icon

Ako uľahčiť dcérke nástup do škôlky?

15. mar 2026

Ahojte,
Dcerka mi nastupuje v utorok do skolky, ma momentalne 2 roky a 5 mesiacov. Odplienkovana je uz 4 mesiace, skor mam malu dusicku z inych veci. Nove zmeny zvlada super, odcumlikovanie bolo u nas velmi rychle, uspesne. Za 2-3 si nan nespomwnula, odplienkovanie do 3 tyzdnov, ked uz nehody neboli. Je sikovna, rozprava uz aj vety sa snazi spajat atd. Ale ked ideme napr na ihrisko tak sa stiahne dlho pozoruje, trva jej to kym sa zapoji a ak. Rozumiem kazde deitatko je ine, skor asi si idem sem po radu ako jej to ulahcit. Nedat najavo stres, rozpravat o skolke pozitivne, co este? Co Vam pomohlo aby tie rana boli v pohode. Mam este mensie deitatko takmer 5 mesacne, som na nich sama a poslednu dobu aom neskutocne unavena a snazim sa pekne k starsej ale nieekdy uz nevladzem a moja trpezlivost je mala. Niekedy na nu kricim, dostane po zadku. Citim sa z toho zle, velmi. Ich otec nas opustil ked som bola tehotna s druhym. Tak velmi to druhe chcel… no to je jedno uz skacem z jednej temy do druhej. Bolo toho vela a aj je na mna. Ale vzdy sa snazim sa im venovst co najviac, ist na nich inymi metodami, studujem si to aby som rposte nevybuchla ale skusala to inak. Teraz ma starsia aj obdobie bzdoru. Velmi dlhe mesiace bola len mama mama( pochopitelne kedze sa jej narodila sestra) anechcela ist anina prechadzku s dedom, proste s nikym a predtym chodila rada. Teraz vyse tyzdna uz pojde aj do zahrady napr s babkou… co je pre mna maly zazrak. Dakujem za precitanie mojho vylevu a nejake rady.
Dakujem🙂

anonym_c7ae53
15. mar 2026

ráno žiadne dlhé lúčenie , proste vyzliecť, prezuť dať pusu povedať maminka pre teba príde ked sa naobeduješ (alebo podľa toho dokedy tam bude) šupnúť do triedy a zavrieť dvere
syn prvý deň neplakal vôbec bol tam dve hodiny, druhý deň plakal ráno ale učitelka povedala že o chvíľu prestal a dalšie dni to bolo lepšie , niekedy neplakal ráno ale ked sme prenho prišli , po školke to bol záhul lebo nevedel čo so sebou ale zvykli sme si
ja som stále opakovala maminka pre teba príde , do školky sa chodí bez maminky
každé dieťa si zvykne chce to len čas
syn je dosť tichý učitelka vravela že nerozpráva vôbec alebo minimum ale rozumie všetko zlepšilo sa to po 3 mesiacoch

anonym_ab23ba
15. mar 2026

@anonym_autor moja isla 2r10, v kniznici som pozicala nejake knizky o skolke a citali sme si, co vsetko tam.budu robit, co sa moze stat, ze jej moze byt chvilku smutno, ze niekto sa moze pocikat, ze niekto moze plakat alebo zobrat hracku a co vtedy, ako postupovat, a samozrejme, ze co vsetko sa tam nauci a ake hracky tam.budu, boli sme sa vopred v triede pozriet. Od prveho dna super, na cely den.

kikusenka1
15. mar 2026

No... my dospelaci vo všetkom hľadáme kopec problémov, trápime sa, premýšľame... ale... detský svet je oveľa jednoduchší, ľahší a krajší ako ten náš 😊 stačí o skolke pozitívne rozprávať, nedávať najavo stres. Prísť do skolky, ukazat skrinku, polubit sa, pusinku a hotovo. So slovami maminka po teba ked sa vyspinkas a napapas. Nájdeš si tu vela kamarátov a budeš sa s pani učiteľkou a detičkami hrať.
P.s. chapem tvoju situáciu a nie si zly rodič. Iba unavený a frustrovaný rodič . Veľa šťastia 🍀

anonym_a74e60
15. mar 2026

@anonym_autor ja som s dietatom velmi nediskutovala, nevysvetlovala, zbytocne dlhe monology to dieta to aj tak nechape, nehovorit ako v skolke bude dobre ako sa bude hrat s detmi atd, vytvoris idealnu predstavu a ked to tam tak zo zaciatku nebude, dieta bude mat chaos
Proste ides do skolky, budu tam deti a ucitelky, dalej som to nerozoberala
Moje dieta nebolo zvyknute na deti, hralo sa malo, daj tomu dietatu cas, vyrovna sa s tym a prisposobi sa samo
Trapila som sa viac ako ty ( tiez som sama) , prezivala to beskutocne, dieta to zvladalo podla avojich moznosti, nehra sa s detmi? A co, zacalo sa hrat po mesiaci, nejedlo? A co, pokial nereve od hladu neriesila som, neskor zacalo ochutnavat, naslo si tam svoje miesto,
Ziskalo dalsie navyky
Len my matky to prezivame velmi, aj rano si poplakalo a do 5min uz bolo dobre
Proste treba cas a nepovolit, ze jeden den bol zly tak na dalsi nepojde..pojde, zvykne si
Ziadna trauma z toho nebude
Ale dieta neudieraj

majlo1234
15. mar 2026

Aj ty si vydychnes, ked bude v skolke a budes mat viac trpezlivosti na nu. Rataj vsak aj s tym, ze chvilkovo sa jej spravanie po skolke moze zhorsit. A inak uz to tu zaznelo, rano nepredlzovat lucenie, deti sa s tym vyrovnaju

maria_1764
18. mar 2026

My sme si predobjednali pomocku pre skolkaro, zevraj to pomaha s adaptaciou. Videla som to na panta rhei ale na heureke zohnat aj lacnejsie. Vola sa to Už chodím do škôlky. Je k tomu množstvo nalepiek, z ktorych si vies vyskladat den. Maly sme doteraz doma take magneticke tabulky, ale toto vyzera ovela lepsie aj viacej moznosti tam je. Mozem dat potom tuna vediet ako sme s tym obstali. Ako ste dopadli v utorok ? 🙂