Dieťa po nástupe do škôlky
Ahojte...dcerka zacala chodit do skolky len nedávno...v podstate od vianoc...ale to co sa z nej stalo je masaker...neskutočne agresívna...bije nás..ma záchvaty plaču keď sa jej zrazu niečo znepači...nespoznavame ju a nevieme čo sa deje a ako to riešiť....každy jeden deň po škôlke to začne...v škôlke je velmi dobra a ucitelky ju chvalia...dokonca sa tam velmi tesi... nikdy toto nerobila...je velmi empaticke stastne dieta a nikdy sme s nou ziaden problem nemali....starsia dcera ta bola odjakzziva čertik...stalo sa nieco podobne aj Vam? Ako to riesit prosim? Za rady dakujem
@anonym_autor ja by som tipovala, že v škôlke je dobra, niečo sa jej tam, ale nepáči, tam to nevie ventilovať , lebo možno má rešpekt a doma to takto vypustí, najčastejšie agresiou
Nevie niečo spracovať, nevie vám to povedať
A možno len odkukala zloby od iných detí ,opakuje
@anonym_autor Aj keď sa dieťa teší do škôlky a je tam „dobré“, pre malé deti je ta sociálna interakcia veľmi náročná. Učí sa nové pravidlá, orientuje sa medzi rovesníkmi, zvláda separáciu od rodičov – to všetko je obrovský stres. Po príchode domov sa môže prejaviť to, čo sa hovorí „vybitie emocí“ – záchvaty, agresivita, plač, frustrácia. V škôlke musi nasledovať pravidlá, počúvať učiteľky, zdieľať hračky… doma sa môžu prejavovať emócie, ktoré sa cez deň potláčali – a niekedy je to agresivita.
Zachovaj pokoj, aj keď to môže byt ťažké. Daj najavo snahu o pochopenie, no limit, že byt sa nesmie. Doprajte si po príchode 10-15 minút čas na oddych v tvojej blízkosti, nech sa opäť napojite a naladíte. To, že doma ukazuje agresivitu, neznamená, že je „zlá“ alebo že niečo robíte zle. Je to veľmi bežná reakcia na nové a náročné prostredie.
Časom to prejde, nelám si hlavu
pozri profil elipredeti bud na insta alebo fb
majú tam vysvetlené prečo sa to deje a čo robiť
je to uplne normalne spravanie ked dieťa nastupi do školky
@anonym_autor Aj keď sa dieťa teší do škôlky a je tam „dobré“, pre malé deti je ta sociálna interakcia veľmi náročná. Učí sa nové pravidlá, orientuje sa medzi rovesníkmi, zvláda separáciu od rodičov – to všetko je obrovský stres. Po príchode domov sa môže prejaviť to, čo sa hovorí „vybitie emocí“ – záchvaty, agresivita, plač, frustrácia. V škôlke musi nasledovať pravidlá, počúvať učiteľky, zdieľať hračky… doma sa môžu prejavovať emócie, ktoré sa cez deň potláčali – a niekedy je to agresivita.
Zachovaj pokoj, aj keď to môže byt ťažké. Daj najavo snahu o pochopenie, no limit, že byt sa nesmie. Doprajte si po príchode 10-15 minút čas na oddych v tvojej blízkosti, nech sa opäť napojite a naladíte. To, že doma ukazuje agresivitu, neznamená, že je „zlá“ alebo že niečo robíte zle. Je to veľmi bežná reakcia na nové a náročné prostredie.
@anonym_722bc2 velmi pekne dakujem za spravy a rady...upokojili ste ma tu vsetky...musim sa ano ukludnit...dnes prvykrat som si az zla poplakat na zachod 😅 jeeeeemine...aj som to tak nejako citila ze to bude presne tym co ate tu popisali....chudatka deti no...ale vsetko ano raz prejde...💙
@anonym_autor ved aj my dospeli, ked sa napr vratime z prace, kde musime do urcitej miery "drzat hubu a krok", tiez sa potom niekedy chceme vyventilovat doma, vybuchnut na partnera napr. Akurat to neurobime lebo sme racionalni a vieme kontrolovat svoje emocie
Toto isté robil aj môj syn prvý rok škôlky. Niekedy mal také záchvaty hnevu že sme ho museli normálne spacifikovať lebo by si rozbil hlavu alebo ublížil nám. Vďakabohu, teraz druhý rok škôlky je to už veľmi výnimočné. Je to isto tým čo píšu aj baby, že tam v škôlke poslúcha, musí dodržiavať pravidlá a príde domov potrebujú to vyfiltrovat.
Najlepšie nám pomahalo týmto situáciám zabrániť keď sme išli hneď zo škôlky na prechádzku, dali sme si jesť niečo čo mal rád, pozrel si na 10 min telku....proste taký reset.
Je to úplne bežné u detí. Presne ako píšu baby. Jednak veľká zmena a jednak musia počúvať, majú nejaké pravidlá, režim, plus sa učia nové veci, ich kapacita to niekedy nedokáže skĺbiť s ich emóciami a energiou.
Nám pomáha jednak cestou zo škôlky nechať ho vyrozprávať sa a potom vyšaliť, poriadne, bez pravidiel, polhodinu hodinu. Či už skáče a hraje sa v izbe ako chce alebo ideme vonku na dvor, ihrisko, bicykel,... Potrebuje pohyb a dostať zo seba všetku energiu.
Aká pekná diskusia po čase, aj som si zaspomínala na tie časy ...
Doma vypusta paru..
Co je vlastne velmi vitane, aby to slo von, aby sa vedela ukludnit.. kedze nevie a este dlho nebude vediet ovladat svoje emocie, proste robi to ako vie.. casom bude lepsie.. toto je pre nu nove aj este bude, v skolke sa vela deje cez den, je to velka zmena pre nu

Podľa mňa je to bežné. V školke musí niekoľko hodín poslúchať a doma si stres zo škôlky na vás ventiluje. Robí to tak veľa detí. Čo s tým? Asi len vysvetľovať a ono sa to postupne zlepší, ako bude rásť.