Dilema: Dať dieťa do škôlky alebo nie?
Baby ahojte prišla som si sem po radu . Dcéra bude mať v júli tri roky a ja neviem či ju máme dať alebo nedať do škôlky. Dcérka je múdra ale je dosť naviazaná na mňa . Pri prvom dieťati sme pohoreli, dodnes syn spomína na škôlku ako na najhoršie obdobie ( museli sme chodiť k psychológicke) nie nemá žiadnu diagnózu len jedna pani učiteľka nechápala že je introvert...
A nie, nie som mama ktorá nevie prijať kritiku ohľadne svojho dieťaťa len keď už všetky vyšetrenia dopadnú dobre a učiteľka stále tvrdí opak ...
Ale k veci po rodičaku prácu nemám , intenzívne posielam životopisy no žijem v dedine kde si každý drží svoje miesto zubami nechtami takže vážne neviem čo mám robiť. Som mladá mama na trvalý pomer som ešte nepracovala no mám za sebou kopu brigád ale uz by som chcela normálne pracovať. Čo mi poradíte? Manželovi momentálne vyhovuje že som doma a starám sa o ,,všetko,, ohľadne domácnosti tak neviem . Najlepšie keby sa mi vyjadrili mamičky ktoré to majú podobné ako ja že sú skôr ,,gazdinky,, doma. Ďakujem ☺️
Ako to mate finančne ? Ak vám nechýbajú 💶, Tak ostaň ešte doma ak máte takto vy pohodu … rob čo vyhovuje vám , my to máme tak a muž zarába dosť veľa len je často rozlietany a musí kedykoľvek odísť do práce …preto ja som doma , Tento čas som ale efektívne využívala na cvičenie vybudovala som si vo fitku skvelú postavu , trávila som čas s deťmi a doma sme mali pohodu a teraz som si našla prácu aspoň na 3x týždenne na pár hodín aby som sa vedela postupne zaradiť a mala zmenu …. A podotýkam , že v štáte v ktorom žijem je to viac než bežné a ženy sú viacmenej dlhšie doma a starajú sa o domácnosť a deti a muži pracujú nikto sa na to nepozerá divne … Skôr na mňa divne pozerali keď som chcela nechať deti do 15. hodine v škôlke ( keď som chodila do prace ) pretože tu v škôlke 70% deti vyberajú o 12hod 😬
Ja som doma 6 rok. Proste sme sa tak s muzom rozhodli a zatial je to ok. Mali sme to rovnako. Kde jedno dieta chodilo do skolky ok,druha vobec. Bola a je to trauma. A je mi jedno kto si co povie,ze som matka ktora nemohla svoje dieta nechat jednoducho vyplakat.
@anonym_autor pohorela si pri prvom dieta a rovnako aj pri druhom. Prve je (vraj) introvert, druhé je co ze nie je tiež pripravené na skolku? Nemyslíš si, že máš tak trosku na tom aj ty svoju vinu?
Co sa tyka byt ďalej doma, keď ma muz prijem ze vás uživí, prečo nie. Ja by som ale doma dobrovolne nikdy nebola. A tiež byt uplne závislá na mužovi.
@anonym_autor
No ale gazdinka ti sotva poradí aby si šla do práce 🙂🫣
Pozri, ja som doma už 7 rokov, deti majú
6
2,5
1
Po prvom som začala po 2 rokoch na skrátený úväzok. Malý bol od 2,5 roka u opatrovateľky, v 3 r do škôlky. Mesiac po nástupe do práce som otehotnela. Potom som chcela ísť znova od jednorocneho na skrátený úväzok aspom, otehotnela som však keďal 8 mesiacov 😂. Nerátala som, že to bude tak bleskovo s našou "intenzitou".
A teraz uvidím ako to bude pokračovať. Každopádne sme už komplet 😁. Ja by som aj rada uška na pár hodín do práce, na polovičný úväzok. Ale na druhej strane nechcem dať teraz ročne bábätko od seba. Pri druhom som to urobila a ľutujem. No a keď už dieťa vie rozprávať, jednoduchšie zistíš, či sa mu páči alebo nie. Vyskúšaj s dcérkou a sama uvidíš. Nerob si zbytočne stres, keď to bude dobré, super. Keby nie, vezmeš ju zo škôlky a dáš ju o to rok neskôr. Naši začínali u opatrovateľky, je super a cítili sa u nej dobre. Prechod na jasle a škôlku bol vďaka tomu jednoduchší. A tu je aj iný prístup. Nežijeme na SK a deti sa tu nesupnu do škôlky a dovi dopo. V jasliach zvykanie si trvá aj mesiac dva postupne a v škôlke týždeň minimálne. Deti ostávajú najskôr len do 12stej - už keď je ten návykový proces hotový. Pokial učiteľka zistí, že dlhšie by to bol pre dieťa problém, ostáva do tej 12tej tak dlho pokiaľ treba.
Samozrejme pri rodičoch, kedy je jeden doma a má túto možnosť voľby v prospech dieťatka.
Pokial vám peniaze nechýbajú, nestresuj vyskúšaj alebo rok počkaj. Pokial ti to takto vyhovuje aj mužovi, je to ok, vychutnaj si ten čas. Máš len dve, choďte na výlety dať. Ja nebyť tehotná ten 3ti krát tak skoro, nechám si malého doma.
Aké teraz je to dosť masaker. Nič nestíham, nevyzivam sa v upratovanie, nestíham. V práci by som možno trochu vypla a prišla na iné myšlienky. Prajem ti aby ste sa rozhodli najlepšie pre všetkých ♥️
Zoberú ti ju napr o rok do skolky? Bude voľne miesto v triede s vekovo rovnako starými deťmi?
ak môžeš, nechaj si ju doma ...a to hovorím z vlastnej skúsenosti
@anonym_autor bud si vedoma toho ake tazke to mozes mat ked sa nakoniec rozhodnes vratit do prace, kedze ako vravis si este na trvaly pomer nepracovala, zijes na dedine a mas dve male deti.
Mate vacsie uspory ak by manzel nedajboze prisiel o pracu alebo musel ist na PN?
@anonym_autor keď na to máte finančne, tak zostaň doma ešte rok, ale treba ten čas využiť a dcérku zvykať na to, že mama nie je jediný človek na svete, nechávaj ju starým rodičom aj na celý deň, noc, chodievajte do kolektívu.
Daj ju do škôlky aspoň na 4 hodiny, uvidíš ako jej bude vyhovovať a potom budeš rozmýšľať ďalej. Vždy ju môžeš odhlásiť ale ak nájdeš prácu a nebude zapísaná tak nebude škôlka.
Ostaň doma ak vám to vyhovuje. Dcéru zapíš do škôlky. Od septembra nech nastúpi, zatiaľ ju pomaly zvykaj, že nebude stále iba s tebou.
@anonym_autor tak ja mam 4 deti, prve a tretie bolo tak, ze ked sa narodili mladsie, mali cca 2 roky, takze do skolky sli az takmer 4 rocny a jeden siel ako 3,5 rocny. Zase bolo vidno, ze uz aj kolektiv potrebuju. Najmladsia mala 3 roky v januari a este v decembri som ju kojila x krat denne, aj v noci, maminkar velky a ako nastupila do skolky v januari, tak totalna zmena, to dieta jak vymenene a certik maly. Ani neplakala, horsie znasa skolku 5 rocny syn 🫣😅. Som to fakt necakala. Hladala som si pracu ako Ty a nic, no nakoniec som otehotnela, tak uz ani nehladam, takze budem zase doma a aj do porodu uz nic nehladam, myslim pracu/brigadu. Staram sa o domacnost, vodim ich do skolky, zo skolky, po kruzkoch, chystam si zahradu na sadenie, toto bola taka zanedbana zahrada po byvalych majiteloch, posadila som maliny, cernice, cucoriedky, jahody, kupila foliovnik a idem sadit aj paradajky, papriku. Uz nevladzem ale rylovat 😅, inak si spravim aj policko na zemiaky 🤣. Takze ja sa realizujem tak teraz. Ale o to ide, ze karieru nemam teda ziadnu, hoci mam 2 VS za sebou, resp. jednu a pol, planujem si dorobit este Mgr., ak to pojde dialkovo pocas tejto poslednej rodicovskej a potom hladat pracu. Manzel zarobi dobre, neskor planujeme zalozit investicne "sporenie" na dochodok pre oboch, zatial riesime ine fin.zavazky ohladne hypoteky.
Ja by som neostala doma, ale u teba to vyzera, ze nemas ani perspektivu nieco dosiahnut, tak kludne ostan doma.
Nenaucit dietata socializacie, potom pojdu do skoly a skocia si to zo strechy lebo nebudu zvladat tie vsetky rozne povahy kol seba…
Cim to asi bude, ze si nevies najst pracu vo svojej dedine? Zeby preto, lebo su tam pracovne miesta tak pre cca 10 ludi? (a to asi prehanam)🤔
Ale zas tu nepreháňajte. Nie každé dieťa je zrelé v 3 rokoch na škôlku a so socializáciou to nič nemá. O polroka môže byt niekde úplne inde. Autorka, prihlás, vyskúšaj a uvidíš ako bude. Ak by bola adaptácia zlá, mozes skúsiť zas v januári. Keďže si ešte nikde nepracovala s robotou to budeš mať náročné, ale s každým rokom doma to bude ťažšie a ťažké.
Nemôžeš hľadať prácu len vo vašej dedine, tak to príďte nefunguje.
dala by som dieta na 4 hodinky. normalne to ani nespominaj v skolke, ze chces na pol dna, ale proste nech tam nespava.......
budes s nou, popritom si aj robotu mozes hladat.
urcite by som ju nenechavala doma ....
Veď ju daj na pol dňa aspoň, ak teda vieš že sú tam dobre učiteľky. 🤷♀️a hľadaj si brigádu, aj tak budeš zrejme často doma kvôli chorobám. Syn tiež nie je dáko extra spoločenský typ, ale pár kamarátov tam má a keď prideme pre neho, tak ešte hovorí že sa chce hrať, ale trvalo to dlho a má super pani učiteľky. Má 5,5 roka a stále je to môj maznák a hovorí že najradšej je so mnou, ale zároveň vidím že je v škôlke rád a veľa mu to dalo.. do škôlky začal chodiť krátko pred 3. Narodeninami
@anonym_autor moja uprimna rada, kedze sme si presli niecim podobnym je....ze ak naozaj nemusis ist do prace kvoli financiam tak ju do skolky nedavaj...ten rok je velmi dolezity este pre tie fakt citlive deti ktore su naviazane na rodicov az moc...daj ju az od 4 rokov..
keby manžel za mňa platil aj primeranē odvody, zato, že budem doma, tak by som možno doma ostala. ináč nie. nebudem ťahať za kratší koniec len preto, že som matka.
@anonym_autor ono je ok, byt gazdinka, len si uvedom, ze ako si najdes v 30tke pracu, ked budes mat brigady v zivotopise a "gazdinku". Ja osobne by som skor skusila inu skolku, ak problematicka ucitelka je v tej kde chodil syn, detto dieta by som si od takej ucitelky prelozila inam a iste ho netraumatizovala xy vysetreniami a nebodaj nejakou "sikanou" od ucitelky, ak by bolo jasne ze je ok... Ja osobne som za to, aby deti v skolke boli, netreba ich k tomu viest s obavami ako tam bude, netreba hned vsugerovavat si ako maju deti z toho traumu, riesit to, rozpytvavat. Vacsina deti je na rodicov naviazana, to pre mna nie je dovod, aby dieta chodilo do kolektivu. Ak vies byt doma, kym dcerka bude v skolke, o to lepsie, porobis si, choroby zvladnete v pohode bez absiencii v praci, zatial by som si riesila mozno nejake kurzy, vzdelanie, mozno brigady a pracu si hladala po roku dvoch = napr v mestach blizkych a nie na dedine, ak jej je tam malo. Ja som bola" doma" na HO, a tak kadejako, ale nie bez prijmu a nie bez odvodov a vsetkeho okolo toho, inak by som doma nebola..
Ja by som neostala doma, ale u teba to vyzera, ze nemas ani perspektivu nieco dosiahnut, tak kludne ostan doma.
Nenaucit dietata socializacie, potom pojdu do skoly a skocia si to zo strechy lebo nebudu zvladat tie vsetky rozne povahy kol seba…
@cyberk v podstate si napísala pravdu, o takúto osobu sa zamestnávatelia rozhodne nepotrhaju, ale to s tým skákanim zo strechy si si fakt mohla odpustiť...
Ale zas tu nepreháňajte. Nie každé dieťa je zrelé v 3 rokoch na škôlku a so socializáciou to nič nemá. O polroka môže byt niekde úplne inde. Autorka, prihlás, vyskúšaj a uvidíš ako bude. Ak by bola adaptácia zlá, mozes skúsiť zas v januári. Keďže si ešte nikde nepracovala s robotou to budeš mať náročné, ale s každým rokom doma to bude ťažšie a ťažké.
Nemôžeš hľadať prácu len vo vašej dedine, tak to príďte nefunguje.
@lucia147852 od 2 rokov vieš v pohode dieta postupne pripravovať na odlúčenie. Ako? Napríklad uplne jednoducho, vezmeš ho k rodine, do detského kútika ci materského centra. Len sa na to mentálne treba nastaviť, ze uz nebudem stredobodom jeho vesmíru iba ja. Ono stačí si vyhľadať články psychológov, kde jasne píšu ze vo väčšine prípadov nie sú na skolku pripravené matky, nie deti. A svoje fóbie prenášajú na deti.
Zápis dcéru do škôlky a vyskúšaj. Ja som prve dve mala doma do 4,5 roka. Tretiu som dala od 3r kvôli práci. Zdalo sa mi to skoro, aj keď to mala dobre znáša. Ale aj tak, je augustový, čiže cerstvo 3 r. To sa mi zdá skoro pre dieta zs je s cudzími toľko času.
@lucia147852 od 2 rokov vieš v pohode dieta postupne pripravovať na odlúčenie. Ako? Napríklad uplne jednoducho, vezmeš ho k rodine, do detského kútika ci materského centra. Len sa na to mentálne treba nastaviť, ze uz nebudem stredobodom jeho vesmíru iba ja. Ono stačí si vyhľadať články psychológov, kde jasne píšu ze vo väčšine prípadov nie sú na skolku pripravené matky, nie deti. A svoje fóbie prenášajú na deti.
@lienka.7 ja mám dve deti, plus 3 krstné. Všetky socializovane rovnako a každé je iné. Áno, škôlku zvládli všetky do cca 3,5 roka, ale u 2 to v 3 rokoch bolo extrémne vidieť, že na tu škôlku zrelé nie je, aj boli problémy a posunutý nástup. V januári sa obe adaptovali bez akýchkoľvek problémov. Deti nie sú tabuľka. Každopádne súhlasím, že dieťa teba na kolektív a nástup do škôlky pripravovať od skoršieho veku, len nie u každého to zrovna v padnutim tretích narodeným v tej hlavičke aj zacvakne
@lienka.7 ja mám dve deti, plus 3 krstné. Všetky socializovane rovnako a každé je iné. Áno, škôlku zvládli všetky do cca 3,5 roka, ale u 2 to v 3 rokoch bolo extrémne vidieť, že na tu škôlku zrelé nie je, aj boli problémy a posunutý nástup. V januári sa obe adaptovali bez akýchkoľvek problémov. Deti nie sú tabuľka. Každopádne súhlasím, že dieťa teba na kolektív a nástup do škôlky pripravovať od skoršieho veku, len nie u každého to zrovna v padnutim tretích narodeným v tej hlavičke aj zacvakne
@lucia147852 samozrejme, každé dieta je ine. Ale základom je mentálne sa na to nastaviť. Stačí si aj tu prečítať, co niektoré matky sú schopné postvarat. A po ďalšie, pokial by u nás RD nebola 3 roky, aj ta motivácia by bola o cosi silnejšia 😉
Maminy, ak smiem, pripojím sa. Toto je dilema, ktorú riešim aj ja. Nasla som si prácu, pracovať budem iba z domu a tak zvažujem, ci dat 2 ročného syna do škôlky, alebo riešiť radšej opatrovateľku na par hodín. Mám 3 deti a 2 su skolopovinne
Ja som doma 6 rok. Proste sme sa tak s muzom rozhodli a zatial je to ok. Mali sme to rovnako. Kde jedno dieta chodilo do skolky ok,druha vobec. Bola a je to trauma. A je mi jedno kto si co povie,ze som matka ktora nemohla svoje dieta nechat jednoducho vyplakat.
@anonym_9f38aa
Ono to ma aj vyhody chodit do skolky nasa vnucka sa uz nebude musiet ucit do skoly nemecky od dvoch rokov je v Zurichu v skolke a teraz ma 4 a vsetky jej kamaratky aj ona hovoria skoro nemecky -svicertuc 😄
@anonym_autor
No ale gazdinka ti sotva poradí aby si šla do práce 🙂🫣
Pozri, ja som doma už 7 rokov, deti majú
6
2,5
1
Po prvom som začala po 2 rokoch na skrátený úväzok. Malý bol od 2,5 roka u opatrovateľky, v 3 r do škôlky. Mesiac po nástupe do práce som otehotnela. Potom som chcela ísť znova od jednorocneho na skrátený úväzok aspom, otehotnela som však keďal 8 mesiacov 😂. Nerátala som, že to bude tak bleskovo s našou "intenzitou".
A teraz uvidím ako to bude pokračovať. Každopádne sme už komplet 😁. Ja by som aj rada uška na pár hodín do práce, na polovičný úväzok. Ale na druhej strane nechcem dať teraz ročne bábätko od seba. Pri druhom som to urobila a ľutujem. No a keď už dieťa vie rozprávať, jednoduchšie zistíš, či sa mu páči alebo nie. Vyskúšaj s dcérkou a sama uvidíš. Nerob si zbytočne stres, keď to bude dobré, super. Keby nie, vezmeš ju zo škôlky a dáš ju o to rok neskôr. Naši začínali u opatrovateľky, je super a cítili sa u nej dobre. Prechod na jasle a škôlku bol vďaka tomu jednoduchší. A tu je aj iný prístup. Nežijeme na SK a deti sa tu nesupnu do škôlky a dovi dopo. V jasliach zvykanie si trvá aj mesiac dva postupne a v škôlke týždeň minimálne. Deti ostávajú najskôr len do 12stej - už keď je ten návykový proces hotový. Pokial učiteľka zistí, že dlhšie by to bol pre dieťa problém, ostáva do tej 12tej tak dlho pokiaľ treba.
Samozrejme pri rodičoch, kedy je jeden doma a má túto možnosť voľby v prospech dieťatka.
Pokial vám peniaze nechýbajú, nestresuj vyskúšaj alebo rok počkaj. Pokial ti to takto vyhovuje aj mužovi, je to ok, vychutnaj si ten čas. Máš len dve, choďte na výlety dať. Ja nebyť tehotná ten 3ti krát tak skoro, nechám si malého doma.
Aké teraz je to dosť masaker. Nič nestíham, nevyzivam sa v upratovanie, nestíham. V práci by som možno trochu vypla a prišla na iné myšlienky. Prajem ti aby ste sa rozhodli najlepšie pre všetkých ♥️
@anonym_bc8ffd no,žiadna objavená Amerika.Aj na Tom zlom Slovensku prebieha adaptácia podľa potreby dieťaťa.Nevravim,že všetky,ale ani v cudzine to nie je rovnaké a ani ružove😉
@anonym_9f38aa
Ono to ma aj vyhody chodit do skolky nasa vnucka sa uz nebude musiet ucit do skoly nemecky od dvoch rokov je v Zurichu v skolke a teraz ma 4 a vsetky jej kamaratky aj ona hovoria skoro nemecky -svicertuc 😄
@anonym_0d74ca tak netvrdim ,ze to vyhody nema. Jasne deti potrebuju kontakty,nieco nove sa naucit co im doma nevieme dat atd. Ale tieto adaptacie v skolke kede ucitelky riaditelia hovoria len ju nechajte,poplace si dobre bude a ty vidis ako sa zadusa a place a trhaju ti dieta z ruk,poobed prides sopel az na chrbte a plac znova tak to mi ok nepride. Beriem to ze proste stop toto robit nebudem ani ked mi neviem co povedia. A to si myslim ze kazda matka si vie odsledovat ci je s tym dieta ok a necha ho v skolke alebo nie. Ja som sa vybrala cestou ze nie. A verim ze skola bude ina.

Ked to vyhovuje tebe a muzovi tak bud doma gazdinka. Je to naozaj len na vas. Ale pozor, priprav sa, ze ti tu nalozia niektore zeny 😀. Neber utoky tych zien osobne 🙂.