Ako zaistiť špeciálne potreby dieťaťa v škôlke?
Ahojte, neviem ako nazvat diskusiu..
Mam cerstvo 3r syna, do škôlky ho plánujem dat od septembra tohto roku.
Syn ma povedzme špeciálne potreby? Je to na prvý pohľad zdravé, šikovné dieta, ale nepoti sa. Nema termoregulaciu a v lete, alebo teda od toho maja-juna a aj v septembri, je to pre neho ťažšie. Ťažšie v tom zmysle, ze sa musi ist ovlazit vodou, napiť sa atd... nie je to nic strasne, len teda sme "obmedzeni" v lete, ze nemôžeme chodit von cez najväčší upek, musi ist do auta ktore uz je vychladené atd.. da sa s tym žiť.
No ale teda k veci.
Mam vybraté dve škôlky v našom malom meste, obe su z počutia dobre. Rozmýšľam, ze by som sa išla porozprávať s riaditeľkou aj jednej aj druhej škôlky, povedať im o probléme ktory syn ma, a teda ci je ta moznost, ochota, aby teda ked syn bude prehriaty, aby sa s nim išlo do chládku, aby mal stále k dispozícii vodu, aby s ním niekto išiel k umývadlu a osviežil ho... syn rozrpava pekne, vie aký ma problem, vie, ze sa ma zdržiavať na chládku aj ho sám vyhľadáva, povie ked mu je teplo, vie co ma robit..
Ci by ste to neriešili, isli na zápis a povedali to az potom? No mna aj zaujima aký postoj k tomu skolka bude mať.. neviem no, chcem pocut vaše názory. Vdaka.
Neustále majú k dispozícii vodu a nie sú vonku v najvyššej teplote. Nejak extra to nemusíš riešiť. Skôr bude možno problém aby mu obliekli/vyzliekli viac ako iným deťom ale to stačí poprosiť pani učiteľku.
Deti majú k dispozícii vodu po celý deň, cez leto sa je s deťmi cez najväčšie horúčavy v triede alebo my sme mali veľké stromy, takže sme boli v tieni a ZRR kúpilo hmliče (fantastická vec), určite to ale spomeň, mala som raz dieťatko s podobnými potrebami a v pohode 🙂
ak ma specialne potreby mate to predpokladam potvrdene aj lekarom... ak ano tak spravu treba zaniest do Centra poradentva a prevencie tam mu nastavia plan podpory v skole/skolke a to zanesies do skolky kde na zaklade toho potom ucitelky pristupuju dietatu. taky je oficialny postup
ak je to len tvoj nazor ze ma problem s termoregulaciou tak neviem ci bude niekto ochotny v skolke sledovat dieta specialne na tvoju ziadost a nedavat ho na slnko v lete...
Ide o riadnu diagnozu? Ak ano, treba ist do CPP ako pisu vyssie, skolka sa bude riadit iba opatreniami z CPP a nie tvojimi pocitmi.
@anonym_autor u nás v škôlke sa brala aj voda von, na prechádzku ruksaky s vodou, cez silne, priame slnko sa von nechodí, vtedy je obed a spánok. V škôlkach zvyknú byt aj vysoké stromy, aby deti mohli byt v tieni. Špeciálnym potrebám rozumej, že dieťa ma inú poruchu. Toto je skôr zdravotne znevýhodnenie.
Keď máš stanovenú dg od Dr tak s tým problém nebude.
Ale ja som nepochopila to "syn má povedzme špeciálne potreby". Prečo to slovo "povedzme"? Je to len tvoja teória?
Vieš, každá z mamičiek ti tu napíše názor z vlastných skúseností - viď napr. že škôlka má dvor so stromami. Moja dcéra mala na školskom dvore len ihrisko a pieskovisko, žiadne stromy, žiadny altánok, žiadny tieň. Ja pracujem v škôlke, ktorá je súčasťou školy a sídli v budove v meste. Nemáme ani dvor, resp.máme taký maličký, ale aj tam svieti slnko a striešku máme iba nad hojdačkami. Máme k dispozícii aj školské ihrisko, ale tam sú väčšinou žiaci. S deťmi chodievame na prechádzky do okolia a keď si teraz predstavím naše trasy, málokedy sme v tieni. Neviem, ako by som dokázala zabezpečiť, aby sa mi tvoj syn neprehrial. Na prechádzky vodu nenosíme, to by sme sa neodniesli. Napijeme sa pred a po pobyte vonku. Samozrejme, že v super teplých dňoch sa nepražíme na slnku ako na pláži, ale napr. dnes bolo u nás ráno -2°. Deti mali zimné vetrovky, hrubé čiapky. Keď sme boli von, bolo už +12°. Všetkým bolo po chvíli horúco, ale nedovolila som si nikomu dať dole čapicu, či rozopnúť vetrovku. Nemyslím si, že by kvôli tejto poruche mal byť problém s prijatím, len je potrebné to doriešiť, vysvetliť o čo ide a ako reagovať v tej, ktorej situácii. Reálne ale napr. v mojej triede by s ním nemal kto utekať z dvora kamsi sa skryť. Nemôže byť každý deň jedna učiteľka s ním a druhá s ostatnými sama. U nás neexistuje, aby dieťa strážila upratovačka, či iný nepedagogický personál. Za dieťa som zodpovedná ja.
@anonym_autor 🙏bože môj, prosím ochráň nás pred takýmito rodičmi. Prosím. Amen. 🙏
@anonym_autor 🙏bože môj, prosím ochráň nás pred takýmito rodičmi. Prosím. Amen. 🙏
@anonym_cb7100 pred rodicmi ktori chránia svoje deti a chcu pre nich to najlepsie ? 🙂
Vieš, každá z mamičiek ti tu napíše názor z vlastných skúseností - viď napr. že škôlka má dvor so stromami. Moja dcéra mala na školskom dvore len ihrisko a pieskovisko, žiadne stromy, žiadny altánok, žiadny tieň. Ja pracujem v škôlke, ktorá je súčasťou školy a sídli v budove v meste. Nemáme ani dvor, resp.máme taký maličký, ale aj tam svieti slnko a striešku máme iba nad hojdačkami. Máme k dispozícii aj školské ihrisko, ale tam sú väčšinou žiaci. S deťmi chodievame na prechádzky do okolia a keď si teraz predstavím naše trasy, málokedy sme v tieni. Neviem, ako by som dokázala zabezpečiť, aby sa mi tvoj syn neprehrial. Na prechádzky vodu nenosíme, to by sme sa neodniesli. Napijeme sa pred a po pobyte vonku. Samozrejme, že v super teplých dňoch sa nepražíme na slnku ako na pláži, ale napr. dnes bolo u nás ráno -2°. Deti mali zimné vetrovky, hrubé čiapky. Keď sme boli von, bolo už +12°. Všetkým bolo po chvíli horúco, ale nedovolila som si nikomu dať dole čapicu, či rozopnúť vetrovku. Nemyslím si, že by kvôli tejto poruche mal byť problém s prijatím, len je potrebné to doriešiť, vysvetliť o čo ide a ako reagovať v tej, ktorej situácii. Reálne ale napr. v mojej triede by s ním nemal kto utekať z dvora kamsi sa skryť. Nemôže byť každý deň jedna učiteľka s ním a druhá s ostatnými sama. U nás neexistuje, aby dieťa strážila upratovačka, či iný nepedagogický personál. Za dieťa som zodpovedná ja.
@nikaeli rozumiem, presne toto chcem mat vykomunikovane este pred tym, ako ho niekde zapisem
Keď máš stanovenú dg od Dr tak s tým problém nebude.
Ale ja som nepochopila to "syn má povedzme špeciálne potreby". Prečo to slovo "povedzme"? Je to len tvoja teória?
@anonym_51c3f4 ma dg, neviem ako to nazvat, kedze ho všetci berieme ako normálne dieťa a jeho diagnózu riešime len cez leto, aj to nie nejak špeciálne. Ani so "zdravým" dietatom by som nešla von v 36°C cez obed von... cize nas to nijak neobmedzuje, v podstate ani jeho. Len teda presne ako pise pani nižšie, mozno skolka moze byt menším problemom
ak ma specialne potreby mate to predpokladam potvrdene aj lekarom... ak ano tak spravu treba zaniest do Centra poradentva a prevencie tam mu nastavia plan podpory v skole/skolke a to zanesies do skolky kde na zaklade toho potom ucitelky pristupuju dietatu. taky je oficialny postup
ak je to len tvoj nazor ze ma problem s termoregulaciou tak neviem ci bude niekto ochotny v skolke sledovat dieta specialne na tvoju ziadost a nedavat ho na slnko v lete...
@kacena4 jasne ze to mame potvedene, nie su to domnienky. Vdaka, budem sa na to pýtať
Ostatným dakujem za názory 🙂
Z vlastnej skúsenosti, odkomunikuj si to dopredu, žiadne po zápise ... Aj keď aj to záleží od ochoty personálu v MŠ... My sme po polroku ako je dcéra v škôlke zistili, že žiadne z dohodnutých vecí sa nedodržiavajú. Mali jej zakladať ortézy počas dňa. Špeciálne sme nechali vyrobiť aby mala aj v škôlke a nemuseli sme stále prenášať. Každý deň mi učiteľka zreferovala ako ortézy dávajú, ako si ich pekne nechá založiť a tď... Raz som odtiaľ na týždeň ortézy vzala , pretože jej už boli malé a oni mi počas toho týždňa každý jeden deň povedali, ako jej ich dávali 😀 vôbec si nevšimli , že tam nie sú. Učiteľka, ktorej som povedala, že ich beriem šla PN a kolegyniam to zabudla povedať 😀 .a doma som si všimla, že ortézy ako nové, suché zipsy takmer nepoužité... Hlavne, že som do škôlky tlačila polku výplaty, pretože sľubovali individuálny prístup...

To je uplne normalna potreba mat k dispozicii vodu a moct sa ist ovlazit v teplom obdobi. To normalne doriesite po zapise. Nie je to ziadna nesplnitelna poziadavka a syna mas sikovneho, vie povedat, ze potrebuje a ucitelka bude uz vediet. Vacsina skolok ma vodu aj vonku, nemusia ist dnu k umyvadlu.