriedkave), doma skor ako o pol 11 nezaspi a to tam lezi od pol 9, kedze netusim, ci v skolke spala alebo nie, tak ide spat v normalnom case. ked nespi v skolke, zaspi hned. Rozhodne nie je pre dieta dobre zaspat o pol 11, takze ten spanok jej skor pritazuje. Dovolim si tvrdit, ze pri 5 rocnych to je uz ozaj vymimocne, ze by naozaj potrebovali poobede spat, nehovorim o oddychu, ze sa robi poobede nejaka pokojnejsia cinnost - cita a pod.
@anonym_7a8d07 su deti ktore to nepotrebuju, syn od 1,5r poobede nespal, spal v noci. V skolke ak nakoniec nejako zaspal tak ho nevedeli zobudit, bol dezorientovany, on totiz ked uz zaspal tak spal ako v noci. Nie 2h ale 4-5 v kuse.
Tiez to tak mam, ja som si nikdy nevedela zdriemnut na hodku, ja uz ked zaspim tak aspon 4h v kuse. Mam to tak tiez odmalicka. Syn takisto. Muz a dcera si vedia na polhodku-hodku pospat a vstanu cerstvi. Ja a syn ak nas niekto po hodke dvoch zobudi tak sme uplne mimo, boli ma hlava, je mi na zvracanie, vecer neviem zaspat.
Kazdy clovek je iny, nutit spat ci jest je za mna chore.
@anonym_autor tiež nemám radu, len tu napíšem, že som šťastná že moje deti už nechodia do škôlky a nemusíme riešiť trapne nasilu spanie. Kvôli tomu som neznasala škôlku ako dieťa a ani ako matka. Su deti, ktoré nepotrebujú spat.

@anonym_autor každý deň kedy je agresívny, opaľuje ťa alebo niečo podobne treba spísať záznam, ten podpíše učiteľ aj asistent keď je prítomný. A následne aj rodič. Žiadne ze všetci v MŠ od toho dávajú ruky preč, na takéto dieťa nemáš byť sama. Ja by som zvažovala odchod ani nie kvôli tomu dieťaťu ale kvôli tej ,,podbore,, ktorú v práci nemáš. Tiež máte podporný tím predpokladám a ten je tam presne pre takéto prípady, pre ťažko zvládnutelne a problémové deti. Pokiaľ to pôjde takto ďalej, pri vzdelávacích aktivitách by som sa ani nesnažila, keď nechce robiť, nech nerobí. Rodičov to doženie všetko v škole ale to už bude ich problém. Každopádne, treba im dat vedieť, ako sa ich dieťa v MŠ správa.