Deti im robia zle
Ahojte mamicky .. chcem sa vas spýtat ci ste mali podobne skusenosti... a v podstate ani nveim co mam robit.
prejdem k veci..
Tak mam dve dcerky v skolke jedna je v jaslickach a druha predskolskej triede...a stazuju sa mi ze im deti robia zle.. napr..zlomila mi farbicky :(,nakreslila mi obrazok a jedno dieta jej to roztrhalo, vraj jej nadavaju... :( som velmi smutna a neviem ako pomoct dcerkam... je pravda som romka ,manzel nie je..a stale im hovoria vy ciganky..deti nechapu samozrejme .... ale stale im opakujem nech sa nenechaju ovplyvnovat inymi detmi , ze su sikovne ,krasne, mudre a nech si ich nevsimaju... pýtala som sa ucitelky na to a vraj o nicom nevie ..no pekne.....alebo drobcekovi som kupila papuce pacili sa jej cervene tak sme kupili cervene,tesila sa ze si ich do skolky obuje a reakcia jedneho krpca ma dostala .. pozrite ta ciganka ake ma papuce ..ze cervene... chcem plakat ...tak som hned povedala ucitelke mladsej ze to co ma znamenat,take male poriadne sa to vycurat samo nevie a uz vie rozoznat kto je aký to mi je výchova, a ze sa rada stretnem s jeho rodicmi... a ona kukala na mna jak puk ,onemela..
och som smutna kvoli detom.. Nechcem nikoho odsudzovat ale ako to ze taký malý cca 2,5 r.. a uz vie co ma povedat ??? toto mi je vychova 21.storocia...
tazko sa povie ze nic si z toho nerob... urcite by som bola aj ja smutna z toho. ale asi by som to riesila viac s ucitelkou my sme mali v skolke cernoskov, indov aj arabov. a ucitely velmi dbali na to aby sa nikdy neprejavili ziadne diskriminacne reci.. asi by som sla len tym smerom.. a drzim palce
Dva a pol ročné dieťa nemá šancu rozoznať, kto je Róm a kto nie. To je niečo, čo sa naučilo doma. Rodičia toho dieťaťa sa vyjadrujú doma o tvojich deťoch ako o "tých cigánkach" on to len opakuje. Potreba zhadzovať je pre deti bohužiaľ bežná. Situáciu s papučami, ktorú popisuješ sme zažili aj my s naším modrookým blonďákom, o rase to nebude, skôr ľudskej hlúposti. Aj počarbané výkresy, podtrhnutú stoličku, vyliatu malinovku, ukradnuté nálepky máme za sebou. Takéto veci sa skrátka budú diať. Aj my sme to pochopili. Niektoré deti sa správajú ako obete (aj môj starší syn) a niektoré deti ako agresori (ako deti, ktoré začali šikanu na tvojich deťoch). Jediné, čo môžeme urobiť je, inštruovať naše deti, ako sa správať. Ďalej je postup učiteľka, rodičia agresora a u nás už došlo aj na to, čo som si myslela, že nikdy nepoviem, ale aj k rade: "vieš, čo? Kopni ho až to nabudúce urobí". Pretože ak si nepomôžeš s učiteľkou ani s rodičmi (doporučujem, aby to riešil manžel, otcovia mávajú väčší rešpekt), tak čo ti ostáva? Príslovie "múdrejší ustúpi"? Dokedy?
@mariannastancelova ☹ celé zle. Určite si to vykomunikuj s oboma ucitelkami. Hodila by som reč aj s rodičom dieťaťa. Takéto ani žiadne iné malé dieťa nerozdeluje ľudí na cigánov, gadžov, belochov černochov, rišavých či blonďákov... Povedia len to, čo počujú od dospelých. To je naše malé primitívne Slovensko. Ľudia radi riešia nos druhého medzi očami a doma jedia z kvetináča a s.rú za skriňu (s prepáčením). Predsudky, to je náš národný šport. Ľudia budú voliť vraha Mečiara, či megazlodeja Fica, dali by čokoľvek za to, keby im mohli pobozkať r.ť, ale malému krásnemu nevinnému dieťaťu povedia s dešpektom "tá cigánka". Viem, že ti veľmi nepomôže veta "kašli na nich" lebo sa to nedá. Ale možno ťa poteší, že ľudia si fakt vedia nájsť na hocikom hocičo. Pre tvoje deti je dôležité, že ty s manželom ich milujete a stojíte za nimi kedykoľvek a kdekoľvek. Len vtedy si budú vážiť sami seba a názor ostatných ich už nebude zaujímať. To je najdôležitejšie pre sebavedomie a úspech každého dieťaťa 😉 Nech ti rastú do krásy, nech sú zdravé a nech stretávajú samých dobrých rozhľadených ľudí 🙂
@mariannastancelova v škôlke sa často deti takto kadejako slovne doťahujú....oni chúďatká často ani nevedia, čo presne ich slovká znamenajú, čo vedia spôsobiť....počuli opakujú.
stane sa, že niekto sa možno náročky, možno nechtiac dieťatku vysmeje.
osvedčené, odskúšané xy krát 🙂 pri 3 deťoch pri mne samej, platí aj v škôlke aj v dospelosti asi furt a stále......a to:
naučiť ich jednoduchú otázku:
,, závidíš? ,,
,,závidíš, že ty také nemáš? ,,
,, závidíš, že ty tak nevieš kresliť? ,,
obyčajné jednoduché: ,,závidíš?,,
hlavne pri malinkých deťoch to krásne platí, neviedia jednoducho čo na toto povedať 🙂 ostanú oni tými zahanbenými.
@mariannastancelova môžem sa ešte spýtať? tomu dieťatku čo komentovalo tak dosť zlým spôsobom nové papučky tvojho dieťatka si v danej chvíli povedala čo? ako si sa svojej dcérky a jej papúč zastala? ako si ho ,,uzemnila,,?
@katarinamarkova v prispevku je napisane...hned dobehla pani ucitelka za mnou a som jej povedala ze ako to je mozne ze take male co sa nevie samo vycurat vie takto hovorit a rozoznat rasy... kukala namna a ticho..a ze ked to bude pokracovat rada sa stretnem s jeho rodicmi...
Tak milé mamičky ďakujem za oporu 🙂..Včera keď sme prišli zo školky ,pýtala som sa dcérky ako bolo,vraj dobre ale to dievčatko zas do mňa ze so hlúpa ,a škaredá cigánka... ešte keď to píšem mám slzy v očiach... Tak ráno som si tú malú soplindu 🙂 zavolala k sebe kedže už bola v triede..a pekne slušn som sa jej spýtala či by sa jej pačilo ak by sa moja dcéra takto správala k nej a nadávala jej..ona ze nie... tak jej vravím ešte raz a postažujem sa tvojím rodičom nech si stebou urobia poriadok,a keď to nepomože tak sa vratim a už budem zla ..trosku drsne ale snaď zaberie....noooo a komentár pani riaditelky bol ....... že mamička nevšímajte si to,že tiež to s nimi majú zlé..vraj taká drzá a protivná ako jej mama.. a ja ? oci mi skoro z jamiek vypadli 😕 ,ale že dcérka je smutná,ale velmi sikovna,....
@mariannastancelova jeej super, tak snad to pomoze 🙂 celkom pekne si to zacala riesit, mala uz ked nebola drza a pekne ti odpovedala, ze ani jej by sa to nepacilo, tak asi to bude mat nejaky efekt. toto je normalne napinave, ako to dopadne. drzim palce, davaj vediet priebezne ako sa veci vyvijaju.
Ďakujem 🙂 ste zlaté, že ste sa dokázali vžiť do našej situácie,pochopiť, a aj pekne poradiť.. uvidíme čo bude dneska 😨
Jooj, normalne mi je smutno. Pocula som uz o sikane v skolke, ale nejak sa mi tomu nechcelo verit... Ja by som to tiez asi riesila priamo s rodicmi, tiez viem byt obcas "prudsia", praveze s protivnymi ludmi toho niekedy slusnym jednanim vela nedosiahnes. Alebo dobry napad je to vytiahnut na rodicovskom, ako tu niektora mamina radila, pred svedkami budu oni za hlupych a mozno budu reagovat miernejsie nez keby si za nimi zasla sama. Drzim palce.
@majra1 ano to som povedala,ze ak to neprestane,tak na najblizsom rodicovskom ,budem prva ktora sa ozve a vyriesi to tam.. ani nevravím,ako sa jej do skolky nechce...az som stastna za nich ze je piatok..
@mariannastancelova no,,, moj v 2.5 este taku vetu by povedat nevedel... zial je to realita dnesnej dobe - staci sa pozriet na vyjadrovanie mamiciek tu na fore☹ je mi to pre teba luto a aj pre tvoje deti... ak ta to potesi su aj take deti co naozaj nerozlisuju - moja dcera ma 9 a nevie co je to cigan - moja mama spominala ze videla ciganskych diablov v restauracii a moja nechapala co to je - diabla pozna z nabozenstva ale cigansky nevedela - a hovorila ze pocula uz niektore maminy hovorit hanlivo na andresu tych ludi, ale nevie preco...
pre mna existuju len 2 typy ludi - prevazne dobri a prevazne nedobri - a je mi jedno akej rasy su... zial vaecsina slovenska je silne rasisticka a za svoje problemy a neschopnost radi obvinuju inych... takze byt tebou tak to detom co najskor vysvetlim a pripravim ich nato ze sa s takymi pripomienkami budu stretavat... ale zaroven ze musia byt silne a ukazat ostatnym co je v nim... proste vybudovat im sebavedomie... s tymi pripomienkami vela nespravis , zial to by sa musela zmenit spolocnost cela - biely aj cigani...
Poradiť neviem, len chcem povedat že mi je velmi ľúto akých ľudí mas v okolí, ze takto dokazu vychovávať deti.. Ja síce romka niesom ale aj na seba som si už vypocula všeličo.. Velmi sa obavam týchto slovenských predsudkov, ktorých je stále plno a vidno to aj tu na MK..
@dai máš pravdu,a zdravý pohlad na spoločnosť..
Ja žijem no s bielym 🙂 nikdy som nepocula slovo cigán z jeho úst ,a ani úst jeho rodičov,odmala som vyrastala s bielymi,aj vela kamaratov a kamaratky mam bielych... ja osobne fakt nikdy som nemala problém s tým ze som romka ,tak preco moje deti ? este take male su :(,dokonca ja tieto narazky ze ty ciganka vazne neberiem🙂..Napr.moj instruktor v autoskole hned prvý krat ako som sadla do auta jeho prva veta bola ze nemam rad ciganou 🙂 a ja na to v pohode ani ja 🙂 tak sme ostali veeelmi dobrý kamarati....no nejde o to ,a o mna...ale bojim sa ze to na nich zanecha nejaky pocit menejcennosti pre spolocnost...aj ked jasne ze im to vsetko vysvetlujeme..
@jana_eyre veru,ty si malý,ty vysoký,tučny ,chudý atd ..atd... mne je tych ludi skor luto ,pretoze si hladaju niekoho slabsieho aby si mohli svoje nedostatky riesit na iných...
Držím Ti palce aby sa to vyriešilo a boli ste spokojne ...bohužiaľ niektoré deti su presne ako ich rodicia škaredo arogantni a posmeškari ...
@mariannastancelova zial spolocnost sa radikalizuje, vidis sama ake vyroky aktualne ludia pokladaju za normalne - ja som zila cele detstvo vedla ciganskej osady - takej realnej, pluli na nas, hadzali tehly, kradli nam veci ... ale napriek tomu vety ake aktualne pocujes z pusy akoze supermatky na MK by si moja mama ani ja nikdy nedovolili povedat nahlas - uz len kvoli moralke a slusnosti...ked tu citam kolkokrat tu matky obhajuju svoje okradacske aktivity vetou ze aj cigani to robia tak mozu aj oni a pod. ... tak mi je zle - ake deti tieto zeny vychovaju?☹
na druhej strane by som sa byt tebou v tom moc neutapala, je to hold nieco za co tvoje deti nemozu, tak ako ja som nemohla za moje cysticke akne v puberte za ktore sa mi posmievali vsetci chalani, tak ako moj syn zato nemoze ze je malicky etc. ... proste vzdy si deti nieco najdu do coho si rypnu, z coho si budu robit srandu - silny jedinec to znesie, treba hlavne aby si uvedomoval svoju hodnotu . Ja sa aspon toto snazim vstepovat mojim detom - aby si nezakladali na vzhlade, lebo ten sa moze zmenit kedykolvek, aby svoje vztahy budovali na povahach a ludskosti, nie na tom ze niekto je pekny a oblubeny... tak uvidim aka budem uspesna, ale napr. moj syn vobec vysku neriesi aj ked mu niektori chlapci hovoria ze je babo a pod. ...
a ver mi ze keby bolo tvoje dieta aj uplne dokonale tak sa najde niekto ci nieco co ho zrani - moja dcera je naozaj velmi pekne dieta, je aj velmi oblubena a aktualne ju zacinaju balit chlapci - fakt je ze tym chlapcenskym pubertalnym stylom... a velakrat ide domov pomaly s placom co jej zas ktory chlapec povedal, ze ju buchol po zadku bezdovodne a pod. - ona to nevnima ako snahu o ziskanie si pozornosti ( co realne je kedze mi matky tych chalanov rozpravaju ako sa im mala paci ) ale ako utok na svoju osobu - hold ide do puberty pomaly aj ona ... proste vzdy sa nieco najde a to dieta tie situacie musi vediet zvladnut - a zvladne ich len ked bude mat dostatocne silne sebavedomie nezavisle od okolia
AHOJ,tiez mam manzela roma a nehanbim sa za to!ved rodinu,do ktorej sa narodis si nevyberieme a takysto si nevieme vybrat farbu pleti 😉 ,prave naopak,sami sme si zodpovedny za svoj charakter,spravanie ,pocinanie,preto by sme si vzajomne nemali robit zle,lebo niektore rany robia jazvy na srdci a len tazko sa hoja.
ja si vsimam moc dnesnu dobu,ved som sa narodila a pubertu som prezila v komunizme a tato demokracia je sice fajn,no vsetko ma za aj proti,zijeme takpovediac technicku dobu,viac mobilmi,internetom ap,nez osobnym kontaktom,a mozno tu je pes zakopany,ze ak sa niekto s niekym stretne uz ani nevie ako sa nazivo spravat,....no teraz k tvojej teme
dovol,nech ti opisem moju situaciu s detmi-viacmenej so starsim synom v kolektive,medzi detmi,...
moje deti su biele a teda az tak nemusia celit rasovej diskryminacii,da sa povedat,ze v podstate ani nemuseli,ale mozno si tu diskryminaciu riesili deti na nasom Kevinovi cez mojho manzela,ved sa aj nas maly Samko minule opytal,ze ci ocino je rom,tak som mu vysvetlila,ze ano,ale nie taky z osady,neporiadny,ved ani po romsky nevie 😀 ,sa zacudoval,lebo na nete kadeco pochyta,ti youtuberi si robia z "ciganov" srandu,......
ale,nas Kevin isiel do skolky o rok neskorsie,lebo nebola kapacita,jeho rocnik ho medziseba neprijal,kedze uz boli medzi sebou pokamarateny a prave naopak,zacali sa mu posmievat,viacmenej islo o jedneho konkretneho chlapca,co to vzdy zacal a potom jeho kamarati sa pridavali k nemu,cize "STADO VEDE VúL", posmesky som tak neriesila,reku " Kevinko zavidia ti,jednym uchom dnu,druhym von",no potom prisli derave teplaky,lebo ho deti na prechadzke zacali podkynat,potom piesok v hlave,mu vysypali vedro s pieskom nanho,a stale ten isty chlapec,...tak som to zacala riesit s ucitelkou,zaslo to tak daleko,ze Kevin nechcel chodit do skolky ale kedze musel,kazde rano celu cestu preplakal,tak som ucitelke povedala,ze mu robi jeden chlapec zle,odbila ma s tym,ze ved deti si robia zle,ze nieje prvy ani posledny,ale ze si ho odsleduje,potom Kevin prisiel s roztrhnutou bundou,som sa ho opytala,ze co sa stalo,a on ze sa zachytil o konar na strome,lebo vyliezol na strom,lebo mu ten chlapec opat chcel robit zle,reku a ucitelky kde boli,oni to nevideli?ze sa chrbtom od deti rozpravali medzi sebou, 😠 ,dobre,rano som sla s malym do skolky a pockala som si dotycneho betara co robil Kevovi zle,tak som sa ho opytala,ze preco mu robi zle,a ci by sa mu to pacilo,,,samozrejme zatlkal a tvrdil,ze si Kevin vymysla a ze on nerobi zle,tak som sla s Kevinkom dnu do triedy a opytala som sa deti,ci videli,co sa vcera stalo,potvrdili mi,ze ano,nato ucitelka vybehla,ze takto to nemozem riesit,ze na to su tam oni,ze ked mam daky problem,a bla,bla,bla,a bola prekvapena,ze deti vedeli o incidente a ona nie,dokonca Kevina mal za vymyselnika,tak som ju stopla a povedala ze ja si moje dieta vychovavam v pravde,ze ani nevie,co to je klamat a vraj to kludne moze riesit aj skolska inspekcia,...odvtedy som mala pokoj v skolke,svagrina mi potom vravela,vraj sa ma ta ucitelka normalne zlakla,ja som jej potom na to povedala,ze mna sa nemusi bat,len nech si svoju robotu robi riadne a zodpovedne,ved nato je tam studovana,...
potom bol dalsi problem,ked Kevin zacal chodit do skoly a aj von,raz siel sa bicyklovat na novom bicykli,a kedze pri kulturnom dome cakalo na kruzok asi 10,jeden chlapec ho zastavil a pytal si bicykel,Kevin mu ho pozical,ale iba na chvilu,potom mu ho ten chlapce nechcel vratit,dotahoval ho a takpovediac provokoval ,aby doslo k bitke,Kevin ale s placom radsej prisiel domov a vypovedal,co sa stalo,vysla som pre bicykel ja,a som sa deti spytala,co tam stali,ci mali dobre divadlo,ci sa im to pacilo a ci sa nehanbia,ze videli,ze robi starsi chlapec zle malemu a nikto nezakrocil,dokonca sa smiali?,sklonili hlavu a boli ticho,,dotycneho chlapca,ktory bol od Kevina starsi som sa opytala,ze preco sa tak spraval,ved mu nas Kevin pozical bicykel a vobec nemusel,kedze ho ani nepozna a ze ci sa to patri "skakat do mladsieho chlapca",ci by sa mu pacilo,keby niekto starsi teraz za jeho dobrotu zacal do neho skakat? ten chlapec sa rozplakal,un ho to bolo asi psychicke,bol to taky maly frajer,kde boli rodicia rozvedeny a teda asi takto potreboval putat na seba pozornost,aby si ho vobec niekto vsimol,potom boli po case s nasim Kevinom kamarati 😅 ,my si nejako v rodine nepripustame a vobec nerobime rozdiel,ze manzel je rom,vsetci ho berieme ako za svojho,kazdy ho respektuje,samorejme spociatku to tak nebolo,pred 20 rokmi to bolo z etnickeho hladiska neprijatelne,aby si biele vzyla cigana,vtedy vyraz rom este neexistoval,nasi mi po 18 dali ulitmatum,vybrala som si jeho-mojho manzela 😵 ,vedela som ,ze to nebudem mat lahke,v tej dobe boli predsudky velke voci romom,teraz uz ani nie,teraz sa z mnohych romov stavaju velavazeny ludia,hlavne umelci a pribuda coraz viac pomiesanych partnerstiev,nikdy nezabudmen,ked sa ma mama opytala,ci ked raz budem mat deti a budu cierne,ci sa za ne nebudem hanbit 😠 baby moje,pozrela som na nu a povedala,ze nie,budu to predsa moje deti,nech budu akekolvek,zrodene z velkej lasky,lebo som dobre vedela,do akych komplikacii v zivote sa hrniem,preve koli tym predsudkom,ako pisem,z prvoti to bolo vselijake ,no teraz uplne normalna vec, ako moja teta raz povedala,"vzdyt on neni cikan,on je silne opaleny ital" 😀 dodnes sa stale smejemes manzelom na tom a ked si niekedy utahujeme,tak on stae povie tuto vetu 😀
kedze starsi syn-Kevin uz zacina mat vztahy,riesime jeho buducnost a uz teraz mu stale prizvukujem,ze svoju patrerku musi pripravit na to ,a to hned na zaciatku,ze je z miesanej rodiny,no nema sa za co hanbit,vela " bielych" rodin nam nesiaha po clenky 😵 😀 ,tiezze sa moze stat,ze jeho deti mozu byt pocerne ak budu mat viac genou po manzelovi,cize asi tak,my zijeme zivot poriadnej bielej rodiny,poctivo,poriadne,s pracou
@mariannastancelova ja by som sa toho maleho chlapceka opytala,nechti vysvetli,co to je,co povedal tvojej malej,potom by som to podla jeho odpovede riesila dalej,mozno nieco medzi detmi podchytil a povedal,mozno od rodicov,tazko povedat,no urcite by som sa porozpravala aj s rodicmi maleho,niekedy rozhovor medzi ucitelmi nefunguje,preto by som ucitelku upozornila nato,ze ak dany problem nemieni riesit s detmi a medzi detmi,ze ho budes riesit po svojom,ale bude mat velmi zlu reklamu,kedze ty to mozes vnimat ako rasovu diskriminaciu a to je uz sikana,potom by som sa jej opytala,ze ako to mieni riesit, fakt od veci by nebolo dkesedenie,kde by sa poukazalo nato,ze hoci sme iny vyzorom,no srdiecka mame vsetci rovnake a na nas je,ci budeme dobry a sirit medzi sebou dobro,alebo ci si budeme robit navzajom zle,iked nemame nato vobec ziaden dovod,to,ze niekto je tmavsi predsa nieje dovodom,ako som pisala,rodinu si nikto nevyberie,urcite nieje spravne sa cudziemu dietatu vyhrazat,to ziaden rodic nema rad,no treba mu to vysvetlit-povedat na nejakom priklade,,aby si uvedomil,ze jeho pocinanie nieje spravne,samozrejme by som trvala na ospravedlneni sa tych deti,co bezdovodne robili tvojim detom zle,aj za tie slovne urazky,a pred vsetkymi detmi nech sa ospravedlnia,nech pocitia,ze vedia rychlo padnut dole,hoci boli hore, 😉 ,ako sa vravi,kazdy sa najlepsie ucime na vlastnej kozi, 🙂
detom povedz,ze Pan Boh im stvoril zato dve uska,aby hluposti vypovedane vyputlili tym druhym von,aby si blbe poznamky na ich osobu nevsimali,urcite deti neuc,ze aku dostanu - nech vratia naspat,lebo ich budes ucit byt tiez zlym clovekom,prave naopak,ak im niektobude robit zle,nech ho idignoruju,alebonech si to snim vydiskutuju hned narovinu,polopate,ze aky ma s nim dotycny problem,nam sa to osvedcilo,iked nehovorim,Kevin sa musel raz pobit,aby ukazal,ze aj on vie byt silnym a teda aby si uz viac nanho nikto nedovoloval,samozrejme najprv ale dotycneho vyzval-upozornil,aby mu zle nerobil,lebo dopadne zle,.---ak skakal do neho daky mladsi chalan,,tak mu povedal,ze mladsich a male deti nebije,tiez ze dievcata nebije,a ked mu niekto robil zle,tak sa ho opytal,ze ci aj on ma robit zacat zle jemu,ale ze ho upozornuje,ze to 2x horsie skonci,...a takuto podobnu prax s teoriou sme mali my,nastastie Kevin nieje vybusny a konfliktny tip,cize radsej ho kazdy mal potom za kamarata,ved potom uz nebol rozmaznany jedninacik,kedze po 8 rokoch dostal braceka 😉
nech sa vam dari, 😉 🙂
@vlasticka185 %Dakujem ..🙂 no len moje vobec nevyzeraju ako ciganky hehe 🙂 bielucke vlasky svetle, pekne vedia rozpravat ,vyjadrovat sa ,aj spravat .. herecky moje 🙂,kolko krat sa aj mne stalo ,ze som dostala otazku typu ste romka? ja ze ano..a dotycna osoba na to ze vraj si to myslela ale po rozhovore somnou vylucila aby som mohla byt romka.. a vzdy hovorim ,ze su aj normalny romovia boze..
Tak neviem co sa to stalo,a preco sa moje deti staly tercom inych detí,je pravda že obaja pracujeme 20km od domova cize cestujeme kazdy den a samozrejme v tom istom meste su aj deti v skolke,...nelutujem sa..ale niekedy maam toho vyse hlavy ked si pomyslim co vsetko musim zvladnut ja aj moje deti kazde rano ..a toto si v skolke zasluzia?...preto si to takto pripustam a beriem velmi vazne... ... dneska som upozornila tu malu co robi zle dcerke ,tak som zvedava co mi zas vyzaluje ... a drzte sa aj vy 🙂 😉 😅
@mariannastancelova tak ako sa medzi bielymi najdu lajdaci,a ja neviem aky kadejaky spinavci ,tak aj medzi romami su normalny ludia,poslusny,poctivy,poriadny,cistotny,pracujuci,jednoducho taky normalny,ibaze o cosi tmavsi,no ludia tiez,tak ako ja,a vsetci ostatny z masa a kosti,so srdieckom,vsetci sme si sebe rovny a nikto by sa nemal nad nikoho povysovat,tiez by nikto nemal nikoho urazat,nech sme hocijaky,kazdy mame svoju hrdost,len otazne je,ci mame byt naco hrdy, 😉
@mariannastancelova neak sa mi tato diskusia nezda. Ako deti v skole prisli na to, ze tvoje dcery su romky?? Vravis, ze su blondinky!! Ludia vas v meste nepoznaju a pochybujem ze take drobne decka si vedia zapametat kto je koho matka. Odkial to vedia??
@mariannastancelova Prepac ale neverim,ze 2,5 rocny chlapcek bude okrikovat blondate dievcatko ze pozrite ake ma ciganka topanky...To si uz kapanek zvelicila,ak nevymyslela...
@gita17 tak ako keby ze si chcem vymyslat tak urcite nebudem vymyslat historky o detoch !!! Myslite si co len chcete...
@patka29 ano vymyslam si .dakujem pomohla si... Su mozno o nieco tmavsie nez uplne biele az blede deti ale zas nie uplne tmave .. Ach az mi je trapne odpovedat na tento koment..
Tak co sa nemoze zdat na tejto teme?,preboha uz sa zacina riesit to ako v ludoch hladame len to zle,kazdy klame ,vymysla snazi sa byt zaujimavy,.... Nemam viac slov
@mariannastancelova to je na rodičoch , ti majú predsudky a takéto správanie vštepujú aj deťom . Treba sa ozvať na rodičovskom , milo a slušne ....
@mariannastancelova ja ani neviem, čo mám napísať.. len aťa chcem pozdraviť a zaželať veľa síl, trpezlivosti a múdrosti... vyzerá, že všetkého máš nadostač, tak som presvedčená, že sa Ti aj s holkami podarí túto situáciu ustáť 🙂 ja mám adoptovaného rómskeho chlapčeka- tiež to na ňom nevidno ale čo tam po tom.. Uvidíme o pár rokov, keď pojde do školky čo to spraví 😉 Pekný večer!

@dominika6 Ďakujem 🙂 slovina a nemina boli moje najoblubenejsie predmety zmaturované na výbornú :D :D.aj keď mám už nejaké medzery ,(pár rôčkov od školy)...ale ťahá ma venovať sa tomu ďalej na VŠ.A týmto smerom vedieme aj deti... vzdelanie musí byť. :D