Bude povinná školská dochádzka pre trojročných realitou?
Ahojte. Čo si myslíte o tom, že Drucker chce zaviesť povinnú školskú dochádzku od 3r? Myslíte, že sa toho chytí a bude to naozaj aktuálne? Ja s tým teda nesúhlasím, mám doma bábätko a 1,5r ročné ktoré si chcem a aj si ho nechám doma a neplánujeme ho dať tak skoro do škôlky.
@patta89 ved to, vela rodicov by sa potesilo moznosti umiestnit 3r. dieta v skolke, tak neviem kvoli komu zasa chcu robit povinnost, ci opat kvoli romom, aby im nemuseli vyplacat davky...
a potom, teda ak dieta este nie je odplienkovane, musia ratat aj s touto moznostou, a treba posilnit aj pg. zbor v skolkach, ....odstrani sa tym korupcia pri prijimani deti do skolok...?
teraz sa stretavam s cudnym fenomenom-a to ze deti -predskolaci sa nevedia dostat cez testy skolskej zrelosti do 1. roc. zs...ide o deti neromske, z komplet. usporiadanych rodin, komplet odchodena skolka... deti su inak ok, vsetecne, spolocenske, zhovorcive...tak kde je problem,ked ich cez den vychovava skolka? a niektore ani na 2 .raz sa nedostanu...!!!???
nerozumiem naco davat povinnost...
ano, a skor by som sa priklonila k moznosti, aby kazde dieta, ktoreho rodic o to poziada, mohlo byt do statnej skolky prijate...
@luxus10 len kto bude robit pdg. zbor za tie peniaze? hmm? nebavme sa o dedinskej skolke kde maju 16 deti dohromady
@lizatko1009 no chcelo by to vsetko riadne posilnit....ale zasa maloktore miesto je neobsadene...
Vyjadrujete sa k veci ktorej nerozumiete... A budete bulshitovat.... Ved keď tam decko nedáš tak ho nedáš je to na tebe.. Ale ak by si mala robotu a chcela ísť do nej, ked dovŕši decko 3 roky tak ti ho škôlka musí zobrať..
Ja v tom vidim aj benefit. Ak to bude povinne, nemoze sa stat, ze mamina nemoze nastupit do prace (aj ked tie korunky velmi potrebuje) lebo dieta nezoberu.
Ostranenie jazykovej bariery.
Domace nasilie. Ano su aj rodiny ktore deti tyraju a ucitelka je prva, ktora bude mat moznost to zistit.
Ked to budu kontrolovat tak ako teraz tu povinnu predskolsku, tak sa bat nemusis. Urcite nebudu mat najblizich 10 rokov kapacity na taketo nieco.
Ci chces/nechces ak vyjde zakon budes musiet posluchnut..ja si myslim, ze je to dobre,,ale niesu kapacity ani ucitelky,,to este potrva.. vynimky budu pri zdrav.znevyh.detoch a tak, ale zdrave 3rocne dieta by malo ist do kolektivu,,moj nazor. Ty sa zatial neboj, tak skoro to u nas nebude..
@babydesire poslúchnuť 😂😂 čo sme my niečí majetok? Bude nám niekto rozkazovať kde a kedy máme dať NAŠE deti ? O tom snáď rozhodujeme my matky! Každopádne keď to vyjde nedajbože keď sa ma to bude týkať , tak sa to budem nejak snažiť obísť
Už viac ako tri roky platí na Slovensku povinná škôlka pre päťročné deti. Minister školstva Tomáš Drucker na prvej tlačovke v tomto roku prišiel s novou ambíciou. Chce, aby sa postupne zaviedla povinnosť predškolskej dochádzky pre štvorročné a trojročné deti. Minister to zaradil medzi svoje priority na tento rok.
Nemusíš dať, predpokladám bude (a dúfam zároveň) opäť možnosť deti vzdelávať aj individuálne. Ja mám takto doma 3 deti, 2 školákov, najmladší drobec bude od septembra predškolák a rovnako mu budem vybavovať individuálne vzdelávanie 🙂 len samozrejme rodičom ako sme my pribudne povinnosť zapísať do škôlky a zároveň nájsť takú ktorá podporuje individuálne vzdelávanie detičky už od 3 rokov. Osobne s tým nesúhlasím, robia z rodičov z môjho pohľadu neschopných mantakov čo nedokážu deti naučiť absolútne nič, nuž ale ich pohľad asi ťažko zmení pár rodičov. Držím palce 🍀🙂
Mne nepride v poriadku ani povinna skolska dochadzka, takze som zasadne proti tomu. Jedine dobre, co by to prinieslo je, ze vsetky deti budu mat garantovane miesto v MS. Ale to sa da zariadit aj inak, ako povinnou dochadzkou.
@tinka_1807 idu aj dat skolky pod stat a zafinancovat rozsirenie kapacit.
Tak ako domškolaci, urcite bude moznost ah turi dochadzku plnit aj alternativne, ked si zavezpecis rozvoj dietata nejakych garantom, pocitam ,ze ich bude kopec, uz teraz su rozne centra eko bio raw nosiacich mamiciek, co si myslia,ze robia pre deti to naj, ked ich nedaju do kolektivu...
@hederamonstera ja som v tom ze materska no rodicovsky je 3 roky ja nastupujem do prace a dieta dávam v 3 rokoch do škôlky ..... ?
@katrin21 a prečo si myslíš že dieťa ktoré nechodí do škôlky či školy nie je v kolektíve? 🙂 veď s deťmi môžu byť v kolektíve kdekoľvek inde (ihriská, parky, krúžky, ..). Škola/škôlka je do určitej miery len umelý kolektív ktorý nemá s reálnym životom takmer nič spoločné, mi ukáž jednu profesiu kde sa človek stretáva na jednom mieste len s rovesníkmi.. 🙂 ja to vidím na našich 2 mladších. Oni sa na ihrisku zahrajú vekovo s kýmkoľvek. Majú 10 a 4 🙂 zabavia sa s deťmi od roka do 15 (samozrejme od cca 9 ten starší lebo drobec je pri nich už ,,miminko" 😆 ), ale keď sledujeme vonku tie deti vyslovene si tvoria väčšinou len skupinky rovesníkov. Samozrejme nehovorím že škola či škôlka nie je fajn a určite väčšine detí aj vyhovuje, no zas prosím nerob z mamin čo sa rozhodli pre homeschooling nejaké cuda z pralesa čo žijú niekde v bubline a deti nikdy nevideli cudzie dieťa 😆 pekný deň 🙂
@tianna presne ♥️
@11bodka11 aj tak je to blbost? Ako tu chcu akoze urobit? Nafuknu skolky? Alebo vlada planuje masovu vystavbu? Uz teraz lutujem riaditelov MŠ
❤️
Tu máte k tomu reportáž. Priamo minister Drucker to chce https://tvnoviny.sk/domace/clanok/945838-povinn...
@tianna lebo mam skusenost, ze tie " kolektivy" skolu nebahradia. To je o inom, nie o tom, ze nesedu doma zavrete,ale ze sa hra na ihrisku alebo klube s detmi. Ide o navyky spolupracovat, ze sa od neho aj nieco vyzaduje, prisposobenie sa pravidlam, vybudovanie si miesta v hierarchii kolektivu, s tym suvisiaci buduco pocit sebahodnoty. Nema sa s kym porovnavat,nevravim,ze ma sutazit,ale moze zistit svoje silne a slave stranky nie len vo vedomostiach... hlavne vo vztahoch... Ono su deti, ktorym to domace vzdelavanie z dlhodobeho hladiska velmi skodi... ver ,ci never..casto potom idu na 2.st , ci strednu a zrazu su stratene.
Umely kolektiv to nie je, je to zivot a zivy organizmus! Raz vyrastu a budu v kolektive aj v praci, mozno pracovat v teame...
Navsteva a ihrisko , alebo skupina deti s rodin rovnakymi nazormi a stylom vychovy nema a nikdy nebude mat taky vplyv na rozvoj dietata,ako roznorody kolektiv.
A ze chcea,nech su zmiesane vekovo, ved si to otoc, hrajte sa vonku a s priatelmi v roznom veku. Neni problem.
@hederamonstera myslim si ze 3 roky je uz dostatocne je dlhy cas na to aby dieta trosku ''pokrocilo''. Ak dieta nie je pripravene - ma rozne zdr.problemy vsetko sa da dolozit lekarskym potvrdenim. Mam dlhorocnu kamaratku ktora pracuje 30 rokov v skolke. Ta mi casto hovori ze velakrat problemom nie su ani tak deti ako ich rodicia. Rodicia na nich lipnu' vsetko za nich robia' rizmaznavaju ich a deti potom nie su schopne zaradit sa do skolky. A vznikaju problemy
... ak rodič požiada, škôlka mu musí vyhovieť. Vymyslím si - ak má škôlka reálnu kapacitu 300 detí a v máji požiada o prijatie 400 rodičov - ako to má škôlka zabezpečiť? kde? pôsobím v špec.škôlke, kde každoročne čaká niekoľko detí v poradovníku na prijatie. Ak by mi dnes niekto odišiel, že sa napr.odsťahovali, hneď zajtra mi príde nové dieťa. Už teraz sme naplnení na prasknutie, nemáme ani ďalšiu voľnú miestnosť. Som veľmi zvedavá na pokračovanie tohto návrhu, lebo zatiaľ to znie ako výkrik do tmy bez ozveny 🤪
@tianna tak v tomto sa velmi mylis. Ako to vysveila katrin - je to zivot zmena schopnost fungovat v kolektive medzi cudzimi.
@lizatko1009 neviem ci skolstvo zrovna niekoho schopneho aj malo...

Keďže viem v akom stave kapacitne a personálne sú škôlky, tak sa toho teda nebojím 🤣 A ak sa niečo nezmení, bude horšie...