Do škôlky v septembri 2011
ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..
my spime cez obed tu 1,5 hodinku obaja ale fakt je vecer problem ich ulozit skor ako 21,00
akoze nad kvetinkami ucitelke som fakt neuvazovala..to treba? 😕 dost pochybujem, ze bude ochotny jej ich vobec dat..u nas totiz uz zapis dopadol uplne katastrofalne..reval cely cas, drzal sa ma za nohavice a do triedy sa ani nepozrel, takze o takej vynikajucej spolupraci, ze by daval niekomu kvetinku, to vobec neuvazujem..
mne toto poslali zo skolky ako sa pripravovat na nastup
NIEKOĽKO RÁD AKO UĽAHČIŤ DIEŤATKU PRVÝ DEŇ V MŠ:
Odlúčenie od rodiny býva pre deti ťažké. Postupne však deti zistia, že v MŠ im je
dobre, nájdu si tu nových kamarátov, nové hračky a pani učiteľky, ktoré im rady
pomôžu vo všetkom, čo treba. Toto zistenie však trvá niekedy dlhšie, preto im treba
pomôcť hneď prvý deň v MŠ.
Ako pomôcť? :
- rozprávajte sa s dieťatkom doma o škôlke
- spolu mu chystajte veci (papučky, pyžamko), aby sa tešilo
- pripravte ho na to, že Vy s ním v škôlke nebudete, aby nebolo sklamané
- ubezpečte ho, že ho ľúbite a vrátite sa poň, keď sa vyspinká
- nelúčte sa s ním príliš dlho, je to preňho ťažšie
- ak bude dieťa plakať, odovzdajte ho pani učiteľke (hoci vám bude ťažko), ona už
vie ako ho utíšiť
- všetko čo potrebujete vedieť sa dozviete prostredníctvom násteniek
- na všetky Vaše otázky Vám odpovieme na prvom rodičovskom združení, ktorého
termín sa včas dozviete.
ČO SI PRINIESŤ PRVÝ DEŇ DO MŠ:
- papučky (pevné, nie šľapky)
- pyžamko
- náhradné oblečenie (kompletné)
- prefotený preukaz poistenca
Všetky veci je dobré označiť menom.
Ako zvládnuť MŠ s úsmevom
Vstup do akejkoľvek väčšej detskej komunity predstavuje významný okamih v živote dieťaťa. Pri prvom vstupe do materskej školy je náročnejšie to, že dieťa zostáva prvýkrát bez blízkeho kontaktu s rodičmi a proces adaptácie býva často náročný a najmä dlhodobý. Dôležitú úlohu tu hrajú osobnostné vlastnosti, predchádzajúce skúsenosti, no aj pohľad, názory a výchovné pôsobenie rodičov. Niektoré deti sa vyrovnávajú s nástupom do MŠ okamžite, iné sa dlhé obdobie trápia spolu so svojimi rodičmi.
Preto niekoľko rád, aby ste nástup do našej Materskej školy Lienka zvládli s úsmevom :
• Už pred vstupom do materskej školy by sa malo dieťa vedieť zaobísť krátku dobu bez mamy. Príležitostné odlúčenie umožní dieťaťu získať istotu, že mu mama neutečie a že sa vráti. Tieto prvé skúsenosti sa pozitívne prejavia len vtedy, keď sa rodičia vrátia v dohodnutú dobu.
• Je dobré, keď pred vstupom do materskej školy má dieťa možnosť tráviť čas (hrať sa) s vrstovníkmi (napr. detské ihrisko), aby sa naučili s nimi vychádzať.
• Rozprávajte sa s dieťaťom o materskej škole a ešte pred nástupom sa choďte s dieťaťom poprechádzať do blízkosti materskej školy a preskúmajte s ním okolie. ( Napr. návštevou našej školskej knižnice, ktorá je otvorená každý utorok od 16.00 – 17.00 hod. )
• Nestrašte ho nástupom do materskej školy a ani nedovoľte nikomu z okolia, aby ho podobným spôsobom zastrašoval (veď tam sa naučíš, tam ti ukážu, tam budeš musieť poslúchať). Dieťaťu sa tým už dopredu podsúva strach a obavy.
• Skúste cestou do materskej školy zaujať dieťa rozprávkou alebo mu rozprávajte, čo budete robiť vy, kým sa bude hrať, čo vás čaká, keď poň prídete.
• Dieťa si môže so sebou nosiť obľúbenú hračku alebo hračku, s ktorou zvykne spávať.
• Vždy je lepšie, ak o zvláštnostiach dieťaťa už dopredu poinformujete učiteľku, ako keby vás mala ona upozorniť na veci, ktoré sú vám známe, len ste ich nepovedali (napr. alergie, zlozvyky, cumlík, palček v ústach, obhrýzanie nechtov a pod.).
• Komunikujte s učiteľkou s úsmevom. Ak máte výhrady k jej prístupu k dieťaťu, nikdy to neriešte v jeho prítomnosti.
• Nepúšťajte sa do veľkých rečí s učiteľkou hneď ráno. Ak vás zaujíma, ako sa darí vášmu dieťaťu, informujte sa radšej popoludní, pred odchodom z materskej školy.
• Pri nástojčivom plači až afektoch sa snažte dieťa odovzdať učiteľke čo najrýchlejšie, bez zbytočného dlhého lúčenia, tíšenia, prehovárania. Dajte mu na vedomie, že viete, že sa mu to nepáči, ale ubezpečte ho, že určite poň prídete.
• Začiatok v materskej škole je pre deti telesne náročný a únavný. Bezprostredne po návšteve materskej školy dieťa potrebuje čas na odpočinok. Väčšie aktivity, ako veľký nákup, prechádzku po meste, návštevu ihriska a pod., by sme mali odložiť.
• Rodič by určite nemal prežívať pocity viny z toho, že dieťa je v materskej škole, ale vnímať tento moment z pozitívnej strany. Vyvarovať sa musí aj prezentovaniu svojich obáv z toho, či dieťa vstup do materskej školy zvládne. Budúci škôlkar totiž napätie a strach vycíti a bude reagovať podobne ako jeho ustráchaná a vystresovaná mamička.
Spolupráca rodiny a materskej školy nie je možná bez vzájomnej dôvery a úcty! Rodičia by sa mali naučiť správne reagovať a byť pripravení na počiatočné reakcie ich ratolesti. Počas prvých dní v kolektíve treba rátať s tým, že je dieťa unavené, plačlivé. Učiteľka pozná rôzne úskalia adaptácie a v spolupráci s rodičmi odporučí individuálny adaptačný program. V ňom sa navrhne dĺžka pobytu v prvých dňoch, podávanie stravy, poprípade účasť rodiča v materskej škole počas prvých dní.
A nezabudnite – nech je prostredie akékoľvek krásne, učiteľka milá, prvé dni je to neznáme i keď krásne prostredie a cudzia i keď milá teta!
@zuan -no veru..ved ide najprv na pol dna, bez spanku..ak uvidim, ze si zvykol a chce tam byt, tak ho necham na cely den..inak fakt som sa snazila, aby mi poobede spaval, ved prestal spat ked sme cakali druhe babatko, plan bol, aby ked sa babo narodi, spali poobede naraz..no ale nepodarilo sa to..skusala to cela rodina..aj babka, aj muz..proste on je duracelko..😅
baby, ani nasa mala uz nespava poobede, ale tiez si myslim, ze v skolke bude, ved budu rano skoro vstavat a oni maju stale nejaky program, to ich unavi....
len nasa mala ma velky problem s kakanim, lebo do nocnika ani na zachod nechce ist- skusali sme uz vsetko mozne ☹ , nakoniec to dopadne tak, ze nejde vobec...vzdy si pride vypytat plienku, zasije sa niekde a kaka...vobec neviem ako toto bude v skolke riesit....
uz som jej aj hovorila, ze plienky nemame, ona sa zatne a nekaka, popr. ak uz naozaj musi, pokaka sa...no hruza 😔 s cikanim problem vobec nema...ideme do skolky v oktobri, takze uz nemame vela casu...
no ale on je najneskor o 6:30-7:00 hore..kazdy bozi den a cez vikendy a sviatky zasadne aj skor..a to uz sa polepsil, boli casy, ked 5:30 vstaval..vtedy ale chodil spat o 20:00..tak sme to o hodinu posunuli a on presne o hodinu neskor vstane..akoze neviem ake aktivity v skolke robia, ale ked jeho neunavi ani pol dna straveneho pesou chodzou po areali agrokomplexu, po slnku, s vyliezanim na traktory a kombajny, ani poldnova tura do prirody..tak uz neviem, co ho potom unavi za pol dna tak, aby zaspal..to uz by asi museli v skolke sekat drevo, alebo co.. 😕 😀
no nasa mala vstava okolo 9-10 tej rano 🙂 , som zvedava ako ju rano zobudim, a tiez seba 😀
ahojte aj moj drobec ide od septembra do školky a som s toho uplne na nervy :(, už začinam aj rozmýšlat že či ho radšej nenechám ešte doma. On sice nemá problém ostat bez nas napr. u bakky alebo sesternici..atd ani s detmi nemá problém a pekne sa hrá ale bojim sa toho, že predsa len tam budú len cudzi ludia :( tak asi uvidim 2 dni a potom sa rozhodnem
@miroslava124 ak si maly zvykol byvat aj bez vas, u ludi, ktorych sice pozna, ale iba z navstev, a inak je spolocensky, tak sa nicoho neboj. velmi dolezite je, ze ked dieta dovedies do skolky a slubis, ze pre neho v stanoveny cas prides, tak to splnis. toto ked maly bude vidiet, ze funguje, tak by ste nemali mat problemy. len ho pekne daj do skolky a keby to bolo naozaj take zle, samotne ucitelky ti povedia, no myslim si, ze tvoj syn to prijme (skolku) lepsie ako ty 😉
ahojte, viete poradit, kde sa daju zohnat take nazehlovacie stitky s menom dietata na oblecenie do skolky? uz som ich niekde videla (niekomu na obleceni), ale neviem kde
no pridavam sa aj my budeme mat od 2.9 maleho skolkara... u nas vraveli ze mame oblecko oznacit na stitky s fixkou na textil stacia aj inicialy..
som velmi zvedava ako to zvladneme ten nastup a tak..
aj nam tak vraveli, uz mam aj fixku na textil doma
@maznacik007
@errilo my sme sa nakoniec dostali na www.msstrecnianska.sk 😉
ahojte, mozte mi poradit, kupujete detom aj nejaky skolkarsky ruksak, ak ano aky? dakujem

@lienockaa len aby ta neprekvapil, kolektiv robi zazraky 😉, moja dcerka spava sice vela, ale doma mi malo jedavala a preberala, teraz, ked som sa v skolke pytala, ci je, tak oni, ze ano, s takym pohladom, ze samozrejme 😀...dcerka svagrinej doma poobede nespavala nikdy a v skolke si pospi 🙂