Dieťa po návrate zo škôlky domov
Ahojte chcem sa spytat ci ste mali skus
U nas je to tak u oboch deti. Najprv som si myslela, ze to je nahoda u dcery, v skolke dobra nalada, same chvaly a doma len krik, plac, trucovanie. Ale po 5 rokoch zazivame uplne to iste so synom. Po navrate z prace sa detom plne venujeme, ideme von, mame program. Mam pocit, ze uplne najradsej by sa zvalili pred telku a oddychovali. Neviem, ci su teda unaveni z celeho dna v skolke a skole a doma su potom z toho nervozni, alebo ci si to nejako kompenzuju, ze doobeda posluchaju, tak sa potrebuju utrhnut z retaze. Ale casto sme z toho na nervy.
Viem o com hovoris. Mala chodi do skolky od septembra a je to tak ako hovoris. Je zla,nervozna,stale po kazdom krici,kazdeho vyhana prec,kope nas . . . uz som z nej nanervy.
@niikkuska uplne normalna reakcia dietata. V skolke sa musi prisposobit, doma chce naplno prejavit svoju volu. Je to dobre, ze to tak robi. Potrebuje ventilovat. Radsej ako drzat v sebe... Dava najavo, ze doma sa citi v bezpeci. Ze si to moze dovolit. Treba to len prezit nejaku dobu, postupne to ustane. Aj ked, dieta sa vzdy pri matke chova najhorsie.
Uf odlahlo mi ze je nas viac 🙂 venovat sa snazime ale nechce nic odmieta akukolvet aktivitu a ked sa zapoji len na malu chvilku. Napr. Plastelinu zboznuje ale len ju roztaha a pohadze a potom povie ze nechce. Kocky to iste... citame si zrazu zacne ze chce ine citat a potom plac zahodi knizku a uz to j.... no je to na nervy a zacal dobiedzat do mladsej dost az jej ublizuje.
A myslela som aj ze je to unavou.skor vstava ale chodieva aj skor spinkat ale doma zvladne spinkat aj 3 hodiny. Este som myslela ze je to hladom ze preto je nervozny. No v skolke aj spinka a aj papa vsetko- a to mam urcite o tom pravdive info
Nedavno som bola na prednaske o zacinajucich skolkaroch, psychologicka vysvetlovala, ze deti su rovnako vycerpane, ako rodicia, ked pridu z prace. Potrebuju klud🙂 ale skusenost nemam :(
@niikkuska dieťa dáva najavo, že nie je spokojné. V škôlke sa ako tak prispôsobilo, lebo "muselo" a doma ventiluje emócie, ktoré tam nemôže prejaviť. Nie každé dieťa je pripravené na kolektív (a nie na hociaký) v troch rokoch. To je len nefunkčná teória psychológov, ktorí automaticky podporujú zabehnutú prax a nejaký individuálny prístup úplne ignorujú. Ako môže byť niečo platné plošne...? A u detí zvlášť. A naozaj nerozumiem, prečo ti odľahlo len preto, že je vás viac. To nejak rieši situáciu?
aj nas kedy pride zo skolky, potrebuje chvilu svoj klud. nevladze ist ani na nakup, ani na ihrisko. najradsej sa zasije doma do izby kde nikto nie je a tisko sa hra s hrackami. my mu to doprajeme, po polhodinke uz je pripraveny fungovat dalej 🙂 a samozrejme s jedlom sa tam zavrie, je hladny ako vlk a to chodi rovno po olovrante domov.
Nasa to robi uz treti rok. Ventiluje si tym stres a aj to, ze je unavena a este dava tym najavo, ze ziarli na najmladsieho surodenca. U nas zabera najlepsie dat jej pokoj, tiez najradsej nerobi po skolke nic, resp. pozera rozpravky a ja som pri nich. Syn chodi zo skolky tiez unaveny, doma spaval aj 3 hodiny a v skolke cca hodinu, tak mu to chyba a od unavy potom doma pre vsetko place.
mne to zase robi mala nez ma ist rano do skolky toho placu a nervov co zrana u nas je ze na zblaznenie,,ked ide zo skolky je vesela hovori ze bolo super ze ide aj zajtra,,no a rano zase na novo plac nervy,,ale zvladnut to musime verim ze si zvykne rano neplakat a nemat nervy,,
@alaguema ja necakam ze tu najdem riesenie len chcem zistit ze ci sa s tym niekto stretol ci je to u deti ktore nastupili do skolky jav ktory sa objavuje. Na riesenie mi laicke nazory a skusenosti "neodbornikov" nepomozu (tym nechecm ziadnu mamicku urazit) ale to co plati na jedno dieta na ine neplati-takze riesenie od mamiciek neocakavam.A ano odlahlo mi ze sa to vyskytuje u viacerich deticiek v spojitosti s nastupom do skolky pretoze kazda matka sa obava o dieta ak sa zrazu sprava inak alebo je ine a ja som jedna z tych co si to pripustaju
@sonik7
@andisko
Zo skolky chodime vzdy rovno domov. Nakupy ani ihriska a ani navstevy neriesime s malym. Prideme domov a jedina prva povinnost je umyt ruky a potom ma volnost moze sa hrat alebo pozerat rozpravky citak knizky len je taky zesa len poluluje a k nicomu sa moc nema... a ked nieco vymyslime aby sa prehral je to ako som vyssie pisala
Ja som sa bola rozpravat na tuto temu z psychologickou.
Je to uplne normalny prejav dietata, pretoze v skolke musi dodrziavat program a spravat sa podla pravidiel skolky.
Akonahle dieta tento svet opusti potrebuje zo seba dostat to co tam v sebe potlacalo. A vacsinou si to odnesu najblizsi. Teda ja, lebo ma so mnou prvotny kontakt.
Aj napriek tomu, ze u nas su tiez pravidla a ocakavame niake spravanie. Dieta sa spolieha na rodinu, ze zostane s nim.
My tiez chodime prvý rok do škôlky, rano revy ze nejde nikam, ledva stíhame a poobede ine dieťa, hovori ze je tam super a podobne. Akurát ze nikam nechce chodiť, ani len k babke, chce byt len s mamou, ale zase sa zacala viac hrávať, skladat puzzle, kresliť si ... A sem tam robi zle mladšej sestre... Treba to len vydržať, nkc ine nám mamám neostáva 😉 najradšej by sme ich mali stále pri sebe
u nas presne taketo spravanie prvy rok skoro cely (unava) ja som videla na detoch ze su hotove za vsetko plakali nerovzne hladne atd ( a to isli ako 4 rocni) teraz druhy rok dufam ze to bude lepsie zatial neviem lebo maroduju od zac roka
náš 5r syn, aj keď nikdy proti škôlke neprotestoval, vytvoril si tiež taký čudný spôsob komunikácie. Chodí tam od 2,75 roka a čím je starší, tým je jeho správania horšie. Škrieka ako pavián, často je nespokojný, že veci nie sú len podľa jeho, počúva jedným uchom dnu druhým von, niekedy ani to nie. A pritom po škôlku to bol v podstate spolupracujúci chlapček. Teraz nastúpila do škôlky aj 3,5 ročná dcéra, tak čakám, aké zmeny v správaní nás čakajú s ňou. Dúfam, že budú pozitívnejšie 🙂
Môj syn chodí teraz druhý rok do škôlky a už ho to prešlo. Prvý školkarsky rok býval často po príchode tiež zlý, mrzutý, všetko mu vadilo...Pripadalo mi to ako keby trucoval alebo upútaval na seba pozornosť. Pritom v škôlke ho chválili, že poslúcha...Teraz je to už super, ked príde, hned sa ide hrať a náladu má dobrú...Myslím, že už viac dozrel na tú škôlku aj je už na ňu zvyknutý....
Mame malu susedku, ktora je presne taka ista a tiez si s nou uz mama nevie dat rady. Na zaciatku sa pytala uciteliek ci aj v skolke je taka a ze nie, ze tam je ako med. Ono proste ako keby tam musia posluchat tak doma si chcu dupnut a robi si veci podla seba. Bohvie no, asi treba dufat, ze to prejde.
@niikkuska ano,byva to..aj u nas tak.. Ked si dieta zvykne,casom.to.prejde..
Nechci vediet,aky bol nas starsi,na nevydrzanie prve skoro 3mesiace to bolo dost narocne. U dcerky to tiez nie je jednoduche,ta si tazko zvyka vzdy na zaciatku..a teraz sme aj skolku menili,tak opat to je zhorsene.
Zlepsi sa to.
@niikkuska inak nasi este robili to,ze mimo teda "zachvatov" sa kupodivu hravali prave na skolku - toto bola u maleho zo zaciatku jedna z mala hier,ktore chcel. Dcerka tiez,to vkuse s panacikmi na skolku a skolu.. Robi triedy,privadza a odvadza deti do tried,obed,dvor a tak..
Maly zas odvadzal a privadzal plysakov a babiky,tak som sa ho vzdy aj popytala,ze co robia potom - akoze neviem. Tak mi vlastne tak aj porozpraval,ze ako to tam funguje.
On sice dost plakaval i tam,doma len tie zachvaty strasnej zlosti,ale nie cely cas,preto asi bol schopny sa i hrat.
Ja som sa vypytovala i stylom co sa mu pacilo,co nie,ja neviem,co mu najviac chutilo,co zas nie.. Ale nie 20otazok,len tak,jednu-dve apod. Kazdy den s obmenou. Kto mu najviac vyhovuje ako kamos..
A chodili sme aj dost von,kym sa.dalo,tam mal kamosov. Sice s nim chodili aj do triedy,no viac sa s nimi hraval vonku,v triede si nasiel skor inych.
@mummy01 ok,ale to predsa vzdy tak byva - aj u dospelych. Pamatam si otca,ktory po prichode z prace tiez za vsetko buzeroval,za vsetko na nas krical.. Tiez sa ventiloval po narocnych dnoch v praci a aja tiez pozorujem,ze som drazdivejsia..ine je,kym som nemala deti,tak som prosto si oddychla a hotovo,lenze ked su aj deti,je to tazsie, lebo oni unavene zo skolky/skoly - ano,casom menej,ale aj tak maju svoje potreby,poziadavky,nervicky pracuju na oboch stranach. A vsak vieme,ake je to v dnesnych zamestnaniach narocne.. Aspon vacsinou. A hlavne tiez na zaciatku. Takze aj deti si tym musia prejst.
@niikkuska Nerada na to spomínam. Naša začala chodí do škôlky 2,5 ročná. Tam anjel. Keď som po ňu prišla hneď ma sfúkla za niečo, cestou v autobuse ležala v uličke a ziapala. Doma brechala, zúrila a revala až km nezaspala, cca do 21.00. Trvalo to rok. Ďalší rok bol o čosi lepší, ale to už revala aj ráno. Chodili sme do súkromnej. Po dvoch rokoch sme prešli do štátnej. Dieťa je doma pokorné, slušné a spokojné. Ráno poreve, ale iba tak zo zvyku😊. Dokonca prestala aj brechať😂. Takže neviem či to bolo vekom, či tým, že im v súkromnej dávali priveľa aktivít (učiť dieťa v 3.rokoch písať...), alebo zložením kolektívu ( povedzme si narovinu, že do súkromných chodia niekedy aj deti, ktoré zo štátnych z nejakého dôvodu vylúčili a práve 3 takéto tam mala). Takže hlavu hore, prejde to.

Ahojte chcem sa spytat ci ste mali skusenost s detickami ze po navrate zo skolky boli nervozne a aj trochu agresivne (zahadzuje hracky krici)nic ich doma nezaujimalo nic im nebolo dobre. Niekedy je super ale pridu chvilky ze mam pocit ze robim vsetko zle a drobcovi vsetko prekaza