Dieťa sa pocikáva len v škôlke. Čo robiť?
Zdravím. Odplienkovany syn, chodí na záchod sám, bez posielania. Je bez nehody, nemá problém sa vypýtať aj v rušných situáciách, ako na ihrisku, oslave, na kúpalisku. No v januári nastúpil do škôlky a od prvého dňa tam nechodí sám na wc, bez toho, aby ho učiteľky poslali. Niekoľkokrát do týždňa nosíme pocikane veci. Proste neide ani sám, ani nikomu nepovie. Už je to piaty mesiac a nevieme si rady. Ani my ani v škôlke. Nič nepomáha, každodenné vysvetľovanie, už mu aj hovorím, že ho vyradia zo škôlky, keďže tam chodí rád, ale zatiaľ nič nepomohlo. V škôlke mi k tomu nevedia poradiť, nestretli sa s tým. Lebo väčšinou deti nie sú celkovo odplienkované. Ale takýto blok len škôlke s tým sa nikto nestretol. Posielaju s nim na wc aj kamarátov, aby si zvykol. Neviem ako sa k tomu postaviť, lebo to, že by som si ho nechala doma, by asi nepomohlo, keďže to ma fakt spojené len so škôlkou. Celkovo sa do škôlky teší, má tam kamošov, deti su zlaté keď ich pozorujem k nemu, ale je trošku "utiahnutejsi" ako doma. Je veľmi spoločenský, veselý, aktívny, na ulici by šiel aj s cudzím človekom, no v škôlke je opak. No v tom vidia, že sa v škôlke udomácňuje, len to cikanie...
Všetko možné som čítala, no takýto prípad nie.
Ďakujem za rady
bude to psychika. Nie sú tam naňho iné deti alebo učiteľky zlé? nebojí sa niečoho? Skús sa ho doma opýtať či naňho v škôlke nie je niekto zlý, alebo nekričí. Alebo či sa hanbí pred inými deťmi chodiť pišať
@anonym_autor koľke je to dieťa v poradí? Myslím tvoje
No pozri si tam tie wecka, otvorene dvere, kazdy ti tam beha, dost spinave... moj tiez doma zadrzoval, lebo mu tam chodil niekto cumiet😵
No pozri si tam tie wecka, otvorene dvere, kazdy ti tam beha, dost spinave... moj tiez doma zadrzoval, lebo mu tam chodil niekto cumiet😵
@anonym_f54e69 špinavé? to by tam potom nabehla kontrola.
Nas este len pojde do skolky, ale tohto spolocneho chodenia na wc sa ja dost obavam, ved to je take strasne robit potrebu na povel a este vsetci spolu vedla seba, ze ja sa tym detom teda vobec necudujem. Nemoze v tom byt naozaj len to ze si nezvykol na tento system a nepaci sa mu zachod?
@anonym_f54e69 špinavé? to by tam potom nabehla kontrola.
@anonym_7402af ale ano deti nesplachnu to hento zasa sa netvarme... nehovorim, ze tam upratovacka neprijde kazdy den a tento typ spiny...
Môj sa bal opýtať pani učiteľky a tak sa aj pocikal. Ale jej sa balo viacej detí..
@anonym_autor mala som podobný prípad s dcérkou. Bolo to v tom, ze sa nevedela vycikat, keď ju stále rušili, koniec bol keď tam vbehli este aj chlapci. To "povinne" spolocne cikanie co bolo pred spaním, absolutne sa nevycikala. Skus poprosiť, nech chodi na wc sám, nech ide skor. Nech ho pani učiteľka upozorni, ze Miško pod sa vycikat.
Práveževe väčšinou čo hovoria ho posielaju samého, a bola som na wc je to tam v pohode, ma na výber aj nočník všetko možné... Nevie mi povedať dôvod, povie že nevie. A odvracia tému. Ja mam skôr pocit, že prvý deň sa pocikal, lebo nevedel že koho sa ma opýtať, prišiel do rozbehnuteho kolektívu, neviem ja som s tým aj rátala, že sa môže stať. Samozrejme sa možno aj zahanbil a odvtedy si ho asi striehnu a stale ho posielaju. Príde mi, že si mozno zvykol, ze zlenivel, ale ci je to mozne len v skolke neviem. Ze sa spolieha, kym ho pošlú. Neviem z neho nič dostať. Alebo žeby sa nevedel odpútať od hraciek? Ale doma a na ihrisku pri detoch to dokáže... Ale videla som, že má bližší vzťah minimálne k 1 učiteľke, že ju objíma, má ju rád, tak neviem prečo aspoň pri nej nereaguje
Práveževe väčšinou čo hovoria ho posielaju samého, a bola som na wc je to tam v pohode, ma na výber aj nočník všetko možné... Nevie mi povedať dôvod, povie že nevie. A odvracia tému. Ja mam skôr pocit, že prvý deň sa pocikal, lebo nevedel že koho sa ma opýtať, prišiel do rozbehnuteho kolektívu, neviem ja som s tým aj rátala, že sa môže stať. Samozrejme sa možno aj zahanbil a odvtedy si ho asi striehnu a stale ho posielaju. Príde mi, že si mozno zvykol, ze zlenivel, ale ci je to mozne len v skolke neviem. Ze sa spolieha, kym ho pošlú. Neviem z neho nič dostať. Alebo žeby sa nevedel odpútať od hraciek? Ale doma a na ihrisku pri detoch to dokáže... Ale videla som, že má bližší vzťah minimálne k 1 učiteľke, že ju objíma, má ju rád, tak neviem prečo aspoň pri nej nereaguje
@anonym_autor mali sme dcérke ale nevyhovelo spoločne cikanie a potrebovala súkromie a tiež nikdy nebolo tak že by som ju ja posiela cikať vždy išla keď jej bolo treba od začiatku (ja som ju neposiela cikať ani keď sme sa odplienkovali).takze jej učiteľka umoxnyla ísť cikať keď chcela ona a keď tam neboli deti takto to funguje už druhý rok hromadné z deťmi na wc pred spánkom atď chodí ale preto aby si umyla ruky .
@anonym_autor Obratila by som sa na profesionalne poredanstvo. Ako pisete, vytrapili ste sa s tym uz dost, skuste poziadat o pomoc. Mozno ich je viac, evidujem Lepsi spanok babatiek. Mame od nich viacero prednasok a vyrobkov, poradenstvo sme zatial nepotrebovali, ale ak by, urcite sa obratim na nich. Drzim palce!

@anonym_autor nemá nejaký blok skrz škôlku, že sa mu stalo niečo preňho nepríjemné, napr zistenie, že majú spoločné záchody alebo mu prídu zvláštne tie mini zachodíky,… čokoľvek. Ideálne riešiť so psychologičkou, lebo naozaj tam môže byť len takáto banalita. U nás bol problém spoločné záchody, neraz mi volali zo škôlky, že syna boli brucho a on chúďa len nevedel kakať, keď tam chodili aj iní na wc, lebo potreboval svoje súkromie.