icon

Ako zvládnuť prácu v škôlke s vlastným dieťaťom?

bibinka01
20. sep 2026

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu, ideálne maminy, ktoré zažili podobnú situáciu, prípadne učiteľky v MŠ, psychologičky alebo špeciálne pedagogičky.

Začala som pracovať v materskej škole, do ktorej zároveň nastúpil aj môj 3-ročný syn. Tri dni v týždni pracujem ako pedagogická asistentka, takže sa pohybujem medzi viacerými triedami, a dva dni som ako učiteľka vo svojej triede. Syn chodí do triedy najmenších.

Ranné odlúčenie ešte stále zvláda ťažko. Pri lúčení veľmi plače, niekedy až hystericky, ale pani učiteľka hovorí, že približne po 15 minútach sa upokojí a potom už počas dňa normálne funguje, hrá sa, papá, spinká atď.

Problém nastáva vo chvíli, keď ma počas dňa v škôlke uvidí.

Stalo sa nám to zatiaľ dvakrát. Raz ma stretol vonku počas pobytu na dvore a spustil veľký plač, chcel ísť za mnou a nechcel sa odo mňa oddeliť. Objala som ho, povedala som mu, že som tu, že je všetko v poriadku a nech sa ide hrať so svojou triedou, ale vôbec to nepomohlo. Ja som pritom musela dohliadať na svoju triedu a on mal zostať pri svojej.

Druhýkrát som ako pedagogická asistentka išla priamo do jeho triedy. To bolo ešte horšie. Celý čas sa na mňa lepil, liezol na mňa, plakal, nemohla som sa od neho prakticky ani pohnúť. Pri jedle som musela sedieť vedľa neho a dokonca som nemohla odísť ani na WC bez toho, aby chcel ísť so mnou. Zároveň som tam však mala pracovať a pomáhať ostatným deťom, vrátane dieťaťa, ktoré potrebuje zvýšenú pomoc. Takto sa moja práca prakticky nedala robiť.

Keď ma potom už nevidel, opäť sa upokojil a fungoval normálne.

Doteraz som mu vyslovene nehovorila, že maminka pracuje v tej istej škôlke a je počas dňa niekde v budove. Skôr som sa snažila, aby ma počas jeho pobytu nevidel. Lenže je to pre mňa veľmi vyčerpávajúce, pretože sa v práci doslova snažím skrývať a kontrolovať, kde sa práve nachádza jeho trieda.

Dnes som mu prvýkrát skúsila vysvetliť, že maminka v škôlke pracuje. Že niekedy budem v jeho triede, inokedy v inej triede, niekedy tam budem iba chvíľku a potom musím ísť pracovať inde. Hneď však začal protestovať a plakať, že maminka musí byť v jeho triede.

Samozrejme chápem, že má len tri roky a pojem „maminka je tu, ale pracuje a nemôže byť so mnou“ je preňho asi veľmi ťažko pochopiteľný.

A teraz vôbec neviem, aký postup je správny.

Mám mu otvorene a opakovane vysvetľovať, že v škôlke pracujem a že ma tam môže niekedy stretnúť, ale nemôže byť vtedy so mnou?

Alebo je v tomto veku lepšie snažiť sa stretnutiam čo najviac vyhýbať, kým si najskôr poriadne nezvykne na škôlku a neoddelí si v hlave „škôlku“ od „mamy“?

Špeciálna pedagogička v našej MŠ mi spomínala, že oni nemajú veľmi dobré skúsenosti so situáciami, keď dieťa vie, že jeho mama pracuje v tej istej škôlke a pravidelne ju počas dňa vída, pretože odlúčenie môže byť ešte náročnejšie. Preto váham, čo je preňho teraz najlepšie.

Budem veľmi vďačná hlavne za skúsenosti rodičov alebo učiteliek, ktoré pracovali v tej istej MŠ ako ich malé dieťa. Ako ste to mali nastavené? Vedelo dieťa od začiatku, že ste tam? Čo ste mu hovorili, keď vás stretlo? A zlepšilo sa to časom?

Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu. ❤️

anonym_d1e905
20. sep 2026

@bibinka01 Och to je dost narocna situacia. Take male dieta nechape, co je to praca. Pre neho si stale jeho mama. Ak ho stretnes, neodhanala by som ho, objala zopakovala nejaku frazu, co mu budes hovorit aj doma a to by bolo vsetko. Vela zavisi od povahy dietata. Ja som pracovala v triede, kde mala ina ucitelka svojho syna ale syn bol totalny flegmos. Naozaj, ci ju videl alebo nie nebolo vidno rozdiel. Ale musim povedat, ze mal jeden a pol roka, ked zacal chodit do day care centra. Ja by som sa mu snazila asi vyhybat. Ked si to zoberiem spatne, su deti, ktore ked boli male a zbadali v hladisku svojich rodicov, utekali k nim a plakali v takom veku.

euka210
20. sep 2026

@bibinka01 opytam sa susedy, uci v skolke a aj maly tam chodi...lenze on je velmi spolocensky a smely. Uci inu triedu, nie tam kde je on.
3r uz je dost na to, aby si mu zbytocne klamala a skryvala sa. Ze chodis aj do jeho triedy je trochu blbe, ale myslim si ze to vsetko su len tazke zaciatky a ze si proste zvykne na to, ze ta tam uvidi a stretne. Je to pre neho nieco nove, musi to spracovat a prijat. Vysvetlovat a vysvetlovat.
Ale opytam sa susedy ako to ona mala v zaciatkoch.

anonym_555197
21. sep 2026

Ja som toto zažila z pozície dieťaťa a poviem ti, dodnes mám z toho nočné mory a traumy. Tam niekde sa vyvinuli moje bolesti... v škôlke, keď som videla maminu a nemohla som s ňou byť. Ak nechceš dieťaťu zarobiť na veľké problémy, daj ho do inej škôlky.

simsalabim
21. sep 2026

Dcera mala v triede dievcatko, ktore pred tym chodilo do skolky, kde ucila jeho mama. Po roku to bolo tak neunosne, ze jej riaditelka prikazala dceru dat do inej skolky - tam, kde chodila moja dcera. Dievcatko preravolov tej skolke pol roka - velmi dobre uz vedela, ze jej mama je v inej skolke s inymi detmi.

anonym_a17008
21. sep 2026

Píšem len z pozície matky, ktorá nepracovala v škôlke,ale aj u nás bolo normálne zo začiatku, že si syn ráno trochu poplakal, kým ma nestratil z dohľadu a potom bol v pohode až kým ma znova nezbadal.Pre neho to bolo znamenie, že ide domov.Tvoj synček je na tom asi podobne a tu nastáva pre vás náročná situácia, lebo ty sa pracovne pohybujes po škôlke a synček, keď ťa zahliadne,si myslí, že idete domov.Mate to obaja náročné.Myslim si však, že keď si zvykne na deti,bude mať kamarátov, zlepší sa to.Ten môj sa cítil po čase tak dobre v škôlke, že keď som prišla poobede po neho, tak ma nechal čakať, aj keď ma videl a p.uc.ho upozornila, že je tu mamka

anonym_b42959
Autor odpoveď zmazal
oliverceky
21. sep 2026

@bibinka01 zaujímava pracovná náplň
Kto je 3 dní za teba ako učiteľka, keď ty si 2 dní?

kvietok1233
21. sep 2026

Buď zmen škôlku ty alebo on

8883340
21. sep 2026

ja pracujem ako upratovačka a veduca ŠJ doteraz som tu mala obidve dievčata a davnejšie aj syna zvykli si len treba vydržať pochopili že tu som ked ma stretli stiskali učitelkam sa to moc nevidela ale tak prežili to 🙂 ked si zvykne tak to bude pre nho super riadna výhoda že ma maminu vo školke

anonym_1536d3
21. sep 2026

zmenit skolku, tak male dieta to nevie pochopit, ine je keby si s nim neprichadzala uplne do kontaktu ze napr uratuues robis v kuchyni ale priamo v triede, to sa neodporuca, som prekvapena ze to vobec skolka umoznila

januska12323
21. sep 2026
@oliverceky

@bibinka01 zaujímava pracovná náplň
Kto je 3 dní za teba ako učiteľka, keď ty si 2 dní?

@oliverceky autorka je asistentka nie učiteľka, je pridelená kde ju práve treba.

@bibinka01 dieťa by som dala do inej škôlky alebo sa snažila vytvoriť rituál kedy by vedel, že už idete domov a budete spolu.

anonym_53abc2
21. sep 2026

@bibinka01 v nasej skolke , 3 ucitelky a 4 deti….pripravovane boli od zaciatku este pred nastupom, mamka je ucitelka, uci ine deti
Ty mas inu pani ucitelku atd atd atd dookola

oliverceky
21. sep 2026
@januska12323

@oliverceky autorka je asistentka nie učiteľka, je pridelená kde ju práve treba.

@bibinka01 dieťa by som dala do inej škôlky alebo sa snažila vytvoriť rituál kedy by vedel, že už idete domov a budete spolu.

@januska12323 2 dní je vo svojej triede

cyberk
21. sep 2026

Tu si uz od zaciatku spravila chybu. Dieta sa NIKDY nedava na tu istu skolku, kde uci rodic, presne z tohoto dovodu. Bud ty zmen skolku alebo tvoje dieta, zarabas mu na traumu. Nechapem z akeho dovodu ta takato sprostost napadla.

anonym_ce692f
21. sep 2026

@bibinka01 dať ho inam takto to je stres pre syna aj teba.Kamaratka je riaditeľka v škôlke kde má svoje dieťa a je to zle, ale nemá ho kam inam dať.Ale aspoň s ňou neprichádza do styku tiež sa ukrýva, ale učiteľky majú starosti, lebo chce ísť za ňou otvára dvere, čaká ju na obede.Mama je mama on tomu nerozumie a bije sa to v ňom a žiarli, keď prídeš do triedy a iné deti chcú byť s tebou

zuzanka.zuzu
21. sep 2026

waw som prekvapená reakciami striktného odlúčenia... ja skúsenosť osobnú nemám ale moja svokra bola učiteľka v škôlke ešte pred 50 rokmi keď tam nastúpil môj muž a od malička ho na to pripravovala, že je výnimočný, že len jeho maminka tam môže byť, že sa má správať slušne atď atď. zvládli to obaja super. ale je pravda že on sa extrémne nelepil na mamu. no podľa mňa mu dosť pomohlo vysvetľovať vysvetľovať vysvetľovať.... skús ten pocit výnimočnosti, viac už nemáš asi čo pokaziť 🤷 ja by som dieťa inde nedala. držím palce, toto bude pre to malé chúďa ťažké

fok
21. sep 2026

@bibinka01 ufff…no nepoznám situáciu v akej ste ani detaily ale ja osobne by som nešla učiť do ten istej škôlky ako by chodilo dieťa. Myslím, že ste urobili chybu. A nemyslím to v zlom…
Skúste mu dať ešte čas… možno sa to zlepší.

anonym_b31b80
Včera o 12:49

Pôsobím v inej škôlke. Dieťa chodí do spádovej škôlky, ja do škôlky na opačnom konci mesta.