icon

Máte skúsenosti s montessori škôlkami?

ketrin
Dnes o 06:30

Ahojte, máme v meste montessori škôlku a má dobré ohlasy, ale neviem, či to bude niečo pre moje dieťa. Máte prosím s týmto smerom fungovania skúsenosť?

mama_z_besstu
Zástupca značky
Dnes o 06:55

Ahoj 🙂 Montessori prístup je dosť odlišný od klasickej škôlky – deti tam nie sú „vedené všetky naraz“, ale skôr si vyberajú aktivity samy a učiteľ ich jemne usmerňuje. Veľký dôraz sa kladie na samostatnosť (obliekanie, upratovanie, bežné veci), sústredenie a rešpekt k tempu dieťaťa. Zároveň sa pracuje s rôznymi pomôckami a deti sa učia cez skúsenosť, nie bifľovaním.
Za mňa to má výhody: dieťa sa naučí veľkej samostatnosti a sebavedomiu, je tam pokojnejšie prostredie (žiadny chaos, menej „hromadných povelov“), deti sa často vedia pekne sústrediť a vydržať pri činnosti.
Ale nie je to pre každé dieťa: ak je dieťa skôr veľmi akčné, potrebuje veľa riadenia alebo kolektívnych hier, nemusí mu to sadnúť. Niektorým deťom môže chýbať viac „voľnej hry“ alebo klasického "škôlkarského chaosu". Veľa závisí od konkrétnej škôlky a učiteľov – nie všade robia "Montessori" kvalitne. 😇
Za mňa najlepšie, čo môžeš spraviť: ísť sa tam pozrieť osobne. Veľmi rýchlo uvidíš, či ti tá atmosféra sedí – a hlavne, ako na to reaguje tvoje dieťa. To je asi najlepší a najdôležitejší faktor 🙂 Držím palce pri výbere 🍀

anonym_dc12f0
Dnes o 07:39

zbytocnost. Ludia, neblaznite.

anonym_dd2630
Dnes o 08:08

moj názor... ak chces pokracovat aj na skole tymto smerom, odporúčam, ak pojdete smer bezna skola moc nie (zavisi od dietata) ale v globale su tieto deti o nieco slabšie v skole maju problem nabehnut na bezny skolsky rezim ale nie je to vzdy, no 1.-2. rocnik je pre ne tazsi v adaptacii na fungovanie

bambulkaaskatulka
Dnes o 08:15
@anonym_dd2630

moj názor... ak chces pokracovat aj na skole tymto smerom, odporúčam, ak pojdete smer bezna skola moc nie (zavisi od dietata) ale v globale su tieto deti o nieco slabšie v skole maju problem nabehnut na bezny skolsky rezim ale nie je to vzdy, no 1.-2. rocnik je pre ne tazsi v adaptacii na fungovanie

@anonym_dd2630 prečo sú tieto deti podľa teba slabšie v škole? Neútočim, zaujíma ma, lebo tiež by som chcela do montessori škôlky dať dieťa

anonym_fe97c8
Dnes o 08:33

montesorri školka je super vec
ale vela zaleži od učiteliek a od riaditelky, my v meste mame ale riaditelka je ....................a učitelky tie som proste nepochopila ..........čo je fakt škoda
nesadli mi už na den otvorenych dveri .........

marsmykkok
Dnes o 08:37
@bambulkaaskatulka

@anonym_dd2630 prečo sú tieto deti podľa teba slabšie v škole? Neútočim, zaujíma ma, lebo tiež by som chcela do montessori škôlky dať dieťa

@bambulkaaskatulka žeby tým že proste v škole je jasný systém a musia sa mu prispôsobiť? Je to podobné ako keby dieťa nechodilo do škôlky ale bolo doma a doma proste malo režim podľa seba a zrazu príde do školy kde je všetko dané... Za mňa možno fajn výchova v rodine montessori, ale škôlka ak človek chce dať dieťa potom do klasickej školy radšej klasická...

anonym_527da8
Dnes o 08:53
@bambulkaaskatulka

@bambulkaaskatulka za mňa, môj syn vďaka montessori škôlke vyniká v matike. V 1 ročníku ovláda učivo 4.ročníka. Fakt záleží aj od danej škôlky.

bambulkaaskatulka
Dnes o 09:03
@marsmykkok

@bambulkaaskatulka žeby tým že proste v škole je jasný systém a musia sa mu prispôsobiť? Je to podobné ako keby dieťa nechodilo do škôlky ale bolo doma a doma proste malo režim podľa seba a zrazu príde do školy kde je všetko dané... Za mňa možno fajn výchova v rodine montessori, ale škôlka ak človek chce dať dieťa potom do klasickej školy radšej klasická...

@marsmykkok zas by som si to monte nepredstavovala ako úplný chaos. Škôlka, kam chcem dať syna má AJ spoločné aktivity, je zaradená v sieti škôl a školských zariadení, každý týždeň majú " rozvrh" , čo sa v týždni bude robiť. Len je tam navyše individualnejsi prístup

anonym_975d37
Dnes o 09:06

Tento koncept nesedí každému. Sú určite deti, ktoré potrebujú režim, pevnejšie pravidlá a striktnejšie vedenie. Vcelku súhlasím s prvým komentárom (som špec. pedagog). Avšak ja mam moje deti v štátnej skolke s ktorou som veľmi spokojná.